20 Tempat di mana anda boleh belajar membuat kod secara percuma

Oleh itu, anda ingin belajar membuat kod, tetapi tidak mempunyai masa, wang, atau kesabaran untuk mendaftar kursus formal?


Tidak risau.

Terdapat banyak sumber percuma dalam talian di mana anda boleh belajar membuat kod mengikut jadual anda sendiri, mengikut kadar anda sendiri, dan dengan jenis kandungan yang sesuai dengan gaya pembelajaran anda.

Di bawah, anda akan dapati 20 sumber percuma terbaik untuk mengajar anda bagaimana membuat kod. Anda akan mendapat gabungan kandungan yang baik di sini, dari tutorial bertulis dan video hingga ke taman permainan pengekodan yang memperkuat semua kemahiran baru yang telah anda pilih.

20 Tempat di mana anda boleh belajar membuat kod secara percuma

Terdapat sumber dalam talian untuk setiap peringkat pengekod, sama ada anda:

  • Pemilik perniagaan sendiri atau pekerja bebas yang ingin membina laman web mereka sendiri.
  • Pembangun web berpengalaman yang ingin menambahkan kemahiran baru atau bahasa pengaturcaraan ke repertoar mereka.
  • Pereka web yang ingin memperkukuhkan pemahaman mereka tentang kod dan menjadi kuasa besar reka bentuk / pembangunan.
  • Penggemar yang ingin belajar bagaimana membuat kod pada masa lapang.
  • Pelajar sains komputer yang ingin menambah kerja kursus mereka dengan tutorial pengekodan langsung.

Tidak kira siapa anda atau apa matlamat anda dalam belajar membuat kod dengan sumber percuma. Ada sesuatu untuk semua orang.

1. BitDegree (Pemula hingga Mahir)

BitDegreeSekiranya anda mencari lebih daripada sekadar tutorial langkah demi langkah, BitDegree adalah pilihan yang baik.

Dengan BitDegree, pengguna pasti akan belajar bagaimana membuat kod – dari asas seperti HTML dan CSS hingga bahasa pengaturcaraan lanjutan seperti Bootstrap dan Python.

Semasa anda menjalani pelajaran, anda akan digalakkan untuk “Cubalah Langsung” di editor BitDegree:

Penyunting Langsung BitDegree

Apa yang menarik ialah anda tidak boleh berlatih dengan bahasa yang anda pelajari. Semua blok bangunan bahasa lain akan ada, seperti dalam contoh CSS di atas yang merangkumi HTML dan CSS.

Selain pelajaran pengekodan, pengguna mendapat pengenalan alat utama yang digunakan pembangun web, seperti Chrome DevTools dan Github.

Sekiranya anda mencari pendidikan yang menyeluruh, penting untuk belajar bagaimana menggunakan alat yang menjadikan hidup anda lebih mudah sebagai pembangun.

2. CSS-Tricks (Lanjutan)

Trik CSSSemasa pertama kali melangkah masuk ke dalam Trik CSS laman web, anda akan disambut oleh blognya. Walaupun terdapat banyak yang dapat dipelajari dari artikel mengenai pengekodan (khususnya, CSS), kebanyakannya adalah pelajaran untuk pembangun lanjutan.

Yang mengatakan, CSS-Tricks memang mempunyai bahagian panduan pemula khusus. Terdapat kurang dari 20 tutorial CSS di sini, tetapi menjalankannya akan memberikan asas yang kukuh kepada setiap pengguna untuk CSS (dan beberapa HTML).

Bagi pengguna yang menginginkan lebih daripada tutorial intro, lihat halaman Coretan.

Coretan CSS-Tricks

Coretan kod berguna untuk beberapa sebab. Sebagai permulaan, mereka membantu pembangun dengan cepat melaksanakan ciri atau pembaikan baru tanpa perlu menulis kodnya sendiri.

Kedua, coretan kod berguna untuk mengenali sintaks bahasa dengan lebih baik. Apabila anda menggunakan lebih banyak coretan kod, anda akan mengetahui corak bahasa dan, sebagai hasilnya, semakin selesa memanipulasinya.

