Kos Penyelenggaraan Laman Web

Kos Penyelenggaraan Laman WebKetika datang ke laman web, pencegahan selalu lebih baik daripada mengubati. Laman web yang rosak tidak hanya akan membelanjakan lebih banyak wang untuk diperbaiki tetapi juga boleh merosakkan imej dan muhibah perniagaan anda. Inilah sebabnya mengapa anda perlu melabur dalam penyelenggaraan laman web.


Yang menyatakan:

Anda perlu mengetahui jenis penyelenggaraan yang diperlukan oleh laman web anda. Laman web yang berbeza memerlukan tahap dan jenis penyelenggaraan yang berbeza-beza. Tetapi, bagaimana anda dapat mengetahui perkara ini?

Jangan risau.

Di bawah ini anda akan dapati kos penyelenggaraan yang berbeza bagi setiap kategori laman web, perincian dan anggaran kasar untuk setiap laman web, serta contoh pecahan untuk perniagaan restoran kecil.

Jadi, mari kita mulakan.

Kos mengikut Kategori Laman Web

Tidak semua laman web memerlukan jenis dan tahap penyelenggaraan yang sama. Laman web hobi kecil anda tidak memerlukan grafik dan pemasaran e-mel tahap profesional yang sama seperti laman web perniagaan yang serius. Inilah keperluan setiap kategori laman web dan anggaran kos bulanan mereka.

 • Hobi– Domain dan hosting adalah satu-satunya kos yang anda perlukan untuk laman web hobi kerana kebanyakan anda akan melakukan sendiri. Kos ini dianggarkan antara $ 3 hingga $ 25 sebulan.
 • Peribadi– Sama seperti laman web hobi, domain dan hosting adalah satu-satunya kos yang anda perlukan untuk laman web ini. Kos ini dianggarkan antara $ 3 hingga $ 25 sebulan.
 • Perniagaan – Bergantung pada saiz perniagaan anda, anda boleh membayar $ 225 (domain, hosting, grafik, pemasaran e-mel) hingga $ 2750 (domain, hosting, grafik, pemasaran e-mel, kemas kini laman web, dan penyelenggaraan) setiap bulan.
 • e-dagang – Bergantung pada saiz kedai dalam talian anda, anda boleh membayar $ 450 (domain, hosting, kemas kini umum, grafik, pemasaran e-mel) hingga $ 6000 + sebulan (domain, hosting, pelayan e-mel, grafik, pemasaran e-mel, sokongan teknikal, kemas kini laman web dan penyelenggaraan, keselamatan, penjejakan, dan analitik).
 • Korporat – Laman web ini cenderung terbesar dan tersebar luas. Mereka memerlukan penyelenggaraan paling banyak berbanding kategori laman web lain. Anda boleh membayar $ 5150 hingga $ 9740 + sebulan untuk laman web korporat.

10 Pecahan Kos Laman Web Umum

Kos penyelenggaraan yang disebutkan di atas adalah minimum yang diperlukan untuk setiap kategori laman web. Berikut adalah perincian setiap kos untuk membantu anda memahami tujuannya dan mengapa ia mungkin diperlukan.

1. Pendaftaran Domain

Berapa banyak anda membayar pendaftar domain anda setiap tahun untuk nama domain anda. Kos ini bergantung pada pendaftar domain anda.
 • $ 10 hingga $ 20 setahun

2. Hosting

Berapa banyak yang anda bayar untuk rancangan Hosting (pelayan). Pelan hosting yang berbeza menawarkan pelbagai ciri untuk laman web anda. Kategori dan ukuran laman web anda juga menentukan tahap hosting yang anda perlukan.
 • Blog Kecil hingga Sederhana – $ 2 hingga $ 20 sebulan
 • Blog Sederhana hingga Besar – $ 25 hingga $ 100 sebulan
 • ECommerce Kecil hingga Sederhana – $ 25 hingga $ 100 sebulan
 • ECommerce Sederhana hingga Besar – $ 100 hingga $ 500 sebulan

3. Kandungan

kos penulisan kandungan

Tiada laman web yang lengkap tanpa kandungan. Selalunya, inilah yang menarik pengunjung ke laman web anda.
 • Penulis yang baik biasanya bermula dari $ .15 setiap perkataan.

4. Pelayan E-mel

Mendapatkan laman web anda sebagai perkhidmatan mel khas menambah imej profesional laman web anda. Namun, sebilangan penyedia hosting tidak menyertakan perkhidmatan mel secara percuma. Jadi, anda mungkin perlu mendapatkannya daripada pembekal pihak ketiga.
 • $ 0 hingga $ 5 setiap pengguna sebulan

5. Kemas kini Umum

Berapa banyak yang anda bayar untuk alat penyelenggaraan atau perkhidmatan profesional untuk memastikan laman web anda sentiasa terkini. Ini termasuk mengemas kini plugin, tema, dan CMS anda secara umum.
Sebagai contoh, profesional yang disewa akan bertanggungjawab untuk mengemas kini plugin laman web WordPress anda secara automatik, memastikannya berfungsi dengan versi terbaru WordPress. Profesional juga bertanggungjawab untuk membuat perubahan pada artikel anda, memformat catatan blog, menambah / mengedit produk.
 • $ 0 hingga $ 190 sebulan

6. Kemas kini Reka Bentuk

Kemas kini reka bentuk menjadikan laman web anda kelihatan segar dengan reka bentuk dan grafik moden. Anda sama ada melanggan rancangan perisian grafik untuk membuat perubahan reka bentuk – dengan membuat grafik sendiri – atau mengupah profesional untuk melakukan ini untuk anda.
 • $ 0 hingga $ 1600 sebulan

