Adakah WebHostingHub Membolehkan Anda Memiliki Laman Web Anda?

Adakah WebHostingHub membolehkan anda memiliki laman web anda?

Bagi kebanyakan orang, persoalan mengenai siapa yang memiliki laman web mereka kelihatan tidak masuk akal. Ada yang berpendapat bahawa setelah menghabiskan cukup banyak wang dan membayar perkhidmatan yang diperlukan untuk mengendalikan laman web tersebut memberi mereka hak untuk memiliki laman web mereka. Walau bagaimanapun, ini tidak selalu berlaku. Kecuali jika kontrak tersebut secara jelas menyatakan bahawa anda memiliki laman web anda, anda tidak akan menjadi pemiliknya. Untuk membuatnya lebih mudah difahami, kita perlu menentukan istilah “memiliki” terlebih dahulu. Memiliki domain anda seperti memiliki nombor telefon anda di rumah yang sebenarnya tidak pernah anda miliki tetapi hanya memajaknya dari syarikat.


Soalan ini agak rumit. Tidak semua syarikat hosting membenarkan anda memiliki laman web anda. Dengan WebHostingHub, adakah dengan jelas dinyatakan di Bahagian 4.ai dari Syarat Layanan / Perjanjian Pengguna mereka bahawa “Pelanggan adalah pemilik atau pemegang lesen yang sah dari Kandungan Pelanggan dan setiap elemennya, dan Pelanggan telah mendapatkan semua lesen, persetujuan, kebenaran, pengabaian dan pelepasan untuk penggunaan Kandungan Pelanggan dan setiap elemennya, termasuk tanpa batasan, semua tanda dagangan, logo, nama dan kesamaan yang terkandung di dalamnya, tanpa sebarang kewajiban oleh Syarikat untuk membayar apa-apa yuran, baki, pembayaran guild atau pampasan lain dari apa-apa jenis kepada Orang atau Entiti; “(Dipetik dari Syarat Perkhidmatan / Perjanjian Pengguna WebHostingHub) yang bermaksud bahawa pelanggan hanya dapat memiliki kandungan laman web tetapi syarikat hanya menyewakan laman web ini kepada pelanggan.

Secara teknikal, apa yang tidak boleh saya miliki di laman web saya?

Untuk menjadikannya ringkas dan sederhana, anda tidak benar-benar memiliki laman web anda kerana laman web anda sebenarnya terdiri daripada banyak bahagian, sebahagiannya adalah milik anda dan yang lain yang anda sewa sahaja. Berikut adalah panduan ringkas tentang apa yang anda miliki dan anda hanya sewa.

 • Anda tidak memiliki pelayan web. Pelayan web adalah komputer yang menjalankan platform pelayan yang menghoskan laman web anda. Biasanya, pusat data memiliki pelayan web dan menyewanya kepada anda. Sudah jelas bahawa anda tidak memiliki laman web anda melainkan anda membelinya sendiri.
 •  Anda tidak memiliki Platform Pelayan Web, syarikat memiliki ini. Contohnya termasuk Linux Apache MySQL PHP (LAMP), ASP.NET, Windows IIS + dan Microsoft SQL Server.
 •  Anda tidak memiliki Sistem Pengurusan Kandungan (CMS) seperti WordPress, Joomla dan Drupal. Anda boleh memiliki CMS anda sendiri jika anda mengarang kod sumber dan anda sendiri yang menulisnya. Pemilik CMS adalah penciptanya; anda hanya dilesenkan untuk menggunakannya.
 •  Anda tidak memiliki Perisian Pangkalan Data seperti MySQL. Tidak pernah memiliki perisian pangkalan data juga bermaksud bahawa anda tidak memiliki pangkalan data yang sebenarnya tetapi anda memiliki data dan kandungan laman web yang disimpan dalam pangkalan data dengan syarat anda mengarangnya.
 •  Biasanya, anda tidak memiliki Kod Sumber laman web melainkan anda mengarangnya sendiri. Kod sumber adalah program yang dibuat dalam bahasa Platform Pelayan Web yang mengandungi penyambung ke perisian lain dan juga digunakan untuk berkomunikasi dengan pelayan sistem luar. Ini digunakan untuk menghasilkan HTML / CSS / JavaScript agar penyemak imbas berfungsi di layar anda.
 •  Anda tidak memiliki penyemak imbas; anda hanya dilesenkan untuk menggunakannya.
 •  Paling mengejutkan, anda tidak memiliki nama domain anda. Terkejut? Sebenarnya, anda tidak memiliki nama domain walaupun anda adalah pemilik nama domain yang berdaftar. Anda hanya memajaknya.

Apa yang perlu saya miliki ketika itu?

Sebagai “pemilik” laman web anda dan sebagai pengarang kandungannya, anda boleh memiliki yang berikut:

 •  Anda seharusnya menjadi pemilik HTML / CSS / JavaScript /. Ini adalah asas pembinaan laman web anda dan merupakan bahasa yang difahami oleh penyemak imbas.
 •  Anda semestinya menjadi pemilik Reka Bentuk Visual laman web anda. Ini termasuk susun atur dan aset grafik seperti warna, tipografi, fotografi yang digunakan dalam membuat antara muka pengguna, kandungan laman web yang dapat dibaca dan gambar serta video yang terdapat di dalamnya.
 • Anda harus memiliki Kandungan Teks di laman web anda. Ini termasuk semua yang dapat dibaca, diformat, dapat disalin dan ditampal serta dapat diindeks dalam teks laman web mesin pencari yang dapat diberikan dalam penyemak imbas anda. Ini bermaksud anda harus menjadi pengarang Kandungan Teks untuk menjadikannya milik anda sendiri.
 •  Anda memiliki foto laman web anda, iaitu jika anda sendiri mengambil gambarnya, jika tidak, jika anda menyalinnya dari suatu tempat, foto tersebut hanya dilesenkan kepada anda.

Apakah Realiti Undang-Undang pemilikan Laman Web?

Mungkin mengejutkan bahawa setelah menghabiskan masa dan wang untuk laman web, anda dimaklumkan bahawa anda sebenarnya tidak memilikinya. Ini adalah fakta berikut yang harus anda ingat tentang realiti sah pemilikan laman web anda . Yang pertama, anda harus ingat bahawa anda tidak boleh memiliki platform pelayan web secara sah, nama domain anda, platform web, perisian pangkalan data, CMS dan juga bahasa yang digunakan untuk membina laman web anda. Anda juga tidak akan pernah memiliki pelayan yang mengehoskan laman web anda dan anda hanya diberi lesen untuk menggunakan Harta Intelek pencipta laman web dan platform yang digunakan untuk membinanya.

Anda hanya boleh memiliki kod sumber laman web jika anda membuat program itu sendiri atau ada orang yang “bekerja untuk disewa” di bawah anda. Walau bagaimanapun, anda boleh memiliki kandungan laman web dan reka bentuk visual anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map