Adakah InMotion Sesuai dengan Mac?

Seperti yang anda perhatikan, tidak ada penyedia hosting web yang menawarkan solusi hosting yang dirancang khusus untuk memenuhi mesin Mac. Mac, pengurang Macintosh, adalah rangkaian komputer peribadi yang dirancang, dikembangkan dan dipasarkan oleh Apple. Model Macintosh terkini direka khusus untuk memenuhi keperluan pengguna rumah, pendidikan dan profesional.
Di antara banyak sebab mengapa penyedia hosting web tidak menawarkan penyelesaian hosting Mac adalah bahawa mesin Mac dirancang sesuai dengan sistem operasi Mac OS yang juga direka oleh epal terutama untuk mesin Mac. Oleh itu, beberapa sistem operasi yang ditawarkan oleh penyedia hosting web mengalami masalah keserasian dengan mesin Mac.
Walaupun tidak ada perkhidmatan hosting web Mac khusus, terdapat banyak penyedia hosting yang menawarkan perkhidmatan yang sesuai dengan Mac. Jenis perkhidmatan ini dipanggil Mac Friendly hosting. Penting untuk diperhatikan bahawa tidak semua perkhidmatan hosting serasi dengan mesin Mac. Penting juga untuk diperhatikan bahawa, sama ada berdasarkan pilihan atau tidak, atau mengikut reka bentuk atau tidak, sebilangan penyedia hosting web serasi dengan Mac sementara ada yang tidak.
Bagi kebanyakan kita, ini tidak menimbulkan kebimbangan sama sekali kerana kebanyakan kita menggunakan PC dan desktop yang tidak mempunyai masalah keserasian dengan hosting berasaskan Windows, Linux atau Unix. Walau bagaimanapun, bagi mereka yang menjadi pengikut Mac, pencarian hosting Mesra Mac menjadi perhatian besar.
InMotion adalah salah satu syarikat hosting yang menawarkan keserasian Mac terutama dalam penyelesaian hosting e-commerce mereka. Sebilangan besar alat e-dagang mereka seperti keranjang belanja mereka serasi dengan mesin Mac. Selain itu, InMotion menyokong penggunaan pelayan Linux yang diketahui serasi dengan Mac kerana mereka berkongsi warisan UNIX yang sama.


Adakah InMotion menyokong Mac Mail?

Ya, InMotion memang menyokong Mac Mail. Mac Mail sebenarnya adalah program e-mel yang disertakan dengan Sistem Operasi OS X Apple. Untuk dapat menggunakan Mac Mail dengan hosting InMotion, anda perlu menyediakan akaun e-mel sebagai pelanggan e-mel Apple lalai anda. Inilah cara untuk melakukannya:

 •  Apabila anda membuka Mac Mail, anda akan diberi kotak di mana anda diminta untuk memberikan dan mengisi maklumat yang diminta seperti nama penuh anda, alamat e-mel dan kata laluan anda. Setelah memberikan maklumat yang diperlukan, klik tab “Teruskan” yang terdapat di sudut kanan bawah;
 •  Pada skrin berikutnya, anda akan diminta untuk memberikan maklumat tambahan yang merangkumi:

 Jenis Akaun

Pilih antara POP dan IMAP;

 Penerangan

Anda boleh memasukkan keterangan yang anda mahu terangkan akaun;

 Pelayan Mel Masuk

nama pelayan biasa ialah [email protected], yang tentunya akan diganti dengan nama dan nama domain anda sendiri;

 Nama pengguna

Ini akan menjadi alamat e-mel lengkap anda; dan

 Kata Laluan

Ini akan menjadi kata laluan akaun e-mel anda.

 • Setelah semuanya disediakan, klik tab “Teruskan”.

 Skrin seterusnya akan menjadi halaman Pelayan Mel Keluar. Di sini anda juga diminta untuk memberikan maklumat berikut:

 Penerangan

 Sekali lagi, masukkan perkara yang anda fikirkan sesuai untuk akaun anda;

 Pelayan Mel Keluar

Entri untuk kotak ini harus sepadan dengan entri yang digunakan dalam Pelayan Mel Masuk;

 Gunakan Pengesahan

Letakkan tanda cek pada kotak yang disediakan;

 Nama pengguna

Ini juga harus sepadan dengan nama pengguna yang disediakan di halaman sebelumnya.

 Kata Laluan  Ini akan menjadi kata laluan untuk akaun e-mel yang disediakan.

 • Klik tab “Lanjutkan” sebaik sahaja semua maklumat yang diperlukan diberikan.
 •  Setelah persediaan selesai, anda akan ditunjukkan halaman Ringkasan Akaun. Jangan lupa meletakkan tanda centang pada kotak yang disediakan untuk “Ambil Akaun Dalam Talian”. Apabila semua maklumat yang disampaikan betul, klik tab “Buat Akaun” dan kehendak anda akan siap menggunakan Mac Mail anda dalam hosting InMotion.

Mengapa Mac tidak serasi dengan semua perkhidmatan hosting?

Sebilangan mungkin berpendapat bahawa alasan mengapa Mac tidak serasi dengan beberapa perkhidmatan hosting adalah kerana Sistem Operasi yang digunakan oleh penyedia hosting. Walau bagaimanapun, satu perkara yang perlu anda ketahui ialah laman web tidak khusus OS dan masalahnya tidak terletak pada OS itu sendiri tetapi pada penyemak imbas. Oleh itu, penyelesaian untuk masalah ketidakcocokan Mac tidak jauh kerana pengemaskinian penyemak imbas yang sederhana mungkin dapat melakukan silap mata. Kedengarannya cukup mudah, bukan, tetapi tidak semua penyedia hosting sanggup melalui kesukaran untuk meningkatkan penyemak imbas mereka apabila semua platform lain berfungsi dengan baik.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map