Cara Membuat Sandaran & Memulihkan WordPress

Cara Membuat Sandaran dan Memulihkan WordPressSama ada anda menjalankan laman web perniagaan, kedai dalam talian atau blog hobi; satu perkara yang pasti: anda perlu melaksanakan jadual sandaran biasa. Menyandarkan laman web anda sangat penting kerana memberi anda ketenangan fikiran dan memastikan anda dapat memulihkan laman web anda dengan mudah sekiranya perkara terburuk berlaku.


Sandaran melindungi anda daripada penggodam, perisian hasad, dan gangguan pelayan yang tidak disengajakan yang, jika tidak, menjadikan laman web anda tidak dapat digunakan atau menyebabkan anda membina semula laman web anda dari awal.

Nasib baik, membuat sandaran laman web anda tidak sukar dan dapat dilakukan secara percuma berkat sejumlah plugin sandaran WordPress. Beberapa plugin ini bahkan memudahkan untuk memulihkan laman web anda dari sandaran secara percuma dan dalam artikel ini, kami akan menunjukkan cara melakukannya.

Cara Membuat Sandaran dan Memulihkan Laman Web WordPress Anda Dengan Backup Guard

Salah satu cara termudah untuk membuat sandaran laman web WordPress anda adalah dengan percuma Pengawal Sandaran pasangkan.

Pengawal Sandaran

Gambaran Keseluruhan Plugin Pengawal Sandaran

Backup Guard adalah pemalam percuma dengan lebih daripada 70000 pemasangan aktif dan penilaian 4,5 bintang. Ini adalah salah satu daripada beberapa plugin langka yang menawarkan pilihan sandaran dan pemulihan secara percuma. Ia juga sangat mudah digunakan. Ciri-ciri utama termasuk:

 • Sandarkan laman web anda secara manual seberapa banyak kali yang anda mahukan
 • Pilih antara menyandarkan fail, pangkalan data atau kedua-duanya
 • Muat turun sandaran ke komputer anda atau simpan di Dropbox anda
 • Pulihkan laman web anda dari sandaran dengan satu klik
 • Batalkan proses sandaran
 • Sokongan untuk pemasangan WordPress multisite

Sekarang setelah anda mengetahui semua yang disertakan, mari kita lihat cara menggunakan plugin Backup Guard untuk membuat sandaran dan memulihkan laman web WordPress anda.

1. Memasang Backup Guard

Langkah pertama adalah memasang plugin Backup Guard. Di papan pemuka WordPress anda, pergi ke Pemalam> Tambah baru. Cari Backup Guard, kemudian muat turun dan pasang pemalamnya. Setelah dipasang, klik Aktifkan butang. Anda kini sudah bersedia untuk memulakan sandaran laman web WordPress anda.

Memasang Backup Guard

2. Menyandarkan Laman Web WordPress Anda Dengan Backup Guard

Untuk membuat sandaran laman web anda dengan Backup Guard, pergi ke Backup Guard> Sandaran. Yang perlu anda buat sekarang ialah tekan butang sandaran. Pemalam akan memberi anda pilihan untuk menamakan sandaran anda dan memilih sama ada anda mahukan sandaran penuh atau yang tersuai.

Sandaran dengan Backup Guard

Memilih pilihan khusus membolehkan anda memilih sama ada anda mahu membuat sandaran fail atau pangkalan data anda. Anda juga boleh memilih untuk memuat naik sandaran anda ke awan tetapi anda perlu menyambungkan akaun Dropbox anda terlebih dahulu. Pergi ke Pengawal Sandaran> Awan dan beralih suis ke HIDUP.

Anda kemudian akan diarahkan ke laman web Dropbox di mana anda perlu membenarkan sambungan pemalam. Cukup klik Memberi kebenaran dan anda akan diarahkan kembali ke papan pemuka WordPress anda di mana anda dapat melihat bahawa akaun Dropbox anda telah disambungkan.

Sambungan Dropbox Pengawal Sandaran

Untuk tutorial ini, kami telah memilih pilihan sandaran Penuh dan menamakan Sandaran Uji sandaran saya. Anda boleh menggunakan konvensyen penamaan bulan dan tahun supaya anda dapat menyimpan sandaran anda dengan mudah.

Setelah anda mengkonfigurasi sandaran anda, tekan sahaja Sandaran butang dan tunggu cadangan selesai. Anda kemudian boleh memuat turun sandaran dan menyimpannya di komputer atau cakera keras luaran.

3. Menjadualkan Sandaran

Menyandarkan laman web anda secara manual adalah mudah tetapi boleh membosankan untuk melacak kali terakhir anda membuat sandaran laman web anda. Itulah sebabnya kemampuan untuk menjadualkan sandaran dan menjadikannya kerap dilakukan adalah ciri hebat.