3. Derek Banas di YouTube (Menengah hingga Lanjutan)

Derek Banas YouTubeHalaman YouTube Derek Banas mesti dikunjungi sekiranya anda berminat untuk mempelajari pengembangan web lanjutan dan teknik reka bentuk.

Sebahagian besarnya, ini adalah tutorial pengekodan Derek yang paling popular, walaupun semestinya perlu melihat pelbagai koleksi video yang dibuatnya selama ini.

Organisasi Video Derek Banas

Setiap tutorial disusun dengan baik dan akan merangkumi topik sepenuhnya, biasanya dalam masa kurang dari satu jam. Ini adalah pilihan yang sangat baik untuk sesiapa sahaja yang belajar dengan baik dengan memerhatikan seseorang melakukan kemahiran dalam masa nyata.

Perkara lain yang perlu diperhatikan ialah Derek membuat dua tutorial baru setiap minggu. Terlebih lagi, dia mengajak penonton / pelanggan untuk membuat permintaan, jadi jika ada sesuatu yang mendesak, anda perlu mempelajarinya dan tidak dapat mencarinya di tempat lain, anda mungkin dapat memperolehnya di sini.

4. freeCodeCamp (Pemula hingga Menengah)

percumaCodeCamp

percumaCodeCamp adalah sumber yang kukuh untuk pemaju web pemula atau perantaraan yang ingin meningkatkan kemahiran mereka dengan cepat dan mendapat penghargaan untuknya.

Setelah anda membuat akaun, freeCodeCamp akan membantu anda memulakan latihan anda:

PelajaranCodeCamp percuma

Bukan hanya itu, pelajaran dikumpulkan secara logik sehingga anda dapat menambahkan pengetahuan pengekodan anda secara bertahap. Pada akhirnya, anda akan mendapat sijil serta portfolio yang lebih besar yang dapat anda tunjukkan kepada calon pelanggan.

Walaupun laman web ini dijenamakan sebagai sumber pendidikan untuk pembangun, tidak ada yang menghalang peminat pengkodan lain untuk mendaftar. Tidak ada bayaran untuk disertainya dan pelajaran tidak ditulis dalam sebilangan rahsia pembangun rahsia.

Oleh itu, jika anda menyukai gaya laman web ini dan bagaimana pelajarannya disampaikan (bersama dengan anggaran berapa lama semuanya diambil!), Cubalah.

Anda juga akan mendapat akses ke forum di mana anda boleh berkongsi kemenangan anda, mengemukakan soalan, dan membantu pelajar lain menyelesaikan pelajaran mereka. Itu bonus yang bagus jika anda lebih suka persekitaran pembelajaran kolaboratif.

5. Kesalahan (Pemula hingga Mahir)

KesalahanFikir tentang Kesalahan sebagai taman permainan pengekodan. Namun, ini bukan sekadar tempat untuk menulis baris kod eksperimen, tetapi memberi anda ruang untuk melakukannya bersama dengan beberapa petunjuk tentang cara memulakannya.

Pengguna boleh memanfaatkan aplikasi web yang telah dibuat – dari Glitch atau alat seperti Github – untuk membuka asas dan mengajar diri mereka kemahiran baru dengan merekodkan semula kod yang ada.

Berikut adalah contoh apa yang berlaku apabila pengguna memilih untuk “Remix” aplikasi yang dibuat orang lain:

Remix Kesalahan

Pengguna mendapat akses ke semua fail dan aset yang, ketika disatukan, membuat aplikasi web yang dihasilkan. Ketika perubahan dibuat pada isi file menggunakan editor, pratinjau mencerminkan perubahan tersebut.

Walaupun Glitch berurusan dalam “aplikasi”, praktik yang sama berlaku ketika membuat kod halaman web dengan HTML, CSS, dan JavaScript.

Juga, temui templat “starter” Glitch, seperti ini:

Permulaan HTML Glitch

Ia kelihatan serupa dengan projek aplikasi lain di Glitch. Namun, ada pelajaran yang terdapat di dalam contoh mengenai cara memulakan pengekodan dengan HTML. Anda akan menemui orang lain di sini untuk JavaScript, Node, dan Bootstrap juga.

