15 Fon Selamat Web Terbaik


Fon Selamat Web Terbaik


90% * reka bentuk laman web merangkumi:

 • (1) aset gambar yang anda gunakan 
 • (2) fon yang anda pilih.
  (* Itu adalah anggaran hipotetikal dan berat sebelah peribadi kami.)

Perkhidmatan penyematan fon (seperti Google Web Font atau Fon Adobe) muncul sebagai alternatif, memberikan reka bentuk anda sesuatu yang baru, segar dan tidak dijangka.

Mereka juga sangat mudah digunakan.

Contohnya Google:

Pilih fon seperti Buka Sans atau Serial Droid atau Lato. Hasilkan kod dan tampal di dokumen anda. Dan anda sudah bersedia untuk merujuknya dalam CSS!

Itu mengambil masa 60 saat. Dan ia adalah percuma. (Terima kasih, Google!)

Apa yang salah, betul?

Tidak semua orang mempunyai akses ke fon yang sama. Yang bermaksud anda akan menghadapi masalah. Fon cantik yang baru anda pilih akan muncul sebagai sesuatu yang rawak bagi pelawat anda.

Bukan jika anda membuat pengganti dengan alternatif selamat web!

Inilah cara ia berfungsi.

P.S. Kami baru-baru ini menerbitkan percuma, panduan langkah demi langkah mengenai cara membuat laman web menggunakan WordPress.

Mengapa ‘Web Selamat’ Penting?

Setiap peranti dilengkapi dengan pilihan fon yang telah dipasang sebelumnya. Pemilihannya banyak bergantung pada sistem operasinya.

Masalahnya adalah bahawa setiap sistem berbeza sedikit.

Peranti berasaskan Windows mungkin mempunyai satu kumpulan. MacOS menarik dari yang lain. Sistem Android Google juga menggunakan sistemnya sendiri.

Sekarang buka laman web. Walaupun ini akan berjaya. Fon yang anda lihat mungkin bukan yang asli yang dimaksudkan.

Maksud: Katakan pereka memilih beberapa keluarga fon berbayar yang tidak jelas untuk reka bentuk laman web ini. Sekiranya fon anda belum dipasang dan tidak diambil dari tempat yang mesra web, fon tersebut anda lihat secara lalai kembali kepada beberapa variasi asas seperti Times New Roman.

Anda, sebagai pelawat, tidak semestinya tahu bahawa inilah yang telah berlaku. Bagi anda, ia mungkin kelihatan jelek.

Yang ‘selamat Web’ muncul di semua sistem operasi. Ini adalah koleksi kecil fon yang bertindih dari Windows ke Mac ke Google (bahkan Unix atau Linux juga).

Mereka memberi pereka (dan pemilik laman web) kemampuan untuk menentukan fon mana jatuh kembali ke jika diperlukan. Dengan cara itu, anda dapat mengawal apa yang muncul (tidak kira apa) di semua peranti. Dan anda boleh memilih sesuatu yang masih tenang agak dekat dengan fon asal (supaya pengguna anda tidak melihat sesuatu yang rawak atau tidak sesuai).

Ini adalah rancangan B, versi ‘berjaga-jaga’. Sistem kecemasan untuk menyelamatkan dunia dari pilihan fon yang tidak baik.

Faham? Baik! Mari kita lihat fon selamat web yang paling popular untuk dipilih.

15 Fon Selamat Web Terbaik


Mungkin ada beberapa lagi.

Tetapi ini adalah 15 fon selamat web terbaik untuk dipilih. Pilih salah satu daripada ini dan anda tidak boleh salah.

1. Arial

Fon Selamat Web - Arial

Arial adalah seperti de facto standard untuk kebanyakan.

Ini adalah salah satu fon sans-serif yang paling banyak digunakan (yang bermaksud tidak ada keriting kecil di akhir setiap huruf). Selalunya diganti pada peranti Windows untuk pilihan fon lain yang menarik (baca: lebih cantik).

2. Roboto

Fon Selamat Web - Roboto

Roboto adalah jenis huruf sans-serif yang dikembangkan oleh Google untuk menjadi fon sistem mereka untuk Android.

3. Times New Roman

Fon Selamat Web - Times New Roman

Times New Roman adalah untuk serif apa Arial untuk sans serif.

Ini antara yang paling popular di peranti Windows dan merupakan variasi baru pada fon Times lama.

4 kali

Fon Selamat Web - Masa

Fon Times mungkin kelihatan biasa. Cetakan surat khabar lama yang biasa anda lihat dalam ukuran kecil dalam lajur sempit. Ini sama tradisionalnya.

5. Kurier Baru

Fon Selamat Web - Kurier Baru

Courier New, mirip dengan Times New Roman sebelumnya, adalah variasi dari klasik lama yang lain. Ia juga dianggap sebagai monospace fon (berbanding dengan serif vs sans serif yang baru kita lihat).

6. Kurier

Fon Selamat Web - Kurier

Courier adalah stand-by monospace lama yang terdapat di hampir semua peranti dan sistem operasi.

7. Verdana

Fon Selamat Web - Verdana

Verdana adalah fon web yang benar kerana (1) garis-garis sederhana sans serif dan (2) saiznya sangat besar. Hurufnya hampir memanjang, yang memudahkan anda membaca dalam talian.

8. Georgia

Fon Selamat Web - Georgia

Georgia sama dengan Verdana dalam ukuran dan perawakan (dengan huruf yang lebih besar daripada biasa dibandingkan dengan fon dengan ukuran yang sama). Oleh itu, walaupun bagus untuk keadaan tertentu, pastikan untuk tidak memasangkan fon serif ini dengan yang lain (seperti Times New Roman) yang mungkin kelihatan sangat kecil jika dibandingkan.

9. Palatino

Fon Selamat Web - Palatino

Palatino bermula dari zaman Renaissance. Serius! Font besar lain yang menjadikannya sempurna untuk web, digunakan secara tradisional untuk tajuk dan iklan gaya cetak.

10. Garamond

Fon Selamat Web - Garamond

Garamond adalah fon lama lain yang berasal dari gaya yang digunakan Paris abad ke-16. Versi baru dan lebih baik ini diperkenalkan dan digabungkan pada kebanyakan peranti Windows (dan telah diadopsi oleh yang lain sejak itu).

11. Bookman

Fon Selamat Web - Bookman

Bookman (atau Bookman Old Style) adalah satu lagi pilihan tajuk utama yang mengekalkan keterbacaan (atau kebolehbacaan) walaupun digunakan dalam ukuran kecil.

12. Komik Sans MS

Fon Selamat Web - Comic Sans MS

Comic Sans MS adalah alternatif yang lucu dan aneh untuk pilihan sans serif lain.

Ia juga agak kejam. Jangan gunakannya! ��

13. Candara

Fon Selamat Web - Candara

Candara adalah jenis huruf sans-serif yang ditugaskan oleh Microsoft. Ini adalah sebahagian dari Koleksi Font ClearType yang diluncurkan dengan Windows Vista.

14. Arial Hitam

Fon Selamat Web - Arial Black

Arial Black adalah versi Arial asas anda yang lebih besar, lebih berani, lebih buruk. Cukup lucu, ia juga berkongsi bahagian dengan Helvetica. Mengapa itu penting? Supaya mereka dapat asalnya gunakannya untuk menggantikan Helvetica dan mencetak barang tanpa membayar lesen.

15. Kesan

Fon Selamat Web - Kesan

Impak adalah pilihan tajuk utama yang lain yang kelihatan hebat dalam beberapa kata pendek, dan sangat mengerikan dalam satu kalimat atau lebih panjang.

Kesimpulannya

Fon selamat web memberi anda Pelan B. Pilihan penggantian untuk bila pilihan pertama anda mungkin tidak berfungsi.

Mereka boleh diakses secara meluas dan telah tersedia di kebanyakan peranti selama beberapa dekad (dalam beberapa kes).

Walaupun tidak semua di antaranya adalah #winners (Comic Sans MS? Yuck!), ada cukup untuk memilih yang harus berkait rapat dengan pilihan asal anda.

Apa yang berlaku, jika tidak? Anda tidak boleh salah dengan Arial!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map