Untuk menjadualkan sandaran dengan Backup Guard, pergi ke Penjaga Sandaran> Jadual. Pertama, alihkan suis ke HIDUP dan kemudian masukkan nama untuk jadual sandaran anda. Untuk tutorial ini, kami menamakannya Backup Mingguan.

Menjadualkan sandaran dengan Backup Guard

Pilihan seterusnya adalah memilih frekuensi sandaran. Anda boleh memilih dari sandaran setiap jam, harian, mingguan atau bulanan. Kami menetapkan tambang menjadi mingguan.

Terakhir, anda boleh menetapkan sama ada anda ingin melakukan sandaran penuh atau tersuai seperti yang anda lakukan dengan pilihan manual. Kami telah memilih sandaran Penuh dan yang tinggal sekarang ialah mengklik Jimat butang.

4. Memulihkan Backup Dengan Backup Guard

Untuk memulihkan sandaran dengan Backup Guard, pergi ke Backup Guard> Sandaran. Anda akan melihat senarai semua sandaran yang dilakukan di laman web anda. Untuk memulihkan laman web anda dari sebarang sandaran, klik pada ikon pemulihan hijau dan kemudian tunggu prosesnya selesai.

memulihkan Backup Guard yang disandarkan

Setelah selesai, anda boleh memeriksa laman web anda dan memastikan semuanya berfungsi sebagaimana mestinya.

Backup Guard Pro

Perlu disebutkan bahawa Backup Guard Pro mempunyai versi premium jika anda memerlukan lebih banyak ciri. Versi pro merangkumi yang berikut:

 • Lebih banyak kawalan ke atas pilihan sandaran seperti kemampuan untuk memasukkan atau mengecualikan fail dan folder tertentu
 • Pemberitahuan e-mel untuk membuat sandaran yang berjaya
 • Keupayaan untuk memindahkan laman web anda dari satu domain ke domain yang lain
 • Pelbagai sandaran berjadual
 • Dan banyak lagi

Pelan berbayar bermula pada $ 25 dan termasuk sokongan dan kemas kini selama setahun.

Cara Membuat Sandaran dan Memulihkan Laman Web WordPress Anda Dengan UpdraftPlus

Backup Guard adalah pilihan terbaik untuk membuat sandaran laman web anda jika anda mahukan penyelesaian yang cepat dan mudah. Walau bagaimanapun, ia agak terhad pada rancangan percuma, terutamanya mengenai pilihan penyimpanan sandaran. Sekiranya anda mahukan pemalam yang lebih mantap, UpdraftPlus adalah pilihan lain.

UpdraftPlus

Gambaran Keseluruhan Plugin UpdraftPlus

UpdraftPlus mempunyai lebih dari 2 juta pemasangan aktif dan penarafan 5 bintang. Seperti Backup Guard, ini adalah salah satu daripada beberapa plugin sandaran percuma yang menawarkan ciri sandaran dan pemulihan. Pelan percuma ini menawarkan lebih banyak ciri yang merangkumi:

 • Lakukan sandaran manual atau berjadual
 • Keupayaan untuk membuat sandaran fail dan pangkalan data secara berasingan
 • Simpan sandaran di Dropbox, Amazon S3, dan Rackspace
 • Boleh membahagikan laman web anda menjadi beberapa arkib
 • Menyambung semula dan mencuba semula muat naik yang gagal secara automatik
 • Pulihkan laman web anda dari sandaran dengan mudah

Dengan itu, mari kita lihat bagaimana anda boleh menggunakan UpdraftPlus untuk membuat sandaran dan memulihkan laman web WordPress anda.

1. Memasang UpdraftPlus

Untuk memasang UpdraftPlus, pergi ke papan pemuka laman web anda dan klik Pemalam> Tambah baru. Cari UpdraftPlus, klik Pasang, dan kemudian klik Aktifkan setelah pemalam dipasang. Pemalam kemudian akan memberi anda lawatan ringkas mengenai tetapan dan pilihan.

Memasang UpdraftPlus

2. Sandarkan Laman Web WordPress Anda Dengan UpdraftPlus

Untuk membuat sandaran laman web WordPress anda dengan UpdraftPlus, pergi ke Tetapan> Sandaran UpdraftPlus. Mengklik butang Backup biru akan membolehkan anda melakukan backup manual pertama anda.

Sandaran dengan UpdraftPlus

Anda boleh memilih sama ada anda mahu membuat sandaran fail, pangkalan data anda atau kedua-duanya dan kemudian tekan butang Sandarkan sekarang.

3. Menjadualkan Sandaran

UpdraftPlus membolehkan anda menjadualkan sandaran. Untuk membuat jadual sandaran anda, klik pada Tetapan tab di UpdraftPlus. Di sana, anda akan dapat mengatur jadual untuk sandaran fail dan juga sandaran pangkalan data.

Anda boleh menetapkannya untuk membuat sandaran pada masa yang sama atau anda boleh menetapkan pangkalan data anda untuk disandarkan setiap hari dan menetapkan fail anda akan disandarkan setiap minggu, bergantung pada seberapa kerap anda menerbitkan catatan baru atau membuat perubahan lain ke laman web anda.

Setelah menetapkan jadual, anda perlu menyambungkan UpdraftPlus ke lokasi penyimpanan. Pilih pilihan penyimpanan anda, pilih fail mana yang harus disertakan dalam sandaran, dan kemudian simpan perubahannya. Anda kemudian perlu mengikuti arahan yang muncul di tetingkap pop timbul untuk membenarkan sambungan.

Sambungan Dropbox UpdraftPlus

Setelah proses pengesahan selesai, laman web anda akan disandarkan secara automatik mengikut jadual anda.

4. Memulihkan Sandaran Dengan UpdraftPlus

Memulihkan laman web dengan UpdraftPlus semudah menyandarkannya. Pergi ke Sandaran / Pulihkan tab di bawah Tetapan> Sandaran UpdraftPlus. Anda akan melihat senarai semua sandaran yang diambil dari laman web anda.

Untuk memulihkan laman web anda, klik butang Pulihkan. Anda kemudian perlu memilih apa yang hendak dipulihkan. Ini termasuk fail, pangkalan data, tema, plugin, dan elemen lain di laman web anda.

Pilih elemen yang dikehendaki dan tekan butang Pulihkan. Plugin kemudian akan memulihkan operasi dan membolehkan anda kembali ke papan pemuka anda. Anda juga boleh memuat turun fail log sekiranya anda perlu menghubungi pasukan sokongan pemalam.

Pemulihan Sukses UpdraftPlus

UpdraftPlus Premium

UpdraftPlus mempunyai versi premium, yang menawarkan lebih banyak lagi ciri. Ini termasuk:

 • Sandaran tambahan
 • Gandakan atau pindahkan laman web dengan mudah (dengan Migrator)
 • Serasi pelbagai laman / berbilang rangkaian
 • Menyandarkan fail dan pangkalan data bukan WP ke beberapa destinasi terpencil
 • Lebih banyak lagi destinasi simpanan yang merangkumi OneDrive BackBlaze, Azure, dan SFTP.
 • Penyulitan pangkalan data
 • Pelaporan lanjutan
 • Dan banyak lagi

Pelan premium bermula dari $ 87.50 untuk 2 laman web dan setahun kemas kini dan sokongan.

UpdraftPlus atau Backup Guard: Plugin Mana Yang Perlu Anda Pilih?

Kedua-dua pemalam yang disebutkan dalam tutorial ini adalah pilihan terbaik untuk membuat sandaran dan memulihkan laman WordPress anda secara percuma. Sekiranya anda tertanya-tanya pilihan mana, inilah yang perlu anda ketahui.

Sekiranya anda mahukan penyelesaian yang mudah, mudah, dan tanpa embel-embel, ikutilah Pengawal Sandaran. Plugin ini adalah pilihan yang bagus jika anda mempunyai laman web ringkas yang tidak sering menerbitkan kandungan.

Walau bagaimanapun, jika anda mahukan lebih banyak pilihan penyimpanan dan kemampuan untuk menjadualkan jadual sandaran yang berbeza untuk pangkalan data dan fail anda secara percuma UpdraftPlus. Plugin ini adalah pilihan terbaik jika anda mempunyai laman web yang menerbitkan banyak kandungan atau jika anda mahukan lebih banyak kawalan ke atas pilihan sandaran anda.

Pemikiran Akhir

Menyandarkan laman web WordPress anda perlu jika anda ingin memastikan laman web anda tetap selamat dan terjamin. Ini memberi anda ketenangan bahawa anda dapat memulihkan laman web anda dengan mudah dan terus menjalankan perniagaan seperti biasa, dan bukannya mengalami waktu henti semasa anda membina semula laman web anda.

Anda sekarang tahu cara membuat sandaran dan memulihkan laman web WordPress anda secara percuma sehingga tidak ada alasan untuk menunda. Muat turun salah satu pemalam yang disebutkan dalam tutorial ini dan sediakan jadual sandaran anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map