Kursus Kerosakan Analitis Google untuk Pemasar Digital

Disumbangkan oleh pakar tetamu Andrew McLoughlin untuk Pemasaran Digital Colibri


Satu perkara yang telah kita pelajari sebagai agensi pemasaran digital San Francisco yang unggul adalah bahawa usaha kita hampir sama sekali tidak bermakna jika kita tidak mempunyai cara untuk mengukur kesan kita. Seperti kebanyakan perniagaan, milik kita bergantung pada maklum balas, hasil penelusuran, pengujian pendekatan dan strategi baru, dan dapat membandingkan hasilnya secara objektif.

Untuk pemasar digital, Google Analytics adalah salah satu alat yang paling penting untuk mengesan hasil dan memastikan laman web anda dioptimumkan untuk mesin pencari. Kami telah mengumpulkan kursus kemalangan ini di bawah untuk memberi anda kerangka yang anda perlukan untuk memahami perisian dan mula menggunakannya ke dalam alat digital anda sendiri. Penafian kecil, ini tidak bertujuan untuk menggantikan kursus dan pensijilan analitik Google sendiri, melainkan untuk melengkapkannya.

Analitis Google dan Kepentingan Nombor

Bayangkan senario: Ia adalah pertengahan musim bunga. Laman web anda baru sahaja menerbitkan halaman arahan baru yang menggunakan frasa yang sedikit berbeza dari penjenamaan biasa anda. Anda memaut ke halaman arahan dari buletin bulanan anda dan menerbitkan pautan ke halaman media sosial anda. Tiga hari kemudian, laman web anda mengalami peningkatan penukaran yang diukur (katakanlah, penjualan dari kedai dalam talian anda). Nampaknya penukaran berkorelasi dengan halaman arahan baru, dengan jenama yang diubah, jadi anda membuat semula keseluruhan laman web anda agar sesuai dengan nada dan gambaran baru. Namun, secara tiba-tiba, penukaran menurun, dan pendapatan mencapai tahap terendah sepanjang masa. Apa yang salah?

Kesalahan dalam contoh ini adalah mengaitkan hubungan dua peristiwa – halaman arahan baru dan peningkatan penukaran – dan menganggap, tanpa bukti, bahawa penjenamaan baru secara langsung disebabkan lonjakan penukaran. Sekiranya anda menjejaki lalu lintas anda dengan Google Analitis, anda akan melihat bahawa kadar pentalan untuk halaman pendaratan baru sangat tinggi, dan waktu di halaman sangat rendah. Orang ramai dibenci penjenamaan baru, bahkan orang yang menyukai laman web anda cukup untuk mendaftar buletin. Penukaran anda meningkat kerana selalu meningkat sepanjang tahun ini: orang membeli hadiah untuk Hari Ibu.

Dalam senario ini, analitik data akan menyelamatkan laman web anda dari sabotaj diri yang tidak disengajakan kerana bertindak secara tergesa-gesa tanpa bukti. Memiliki angka yang sukar, menelusuri asal-usulnya, dan menyegmentasikan data dengan sejumlah pemboleh ubah yang berbeza adalah satu-satunya jalan menuju kejayaan yang jelas.

Bagaimana Tidak Untuk Menggunakan Analitis Google

-Saluran vs teknik

Walaupun senario kami di atas memberi tahu, jangan salah anggap Google Analitis untuk alat pemasaran yang paling akhir yang digunakan oleh sesetengah orang. Memang ada satu kesilapan utama yang banyak dilakukan oleh pemasar digital yang tidak berpengalaman ketika menggunakan Google Analitis untuk pertama kalinya. Mari kita jelaskan.

Pada dasarnya, Analitis Google memecah data terutamanya mengikut saluran. Terdapat cara lain untuk mengkonfigurasi laporan anda, tetapi lalai, dan yang paling banyak dimulakan oleh pengguna, memecah lalu lintas menjadi kumpulan seperti “Organik” (orang yang menemui laman web anda dalam hasil carian dengan meminta kata kunci yang berkaitan), “Langsung” ( orang yang mengklik pautan, memuatkan penanda halaman, atau mengetik URL), “Sosial” (orang yang berasal dari rujukan media sosial), “Carian Berbayar” (orang yang mengklik iklan berbayar), dan sebagainya.

