Lembaran Menipu PHP

PHP-Cheat-Sheet-PDFLembaran cheat PHP kami bertujuan untuk membantu sesiapa sahaja yang berusaha untuk mahir atau meningkatkan pengetahuan mereka tentang PHP. Bahasa pengaturcaraan adalah antara yang paling popular dalam pembangunan web. Ia berada di tengah-tengah WordPress, CMS yang paling popular di dunia, dan juga menjadi asas platform lain seperti Joomla dan Drupal. (Jangan ketinggalan perbandingan kami bertiga.)


Selain itu, PHP adalah Open Source dan dengan demikian bebas digunakan. Sejak ditubuhkan pada tahun 1995, ia telah mengeluarkan beberapa rilis. Versi terbaru, PHP 7.2, dikeluarkan pada akhir tahun 2017.

PHP adalah bahasa di sisi pelayan, yang bermaksud bahawa ia dijalankan di pelayan, bukan di penyemak imbas pengguna (berbanding, misalnya, JavaScript). Skrip PHP menghasilkan HTML yang kemudian diteruskan ke penyemak imbas untuk ditafsirkan. Akibatnya, pengguna tidak melihat kod itu sendiri tetapi hanya hasilnya.

helaian cheat php
Oleh GgiaEsquema-proxy-internet.svg: Randomicc [CC BY-SA 3.0], dari Wikimedia Commons

Bahasa pengaturcaraan agak mudah dipelajari untuk pemula, tetapi juga menawarkan banyak kemungkinan maju untuk pengaturcara veteran.

Atas sebab itu, lembaran cheat PHP berikut sesuai untuk anda di mana sahaja anda berada dalam perjalanan anda. Ini merangkumi konsep dan fungsi PHP yang paling penting dan bertindak sebagai panduan rujukan cepat bagi mereka yang menggunakan PHP untuk pembangunan web.

Kami mempunyai banyak perkara yang perlu dilindungi, jadi mari kita masuk ke dalamnya. Sekiranya itu tidak mencukupi untuk anda, kami juga mempunyai cheat sheet untuk HTML, CSS, dan jQuery serta JavaScript yang disebutkan di atas.

Lembaran Menipu PHP

 • Pautan muat turun

Lembaran Menipu PHP – Asasnya

Kami memulakan dengan asas – cara menyatakan PHP dalam fail, menulis komen dan data output.

Termasuk PHP dalam Fail

Fail PHP berakhir pada .php. Selain PHP itu sendiri, mereka dapat berisi teks, HTML, CSS, dan JavaScript. Agar penyemak imbas mengenali PHP, anda perlu membungkusnya dalam kurungan: dan ?>. Oleh itu, anda boleh melaksanakan PHP di halaman:

Menulis Komen

Seperti banyak bahasa lain, PHP juga mempunyai kemampuan untuk menambah komen. Ini penting untuk memberi penjelasan kepada kod anda untuk pembaca manusia tetapi dengan cara penyemak imbas tidak berusaha melaksanakannya. Dalam PHP, anda mempunyai beberapa cara untuk itu:

 • // - Menunjukkan komen yang hanya merangkumi satu baris
 • # - Kaedah lain untuk menghasilkan komen satu baris
 • / *...* / - Semua antara / * dan * / tidak dilaksanakan, juga berfungsi di beberapa baris

Contoh umum penggunaan komen adalah tajuk tema WordPress:

/ *
Nama Tema: Dua Puluh Tujuh Belas
URI Tema: https://wordpress.org/themes/twentyseventeen/
Pengarang: pasukan WordPress
URI pengarang: https://wordpress.org/
Penerangan: Twenty Seventeen menghidupkan laman web anda dengan tajuk video dan gambar yang menarik. Dengan fokus pada laman web perniagaan, ia mempunyai banyak bahagian di halaman depan serta widget, menu navigasi dan sosial, logo, dan banyak lagi. Peribadikan grid asimetrisnya dengan skema warna tersuai dan tunjukkan kandungan multimedia anda dengan format pos. Tema lalai kami untuk tahun 2017 berfungsi dengan baik dalam banyak bahasa, untuk sebarang kebolehan, dan pada mana-mana peranti.
Versi: 1.5
Lesen: Lesen Awam Umum GNU v2 atau lebih baru
URI Lesen: http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html
Domain Teks: dua puluh satu belas
Teg: satu lajur, dua lajur, bar sisi kanan, tajuk fleksibel, siap aksesibilitas, warna khusus, tajuk khusus, menu tersuai, logo kustom, gaya penyunting, gambar pilihan, footer-widget, post-format, rtl-language-support, sticky-post, tema-options, threaded-komen, sedia terjemahan

Tema ini, seperti WordPress, dilesenkan di bawah GPL.
Gunakan untuk membuat sesuatu yang menarik, bersenang-senang, dan berkongsi apa yang telah anda pelajari dengan orang lain.
* /

Mengeluarkan Data

Dalam PHP, data biasanya menggunakan output gema atau mencetak. Contohnya, tajuk catatan blog ini mungkin dipaparkan di halaman seperti ini:

Lembaran Menipu PHP";

?>

Dua perintah itu gema dan mencetak hampir sama. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa yang pertama tidak memiliki nilai kembali dan dapat mengambil beberapa parameter, sementara yang terakhir memiliki nilai kembali 1 dan hanya dapat mengambil satu argumen.

Nota penting: Seperti semua fungsi PHP lain, fungsi gema dan mencetak tidak peka kes. Itu bermakna bahawa semasa anda menulis ECHO, EcHo, eCHO atau variasi lain, mereka akan terus berfungsi. Seperti yang akan anda ketahui lebih lanjut, itu tidak berlaku untuk semua perkara.

Menulis Fungsi PHP

Fungsi adalah jalan pintas untuk potongan kod yang biasa digunakan. Mereka menjadikan pengaturcaraan lebih mudah kerana anda tidak perlu menggunakan kembali coretan kod panjang. Sebagai gantinya, anda membuatnya sekali dan menggunakan jalan pintas apabila anda memerlukannya.

Anda boleh membuat fungsi PHP anda sendiri tetapi terdapat juga banyak fungsi bahasa pengaturcaraan. Sebilangan besar helaian PHP ini dikhaskan untuk itu.

Sintaks asas untuk membuat fungsi:

fungsi NameOfTheFunction () {

// letakkan kod PHP di sini

}

Penjelasan pantas: bahagian pertama adalah fungsi nama (peringatan: nama fungsi tidak peka huruf besar kecil). Selepas itu, segala yang ada di antara pendakap keriting adalah fungsi yang dilakukan semasa dipanggil.

Pemboleh ubah dan Pemalar

Sama seperti kebanyakan bahasa pengaturcaraan lain, PHP membolehkan anda bekerja dengan pemboleh ubah dan pemalar. Ini adalah sekeping kod yang menyimpan pelbagai jenis maklumat.

Menentukan Pemboleh ubah

Untuk melakukan apa sahaja dengan pemboleh ubah, pertama anda perlu menentukannya. Dalam PHP, anda menunjukkan pemboleh ubah menggunakan $ menandatangani dan memberikan nilainya menggunakan =. Contoh biasa:

Beberapa perkara penting:

 • Pemboleh ubah mesti bermula dengan huruf atau garis bawah (_) dan hanya boleh terdiri daripada aksara alpha-numeric
 • Pemboleh ubah PHP peka huruf besar kecil, itu bermaksud $ myVar dan $ myvar bukan perkara yang sama
 • Sekiranya pemboleh ubah anda terdiri daripada lebih dari satu perkataan, tulislah $ my_berubah atau $ myBoleh ubah

Jenis Data

Pemboleh ubah boleh menggunakan pelbagai jenis data:

 • Bilangan bulat - Integer adalah nombor bukan perpuluhan antara -2,147,483,648 dan, 147,483,647. Mereka mesti mempunyai sekurang-kurangnya satu digit dan tiada titik perpuluhan. Ia boleh dalam perpuluhan, heksadesimal atau oktal.
 • Terapung - Ini adalah nama untuk nombor dengan titik perpuluhan atau dalam bentuk eksponensial.
 • Rentetan - Ini bermaksud teks, kita akan membincangkannya secara terperinci di bawah.
 • Nilai boolean - Maksud penyataan benar / salah.
 • Susunan - Susunan adalah pemboleh ubah yang menyimpan beberapa nilai. Kami akan membincangkannya secara terperinci di bawah.
 • Objek - Objek menyimpan data dan maklumat mengenai cara memprosesnya.
 • Sumber - Ini adalah rujukan fungsi dan sumber di luar PHP.
 • BULAN - Pemboleh ubah yang NULL tidak mempunyai nilai.

Tidak perlu menyatakan pemboleh ubah PHP dengan cara tertentu. Mereka secara automatik mengambil jenis data yang terdapat di dalamnya.

Skop Pembolehubah

Pemboleh ubah boleh didapati dalam ruang lingkup yang berbeza, yang bermaksud bahagian skrip yang anda dapat mengaksesnya. Ini boleh global, tempatan dan statik.

Sebarang pemboleh ubah yang dinyatakan di luar fungsi boleh didapati di seluruh dunia. Itu bermaksud ia dapat diakses di luar fungsi juga.

Sekiranya anda menyatakan pemboleh ubah di dalam fungsi, ia akan mempunyai skop tempatan. Akibatnya adalah hanya dapat diakses dalam fungsi tersebut.

Cara mengatasi ini adalah dengan menambahkan pemboleh ubah tempatan dengan global. Dengan cara itu, ia menjadi sebahagian daripada skop global.

fungsi myFungsi () {
global $ a, $ b;
$ b = $ a - $ b;
}

Dalam kedua kes tersebut, pemboleh ubah menjadi sebahagian daripada $ GLOBAL pemboleh ubah yang disebutkan di bawah.

Akhirnya, mungkin juga untuk menambah statik di hadapan pemboleh ubah tempatan. Dengan begitu, ia tidak akan dihapus setelah fungsinya dijalankan dan dapat digunakan kembali.

Pemboleh ubah yang telah ditetapkan

PHP juga dilengkapi dengan sebilangan pemboleh ubah lalai yang dipanggil superglobal. Itu kerana mereka boleh diakses dari mana sahaja, tanpa mengira ruang lingkup.

 • $ GLOBAL - Digunakan untuk mengakses pemboleh ubah global dari mana saja di dalam skrip PHP
 • $ _SERVER - Mengandungi maklumat tentang lokasi tajuk, jalur, dan skrip
 • $ _ DAPATKAN - Dapat mengumpulkan data yang dikirim dalam URL atau dikirim dalam bentuk HTML
 • $ _POST - Digunakan untuk mengumpulkan data dari bentuk HTML dan untuk meneruskan pemboleh ubah
 • $ _PERMINTAAN - Juga mengumpulkan data setelah menghantar borang HTML

Fungsi Mengendalikan Pembolehubah

Selain itu, terdapat banyak fungsi untuk berfungsi dengan pemboleh ubah:

 • boolval - Digunakan untuk mendapatkan semula nilai boolean pemboleh ubah
 • debug_zval_dump - Menghasilkan representasi rentetan dari nilai zend dalaman
 • kosong - Memeriksa sama ada pemboleh ubah kosong atau tidak
 • floatval - Dapatkan nilai apungan pemboleh ubah (segi dua adakah kemungkinan lain)
 • dapatkan_defined_vars - Mengembalikan array semua pemboleh ubah yang ditentukan
 • get_resource_type - Mengembalikan jenis sumber
 • gettype - Mengambil jenis pemboleh ubah
 • import_request_variables - Import pemboleh ubah GET / POST / Cookie ke dalam skop global
 • selang - Cari nilai integer pemboleh ubah
 • is_array - Memeriksa sama ada pemboleh ubah adalah array
 • is_bool - Mengetahui sama ada pemboleh ubah adalah boolean
 • boleh_kabel - Sahkan sama ada anda boleh memanggil isi pemboleh ubah sebagai fungsi
 • boleh dikira - Periksa sama ada kandungan pemboleh ubah boleh dikira
 • adalah_kapung - Ketahui apakah jenis pemboleh ubah adalah apungan, alternatif: adalah_dua dan adalah_real
 • is_int - Periksa sama ada jenis pemboleh ubah adalah bilangan bulat, ialah_integer dan adalah_panjang juga berfungsi
 • boleh ditulis - Sahkan bahawa kandungan pemboleh ubah adalah nilai berulang
 • is_null - Memeriksa sama ada nilai pemboleh ubah adalah NULL
 • adalah_numerik - Ketahui sama ada pemboleh ubah adalah nombor atau rentetan angka
 • is_objek - Menentukan sama ada pemboleh ubah adalah objek
 • adalah_sumber - Periksa sama ada pemboleh ubah adalah sumber
 • is_scalar - Menguji jika pemboleh ubah adalah skalar
 • is_string - Ketahui sama ada jenis pemboleh ubah adalah rentetan
 • terbitan - Tentukan sama ada pemboleh ubah telah ditetapkan dan bukan NULL
 • cetak_r - Memberi maklumat yang boleh dibaca manusia mengenai pemboleh ubah
 • bersiri - Menghasilkan perwakilan nilai yang boleh disimpan
 • jenis petua - Menetapkan jenis pemboleh ubah
 • jalinan - Mengambil nilai rentetan pemboleh ubah
 • tidak menular - Membuat nilai PHP dari representasi yang tersimpan
 • tidak tenteram - Tidak menetapkan pemboleh ubah
 • var_dump - Membuang maklumat mengenai pemboleh ubah
 • var_export - Menghasilkan atau mengembalikan rentetan representasi dari pemboleh ubah yang dapat dihuraikan

Pemalar

Selain pemboleh ubah, anda juga dapat menentukan pemalar yang juga menyimpan nilai. Berbeza dengan pemboleh ubah nilainya tidak dapat diubah, itu dikunci.

Dalam PHP anda boleh menentukan pemalar:

tentukan (nama, nilai, benar / salah)

Yang pertama adalah nama, kedua nilai pemalar dan parameter ketiga sama ada namanya harus peka huruf besar kecil (lalai adalah salah).

Pemalar berguna kerana ia membolehkan anda mengubah nilai untuk keseluruhan skrip di satu tempat dan bukannya harus mengganti setiap kejadiannya. Mereka juga bersifat global, yang bermaksud mereka dapat diakses dari mana saja.

Selain pemalar yang ditentukan pengguna, terdapat juga sejumlah pemalar PHP lalai:

 • __LINE__ - Menunjukkan bilangan baris semasa dalam fail
 • __ PROFIL__ - Adakah jalan penuh dan nama fail fail
 • __DIR__ - Direktori fail
 • __FUNGSI__ - Nama fungsi
 • __KELAS__ - Nama kelas, termasuk ruang nama tempat ia dinyatakan
 • __TRAIT__ - Nama sifat, juga merangkumi ruang nama
 • __ KAEDAH__ - Nama kaedah kelas
 • __NAMESPACE__ - Nama ruang nama semasa

Susunan PHP - Nilai Berkumpulan

Susun atur adalah cara untuk mengatur beberapa nilai dalam satu pemboleh ubah sehingga dapat digunakan bersama. Walaupun fungsi adalah untuk blok kod, tatasusunan adalah untuk nilai - tempat letak untuk maklumat yang lebih besar.

Di PHP terdapat pelbagai jenis tatasusunan:

 • Susunan terindeks - Susunan yang mempunyai indeks angka
 • Susunan bersekutu - Susunan di mana kunci dinamakan
 • Susunan pelbagai dimensi - Susunan yang mengandungi satu atau lebih tatasusunan lain

Menyatakan Array dalam PHP

Susunan dalam PHP dibuat dengan susunan () fungsi.

Kekunci array boleh berupa rentetan atau bilangan bulat.

Fungsi Array

PHP menawarkan banyak fungsi lalai untuk bekerja dengan tatasusunan:

 • array_change_key_case - Mengubah semua kekunci dalam array menjadi huruf besar atau huruf kecil
 • array_chunk - Membahagi susunan menjadi beberapa bahagian
 • lajur_lajur - Mengambil nilai dari satu lajur dalam array
 • array_combine - Menggabungkan kekunci dari satu array dan nilai dari yang lain menjadi tatasusunan baru
 • susun_kira_nilai - Mengira semua nilai dalam tatasusunan
 • array_diff - Membandingkan tatasusunan, mengembalikan perbezaan (nilai sahaja)
 • array_diff_assoc - Membandingkan tatasusunan, mengembalikan perbezaan (nilai dan kunci)
 • array_diff_key - Membandingkan tatasusunan, mengembalikan perbezaan (kunci sahaja)
 • array_diff_uassoc - Membandingkan tatasusunan (kunci dan nilai) melalui fungsi panggilan balik pengguna
 • array_diff_ukey - Membandingkan tatasusunan (hanya kunci) melalui fungsi panggilan balik pengguna
 • isian_papan - Mengisi array dengan nilai
 • array_fill_keys - Mengisi array dengan nilai, menentukan kunci
 • tatasusunan_filter - Menapis elemen array melalui fungsi panggilan balik
 • array_flip - Menukar semua kunci dalam array dengan nilai yang berkaitan
 • array_intersect - Bandingkan susunan dan kembalikan padanannya (hanya nilai)
 • array_intersect_assoc - Bandingkan susunan dan kembalikan padanannya (kunci dan nilai)
 • array_intersect_key - Bandingkan susunan dan kembalikan padanannya (kunci sahaja)
 • array_intersect_uassoc - Bandingkan tatasusunan melalui fungsi panggilan balik yang ditentukan pengguna (kunci dan nilai)
 • array_intersect_ukey - Bandingkan tatasusunan melalui fungsi panggilan balik yang ditentukan pengguna (kekunci sahaja)
 • array_key_exists - Memeriksa apakah kunci yang ditentukan terdapat dalam array, alternatif: key_exists
 • kekunci array - Mengembalikan semua kunci atau sekumpulan kunci dalam array
 • peta susun atur - Menerapkan panggilan balik ke elemen array yang diberikan
 • array_merge - Gabungkan satu atau beberapa tatasusunan
 • array_merge_recursive - Gabungkan satu atau lebih tatasusunan secara berulang
 • array_multisort - Jenis tatasusunan berbilang atau pelbagai dimensi
 • pad susun atur - Memasukkan sebilangan item yang ditentukan (dengan nilai yang ditentukan) ke dalam larik
 • array_pop - Memadamkan elemen dari hujung array
 • array_product - Kira produk dari semua nilai dalam tatasusunan
 • susunan_push - Tolak satu atau beberapa elemen ke hujung larik
 • array_rand - Pilih satu atau lebih entri rawak dari pelbagai
 • pengurangan_ array - Kurangkan susunan ke satu rentetan menggunakan fungsi yang ditentukan pengguna
 • array_replace - Menggantikan elemen dalam susunan pertama dengan nilai dari susunan berikut
 • array_replace_recursive - Secara berulang-ulang menggantikan elemen dari tatasusunan kemudian menjadi susunan pertama
 • susunan_balik - Mengembalikan array dalam urutan terbalik
 • carian array - Mencari array untuk nilai tertentu dan mengembalikan kunci pertama jika berjaya
 • array_shift - Mengalihkan elemen dari awal larik
 • array_slice - Ekstrak kepingan array
 • array_splice - Mengeluarkan sebahagian daripada larik dan menggantikannya
 • susunan_sum - Hitung jumlah nilai dalam satu array
 • array_udiff - Bandingkan tatasusunan dan kembalikan perbezaannya dengan menggunakan fungsi pengguna (nilai sahaja)
 • array_udiff_assoc - Bandingkan susunan dan kembalikan perbezaan menggunakan fungsi lalai dan pengguna (kunci dan nilai)
 • array_udiff_uassoc - Bandingkan tatasusunan dan kembalikan perbezaannya dengan menggunakan dua fungsi pengguna (nilai dan kunci)
 • array_uintersect - Bandingkan susunan dan kembalikan padanan melalui fungsi pengguna (nilai sahaja)
 • array_uintersect_assoc - Bandingkan susunan dan kembalikan perlawanan melalui fungsi pengguna lalai (kunci dan nilai)
 • array_uintersect_uassoc - Bandingkan susunan dan kembalikan perlawanan melalui dua fungsi pengguna (kunci dan nilai)
 • susunan_unik - Mengeluarkan nilai pendua dari array
 • array_unshift - Menambah satu atau lebih elemen pada permulaan array
 • nilai array - Mengembalikan semua nilai array
 • jalan_jalan - Menerapkan fungsi pengguna untuk setiap elemen dalam array
 • array_walk_recursive - Secara rekursif menerapkan fungsi pengguna untuk setiap elemen array
 • senjata api - Menyusun susunan asosiatif dalam urutan menurun mengikut nilai
 • mengelak - Menyusun susunan asosiatif dalam urutan menaik mengikut nilai
 • padat - Buat array yang mengandungi pemboleh ubah dan nilainya
 • mengira - Kira semua elemen dalam array, gunakan sebagai alternatif saiz
 • semasa - Mengembalikan elemen semasa dalam array, alternatifnya adalah pos
 • masing-masing - Kembalikan pasangan kunci dan nilai semasa dari array
 • akhir - Tetapkan penunjuk dalaman ke elemen terakhir dari array
 • ekstrak - Import pemboleh ubah dari array ke dalam jadual simbol semasa
 • dalam_array - Memeriksa apakah ada nilai dalam array
 • kunci - Mendapatkan kunci dari pelbagai
 • krsort - Menyusun susunan gabungan mengikut kekunci dalam urutan terbalik
 • ksort - Menyusun susunan gabungan mengikut kekunci
 • senarai - Menetapkan pemboleh ubah seolah-olah mereka adalah array
 • natcasesort - Menyusun susunan menggunakan algoritma "susunan semula jadi" yang tidak bergantung pada kes
 • natsort - Menyusun susunan menggunakan algoritma "susunan semula jadi"
 • seterusnya - Maju penunjuk dalaman array
 • sebelumnya - Gerakkan penunjuk array dalaman ke belakang
 • julat - Membuat susunan dari pelbagai elemen
 • tetapkan semula - Tetapkan penunjuk tatasusunan dalaman ke elemen pertamanya
 • menyusun semula - Susun susunan dalam urutan terbalik
 • rombak - Rombak susunan
 • menyusun - Menyusun susunan terindeks dalam urutan menaik
 • macam-macam - Menyusun susunan dengan fungsi perbandingan yang ditentukan pengguna
 • uksort - Susun array dengan kekunci menggunakan fungsi perbandingan yang ditentukan pengguna
 • pemakaian - Mengkategorikan larik mengikut nilai menggunakan fungsi perbandingan yang ditentukan oleh pengguna

Rentetan PHP

Dalam pengaturcaraan, ucapan tali tidak lebih daripada teks. Seperti yang telah kita selesaikan sebelumnya, mereka juga merupakan nilai yang sah untuk pemboleh ubah.

Menentukan Rentetan

Dalam PHP terdapat beberapa cara untuk menentukan rentetan:

 • Petikan tunggal - Ini adalah kaedah termudah. Cukup masukkan teks anda ' penanda dan PHP akan mengendalikannya sebagai rentetan.
 • Petikan berganda - Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan ". Apabila anda melakukannya, adalah mungkin untuk menggunakan watak pelarian di bawah untuk memaparkan watak khas.
 • keturunan - Mulakan tali dengan <<< dan pengecam, kemudian masukkan rentetan ke baris baru. Tutup dalam baris lain dengan mengulangi pengecam. keturunan berkelakuan seperti rentetan petikan ganda.
 • sekarang - Adalah apa keturunan adalah untuk rentetan petikan berganda tetapi untuk petikan tunggal. Ia berfungsi dengan cara yang sama dan menghilangkan keperluan untuk watak pelarian.

Catatan: String boleh mengandungi pemboleh ubah, tatasusunan, dan objek.

Melarikan watak

 • \ n - Menyusu
 • \ r - Perjalanan pulang
 • \ t - Tab mendatar
 • \ v - Tab menegak
 • \ e - Melarikan diri
 • \ f - Suapan bentuk
 • \\ - Tanda belakang
 • $ - Tanda dolar
 • / ' - Petikan tunggal
 • \ " - Petikan berganda
 • \ [0-7] {1,3} - Perwatakan dalam notasi oktal
 • \ x [0-9A-Fa-f] {1,2} - Karakter dalam notasi heksadesimal
 • \ u {[0-9A-Fa-f] +} - Rentetan sebagai perwakilan UTF-8

Fungsi Rentetan

 • tambahcontoh () - Mengembalikan rentetan dengan garis miring terbalik di hadapan watak yang ditentukan
 • tambah bulu mata () - Mengembalikan rentetan dengan garis miring terbalik di depan watak yang perlu dilarikan
 • bin2hex () - Menukar rentetan aksara ASCII ke nilai heksadesimal
 • potong () - Mengeluarkan ruang atau watak lain dari hujung rentetan kanan
 • chr () - Mengembalikan watak dari nilai ASCII yang ditentukan
 • chunk_split () - Membahagi rentetan menjadi serangkaian potongan yang lebih kecil
 • tukar_cyr_string () - Menukar rentetan dari set watak Cyrillic ke yang lain
 • tukar_uudecode () - Menyahkod rentetan uuencoded
 • tukar_uuencode () - Mengekod rentetan menggunakan uuencode
 • kiraan_chars () - Mengembalikan maklumat mengenai watak dalam rentetan
 • crc32 () - Mengira CRC 32-bit untuk rentetan
 • crypt () - Mengembalikan rentetan dicincang
 • gema () - Menghasilkan satu atau beberapa rentetan
 • meletup() - Memecahkan rentetan ke dalam array
 • fprintf () - Menulis rentetan berformat ke aliran output yang ditentukan
 • get_html_translation_table () - Mengembalikan jadual terjemahan yang digunakan oleh htmlspecialchars () dan htmlentities ()
 • hebrev () - Mengubah teks Ibrani menjadi teks visual
 • hebrevc () - Menukar teks Ibrani menjadi teks visual dan melaksanakan pemecahan baris HTML
 • hex2bin () - Terjemahkan nilai perenambelasan ke aksara ASCII
 • html_entity_decode () - Mengubah entiti HTML menjadi watak
 • htmlentities () - Menukar watak ke entiti HTML
 • htmlspecialchars_decode () - Mengubah entiti HTML khas kepada watak
 • htmlspecialchars () - Menukar watak yang telah ditentukan ke entiti HTML
 • meletup () - Mendapatkan rentetan dari elemen array, sama seperti sertai ()
 • lcfirst () - Menukar watak pertama rentetan menjadi huruf kecil
 • levenshtein () - Mengira jarak Levenshtein antara dua tali
 • localeconv () - Mengembalikan maklumat mengenai pemformatan berangka dan wang untuk lokal
 • ltrim () - Mengeluarkan ruang atau watak lain dari sebelah kiri tali
 • md5 () - Mengira hash MD5 rentetan dan mengembalikannya
 • md5_file () - Mengira hash MD5 fail
 • metafon () - Menyediakan kunci metafon rentetan
 • format_ wang () - Mengembalikan rentetan sebagai rentetan mata wang
 • nl_langinfo () - Memberi maklumat setempat
 • nl2br () - Memasukkan jeda baris HTML untuk setiap baris baru dalam rentetan
 • nombor_format () - Memformat nombor termasuk beribu kumpulan
 • ord () - Mengembalikan nilai ASCII watak pertama rentetan
 • parse_str () - Menghuraikan rentetan menjadi pemboleh ubah
 • cetak () - Menghasilkan satu atau beberapa rentetan
 • printf () - Menghasilkan rentetan berformat
 • dipetik_cetak_dekod () - Menukar rentetan sebut harga yang boleh dicetak menjadi binari 8-bit
 • dipetik_cetak_kod () - Beralih dari rentetan 8-bit ke rentetan yang boleh dicetak yang dipetik
 • sebut harga () - Mengembalikan rentetan dengan garis miring terbalik sebelum metakarakter
 • rtrim () - Jalur ruang kosong atau watak lain dari sebelah kanan rentetan
 • setlocale () - Menetapkan maklumat setempat
 • sha1 () - Mengira hash SHA-1 rentetan
 • sha1_file () - Adakah perkara yang sama untuk fail
 • teks_ serupa () - Menentukan persamaan antara dua tali
 • soundex () - Mengira kekunci soundex rentetan
 • pecut () - Mengembalikan rentetan yang diformat
 • sscanf () - Menghuraikan input dari rentetan mengikut format yang ditentukan
 • str_getcsv () - Menghuraikan rentetan CSV ke dalam array
 • str_ireplace () - Menggantikan watak yang ditentukan dalam rentetan dengan pengganti yang ditentukan (tidak peka huruf besar kecil)
 • str_pad () - Melekatkan tali ke panjang yang ditentukan
 • str_repeat () - Mengulangi rentetan pratetap berkali-kali
 • str_replace () - Menggantikan watak yang ditentukan dalam rentetan (peka huruf besar kecil)
 • str_rot13 () - Melakukan pengekodan ROT13 pada rentetan
 • str_shuffle () - Mengacak watak dalam rentetan secara rawak
 • str_split () - Membahagi rentetan menjadi tatasusunan
 • str_word_count () - Mengembalikan bilangan perkataan dalam rentetan
 • strcasecmp () - Perbandingan tidak sensitif dua rentetan
 • strcmp () - Perbandingan rentetan selamat binari (peka huruf besar-kecil)
 • strcoll () - Membandingkan dua rentetan berdasarkan lokal
 • strcspn () - Mengembalikan bilangan watak yang terdapat dalam rentetan sebelum berlakunya watak yang ditentukan
 • jalur_teg () - Mengeluarkan tag HTML dan PHP dari rentetan
 • garis pelindung () - Bertentangan dengan tambahcontoh ()
 • garis pelikat () - Bertentangan dengan tambah bulu mata ()
 • stripos () - Mencari kedudukan kejadian pertama substring dalam rentetan (tidak peka huruf besar kecil)
 • stristr () - Versi tidak peka huruf besar-kecil tali ()
 • strlen () - Mengembalikan panjang tali
 • strnatcasecmp () - Perbandingan tidak sensitif dua rentetan menggunakan algoritma "susunan semula jadi"
 • strnatcmp () - Sama seperti yang disebutkan di atas tetapi peka huruf besar kecil
 • strncasecmp () - Perbandingan rentetan sebilangan watak yang ditentukan (tidak peka huruf besar kecil)
 • strncmp () - Sama seperti di atas tetapi peka huruf besar kecil
 • strpbrk () - Mencari rentetan untuk sebilangan watak
 • strpos () - Mengembalikan kedudukan kejadian pertama substring dalam rentetan (peka huruf besar kecil)
 • strrchr () - Mencari kejadian terakhir tali dalam rentetan lain
 • strrev () - Membalikkan rentetan
 • strripos () - Mencari kedudukan kejadian terakhir dari substring rentetan (tidak peka huruf besar kecil)
 • strrpos () - Sama seperti strripos () tetapi peka kes
 • strspn () - Jumlah watak dalam rentetan dengan hanya watak dari senarai yang ditentukan
 • tali () - Pencarian peka huruf besar untuk kejadian pertama rentetan di dalam rentetan lain
 • strtok () - Membahagi rentetan menjadi potongan yang lebih kecil
 • strtolower () - Menukar semua watak dalam rentetan menjadi huruf kecil
 • strtoupper () - Sama tetapi untuk huruf besar
 • strtr () - Menterjemahkan watak tertentu dalam rentetan, alternatif: strchr ()
 • substrat () - Mengembalikan bahagian rentetan yang ditentukan
 • substr_compare () - Membandingkan dua tali dari kedudukan permulaan yang ditentukan hingga panjang tertentu, mungkin peka huruf besar-kecil
 • substr_count () - Mengira berapa kali substring berlaku dalam rentetan
 • substr_replace () - Mengganti substring dengan yang lain
 • memangkas () - Mengeluarkan ruang atau watak lain dari kedua-dua sisi tali
 • ucfirst () - Mengubah watak pertama rentetan menjadi huruf besar
 • kata-kata () - Menukar watak pertama setiap perkataan dalam rentetan menjadi huruf besar
 • vfprintf () - Menulis rentetan berformat ke aliran output yang ditentukan
 • vprintf () - Menghasilkan rentetan berformat
 • vsprintf () - Menulis rentetan berformat ke pemboleh ubah
 • rangkai kata () - Memendekkan rentetan kepada sebilangan watak

Pengendali PHP

Pengendali membolehkan anda melakukan operasi dengan nilai, tatasusunan, dan pemboleh ubah. Terdapat beberapa jenis.

Pengendali Aritmetik

Pengendali matematik standard anda.

 • + - Tambahan
 • - - Pengurangan
 • * - Pendaraban
 • / - Bahagian
 • % - Modulo (nilai selebihnya dibahagi dengan yang lain)
 • ** - Eksponen

Pengendali Tugasan

Selain pengendali tugas standard (=), anda juga mempunyai pilihan berikut:

 • += - a + = b sama dengan a = a + b
 • -= - a - = b sama dengan a = a - b
 • * = - a * = b sama dengan a = a * b
 • / = - a / = b sama dengan a = a / b
 • % = - a% = b sama dengan a = a% b

Pengendali Perbandingan

 • == - Sama
 • === - Sama
 • != - Tidak sama
 • <> - Tidak sama
 • !== - Tidak serupa
 • < - Kurang daripada
 • > - Lebih besar daripada
 • <= - Kurang daripada atau sama dengan
 • > = - Lebih besar daripada atau sama dengan
 • <=> - Kurang daripada, sama dengan, atau lebih besar daripada

Pengendali Logik

 • dan - Dan
 • atau - Atau
 • xor - Eksklusif atau
 • ! - Tidak
 • && - Dan
 • || - Atau

Pengendali Bitwise

 • & - Dan
 • | - Atau (termasuk atau)
 • ^ - Xor (eksklusif atau)
 • ~ - Tidak
 • << - Pusing ke kiri
 • >> - Pusing ke kanan

Pengendali Ralat Ralat

Anda boleh menggunakan @ tanda untuk mengelakkan ungkapan menghasilkan mesej ralat. Perkara ini sering kali mustahak untuk keselamatan, misalnya, untuk memastikan keselamatan maklumat sulit.

Operator Pelaksanaan

PHP menyokong satu pengendali pelaksanaan, iaitu " (backticks). Ini bukan petikan tunggal! PHP akan berusaha untuk melaksanakan kandungan backticks sebagai perintah shell.

Pengendali Peningkatan / Penurunan

 • ++$ v - Menambah pemboleh ubah satu, kemudian mengembalikannya
 • $ v++ - Mengembalikan pemboleh ubah, kemudian menambahnya satu demi satu
 • --$ v - Mengurangkan pemboleh ubah satu, mengembalikannya selepas itu
 • $ v-- - Mengembalikan pemboleh ubah kemudian mengurangkannya satu demi satu

Pengendali String

 • . - Digunakan untuk menggabungkan argumen (gabungan)
 • .= - Digunakan untuk menambahkan argumen di sebelah kanan ke kiri

Gelung dalam PHP

Gelung sangat biasa dalam pengaturcaraan. Mereka membolehkan anda melalui sekatan kod yang sama dalam keadaan yang berbeza. PHP mempunyai beberapa yang berbeza.

Untuk Gelung

Jenis ini melalui sekumpulan kod beberapa kali yang ditentukan:

untuk (mulai nilai kaunter; nilai kaunter berakhir; kenaikan yang akan meningkat) {
// kod untuk dilaksanakan terdapat di sini
}

Gelung Foreach

Gelung menggunakan untuk setiap berjalan melalui setiap elemen dalam tatasusunan:

foreach ($ InsertYourArrayName sebagai nilai $) {
// kod untuk dilaksanakan terdapat di sini
}

Semasa Gelung

Gelung melalui sekatan kod selagi syarat yang ditentukan adalah benar.

sementara (syarat yang mesti berlaku) {
// kod untuk dilaksanakan terdapat di sini
}

Lakukan… Semasa Gelung

Gelung PHP terakhir menjalankan coretan kod sekali, kemudian mengulangi gelung selagi syarat yang diberikan adalah benar.

buat {
// kod yang akan dilaksanakan terdapat di sini;
} sementara (syarat yang mesti berlaku);

Penyataan Bersyarat

Sekiranya / lain-lain pernyataan serupa dengan gelung. Ia adalah pernyataan untuk menjalankan kod hanya dalam keadaan tertentu. Anda mempunyai beberapa pilihan:

Sekiranya Penyataan

Melaksanakan kod jika satu syarat itu benar.

sekiranya (keadaan) {
// kod untuk dilaksanakan sekiranya syarat dipenuhi
}

Jika tidak

Menjalankan sekeping kod jika keadaan benar dan yang lain jika tidak.

sekiranya (keadaan) {
// kod untuk dilaksanakan sekiranya syarat dipenuhi
} lain {
// kod untuk dilaksanakan sekiranya keadaan tidak dipenuhi
}

Sekiranya ... Elseif ... Lain

Melaksanakan coretan kod yang berlainan untuk lebih daripada dua keadaan.

sekiranya (keadaan) {
// kod untuk dilaksanakan sekiranya syarat dipenuhi
} lainif (keadaan) {
// kod untuk dilaksanakan sekiranya syarat ini dipenuhi
} lain {
// kod untuk dilaksanakan sekiranya tiada syarat yang dipenuhi
}

Tukar Pernyataan

Memilih salah satu daripada beberapa blok kod yang akan dilaksanakan.

beralih (n) {
kes x:
kod untuk dilaksanakan jika n = x;
rehat;
kes y:
kod untuk dilaksanakan jika n = y;
rehat;
kes z:
kod untuk dilaksanakan jika n = z;
rehat;

// tambahkan lebih banyak kes mengikut keperluan

lalai:
kod yang akan dilaksanakan sekiranya n bukan perkara di atas;
}

Bekerja dengan Borang dalam PHP

PHP sering digunakan untuk mengendalikan borang web. Khususnya, yang disebutkan di atas $ _ DAPATKAN dan $ _POST membantu mengumpulkan data yang dihantar melalui borang. Kedua-duanya dapat menangkap nilai dari medan input, namun penggunaannya berbeza.

Menggunakan GET vs POST

GET mengumpulkan data melalui parameter URL. Itu bermaksud semua nama pemboleh ubah dan nilainya terkandung di alamat halaman.

Kelebihannya ialah anda dapat menanda maklumat. Perlu diingat bahawa ini juga bermaksud bahawa maklumat itu dapat dilihat oleh semua orang. Atas sebab itu, GET tidak sesuai untuk maklumat sensitif seperti kata laluan. Ini juga membatasi jumlah data yang dapat dikirim dalam 2000 karakter.

POST, sebaliknya, menggunakan kaedah HTTP POST untuk meneruskan pemboleh ubah. Ini menjadikan data tidak dapat dilihat oleh pihak ketiga, seperti yang dikirimkan dalam badan HTTP. Anda tidak dapat menandakannya.

Dengan POST, tidak ada batasan jumlah maklumat yang boleh anda hantar. Selain itu, ia juga mempunyai fungsi canggih dan oleh itu disukai oleh pembangun.

Keselamatan Borang

Masalah yang paling penting dalam borang web adalah keselamatan. Jika tidak disiapkan dengan benar, mereka rentan terhadap serangan skrip silang. Penggodam menambah skrip ke borang web yang tidak selamat untuk menggunakannya untuk tujuan mereka sendiri.

PHP juga menawarkan alat untuk menggagalkan serangan tersebut, iaitu:

 • htmlspecialchars ()
 • memangkas ()
 • garis pelikat ()

Anda akan melihat bahawa kita telah menemui semua fungsi ini di bahagian sebelumnya mengenai rentetan. Apabila anda memasukkannya ke dalam skrip yang mengumpulkan data bentuk, anda dapat menghilangkan skrip berbahaya dari watak yang mereka perlukan untuk berfungsi, menjadikannya tidak dapat digunakan.

Bidang yang diperlukan, Mesej Ralat dan Pengesahan Data

Selain itu, PHP dapat menentukan bidang yang diperlukan (anda tidak boleh menghantar borang tanpa mengisinya), memaparkan mesej ralat jika ada maklumat yang hilang dan untuk mengesahkan data. Kami sudah bercakap mengenai alat yang diperlukan untuk melakukannya.

Sebagai contoh, anda hanya boleh menentukan pemboleh ubah untuk bidang borang anda dan menggunakan kosong () berfungsi untuk memeriksa sama ada mereka mempunyai nilai. Selepas itu, buat pernyataan if / else mudah untuk menghantar data yang dihantar atau mengeluarkan mesej ralat.

Langkah seterusnya adalah memeriksa kesahan data yang dihantar. Untuk itu, PHP menawarkan sebilangan penapis seperti FILTER_VALIDATE_EMAIL untuk memastikan alamat e-mel yang dihantar mempunyai format yang betul.

Penapis PHP

Penapis digunakan untuk mengesahkan dan menyaring data yang berasal dari sumber yang tidak selamat. Seperti disebutkan, contoh umum adalah input pengguna. PHP menawarkan sejumlah fungsi dan pemalar penapis untuk:

Fungsi Penapis

 • filter_has_var () - Memeriksa sama ada wujud pemboleh ubah dari jenis yang ditentukan
 • filter_id () - Mengembalikan ID kepunyaan penapis bernama
 • filter_input () - Mengambil pemboleh ubah luaran yang ditentukan dengan nama dan menapisnya secara pilihan
 • filter_input_array () - Menarik pemboleh ubah luaran dan menapisnya secara pilihan
 • filter_list () - Mengembalikan senarai semua penapis yang disokong
 • filter_var_array () - Mendapat pelbagai pemboleh ubah dan menapisnya secara pilihan
 • filter_var () - Menapis pemboleh ubah dengan penapis yang ditentukan

Pemalar Penapis

 • FILTER_VALIDATE_BOOLEAN - Mengesahkan boolean
 • FILTER_VALIDATE_EMAIL - Memperakui alamat e-mel
 • FILTER_VALIDATE_FLOAT - Mengesahkan pelampung
 • FILTER_VALIDATE_INT - Mengesahkan bilangan bulat
 • FILTER_VALIDATE_IP - Mengesahkan alamat IP
 • FILTER_VALIDATE_REGEXP - Mengesahkan ungkapan biasa
 • FILTER_VALIDATE_URL - Mengesahkan URL
 • FILTER_SANITIZE_EMAIL - Menghapus semua watak haram dari alamat e-mel
 • FILTER_SANITIZE_ENCODED - Membuang / Mengekod watak khas
 • FILTER_SANITIZE_MAGIC_QUOTES - Berlaku tambah bulu mata ()
 • FILTER_SANITIZE_NUMBER_FLOAT - Membuang semua watak, kecuali digit, + - dan., EE
 • FILTER_SANITIZE_NUMBER_INT - Menghilangkan semua watak kecuali digit dan + -
 • FILTER_SANITIZE_SPECIAL_CHARS - Mengeluarkan watak khas
 • FILTER_SANITIZE_FULL_SPECIAL_CHARS - Menukar watak khas ke entiti HTML
 • FILTER_SANITIZE_STRING - Mengeluarkan tag / watak khas dari rentetan, alternatif: FILTER_SANITIZE_STRIPPED
 • FILTER_SANITIZE_URL - Menurunkan semua watak haram dari URL
 • FILTER_UNSAFE_RAW —Jangan buat apa-apa, pilihan melucutkan / mengekod watak khas
 • FILTER_CALLBACK - Panggil fungsi yang ditentukan pengguna untuk menyaring data

Fungsi HTTP dalam PHP

PHP juga mempunyai fungsi untuk memanipulasi data yang dihantar ke penyemak imbas dari pelayan web.

Fungsi HTTP

 • kepala() - Menghantar tajuk HTTP mentah ke penyemak imbas
 • senarai_ tajuk () - Senarai tajuk respons siap dihantar (atau sudah dihantar)
 • tajuk_sent () - Memeriksa apakah dan di mana tajuk HTTP telah dihantar
 • setcookie () - Menentukan kuki yang akan dihantar bersama dengan tajuk HTTP yang lain
 • setrawcookie () - Mentakrifkan kuki (tanpa pengekodan URL) untuk dihantar bersama

Bekerja dengan MySQL

Banyak platform yang berdasarkan PHP berfungsi dengan pangkalan data MySQL di latar belakang. Oleh sebab itu, penting untuk mengetahui fungsi yang membolehkan anda bekerja dengannya.

Fungsi MySQL

 • mysqli_affected_rows () - Bilangan baris yang terjejas dalam operasi MySQL sebelumnya
 • mysqli_autocommit () - Hidupkan atau matikan pengubahsuaian pangkalan data yang dilakukan secara automatik
 • mysqli_change_user () - Mengubah pengguna sambungan pangkalan data yang ditentukan
 • mysqli_character_set_name () - Set watak lalai untuk sambungan pangkalan data
 • mysqli_close () - Menutup sambungan pangkalan data terbuka
 • mysqli_commit () - Melakukan transaksi semasa
 • mysqli_connect_errno () - Kod ralat dari ralat sambungan terakhir
 • mysqli_connect_error () - Huraian ralat dari ralat sambungan terakhir
 • mysqli_connect () - Membuka sambungan baru ke pelayan MySQL
 • mysqli_data_seek () - Pindahkan penunjuk hasil ke baris sewenang-wenang dalam set hasil
 • mysqli_debug () - Melakukan operasi penyahpepijatan
 • mysqli_dump_debug_info () - Membuang maklumat penyahpepijatan ke dalam log
 • mysqli_errno () - Kod ralat terakhir untuk panggilan fungsi terbaru
 • mysqli_error_list () - Senarai ralat untuk panggilan fungsi terbaru
 • mysqli_error () - Penerangan ralat terakhir untuk panggilan fungsi terbaru
 • mysqli_fetch_all () - Mengambil semua baris hasil sebagai tatasusunan
 • mysqli_fetch_array () - Mengambil baris hasil sebagai kaitan, susunan angka, atau keduanya
 • mysqli_fetch_assoc () - Mengambil baris hasil sebagai susunan bersekutu
 • mysqli_fetch_field_direct () - Metadata untuk satu bidang sebagai objek
 • mysqli_fetch_field () - Medan seterusnya dalam hasil ditetapkan sebagai objek
 • mysqli_fetch_fields () - Pelbagai objek yang mewakili bidang dalam satu set hasil
 • mysqli_fetch_lengths () - Panjang lajur baris semasa dalam set hasil
 • mysqli_fetch_object () - Baris terkini hasil ditetapkan sebagai objek
 • mysqli_fetch_row () - Mengambil satu baris dari set hasil dan mengembalikannya sebagai susunan yang dihitung
 • mysqli_field_count () - Bilangan lajur untuk pertanyaan terbaru
 • mysqli_field_seek () - Menetapkan kursor medan ke ofset medan yang diberikan
 • mysqli_field_tell () - Kedudukan kursor medan
 • mysqli_free_result () - Membebaskan memori yang berkaitan dengan hasil
 • mysqli_get_charset () - Objek set watak
 • mysqli_get_client_info () - Versi perpustakaan pelanggan MySQL
 • mysqli_get_client_stats () - Mengembalikan statistik setiap proses pelanggan
 • mysqli_get_client_version () - Versi perpustakaan pelanggan MySQL sebagai bilangan bulat
 • mysqli_get_connection_stats () - Statistik mengenai hubungan pelanggan
 • mysqli_get_host_info () - Nama hos pelayan MySQL dan jenis sambungan
 • mysqli_get_proto_info () - Versi protokol MySQL
 • mysqli_get_server_info () - Mengembalikan versi pelayan MySQL
 • mysqli_get_server_version () - Versi pelayan MySQL sebagai bilangan bulat
 • mysqli_info () - Mengembalikan maklumat mengenai pertanyaan yang paling baru dilaksanakan
 • mysqli_init () - Memulakan MySQLi dan mengembalikan sumber untuk digunakan dengan mysqli_real_connect ()
 • mysqli_insert_id () - Mengembalikan ID yang dihasilkan secara automatik yang digunakan dalam pertanyaan terakhir
 • mysqli_kill () - Meminta pelayan untuk membunuh thread MySQL
 • mysqli_more_results () - Memeriksa jika terdapat lebih banyak hasil dari pelbagai pertanyaan
 • mysqli_multi_query () - Melakukan satu atau lebih pertanyaan pada pangkalan data
 • mysqli_next_result () - Menyiapkan keputusan seterusnya dari mysqli_multi_query ()
 • mysqli_num_fields () - Bilangan medan dalam set hasil
 • mysqli_num_rows () - Bilangan baris dalam set hasil
 • mysqli_options () - Menetapkan pilihan sambungan tambahan dan mempengaruhi tingkah laku untuk sambungan
 • mysqli_ping () - Ping sambungan pelayan atau cuba menyambung semula jika ia tidak berfungsi
 • mysqli_penyediaan () - Menyiapkan pernyataan SQL untuk pelaksanaan
 • mysqli_query () - Melakukan pertanyaan terhadap pangkalan data
 • mysqli_real_connect () - Membuka sambungan baru ke pelayan MySQL
 • mysqli_real_escape_string () - