CMS popular mengikut bahagian pasaran


cms popular


Sekiranya anda baru dalam dunia sistem pengurusan kandungan (CMS), berikut adalah definisi yang sangat mudah:

Sistem pengurusan kandungan membolehkan orang bukan berteknologi dunia membuat laman web berskala penuh, bekerja, profesional tanpa perlu menyentuh sedikit kod.

Semasa menggunakan CMS, anda tidak perlu memahami cara laman web berfungsi. Dan perkara yang menarik adalah hampir separuh dari semua 1,271,920,923 laman web dalam talian gunakan CMS, jadi anda berada dalam syarikat yang baik.

Kami akan memandu anda melalui 10 platform CMS paling popular mengikut bahagian pasaran. Kami juga akan menggali setiap ciri platform CMS, keperluan tahap kemahiran pengguna, jenis perniagaan yang paling sesuai dengan platform, dan banyak lagi.

Gambaran keseluruhan statistik dan kandungan pantas:

 1. WordPress (27+ Juta Laman Web Langsung)
 2. Wix (3.8+ Juta Laman Web Langsung)
 3. Ruang Squarespace (1.9+ Juta Laman Web Langsung)
 4. Joomla! (1.8+ Juta Laman Web Langsung)
 5. Shopify (1.1+ Juta Laman Web Langsung)
 6. Drupal (630+ Ribu Laman Web Langsung)
 7. Blogger (430+ Ribu Laman Web Langsung)
 8. Prestashop (285+ Ribu Laman Web Langsung)
 9. Magento (265+ Ribu Laman Web Langsung)
 10. Bitrix (223+ Ribu Laman Web Langsung)

10 Platform CMS Paling Popular

Semua data yang disertakan dalam artikel ini berasal dari sumber ini: Dibina Dengan.

1. WordPress (27+ Juta Laman Web Langsung)


WordPress

Dianggap sebagai raksasa CMS yang popular, WordPress terus menerajui pasaran dengan margin yang luas. Dari segi keseluruhan Internet (laman web yang dibina dengan atau tanpa CMS), 35.6% daripadanya adalah laman web WordPress.

WordPress adalah perisian sumber terbuka, yang bermaksud percuma untuk memuat turun dan digunakan. Namun, membuat dan memuat naik laman web WordPress anda memerlukan pembelian domain dan hosting tersuai.

Manfaat lain dari WordPress ialah platform ini menawarkan ribuan tema profesional dan anda boleh memasang hampir semua ciri melalui ribuan pemalam. Sebilangan besar plugin adalah percuma (plugin premium tersedia untuk kegunaan khusus) dan tema WordPress umumnya berkisar antara $ 15 hingga $ 60+.

Inilah Avada, salah satu tema WordPress terlaris di pasaran ThemeForest:

Avada
Sumber gambar: Avada.

Tahap kemahiran: 1-2

Kebanyakan orang akan memberitahu anda bahawa WordPress senang digunakan. Memang, tetapi ini disertakan dengan peringatan. Akan ada sedikit keluk pembelajaran, dan manuver di sekitar backend admin boleh menjadi sukar bagi pendatang baru. WordPress juga merupakan impian penggodam, jadi penting untuk mengikuti kemas kini versi.

Oleh kerana WordPress adalah sumber terbuka, anda perlu memuat turun dan memasangnya sendiri di pelayan hosting anda. Syukurlah, kebanyakan host mempunyai pemasangan satu klik yang menjimatkan masa (pemasangan manual juga agak teknikal). Sekiranya anda memerlukan bantuan, carian Google yang cepat akan mengembalikan maklumat mengenai apa-apa masalah WordPress teknikal.

Jenis perniagaan:

Laman web WordPress sesuai untuk semua jenis perniagaan. Dari eCommerce hingga blogger hingga perniagaan berasaskan perkhidmatan dan pemula yang berfokus pada teknologi, WordPress menawarkan banyak ciri dan keupayaan untuk membolehkan hampir semua perniagaan bangun dan berjalan dengan cepat. Walau bagaimanapun, laman web eCommerce memerlukan plugin khusus seperti WooCommerce.

Kelebihan:

 • �� Ciri mesra SEO
 • �� Ciri mesra telefon bimbit
 • �� Mesra pengguna
 • �� Fungsi blogging (perisian WordPress dibuat untuk blogging)
 • �� Fungsi e-dagang

Keburukan:

 • �� WordPress mesra pengguna, tetapi sukar untuk dipelajari dan diuruskan jika anda baru menggunakan platform ini.