6. Pembangun Google (Menengah hingga Lanjutan)

Pembangun Google

Pembangun Google adalah sumber percuma untuk sesiapa sahaja yang ingin belajar bagaimana membuat kod lebih baik pengalaman web.

Kata kunci di sini adalah “lebih baik” kerana pengguna tidak banyak mencari asasnya. Sebenarnya, anda perlu mengunjungi laman web ini dengan pengetahuan HTML, CSS, dan JavaScript (yang anda dapat dari banyak sumber lain dalam senarai ini).

Dengan fokus Google untuk membina web pertama mudah alih, laman web ini adalah yang terbaik untuk pembangun yang ingin belajar bagaimana membuat kod aplikasi web progresif (PWA).

Sekiranya anda pergi ke tab Code Labs, cari tutorial yang disebut “Aplikasi Web Progresif Pertama Anda”.

Ini adalah tutorial yang komprehensif namun mudah diikuti yang mengajar pengguna apa itu PWA dan juga cara membuatnya dalam masa kurang dari 30 minit.

Aplikasi Web Progresif Pertama Anda - Belajar Mengekod

Mengenai penggunaan laman web yang lain sebagai sumber pengekodan, anda pasti dapat menggunakannya jika anda perlu membuat peningkatan terhadap respons, kepantasan, atau bahkan keselamatan laman web atau aplikasi web anda.

“Panduan” Google adalah tempat yang baik untuk mendapatkan coretan kod pengoptimuman ini. Dan anda boleh meneroka “Sampel” untuk mempelajari teknik pengkodan yang lebih khusus dengan CSS dan JavaScript.

7. Anjing HTML (Pemula)

Anjing HTMLAnjing HTML adalah sumber percuma yang hebat untuk menguasai asas pengkodan: HTML, CSS, dan JavaScript.

Terdapat sembilan total tutorial yang tersedia di laman web ini, mulai dari pemula hingga lanjutan, dalam setiap bahasa pengekodan.

Setiap pelajaran menguraikan dengan teliti semua yang anda perlu ketahui mengenai setiap bahasa. Dan dengan contoh kod yang jelas yang disertakan di sepanjang jalan – serta petua tentang cara memperbanyaknya – ini adalah kaedah yang baik untuk mendapatkan pengekodan sekiranya anda masih baru.

Walau bagaimanapun, HTML Dog bukan hanya sumber untuk tutorial pengekodan pemula.

Halaman Teknik, misalnya, mengajar pengguna bagaimana melakukan lebih banyak untuk menggayakan laman web daripada yang diizinkan oleh tutorial asas.

Halaman Contoh, sebaliknya, memberikan contoh coretan kod untuk semua elemen penting yang anda manipulasi di laman web:

  • Teks
  • Warna
  • Pautan
  • Bentuk
  • Senarai
  • Gambar
  • Dan banyak lagi

Contoh Anjing HTML

Halaman Rujukan juga berguna jika anda ingin memahami sintaks sebenar bahasa pengekodan yang anda gunakan. Semakin anda memahami bagaimana pelbagai nilai menyumbang kepada apa yang muncul di frontend, semakin kuat pengkod anda.

8. JavaScript.com oleh Pluralsight (Pemula)

Pluralsight JavaScript

Pluralsight adalah laman web e-pembelajaran premium untuk pengekod lanjutan.

Walau bagaimanapun, Pluralsight melihat perlunya memberi pengenalan kepada pemula mengenai JavaScript, salah satu asas web. Oleh itu, tutorial yang disediakan JavaScript.com adalah percuma untuk diakses.

Yang kedua pengguna memasuki laman web, pembelajaran bermula:

Tutorial JavaScript

Ini adalah tutorial yang mudah, tetapi penjelasan mendalam tentang setiap langkah dan pelaksanaan kod langsung akan sangat membantu dalam mempelajari cara menggunakan JavaScript untuk pengekodan.

Setelah pengguna mengikuti kursus, terdapat panduan rujukan yang berguna di halaman Belajar.

Di sini pengguna akan mengetahui lebih lanjut mengenai sintaks JavaScript dan bagaimana setiap bahagiannya menyumbang kepada keseluruhan bahasa.

9. Khan Academy (Pemula)

Akademi Khan

Akademi Khan adalah sumber pendidikan dalam talian percuma untuk pengguna dari semua peringkat umur.

Sebilangan besar kelas yang ditawarkan oleh akademi adalah untuk pelajar sekolah gred. Namun, ada bahagian kecil yang dikhaskan untuk “Pengkomputeran” di mana anda harus mengalihkan perhatian kepada:

Kursus Akademi Khan

Terdapat sebilangan bahagian di bawah Pengkomputeran, tetapi yang harus anda perhatikan adalah Pengaturcaraan Komputer.

Di sini, anda akan belajar membuat laman web menggunakan HTML, CSS, dan JavaScript. Setiap pelajaran disampaikan dengan campuran isi.

  • Pelajaran video (yang disertakan dengan transkrip serta kapsyen tertutup berbilang bahasa)
  • Petua cepat
  • Cabaran pengekodan

Mereka mudah dikendalikan dan juga menarik.

10. Belajar Kod HTML & CSS (Pemula hingga Menengah)

Belajar Kod HTML CSSSeperti JavaScript.com, Belajar Kod HTML & CSS adalah sumber percuma yang mengajar pengguna untuk membuat kod dengan bahasa pengekodan asas. Fokus di sini adalah pada HTML dan CSS.

Setiap pelajaran disusun dengan teliti dan melakukan lebih daripada sekadar menampilkan potongan kod kepada pengguna.

Segala-galanya dijelaskan secara lengkap, dari apa setiap bahasa digunakan untuk bagaimana setiap komponen bahasa berfungsi. Terdapat juga dua lintasan pelajaran.

Sebaik sahaja anda selesai memperkenalkan HTML & CSS, anda boleh beralih ke pelajaran lanjutan.

CSS HTML lanjutan

Di sinilah anda akan belajar strategi pengekodan yang bukan sahaja menambahkan fungsi lanjutan ke laman web anda tetapi juga menghasilkan kod kualiti yang lebih baik. Dengan penekanan besar pada perkara seperti halaman memuat cepat dan reka bentuk responsif mudah alih, kursus lanjutan akan sangat berguna.

Di bahagian bawah setiap kursus, anda akan menemui senarai sumber yang disyorkan. Perlu meluangkan masa untuk meneroka sumber lain ini jika anda ingin belajar sebanyak mungkin mengenai setiap topik.

11. LearnCode.academy di YouTube (Pemula hingga Mahir)

LearnCode AcademyHalaman YouTube LearnCode.academy lebih daripada sekadar sumber latihan semasa anda belajar membuat kod.

LearnCode.academy mempunyai gabungan kandungan yang sangat baik.

Video LearnCode

Terdapat rangkuman video pada alat yang mesti ada untuk pembangun web. Terdapat tutorial reka bentuk web. Dan tentu saja ada tutorial yang berpusat pada penguasaan bahasa pengaturcaraan baru.

Satu perkara yang perlu diingat dengan sumber ini adalah bahawa ia semestinya hanya berfungsi sebagai tambahan kepada jenis latihan lain yang anda lakukan.

Kandungan di sini adalah yang terbaik. Walau bagaimanapun, tutorial baru tidak dihasilkan secara berkala, jadi anda akan menghabiskan sebahagian besar masa anda melalui proses tunggakan yang lebih lama yang mungkin membahayakan anda untuk mempelajari teknik pengekodan yang lebih lama jika anda terlalu jauh.

12. Belajar [Language] .org oleh DataCamp (Permulaan hingga Lanjutan)

Belajar PythonDataCamp adalah laman web e-pembelajaran yang mengkhususkan diri dalam kursus sains data (pada dasarnya, belajar bagaimana mengekstrak dan memanipulasi maklumat dari data besar).

Seri dari Laman web “Belajar”, bagaimanapun, adalah sumber percuma untuk sesiapa sahaja yang ingin belajar bagaimana membuat kod. Mereka merangkumi pelbagai bahasa untuk pemula hingga pengekod lanjutan seperti:

  • HTML
  • JavaScript
  • PHP
  • SQL
  • Python
  • Ruby

Setiap bahasa mempunyai rangkaian tutorial khusus yang disertakan dengannya.

