Cara Memindahkan Laman Web Anda ke eHost

Kemas kini untuk 2017: eHost dijual kepada pengurusan baru dan cepat merosot seperti yang anda lihat tercermin dalam tinjauan eHost saya yang terkini Mereka ditutup pada tahun 2017, jadi panduan di bawah ini harus dilihat sebagai panduan pemindahan laman web generik sahaja.


Seperti yang telah anda ketahui, eHost pada masa ini tidak menerima pemindahan domain masuk.

Dengan kata lain, jika anda mempunyai domain anda yang didaftarkan dengan FatCow, misalnya, dan anda ingin memindahkan laman web anda ke host lain seperti BlueHost (pilihan utama kami), anda perlu menyimpan nama domain anda di tempat lain dan menunjuknya ke akaun eHost menggunakan tetapan DNS di pendaftar anda.

Bagi banyak orang, itu mungkin terdengar sangat membingungkan. Mari mempermudah, langkah demi langkah:

Inilah yang anda perlukan:

 • akses ke akaun hosting anda yang ada di host lain.
 • akaun Hosting cPanel (tidak lagi tersedia di eHost)
 • Mungkin memerlukan akaun di pendaftar domain seperti NamaCheap (kupon di sini)

Mari kita mulakan!

Langkah 1 – Muat turun Fail Laman Web

Sambungkan ke akaun hosting hosting lama melalui FTP dan muat turun semua fail anda.

Langkah 2 – Muat turun Pangkalan Data (jika berkenaan)

Muat turun sandaran pangkalan data anda dari akaun hosting lama anda. Ini dapat dilakukan dengan masuk ke phpMyAdmin, memilih pangkalan data yang ingin anda sandarkan, dan kemudian mengeksportnya, yang akan memuat turun fail .sql ke komputer anda.

Langkah 3 – Muat Naik Fail ke Akaun eHost Anda

Sambungkan ke akaun eHost anda melalui FTP dan muat naik semua fail yang anda sandarkan pada Langkah 1.

Langkah 4 – Import Pangkalan Data Anda ke dalam akaun eHost anda (jika berkenaan)

 • Log masuk ke akaun eHost cPanel anda, dan cari “Database Creation Wizard”
 • Ikuti langkah-langkah untuk membuat pangkalan data baru dan pengguna pangkalan data baru, dan berikan pengguna semua izin lalai.
 • Pastikan untuk menyimpan nama pengguna dan kata laluan yang anda buat untuk pangkalan data baru ini, kerana anda memerlukannya kemudian.
 • Kembali ke cPanel dan cari phpMyAdmin. Pergi ke phpMyAdmin dan pilih pangkalan data yang baru anda buat. Kemudian pergi ke “Import” dan klik pilih fail. Di tetingkap yang muncul, pilih fail sandaran pangkalan data yang anda muat turun lebih awal pada Langkah 2
 • Ia mesti berjaya diimport, dan anda sudah selesai.

Langkah 5 – Periksa Fail Konfigurasi Untuk Pengguna Pangkalan Data / Kata Laluan

Sekiranya laman web anda menggunakan pangkalan data, ia pasti mempunyai fail konfigurasi di suatu tempat. Di laman WordPress, misalnya, itu adalah wp-config.php di folder utama laman web anda. Buka fail dan periksa sebutan nama pangkalan data, pengguna pangkalan data, dan kata laluan pengguna pangkalan data. Ubah yang sesuai dengan nama dan kelayakan untuk pangkalan data yang anda buat di bahagian Langkah 4.

Langkah 6 – Tentukan Sama ada Anda Perlu Memindahkan Domain Anda

Sekiranya penyedia hosting lama anda membenarkan anda membatalkan akaun hosting anda tetapi tetap membayar pendaftaran nama domain anda sahaja, maka anda boleh beralih ke langkah 7.

Sekiranya penyedia hosting lama anda tidak membenarkan anda menyimpan nama domain anda kecuali anda membayar untuk rancangan hosting juga, anda harus memindahkan nama domain anda ke pendaftar lain seperti NameCheap, yang saya cadangkan di bahagian “Apa yang Anda Perlu” di bahagian atas halaman ini.

Langkah 7 – Tetapkan DNS Domain Anda (pelayan nama domain) untuk menunjuk ke eHost

Semasa anda mendaftar untuk eHost, anda seharusnya telah menerima dan menghantar e-mel dari eHost untuk mengesahkan perincian akaun anda dan memberitahu anda pelayan nama yang anda perlukan untuk mengarahkan domain anda. Mereka mungkin kelihatan seperti ….

“Ns1.ehost.com” dan “ns2.ehost.com” misalnya. Tetapi mereka mungkin berbeza. Sekiranya anda tidak mempunyai e-mel asal kerana sebab tertentu, ikuti langkah di bawah:

 • Log masuk ke akaun eHost anda dan klik pada Laman Saya di menu sebelah kiri.
 • Cari akaun cPanel yang anda ingin arahkan nama domain anda, dan klik butang Urus
 • Dari dalam cPanel, cari dan klik pautan “Maklumat Pelayan” di panel sebelah kiri. Sekiranya anda tidak dapat melihatnya, klik “Luaskan Statistik” untuk menunjukkannya.
 • Di sini anda akan dapati Nama Pelayan anda.
 • Pergi ke halaman ini (tab baru) dan taip / tampal nama pelayan anda ke dalam jadual. Ini akan menunjukkan kepada anda pelayan nama anda.
 • Perhatikan pelayan nama tersebut.

Sekarang, pergi pendaftar nama domain anda dan edit tetapan DNS untuk nama domain anda. Tukar pelayan nama kepada yang anda dapat dari eHost.

Petua: Tunggu sekitar 24 jam sebelum anda membuat sebarang kerja di laman web anda. Mungkin memerlukan masa hingga 24 jam untuk perubahan pelayan nama disebarkan ke seluruh ISP di seluruh dunia. Sebab saya menekankan ini adalah bahawa walaupun anda menukar pelayan nama anda, laman web ini mungkin masih melayan laman web anda dari akaun hosting lama anda semasa anda melayari penyemak imbas anda, jadi apa-apa pengeditan yang anda lakukan akan hilang sebaik sahaja DNS disebarkan sepenuhnya.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map