NOTA: Kami merujuk kepada WordPress.org di sini. Ini tidak boleh dikelirukan dengan WordPress.com, versi WordPress yang kurang mantap yang tidak memerlukan anda memperoleh hosting. Inilah perbezaan antara WordPress.org dan WordPress.com.

2. Wix (Dibayar)


Wix

Wix adalah pembangun laman web all-in-one yang direka untuk pemula yang lengkap. Ia juga dihoskan sepenuhnya dan Wix menguruskan semua butiran teknikal.

Harga Wix
Harga Wix.

Wix menawarkan pelan terhad dan percuma. Peningkatan premium termasuk dalam pakej berbayar, yang bermula pada $ 13 – $ 39 sebulan untuk laman web asas dan $ 23 – $ 500 + sebulan untuk laman web perniagaan dan eCommerce.

Jenis perniagaan:

Wix sangat sesuai untuk usahawan solo atau perniagaan kecil dari apa jua jenis; namun, kemampuan eCommerce dan bloggingnya kurang dibandingkan dengan Shopify dan WordPress. Sama seperti Squarespace, terhad jika anda ingin menyesuaikan laman web anda dengan banyak. Menyesuaikan mungkin memerlukan bantuan pemaju.

Ciri-ciri SEO Wix kurang sejak beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi platform CMS yang popular telah membuat peningkatan. Bagi perniagaan kecil, ini tidak menjadi masalah, tetapi perniagaan sederhana hingga besar akan memperoleh hasil yang lebih baik pada platform yang lebih mantap.

Tahap kemahiran: 1

Wix mesra pengguna dan mudah dikendalikan. Ia memerlukan keluk pembelajaran yang kecil untuk membiasakan diri dengan platform, tetapi biasanya mudah digunakan.

Kelebihan:

 • �� Ciri mesra SEO (lebih baik dalam beberapa tahun kebelakangan)
 • �� Ciri mesra telefon bimbit
 • �� Mesra pengguna
 • �� Fungsi blogging (tidak sekuat WordPress)
 • �� Fungsi e-dagang (tidak sekuat Shopify)

Keburukan:

 • �� Kos – ada bayaran bulanan untuk menggunakan platform; namun, Wix menawarkan pelan terhad dan percuma
 • �� Ciri dan penyesuaian agak terhad untuk perniagaan yang lebih mapan

Inilah tutorial kami mengenai cara menggunakan Wix.

3. Ruang Squarespace (Dibayar)


Ruang Squarespace

Squarespace adalah platform membina laman web drag-and-drop yang tidak memerlukan pemasangan pada pelayan hosting anda kerana bukan sumber terbuka. Mirip dengan Shopify, Squarespace mempunyai hosting, sijil SSL, sokongan, dan ciri lain yang terdapat di dalam platform. Semua ini termasuk dalam harga yuran, yang berkisar antara $ 12 hingga $ 40 sebulan.

Harga Squarespace
Harga ruang kuasa dua.

Squarespace terkenal dengan templatnya yang bersih dan moden. Estetiknya condong ke arah sederhana dan elegan, dan templatnya merangkumi banyak ruang putih.

Templat Squarespace
Templat Squarespace.

Jenis perniagaan:

Semua jenis perniagaan dapat mencari kediaman di Squarespace. Sekiranya anda baru menggunakan laman web, Squarespace mungkin merupakan tempat yang baik untuk memulakan. Salah satu keburukan pembangun laman web seperti Squarespace, adalah bahawa platform ini tidak menawarkan fleksibiliti penyesuaian sebanyak platform sumber terbuka seperti WordPress. Anda perlu mengupah pembangun jika anda ingin menyesuaikan melebihi parameter tema.

Tahap kemahiran: 1-2

Bangun dan berjalan memerlukan latihan mengenai cara menggunakan platform. Tetapi agak mudah untuk bermanuver setelah anda mengetahuinya, dan Squarespace menawarkan banyak video tutorial panduan.

Kelebihan:

 • �� Ciri mesra SEO
 • �� Ciri mesra telefon bimbit
 • �� Mesra pengguna
 • �� Fungsi blogging (tidak sekuat WordPress)
 • �� Fungsi e-dagang (tidak sekuat Shopify)

Keburukan:

 • �� Kos – ada bayaran bulanan untuk menggunakan platform
 • �� Ciri dan penyesuaian agak terhad untuk perniagaan yang lebih mapan

4. Joomla! (1,8+ Juta Laman Langsung)


Joomla!

