Cara Menambah Analitis Google ke WordPress

Cara menambahkan Analitis Google ke WordPressMempelajari cara menambahkan Analitis Google ke WordPress adalah bahagian yang sangat penting dalam menjalankan laman web anda sendiri. Perisian ini dapat memberi anda maklumat berharga tentang apa yang sedang dan tidak berfungsi di laman web anda dan membolehkan anda membuat keputusan yang tepat mengenai masa depannya.


Dalam tutorial ini, kami akan menjawab beberapa soalan mengenai Analitis Google, termasuk:

 • Apa itu Analitis Google dan Mengapa Anda Memerlukannya?
 • Cara Mendaftar ke Analitis Google?
 • Cara Menambah Analitis Google ke WordPress?
 • Cara Memasang Analitis Google dengan Pemalam WordPress?

Mari kita mulakan.

Apa itu Analitis Google dan Mengapa Anda Memerlukannya?

Sebelum membincangkan perkara-perkara teknikal, mari kita bincangkan perkara pokok siaran ini – Analitis Google. Sekiranya anda seorang pemula yang lengkap, anda mungkin tidak menyedari apakah itu dan mengapa ada baiknya menyambungkannya ke laman web WordPress anda. Jadi, mari kita bahas terlebih dahulu.

1. Analitis Google Membantu Anda Mengenal Khalayak Anda

Google Analytics adalah rangkaian analitik web yang membantu anda memahami dan menganalisis lalu lintas web anda. Ia hadir di lebih daripada 50 juta laman web di seluruh dunia.

Cara kerjanya adalah dengan menambahkan sekeping kod JavaScript ke halaman anda (lebih banyak lagi di bawah) yang membolehkan Google mengesan aktiviti pengunjung yang datang ke laman web anda. Ia kemudian akan mengumpulkan aktiviti-aktiviti ini dan memaparkannya dalam bentuk statistik dalam akaun Analitis Google anda.

Contoh Analitis Google

Inilah yang dapat anda pelajari dari statistik:

 • Siapa yang melayari laman web anda? – Maklumat geografi dan teknikal mengenai dari mana khalayak anda berasal dan peranti yang mereka gunakan untuk mengakses laman web anda.
 • Apa yang dilakukan oleh pelawat anda? – Ketahui halaman mana yang mereka lihat, kadar pentalan anda (bermaksud bahagian pelawat yang keluar setelah hanya satu halaman), berapa lama mereka berada di laman web anda dan banyak lagi.
 • Bilakah mereka datang? – Analitis Google juga menunjukkan kepada anda kapan tepat orang datang ke laman web anda pada jam, hari, minggu atau bulan.
 • Bagaimana mereka menemui laman web anda? – Anda juga mendapat maklumat mengenai sama ada audiens anda menjumpai laman web anda di enjin carian (dan yang mana satu), media sosial, pautan di laman web lain atau jika mereka memasukkan alamat laman web anda secara langsung.
 • Bagaimana mereka berinteraksi dengan kandungan anda? – Dari Analitis Google anda juga dapat memahami bagaimana orang berinteraksi dengan laman WordPress anda, misalnya, pautan yang mereka klik. Sekiranya anda menentukan tujuan tertentu (seperti menukar pelawat ke pelanggan e-mel), anda juga boleh mengesannya.

2. Gunakan Maklumat Untuk Mengoptimumkan Laman Web Anda

Apa yang anda boleh buat dengan maklumat ini? Bagaimana itu berguna untuk anda? Mengetahui perkara di atas membolehkan anda melakukan banyak perkara.

 • Sesuaikan laman web anda untuk melayani khalayak anda dengan lebih baik. Contohnya, dengan meningkatkan aspek teknikal atau menambahkan bahasa.
 • Optimumkan sumber lalu lintas – melabur lebih banyak pada sumber yang berfungsi dengan baik atau meningkatkan usaha anda pada yang tidak.
 • Tingkatkan strategi kandungan dan kandungan anda untuk memberi pengunjung lebih banyak perkara yang mereka minati.
 • Jejaki kempen pemasaran dan lihat apakah ia berfungsi.
 • Cari halaman berprestasi terburuk dan ambil langkah untuk menjadikannya lebih baik.

Ringkasnya – analitik web membolehkan anda menyingkirkan tekaan dan membuat keputusan mengenai laman web anda berdasarkan fakta dan data keras dan bukannya perasaan yang tidak betul. Analitis Google adalah percuma untuk digunakan, jadi ia tidak menyumbang kepada kos laman web.

Langkah 1. Daftar Dengan Analitis Google

Sebelum anda dapat menyambungkan perisian ke laman web anda, anda harus terlebih dahulu mendaftar. Kami akan melakukannya terlebih dahulu dengan menuju ke Laman utama Analitis Google.

Buat akaun analisis Google

Sekiranya anda sudah mempunyai akaun Google, cukup gunakannya untuk log masuk. Jika tidak, klik butang untuk mendaftar dan buat akaun baru. Setelah selesai dengan kedua-duanya, anda akan melihat skrin di bawah.

Sediakan akaun Analitis Google

Ini sudah menunjukkan proses yang akan kita lalui. Pukul Mendaftar untuk memulakan. Pada layar berikutnya, ketika diberi pilihan antara aplikasi mudah alih dan laman web, pastikan untuk memilih a laman web. Selepas itu, anda perlu memasukkan maklumat anda.

Nyatakan butiran akaun

Perhatikan bahawa akaun anda boleh mengandungi beberapa laman web yang anda lacak. Oleh itu, nama akaun yang sesuai boleh menjadi seperti Laman Web Perniagaan. Laman web nama, alamat, kategori industri, negara dan zon waktu harus jelas. Di bawah Tetapan Perkongsian Data, anda boleh memilih apa sahaja yang anda rasa sesuai.

Setelah selesai, klik Dapatkan ID Penjejakan bersambung. Anda mungkin harus bersetuju dengan terma dan syarat Google Analytics pada langkah seterusnya. Selepas itu, anda akan melihat halaman dengan kod penjejakan dan ID penjejakan anda.

Kod dan ID penjejakan Analitis Google

Buat masa ini, hanya itu yang ingin kami capai.

Pada langkah seterusnya, kami akan menambahkan kod penjejakan ke laman WordPress anda. Untuk melakukannya, anda mungkin memerlukan kod atau ID penjejakan, jadi masuk akal untuk membiarkan tab penyemak imbas terbuka. Sekiranya anda menutupnya dan perlu sampai ke sana kemudian, anda sentiasa dapat mencari kod penjejakan anda Pentadbir> Maklumat Penjejakan> Kod Penjejakan.

Langkah 2. Ketahui Asas Google Analytics

Sebelum kita mengetahui cara menambahkan kod ke laman web anda, mari kita ambil kesempatan untuk melihat dengan cepat di antara muka utama Analitis Google. Dengan cara itu, anda mendapat pemahaman yang lebih baik mengenai jenis maklumat yang anda dapati di sana. Anda boleh sampai ke sana dengan mengklik Rumah butang.

Akaun analisis Google

Di sebelah kanan, anda akan selalu melihat statistik untuk laman web anda, sementara di sebelah kiri anda dapat memilih data yang akan dilihat. Bahagian program di mana anda akan menghabiskan sebahagian besar masa anda adalah Laporan tab. Anda akan menemui sebilangan bahagian yang berbeza, jika diklik, mengandungi submenu lain dan mengandungi maklumat berikut:

 • Waktu sebenar – Menunjukkan apa yang sedang berlaku di laman web anda pada masa pemerhatian. Berapa banyak pengunjung yang berada di sini, dari mana mereka berasal, apa yang mereka lihat dan banyak lagi.
 • Penonton – Mengandungi maklumat yang membantu anda mengetahui lebih lanjut mengenai pengguna anda, misalnya jumlah pengunjung dalam jangka masa, berapa lama mereka tinggal rata-rata dan demografi serta maklumat teknikal tentang mereka.
 • Perolehan – Menunjukkan kepada anda sumber mana yang menghantar pengguna ke laman web anda dan maklumat mengenai saluran pemasaran anda.
 • Kelakuan – Segala-galanya tentang apa yang pengguna lakukan setelah mereka datang ke laman web anda, kandungan yang mereka lihat dan banyak lagi.
 • Penukaran – Sekiranya anda telah menetapkan matlamat di dalam Google Analitis, di sinilah anda dapat memahami sejauh mana prestasi anda dalam mencapainya.

Semua baik setakat ini? Kemudian mari kita lihat cara menambahkan Analitis Google ke laman WordPress anda sekarang.

Langkah 3. Tambahkan Google Analitis ke WordPress

Agar Google Analytics mula menjejaki pelawat anda, kod di atas perlu ada di setiap halaman laman web anda yang ingin anda lakukan. Biasanya, itu sahaja Inilah cara anda boleh mencapainya secara manual.

Pilihan A: Masukkan Kod ke pengepala.php

Salah satu cara utama untuk menambahkan kod penjejakan ke laman web anda adalah memasukkannya ke tajuk anda. Dengan cara ini, ia akan dimuat di setiap halaman.

Berkat cara penyediaan WordPress, ini sangat mudah dicapai. Sebilangan besar tema standard mempunyai pengepala.php fail yang bertanggungjawab untuk mengeluarkan bahagian tajuk laman web. Jadi, anda boleh memasukkan kod Analitis Google di sini.

Namun, apabila anda membuat perubahan pada fail tema, ingatlah bahawa selalu terbaik untuk melakukannya di tema kanak-kanak. Jika tidak, mereka akan tersesat apabila anda mengemas kini tema utama anda. Tema kanak-kanak sangat berguna secara amnya dan anda pasti harus membaca lebih lanjut mengenainya.

Sebaik sahaja anda membuat tema anak anda, salin sahaja pengepala.php dari tema utama ke dalamnya dan mula mengeditnya. Kemudian salin dan tampal kod penjejakan dari Google Analytics ke dalamnya tepat sebelum penutupan kurungan.

Tambahkan kod penjejakan Google Analytics ke fail tajuk WordPress

Juga, pastikan kodnya dibungkus

Simpan, muat naik dan mulai saat itu, Google Analytics harus mula mengesan.

Pilihan C: Gunakan Plugin Khusus

Pilihan ketiga untuk menambahkan kod penjejakan secara manual ke laman web anda ialah membuat pemalam anda sendiri. Ini juga memberi anda keupayaan untuk menghidupkan dan mematikan trek dari hujung belakang WordPress. Selain itu, ia memastikan bahawa kod penjejakan Analitis Google tetap di laman web anda walaupun anda menukar tema.

Sekiranya anda belum pernah membuat pemalam sebelumnya, jangan risau - sangat mudah! Sebelum kita mendapatkannya hanya nota ringkas: agar perkara di bawah berfungsi, tema aktif anda mesti mempunyai wp_kepala cangkuk ke dalam pengepala.php. Itu biasanya dilaksanakan secara lalai tetapi perlu diperiksa!

Setelah selesai, yang perlu anda buat hanyalah membuat fail PHP baru. Ikuti penyunting teks pilihan anda, buat fail baru dan simpan sebagai sesuatu yang serupa dengannya nick-google-analytics.php. Kemudian, tambahkan kod berikut (petunjuk: ia adalah fungsi yang sama seperti sebelumnya ditambah tajuk yang membolehkan WordPress mengetahui bahawa ini adalah pemalam).

  

Pastikan untuk mengganti contoh kod penjejakan (semua yang ada di antara ) dengan anda sendiri. Jika tidak, ia tidak akan berjaya. Juga, sesuaikan tajuk dengan apa sahaja yang anda mahukan.

Setelah selesai, simpan fail dan muat naik ke folder pemalam laman web anda (wp-content> pemalam). Anda juga boleh memberikan subfoldernya sendiri jika anda mahu. Apabila anda selesai, aktifkan dari hujung belakang WordPress seperti pemalam lain.

Aktifkan pemalam WordPress Khusus untuk kod penjejakan Google Analytics

Walaupun perkara di atas tidak terlalu rumit, dan cara yang lebih mudah adalah menggunakan salah satu daripada banyak pemalam yang ada. Kami akan meneruskan proses dengan satu contoh sekarang dan kemudian melihat beberapa lagi plugin yang dapat melakukan perkara yang sama.

Cara Memasang Analitis Google dengan Pemalam WordPress

Untuk tutorial ini, kami akan menggunakan Analitis Google untuk WordPress oleh MonsterInsights. Ini adalah plugin paling popular dalam direktori untuk tujuan ini dengan lebih daripada dua juta pemasangan. Ia juga sangat mudah digunakan dan dilengkapi dengan modul yang membantu menjadikannya sesuai dengan GDPR (malangnya, hanya dalam versi premium).

Mari pergi!

1. Pasang Pemalam

Sememangnya, setiap kali anda ingin menggunakan plugin di laman WordPress anda, langkah pertama adalah memasangnya. Untuk itu, pergi ke Pemalam> Tambah Baru. Cari dengan nama (mencari analisis google semestinya cukup).

Pemalam WordPress Google Analytics

Apabila anda menjumpainya dalam senarai, tekan Install sekarang untuk mula memuat turunnya ke laman web anda. Aktifkan apabila selesai.

2. Sambungkan ke Analitis Google

Apabila pemalam aktif, anda akan menemui item menu baru yang dipanggil Pandangan di papan pemuka laman web anda. Klik untuk pergi ke Tetapan menu.

Autentikasi MonsterInsights dengan akaun Analitis Google

Klik pada Sahkan dengan akaun Google anda. Ini akan mengarahkan anda ke halaman Analitis Google. Anda akan diminta untuk masuk atau, jika sudah, memilih akaun yang ingin anda gunakan untuk menjejaki.

Log masuk ke Akaun Google

Setelah anda log masuk, Google Analytics akan meminta anda memberi kebenaran untuk plugin WordPress untuk mengakses data anda.

Benarkan pemalam untuk menambahkan Analitis Google ke WordPress

Ini perlu agar ia berfungsi, pastikan anda membenarkannya. Selepas itu, anda masih perlu memilih profil yang ingin anda lacak. Pilih yang anda buat sebelumnya dan lengkapkan pengesahan apabila anda telah melakukannya.

Itu sahaja! Anda akan diarahkan kembali ke laman web anda. Kami memberitahu anda bahawa ia akan menjadi mudah!

2.1 Kaedah Alternatif

Ini bukan satu-satunya cara untuk menambahkan Google Analytics ke laman WordPress anda dengan pemalam ini. Anda juga boleh memasukkan kod UA penjejakan anda secara manual. Untuk itu, cukup klik Klik di sini untuk mengesahkan secara manual.

Masukkan ID penjejakan Google Analytics secara manual ke WordPress

Anda akan menemui kod UA anda sebagai ID penjejakan di akaun Analitis Google anda.

ID penjejakan Analitis Google

Salin dan tampal di medan dalam tetapan pemalam. Kemudian simpan perubahan anda. Selesai!

Ketahuilah bahawa anda tidak dapat menggunakan laporan MonsterInsights dalam back-end WordPress anda dengan cara ini.

3. Laraskan Tetapan Penjejakan

Setelah disambungkan, anda boleh mengklik pada Penjejakan tab di atas untuk membuat perubahan bagaimana aplikasi menjejaki pelawat anda.

Tetapan penjejakan MonsterInsights

Mari kita bahas yang paling penting dengan cepat:

 • Pertunangan - Pilihan untuk membiarkan anda mengabaikan pengguna laman web dengan peranan pengguna dan mengaktifkan penjejakan acara (bermaksud klik pada pautan)
 • Demografi - Hidupkan laporan demografi dan minat. Lebih penting lagi - di sinilah anda boleh menghidupkan penyamaran IP.
 • Kebenaran - Mari kita kendalikan siapa di laman web anda yang dapat melihat laporan dan mengubah tetapan, sama ada anda mahu pemalamnya diperbaharui secara automatik, melacak statistik penggunaan dan pengumuman paparan.

Terdapat beberapa perkara kecil yang boleh anda ubah seperti mengendalikan pautan afiliasi dan banyak lagi. Malangnya, sebahagian besar pilihan adalah sebahagian daripada versi premium plugin.

4. Periksa Laporan

Perkara menarik mengenai MonsterInsights bukan hanya mudah digunakan tetapi juga menarik data Analitis Google terus ke papan pemuka WordPress. Anda boleh melihatnya di bawah Dapatan> Laporan.

Pelaporan MonsterInsights

Ketahuilah, bahawa Google memerlukan masa untuk memaparkan data apa pun. Oleh itu, bahagian ini mungkin kosong buat masa ini seperti di akaun Analitis Google anda. Secara amnya, diperlukan 12-24 jam sebelum data mula muncul, periksa kembali kemudian.

Analitis Google dan WordPress secara ringkas

Analitis Google adalah alat penting untuk meningkatkan laman WordPress anda. Ia dapat memberi anda maklumat yang tidak ternilai mengenai khalayak anda sehingga anda dapat melayani mereka dengan lebih baik.

Dalam catatan di atas, kami membincangkan semua yang perlu anda ketahui mengenai rangkaian analisis web ini, termasuk apa yang perlu anda fikirkan dari segi undang-undang privasi data.

Selain itu, seperti yang anda lihat, menambahkan analitik ke laman web anda tidaklah rumit. Pada dasarnya, anda hanya perlu mendaftar dan menambahkan kod penjejakan ke laman web anda.

Yang terakhir anda boleh lakukan secara manual sama ada dengan menambahkannya ke fail templat, termasuk dalam fungsi atau plugin tersuai. Plugin menawarkan cara yang lebih mudah seperti yang anda lihat. Terdapat juga banyak pilihan untuk itu.

Sekarang, anda sudah bersedia untuk menambahkan Google Analytics ke laman WordPress anda. Kami harap ia dapat membantu anda menjadikan laman web anda lebih berjaya!

Ada idea mengenai Analitis Google dan WordPress? Sekiranya ada, sila kongsikannya di bahagian komen di bawah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me