Pengelompokan data lalai ini menjadikannya mudah untuk menganggap setiap saluran diskret sebagai pemasaran diskrit strategi. Itu adalah perangkap yang serius, dan ini semakin banyak menangkap pemasar digital dalam perangkapnya.

Analitis Google berfungsi dengan baik untuk memberitahu anda tentang lalu lintas laman web anda, dan tingkah laku pengguna, dan lain-lain, tetapi jangan memperlakukannya seperti yang terbaik untuk usaha pemasaran anda yang lebih luas. Nasihat terbaik yang dapat kami berikan kepada anda adalah dengan menggunakan alat seperti yang dimaksudkan. Jangan cuba memukul paku dengan pemutar skru, dan jangan mengharapkan Google Analitis melakukan peningkatan berat untuk strategi pemasaran digital anda.

Apa Itu Boleh Adakah

Oleh itu, mari kita bincangkan pelbagai kelebihan dan aplikasi Google Analytics. Ini dapat memberitahu anda dari mana pengunjung anda berasal, dengan mengelompokkan lalu lintas anda menjadi sumber yang berbeza. Ia dapat memberitahu anda jenis jalan yang diikuti pengguna setelah mereka sampai ke laman web anda, dan data dapat disegmentasikan oleh sejumlah pemboleh ubah untuk mendapatkan gambaran yang lebih komprehensif. Ia dapat melacak penukaran, tujuan, dan interaksi pengguna, dan, dalam keadaan yang tepat, ia dapat digunakan untuk melihat apakah inisiatif pemasaran baru memberikan impak yang Anda harapkan.

Mari kita bayangkan senario lain. Anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai demografi pengguna anda, khususnya untuk membantu anda memutuskan sama ada masa anda bernilai untuk melabur dalam versi mudah alih khusus dari laman web anda, atau untuk mengarahkan usaha pemasaran anda. Oleh itu, anda memetakan data, memecah pengguna mengikut lokasi, jenis peranti (resolusi skrin dapat memberitahu anda sama ada tablet, telefon bimbit atau desktop), penyemak imbas, bahasa dan sebagainya.

Dengan menganalisis hasilnya, anda dapati bahawa sebahagian besar pengunjung anda adalah pengguna tablet berbahasa Jerman, yang kebanyakannya berpusat di Eropah. Nampaknya majoriti pengguna anda adalah pengunjung berulang, biasanya mengikuti pautan langsung.

Jadi apa yang anda lakukan?

Dalam kes ini, anda sebaiknya melabur dalam versi bahasa Jerman dari laman web anda, yang dioptimumkan untuk mudah alih. Anda mungkin juga akan melihat kejayaan yang besar dari buletin, kerana sebilangan besar pengguna anda telah menunjukkan minat yang berulang atau konsisten terhadap kandungan anda.

Dengan membiarkan data memberitahu anda lebih banyak mengenai apa yang sebenarnya berlaku, anda akan mengetahui lebih banyak mengenai pengguna anda dan anda akan dapat memenuhi keperluan mereka dengan lebih baik.

Penanda Aras

Masalah dengan data, bahkan data yang komprehensif, adalah bahawa ia tidak berguna untuk anda tanpa konteks. Anda tidak dapat mengekstrapolasi bahkan dari beberapa titik data. Di sinilah penanda aras masuk.

Pada dasarnya, penanda aras adalah proses di mana anda melacak data dari masa ke masa, berbanding keadaan, untuk merasakan bagaimana penyebaran “tipikal”, sehingga anda mempunyai cara untuk menilai data untuk kempen tertentu berbanding rata-rata . Seboleh-bolehnya, kami mengesan data sekurang-kurangnya tiga bulan, minimum, apabila menggunakan tanda aras kami, hanya untuk memperhitungkan orang luar (seperti membeli-belah hari ibu!) Sebaik-baiknya, anda ingin mengesan data berdasarkan penanda aras dari bulan yang sama tahun, hari yang sama dalam seminggu, dan juga masa yang sama dalam sehari. Sebagai contoh, jika trafik anda biasanya meningkat sekitar jam 5 pagi PST (jam 2 petang di Berlin), anda ingin mengesan hasil anda dari jangka masa yang sama ketika membandingkan hasil kempen atau halaman arahan baru. Sebilangan besar laman web perniagaan melonjak pada waktu tengah hari pada hari kerja, sementara kebanyakan laman web melayari pada waktu petang dan hujung minggu.