7. Sokongan Teknikal

Berapa banyak yang anda belanjakan untuk sokongan teknikal. Sokongan yang baik penting apabila laman web anda mengalami masalah seperti borang hubungan yang rosak, keranjang belanja, kesalahan pelayan, menguruskan sandaran, dll.
 • $ 0 hingga $ 3000 sebulan atau $ 60 sejam di laman web seperti Codeable

8. Keselamatan

Berapa banyak yang anda belanjakan untuk lapisan keselamatan tambahan seperti pencegahan spam, sandaran automatik, dan secara amnya melindungi laman web anda dari serangan. Bergantung pada laman web anda, beberapa negara memerlukan anda mempunyai ciri keselamatan dan privasi tertentu.
 • $ 0 hingga $ 100 sebulan

9. Penjejakan dan Analisis

Berapa kos untuk mendapatkan laporan analisis dan pemantauan untuk laman web anda. Analitis membantu anda mengoptimumkan laman web anda untuk memanfaatkan sepenuhnya.
 • $ 0 hingga $ 300 sebulan

10. Pemasaran

Untuk membantu anda memasarkan laman web anda. Ini termasuk pemasaran e-mel, periklanan, iklan Facebook, iklan Google, dll.
 • $ 0 hingga $ 10000

Contoh Kos Penyelenggaraan Laman Web Perniagaan Kecil:

Sekarang:

Anda mungkin berfikir “maklumat yang dinyatakan di atas adalah baik dan baik tetapi bagaimana saya menerapkannya ke laman web saya?”

Tiada masalah. Inilah contoh yang saya kumpulkan untuk perniagaan restoran kecil (saya memastikan menjadikannya semurah mungkin). Walaupun jenis laman web lain mungkin memerlukan kos penyelenggaraan yang berbeza, contoh ini sekurang-kurangnya dapat membantu anda menganggarkan kos penyelenggaraan anda.

Sebuah laman web perniagaan kecil boleh membayar hingga $ 1.167 sebulan untuk Domainnya. Itu $ 14 setahun dan merangkumi privasi Domain. Bayaran untuk hosting web menambah $ 2.75 sebulan untuk kos tersebut. Anda ingin mencari perkhidmatan hosting web yang menawarkan pelayan e-mel percuma.

Oleh kerana laman web anda tidak akan terlalu besar, anda seharusnya dapat mengendalikan sendiri kemas kini umum. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu membayar hingga $ 67 sebulan ($ 50 hingga $ 75 per jam selama 4 jam setiap 3 bulan) jika anda ingin mengemas kini reka bentuk dan grafik laman web anda.

Sokongan teknikal tidak akan dikenakan biaya untuk laman web kecil. Berharap untuk membayar $ 10 sebulan ($ 60 setiap jam setiap 6 bulan, kerana ini adalah laman web perniagaan / brosur yang mudah). Anda tidak perlu membayar kemas kini laman web dan kos penyelenggaraan jika anda boleh melakukannya sendiri.

Keselamatan laman web tidak akan dikenakan biaya kerana anda hanya perlu melindungi komen dan borang hubungan laman web anda daripada spam (termasuk dalam kebanyakan rancangan hosting). Anda juga boleh menggunakan Google Analytics untuk mendapatkan penjejakan dan analitik percuma. Terakhir, kerana laman web restoran kecil jarang menjangkau 2000 kenalan, anda boleh mendapatkan buletin E-mel percuma dari MailChimp.

Secara keseluruhan, anda hanya memerlukan $ 81 sebulan untuk mengekalkan laman web restoran kecil. Namun, jika anda ingin memasarkan laman web anda melalui e-mel, iklan, iklan Facebook, dan / atau iklan Google, anda mungkin perlu menambahkan hingga $ 1000 sebulan untuk jumlah kos.

Berikut adalah pecahan:

 • Domain: $ 1.167 sebulan ($ 14 setahun + Privasi domain)
 • Hosting: $ 2.75 sebulan
 • E-mel Pelayan: PERCUMA (dari hosting)
 • Am Kemas kini: PERCUMA (buat sendiri)
 • Kemas kini Reka Bentuk untuk grafik restoran baru: $ 67 sebulan ($ 50 hingga $ 75 sejam selama 4 jam setiap 3 bulan)
 • Sokongan teknikal: $ 10 sebulan ($ 60 per jam setiap 6 bulan, kerana ini adalah laman web perniagaan / brosur yang mudah)
 • Kemas kini dan penyelenggaraan laman web: PERCUMA (buat sendiri)
 • Keselamatan: PERCUMA (perlindungan spam sahaja, kerana hanya menangani komen dan borang hubungan)
 • Penjejakan dan Analisis: PERCUMA (Analitis Google)
 • Buletin E-mel: PERCUMA (Mailchimp, kerana laman web restoran kecil jarang menjangkau 2000 kenalan. Sekiranya melebihi 2000 kenalan, $ 10 sebulan untuk 50,000 kenalan)
 • Jumlah (tanpa pemasaran): $ 81 sebulan

Apa yang berlaku apabila anda tidak menyelenggara laman web anda?

Sebilangan orang melakukan kesalahan mengabaikan penyelenggaraan laman web untuk mengurangkan kos.

Idea buruk.

Walaupun pada awalnya dapat menjimatkan wang anda, tidak mengekalkan laman web anda boleh menyebabkan beberapa masalah (lebih mahal).

Reka bentuk laman web yang ketinggalan zaman bermaksud pengalaman pengguna yang lebih lemah. Ini akhirnya menyebabkan laman web anda ditolak kembali dalam hasil enjin carian. Hasil yang sama berlaku apabila laman web anda mempunyai kandungan yang ketinggalan zaman.

Perkara terburuk yang berlaku ialah mencari laman web, anda telah bekerja keras, rosak kerana beberapa kod usang.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map