Apa yang menarik tentang laman web ini ialah laman web ini bukan sahaja memberikan perincian setiap bahasa dengan contoh kod, tetapi juga menyediakan ruang di bahagian bawah untuk pengguna bekerja:

Latihan LearnJS

Dengan mengklik “Start Exercise”, petunjuk diberikan mengenai cara memanipulasi kod yang ada dan membuat output yang sah. Sekiranya anda ingin mempraktikkan apa yang anda pelajari dalam masa nyata tanpa perlu keluar dari laman web ini, ini adalah pilihan yang baik.

13. MarkSheet (Pemula)

Lembaran MarkahLembaran Markah adalah kursus HTML dan CSS percuma untuk pemula.

Selain mengajar asas-asas pengekodan, kursus ini juga merangkumi maklumat penting yang perlu anda ketahui sebelum membina apa-apa di web.

Sebagai contoh, Pengenalan merangkumi topik yang berkaitan dengan web secara keseluruhan. Seperti tiga bahagian nama domain, bagaimana laman web muncul di penyemak imbas orang lain, dan editor teks biasa yang boleh anda gunakan untuk menulis dan mengedit kod.

Belajar membuat kod laman web adalah satu perkara, tetapi memahami bagaimana semuanya berfungsi di belakang tabir akan membawa pendidikan anda ke tahap yang berbeza.

Semasa mengikuti kursus ini, carilah masa yang cukup (sekurang-kurangnya satu jam) untuk menyelesaikannya satu kali duduk atau memecahkannya di antara tiga bab:

  • HTML
  • CSS
  • Sass

Sass sebenarnya bukan bahasa seperti dua yang lain. Dalam bab itu, pengguna belajar bagaimana preprocessor (serta Less) menjimatkan masa dalam pengekodan CSS dari awal.

Coretan Kod MarkSheet

Walaupun tidak ada latihan di laman web ini, contoh kodnya cukup mantap dan akan memberi anda banyak permainan dalam penyunting kod pilihan anda.

14. Pembangun Mozilla (Pemula hingga Menengah)

Pembangun MozillaBanyak yang boleh dipelajari dari Pembangun Mozilla laman web. Namun, mulailah memusatkan perhatian anda untuk menjalankan pelbagai tutorial teknologi web:

Anda akan mempelajari semua perkara penting untuk pengekodan dengan HTML, CSS dan JavaScript di sini.

Walaupun anda tidak akan mempunyai tempat untuk bereksperimen dengan coretan kod yang disediakan, Mozilla telah berkongsi semua sampelnya GitHub dan memberikan perincian mengenai cara mengakses dan menggunakannya.

Contoh Kod Mozilla

Oleh itu, sebelum anda mempelajari salah satu pelajaran di laman web ini, pastikan anda sudah siap dengan Github supaya anda dapat berlatih semasa anda mengikuti.

Sekiranya anda seorang pembangun web atau cuba memulakan karier anda sebagai pembangun, ada sumber tambahan untuk digunakan di laman web ini.

Untuk satu, jangan berhenti pendidikan anda menguasai bahasa. Mozilla juga memberikan pelajaran mengenai perkara-perkara seperti:

  • Kebolehcapaian laman web
  • Bahasa skrip sisi pelayan
  • Ujian penyemak imbas

Terdapat juga bahagian khusus untuk aplikasi web progresif. Anda bukan sahaja mendapat pengenalan yang kukuh untuk PWA, tetapi anda juga akan mendapat coretan kod untuk membantu anda membina sendiri.

15. Ninja Bersih di YouTube (Pemula hingga Mahir)

Ninja Bersih

Laman YouTube Net Ninja didedikasikan untuk menguraikan konsep pengekodan yang paling kompleks dalam tutorial video yang mudah diikuti.

Apa yang menarik tentang struktur dan organisasi tutorial adalah banyak dari mereka ditujukan kepada pemula – sama ada pemula pengekodan sama sekali atau pemaju pemula.

Tutorial Video Ninja Bersih

Tujuannya tetap sama: bantu penonton / pelanggan dengan cepat meningkatkan kemahiran pengekodan mereka sehingga mereka dapat melakukan sesuatu yang penting dengan mereka.

Tutorial dan senarai main yang anda dapati di saluran ini sebenarnya sangat serupa dengan banyak sumber bertulis dalam senarai ini.

Anda bukan sahaja mendapat pelajaran tentang cara menggunakan kod atau menguasai bahasa baru, tetapi anda mendapat pengenalan pada permulaan yang menjelaskan mengapa semuanya penting.

16. Projek Odin (Pemula)

Projek OdinProjek Odin adalah projek sumber terbuka yang bertujuan untuk melengkapkan pembangun web dengan kemahiran yang diperlukan untuk membina laman web berkualiti tinggi.

Dengan setiap pelajaran, anda akan menerima:

  • Pengenalan mengapa pelajaran itu penting.
  • Ringkasan hasil pembelajaran.
  • Tugasan dengan pautan ke pelajaran.
  • Sumber tambahan untuk memajukan kemahiran dan pemahaman anda di kawasan ini.

Apa yang mungkin anda perhatikan semasa menjalani pelajaran adalah sebahagian daripadanya bertindih dengan sumber lain dalam senarai ini. Contohnya, pelajaran Asas HTML akan menghantar anda ke laman web Learn to Code HTML & CSS.

Bukan hanya pelajaran mengenai pengekodan pengguna. Terdapat pelajaran yang disebut “Mendapatkan Pekerjaan”:

Projek Odin Dipekerjakan

Bagi pembangun baru, sukar mendapatkan pelanggan. Walau bagaimanapun, dengan menyelesaikan kursus ini, pemaju akan berpeluang untuk membina laman web baru dan menerbitkannya ke Github sebagai contoh karya. Kemudian, dengan melengkapkan kursus Mendapatkan Pekerjaan ini, mereka akan mendapat petua tentang bagaimana menjadikan diri mereka sebagai pekerja yang akan diambil kerja.

17. SitePoint (Pertengahan hingga Lanjutan)

Tapak TapakThe Tapak Tapak laman web adalah gabungan ebook reka bentuk dan pengembangan web premium dan kandungan blog percuma mengenai topik yang disasarkan.

Untuk menjadi jelas, SitePoint sebenarnya bukan laman web untuk pengkod pemula. Anda akan menemui siaran “pengenalan” jika anda mencarinya, tetapi tidak betul-betul di mana laman web ini bersinar.

SitePoint adalah sumber yang baik untuk pengkod yang siap bergerak melampaui asas “tulis baris kod ini untuk mendapatkan hasil ini”. Di sini anda akan belajar bagaimana menjadi kreatif dengan pengetahuan pengekodan yang sudah anda miliki.

Di samping itu, blog ini penuh dengan maklumat yang berguna:

Pusingan Blog SitePoint

Anda akan mendapat cadangan untuk perpustakaan JavaScript, kerangka kerja CSS, dan alat lain yang boleh anda gunakan untuk meningkatkan aliran kerja pengekodan dan menyelesaikan lebih cepat dengan lebih cepat.

18. SoloLearn (Pemula hingga Mahir)

SoloPelajariSoloPelajari adalah satu-satunya aplikasi mudah alih (dan web) dalam senarai ini, jadi jika anda mencari sesuatu yang dapat anda gunakan untuk belajar di mana sahaja, ini dia.

Dengan SoloLearn, pengguna belajar bagaimana membuat kod dengan HTML dan CSS serta bahasa pengaturcaraan lanjutan.

Inilah yang akan anda lihat semasa memasuki aplikasi SoloLearn (di desktop):

Aplikasi SoloLearn

Ini adalah program berstruktur yang baik yang dimulakan dengan sintaks asas dan berfungsi melalui pelbagai komponen bahasa. Pada akhirnya, anda akan menerima sijil penyempurnaan.

Beberapa bahagian kursus disusun sebagai kuiz. Untuk meneruskan, anda mesti menjawab setiap soalan dengan betul.

Bahagian lain kursus disusun sebagai tutorial asas dengan potongan kod:

Tutorial SoloLearn

Sekiranya anda lebih suka belajar, menguji, dan menerima pengesahan semasa anda mengikuti, kombinasi kursus / kuiz / taman permainan di sini adalah yang kuat.

19. W3Schools (Pemula hingga Mahir)

W3SekolahW3Sekolah telah menjuluki dirinya sebagai “Laman Pembangun Web Terbesar di Dunia” dan sebenarnya ini adalah gambaran yang cukup tepat.

Sama ada ini sekiranya kali pertama anda melihat kod atau anda seorang pengekod berpengalaman, ada sesuatu untuk semua orang di sini.

Sebarang bahasa pengekodan yang mungkin anda minat untuk belajar dijelaskan di sini. Anda bahkan boleh mengikuti tutorial bagaimana mengekod komponen laman web seperti ikon, grafik, warna dan banyak lagi.

Walaupun pengguna mendapat ringkasan ringkas mengenai setiap bahasa, fokus utamanya adalah untuk memulakan pelajaran langsung.

Oleh itu, sebelum anda mula menjalani tutorial di laman web ini, pastikan anda mengetahui bahasa yang perlu anda fokuskan. Anda tidak mahu mula belajar sesuatu seperti React jika anda cuba menguasai asas-asasnya, misalnya.

Apa sahaja bahasa yang anda jalankan, pastikan anda menggunakan Rujukan dan Latihan pada masa yang sama.

Rujukan W3Schools

Ini bertujuan untuk menjadi bahan rujukan pendamping yang memperkuat pelajaran anda. Pasti memanfaatkan mereka jika anda ingin memanfaatkan sepenuhnya laman web ini.

20. WebsiteSetup.org (Pemula hingga Mahir)

Penyediaan Laman Web

WebsiteSetup.org penuh dengan sumber pendidikan yang berguna untuk sesiapa sahaja yang cuba belajar membuat kod secara percuma.

Walaupun banyak panduan di WebsiteSetup menunjukkan kepada anda bagaimana membuat dan menyesuaikan laman web dengan WordPress – melewati keperluan membuat kod dari awal – itu tidak semua ada di sini.

Sebagai contoh, terdapat banyak tutorial, panduan, dan lembaran cheat pengembangan laman web yang semakin meningkat:

Tutorial Pembangunan Web Laman Web

Apa yang hebat dari panduan ini ialah panduan ini bukan sahaja memberikan asas pengkodan kepada pengguna, tetapi sering juga terdapat hubungan kuat dengan WordPress. Dengan cara itu, anda tidak perlu memilih satu atau yang lain: kod atau WordPress. Anda boleh memanfaatkan sepenuhnya laman web dengan mempelajari amalan terbaik untuk kedua-duanya.

Perkara lain yang akan anda perolehi dari Pengaturan Laman Web yang tidak akan anda temui dalam kursus pengekodan tradisional adalah cara menggunakan kod untuk menyahpepijat dan memperbaiki laman web anda. Seperti contoh cara mengatasi masalah kesalahan di WordPress.

Dengan cara ini, anda akan mendapat pendidikan yang lebih lengkap mengenai cara membuat kod, dari menggunakannya untuk membina laman web hingga kemudian meningkatkan atau membaikinya.

Pembalut

Seperti yang anda lihat, sumber-sumber di atas menyediakan pelbagai cara untuk belajar dan memperkuat kemahiran pengekodan anda:

  • Tutorial bertulis
  • Kursus video
  • Kuiz
  • Coretan kod
  • Taman permainan pengekodan
  • Peningkatan alat dan strategi pembangunan
  • Dan banyak lagi

Itu bukan satu-satunya faedah memilih salah satu sumber percuma ini untuk belajar membuat kod atau meningkatkan kemahiran anda yang ada.

Sama ada anda seorang pemula benar-benar biru atau anda telah membuat pengekodan selama bertahun-tahun, anda mempunyai kawalan penuh terhadap pendidikan anda. Anda boleh belajar membuat kod mengikut jadual anda sendiri, mengikut kadar anda sendiri, dan tidak lebih daripada kos masa yang anda masukkan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map