Sekiranya laman web anda sudah lama berlalu, adalah baik untuk menjejaki penanda aras tahun ke tahun juga. Sekiranya laman web anda melonjak sekitar Krismas, maka jangan putus asa jika lalu lintas anda untuk bulan Jun tidak sesuai dengan tahap tertinggi sepanjang masa. Semakin anda mengkontekstualisasikan data anda, semakin berguna, dan semakin tepat dan betulkan kesimpulan yang anda hasilkan.

Petua dan Strategi

-Jangan sentuh data mentah

Dari saat anda menerapkan kod penjejakan analitik, simpan satu paparan yang sama sekali tidak difilter dan tidak diubah. Sekiranya anda tidak memilikinya, buatlah sekarang. Setelah anda menapis data anda, data tersebut disaring secara retroaktif. Google tidak menyimpan versi sebelumnya, jadi perubahan anda bersifat kekal. Sekiranya anda tidak sengaja melaksanakan penapis, atau memadam data tertentu, data tersebut tidak berfungsi dengan baik, jadi simpan satu sandaran keseluruhan akaun anda. Anda sentiasa dapat membina semula penapis, tetapi anda tidak dapat memulihkan data tanpa arkib.

-Cuba semuanya dalam paparan ujian terlebih dahulu

Seperti petua sebelumnya, ketika menambahkan penapis atau membuat pandangan tersuai, selalu buat perubahan di kotak pasir terlebih dahulu. Gunakan paparan ujian untuk bermain-main dan memastikan bahawa penapis anda melakukan apa yang anda mahukan. Dengan begitu, anda akan berpeluang untuk mencuba lagi dan menyempurnakannya sebelum membuat perubahan kekal.

-Jangan buat sejuta penapis bila seseorang akan melakukannya

Katakan anda menyaring spam bot (dan semestinya!). Anda tidak mahu data pengguna palsu merosakkan hasil anda, dan terdapat banyak nama host yang ingin anda kecualikan. Tetapi ingatlah bahawa anda boleh menulis ungkapan biasa yang boleh anda tambahkan tanpa had untuk setiap nama host baru yang ingin anda saring. Dengan hanya membuat satu penapis, yang disebut “bot spam” atau semacamnya, dan menggunakannya dengan betul, anda dapat menyelamatkan diri dari kesulitan untuk mencuba ratusan penapis individu setiap kali anda perlu menambahkan atau mengubah sesuatu. Ini adalah amalan terbaik, dan ini akan menyelamatkan anda dari sakit kepala yang besar dalam jangka masa panjang.

-Dokumen semuanya mengikut tarikh

Analitis Google membolehkan anda menyimpan catatan perubahan, semakan, halaman baru, dan lain-lain, dan anda semestinya akan membuat rakaman setiap ubah. Saya tidak cukup menekankannya. Bayangkan anda melihat lonjakan lalu lintas yang tidak dapat dijelaskan yang bermula dua atau tiga bulan yang lalu, tetapi mulai mereda. Apa perubahan yang anda buat pada laman web anda tiga bulan yang lalu yang mungkin mencetuskannya? Adakah anda menerbitkan buletin, atau membahas topik tertentu di blog anda? Adakah anda membuat perubahan pada seni bina laman web anda, atau menyusun semula menu anda? Adakah anda menambahkan kod penjejakan ke halaman yang selalu ada, yang kini berprestasi rendah kerana satu sebab atau yang lain?

Tanpa log, dan tanpa konteks, data anda, walau menggoda, tidak akan berguna bagi anda.

Pemikiran Berpisah

Itu sahaja untuk kursus kemalangan Analitis Google pantas kami untuk pemasar digital. Kami harap ini memberi anda lebih banyak asas dalam cara menggunakan alat yang sangat serba boleh ini. Sekiranya anda sudah berpengalaman dalam Analitis, kami berharap bahawa catatan ini akan memberi inspirasi kepada anda untuk terus mengembangkan tabiat baik, dan memanfaatkan sebagian besar data anda, dalam usaha pemasaran digital anda yang berterusan. Sekiranya anda berjaya sampai ke akhir siaran ini, maka, bagi pihak Colibri Digital Marketing, terima kasih kerana membaca. Kamu hebat. Kami mengalu-alukan maklum balas anda, jadi beri kami suara Facebook atau Twitter, dan beritahu kami pendapat anda! Dan terima kasih yang tulus kepada tuan rumah kami yang baik, kerana menjalankan siaran ini.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map