Walaupun Joomla! menduduki tempat kedua di antara platform CMS yang paling popular, ia masih jauh dari peneraju, WordPress, yang jauh di hadapan dari segi penguasaan pasaran.

Yang berkata, Joomla! adalah CMS yang sesuai untuk pelbagai jenis laman web. Ini adalah sumber terbuka dan bebas seperti WordPress, dan juga memerlukan pembelian domain dan hosting khusus untuk disiapkan. Pemasangan satu klik tersedia di kebanyakan penyedia hosting.

Sama dengan pemalam WordPress, Joomla! menawarkan sambungan yang membolehkan anda menyesuaikan ciri laman web anda.

Tahap kemahiran 2-3:

Kami telah memberikan Joomla! tahap kemahiran 2-3 kerana boleh menjadi sedikit lebih mencabar daripada WordPress untuk disiapkan. Setelah itu, web penuh dengan tutorial dan nasihat mengenai cara melakukan apa sahaja yang anda mahukan di platform.

Jenis perniagaan:

Sama dengan WordPress, Joomla! akan menampung sebarang jenis laman web perniagaan, tidak kira besar atau kecil.

Kelebihan:

 • �� Ciri mesra SEO
 • �� Ciri mesra telefon bimbit
 • �� Fungsi blogging
 • �� Fungsi e-dagang

Keburukan:

 • �� Tidak begitu mesra pengguna untuk pemula

5. Shopify (1+ Juta Laman Web Langsung)


Shopify

Shopify adalah peneraju industri di ruang eCommerce. Berbeza dengan tiga platform CMS pertama yang popular, Shopify adalah SaaS (perisian sebagai perkhidmatan). Anda membayar platform untuk bayaran (dari $ 29 hingga $ 299 sebulan) untuk menguruskan butiran teknikal kedai anda seperti hosting, keselamatan, pensijilan SSL, dan semua fungsi lain yang anda perlukan untuk mengendalikan kedai anda.

Harga Shopify
Harga Shopify.

Shopify telah memasukkan ke dalam platform semua ciri yang diperlukan oleh pemilik kedai eCommerce, seperti pengumpulan pembayaran, penghantaran, pengurusan inventori dan diskaun, dan banyak lagi. Shopify juga menawarkan banyak plugin yang membolehkan anda menyesuaikan kedai anda.

Suka WordPress tetapi ingin mencuba Shopify? Anda juga boleh mengintegrasikan Shopify dengan laman web WordPress anda.

Jenis perniagaan:

Shopify tertumpu pada kedai eCommerce sahaja.

Tahap kemahiran: 1

Shopify adalah platform yang mudah digunakan untuk pemula. Walaupun mempelajari platform akan memerlukan sedikit masa, Shopify mengurus semua butiran teknikal. Sekiranya anda menghadapi masalah, sokongan Shopify tersedia untuk mendapatkan bantuan.

Kelebihan:

 • �� Ciri mesra SEO
 • �� Ciri mesra telefon bimbit
 • �� Mesra pengguna
 • �� Fungsi blogging
 • �� Fungsi e-dagang

Keburukan:

 • �� Kos – ada bayaran bulanan untuk menggunakan platform

6. Drupal (Sumber terbuka)


Drupal

Sama seperti WordPress dan Joomla !, Drupal adalah perisian sumber terbuka percuma yang memerlukan pembelian dan pemasangan domain tersuai di pelayan hosting anda. Perisian ini juga menawarkan tema dan modul yang membolehkan anda menyesuaikan ciri dan fungsi laman web anda.

Mengapa memilih Drupal berbanding WordPress? Walaupun WordPress lebih mudah digunakan, Drupal adalah pusat kuasa yang memfokuskan pada laman komuniti penerbitan sosial yang kompleks yang mempunyai kandungan yang besar dan menempatkan pangkalan data yang besar.

Jenis perniagaan:

Sebarang jenis perniagaan akan sesuai untuk Drupal, tetapi beberapa perniagaan mungkin memerlukan platform dan peluasan tambahan Drupal.

Tahap kemahiran: 2-3

Drupal boleh menjadi lebih sukar untuk dikerjakan daripada Joomla !, terutamanya ketika menukar rupa laman web anda. Mengemas kini pelanjutan juga boleh menjadi cabaran apabila tidak sesuai, yang boleh berlaku lebih kerap daripada tidak. Sekiranya anda menjalankan kedai eCommerce, Perdagangan Drupal dan Ubercart adalah pilihan; namun, mereka mungkin memerlukan bantuan pembangun untuk menyiapkannya.

Kelebihan:

 • �� Ciri mesra SEO
 • �� Ciri mesra telefon bimbit
 • �� Fungsi blogging
 • �� Fungsi e-dagang

Keburukan:

 • �� Dari segi keramahan pengguna, Drupal mungkin memerlukan bantuan pemaju

WordPress vs Joomla! vs Drupal? Lihat panduan perbandingan kami untuk membantu anda memilih.

7. Blogger (Percuma)


Blogger

Blogger adalah platform blog percuma yang dimiliki oleh Google. Google mengehoskan blog ini, jadi nama domain anda akan menyertakan subdomain blogspot.com. Anda juga memiliki pilihan untuk mengatur hosting dan mengarahkan domain Blogger Anda ke domain khusus pilihan Anda.

Jenis perniagaan:

Blogger adalah platform untuk blogger kasual yang tidak ingin membina perniagaan. Kesederhanaannya memenuhi keperluan pemula dan mereka yang membuat blog untuk keseronokan peribadi.

Tahap kemahiran: 1

Blogger senang digunakan dan dikendalikan.

Kelebihan:

 • �� Ciri mesra SEO
 • �� Ciri mesra telefon bimbit
 • �� Mesra pengguna
 • �� Fungsi blogging (tidak sekuat WordPress)

Keburukan:

 • Functionality Fungsi e-dagang (tidak bertujuan untuk perniagaan eCommerce)

8. Prestashop (Dibayar)


Prestashop

Sama seperti Magento, Prestashop adalah platform sumber terbuka yang tertumpu pada perniagaan eCommerce. Prestashop percuma untuk digunakan tetapi anda perlu membeli domain khusus dan menyediakan hosting. Sekiranya anda mahukan penyelesaian yang lebih berpatutan dan mesra pengguna daripada Magento, Prestashop mungkin merupakan jalan keluar.

Prestashop juga menawarkan Prestashop Ready, penyelesaian all-inclusive yang dijamin sepenuhnya dan dihoskan. Pelan ini berharga € 24,90 sebulan.

Jenis perniagaan:

Prestashop hanya tertumpu pada eCommerce dan melayani lebih banyak perniagaan kecil dan sederhana.

Tahap kemahiran: 2+

Walaupun ciri dan pilihan penyesuaiannya agak terhad, Prestashop lebih mesra pengguna daripada Magento dan lebih murah untuk dikendalikan. Atas sebab-sebab ini, ia melayani perniagaan kecil. Pemula mungkin mendapat sokongan terhad. Pelan Prestashop Ready akan lebih mudah digunakan dan dijaga daripada memasang perisian sumber terbuka sendiri.

Kelebihan:

 • �� Ciri mesra SEO (Magento menawarkan lebih banyak ciri SEO)
 • �� Ciri mesra telefon bimbit
 • �� Mesra pengguna
 • �� Fungsi blogging
 • �� Fungsi e-dagang

Keburukan:

 • �� Ciri dan penyesuaian agak terhad untuk perniagaan yang lebih mapan

9. Magento (Dibayar)


Magento

Magento adalah platform eCommerce sumber terbuka percuma. Sama seperti WordPress, anda membeli domain tersuai dan memuat turun dan memasang Magento pada pelayan hosting anda.

Magento menawarkan beberapa penyelesaian bergantung pada saiz perniagaan anda. Mereka bermula dari sifar dolar (Magento Open Source), dan juga merangkumi penyelesaian cloud all-in-one (Magento Commerce) dan skala ke ciri peringkat perusahaan yang boleh menelan belanja ribuan dolar setahun.

Jenis perniagaan:

Magento hanya tertumpu pada eCommerce dan dapat mengendalikan jenama dan perniagaan peringkat perusahaan yang lebih besar.

Tahap kemahiran: 3+

Berbeza dengan perisian sumber terbuka lain yang lebih popular, penyedia hosting biasanya tidak menawarkan pilihan pemasangan satu klik untuk Magento. Ia juga sukar untuk masuk dalam talian dan berjalan, terutamanya untuk pemula.

Kelebihan:

�� Ciri mesra SEO (lebih baik dalam beberapa tahun kebelakangan)

�� Ciri mesra telefon bimbit

�� Fungsi blogging

�� Fungsi e-dagang

Keburukan:

�� Dari segi keramahan pengguna, Magento mungkin memerlukan bantuan pemaju

10. Bitrix (Bitrix24)


Bitrix

Bitrix bermula sebagai pembangun laman web pada tahun 1998. Sejak itu berkembang menjadi alat kolaborasi skala penuh untuk perniagaan dan telah diganti namanya menjadi Bitrix24.

Dengan pakej bermula dari percuma hingga $ 199 sebulan, platform CMS yang popular ini menawarkan ciri seperti projek, HR, pengurusan dokumen dan masa, fungsi kolaborasi, pembangun laman web, pengurusan hubungan pelanggan, dan banyak lagi.

Pembangun laman web menawarkan hosting, lebar jalur, enkripsi SSL, dan ciri seperti borang, pemasaran e-mel, dan halaman tanpa had.

Jenis perniagaan:

Bitrix24 melayani perniagaan yang lebih mapan dari peringkat kecil hingga perusahaan dalam setiap bidang. Keluk pembelajaran adalah curam tetapi fungsinya menyeluruh. Sekiranya anda hanya mencari pembangun laman web, alat ini mungkin bukan untuk anda.

Tahap kemahiran: 2

Tidak perlu memahami kod, tetapi ada kurva belajar yang curam mengenai cara mengoperasikan perisian.

Kelebihan:

 • �� Ciri mesra SEO
 • �� Ciri mesra telefon bimbit
 • �� Mesra pengguna (ya, tetapi memerlukan masa untuk mempelajari sistem)
 • �� Fungsi blogging (tidak sekuat WordPress)
 • �� Fungsi e-dagang

Keburukan:

 • �� Mengendalikan perisian memerlukan keluk pembelajaran yang curam

Petua Memulakan Pantas mengenai Platform CMS Yang Mana Perlu Di Pilih

Berikut adalah ringkasan platform CMS yang paling popular:

 1. WordPress (percuma, sumber terbuka)
 2. Wix (penyelesaian semua termasuk percuma)
 3. Ruang Squarespace (penyelesaian semua termasuk berbayar)
 4. Joomla! (percuma, sumber terbuka)
 5. Drupal (percuma, sumber terbuka)
 6. Shopify (penyelesaian e-dagang termasuk semua)
 7. Blogger (platform blog percuma)
 8. Prestashop (penyelesaian e-dagang sumber terbuka percuma; pelan semua termasuk berbayar)
 9. Magento (penyelesaian e-dagang sumber terbuka percuma; pilihan berbayar, peringkat perusahaan)
 10. Bitrix24 (platform kolaborasi inklusif berbayar)

Salah satu keputusan pertama yang perlu dibuat adalah sama ada anda mahukan penyelesaian SaaS sumber terbuka atau semua termasuk. Penyelesaian sumber terbuka menghendaki anda menghoskan laman web anda sendiri. Dengan laman web yang dihoskan sendiri, anda mengekalkan kawalan penuh ke atas laman web anda (pada dasarnya anda memilikinya), tetapi proses ini lebih teknikal dan memerlukan penyelenggaraan berterusan.

Penyelesaian SaaS yang telah dibuat untuk menghilangkan masalah teknikal tetapi mereka menjalankan laman web anda di hosting mereka dan oleh itu mempunyai kawalan penuh ke atasnya.

TL; DR

WordPress masih menjadi yang tertinggi di antara semua platform CMS.

Sekiranya anda mencari penyelesaian yang sesuai untuk anda, Wix atau Squarespace akan menjadi pilihan yang baik, bergantung pada model perniagaan anda.

Sekiranya anda menjalankan perniagaan eCommerce dan anda berminat dengan penyelesaian sumber terbuka, Shopify atau Prestashop akan menjadi pilihan yang baik. Kedai eCommerce peringkat perusahaan harus mempertimbangkan Magento.

Terakhir, jika anda mahukan kolaborasi komprehensif dan platform CMS, Bitrix24 akan menjadi pilihan untuk anda.

Bersedia untuk membina laman web anda? Mulakan di sini dengan panduan langkah demi langkah ini.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map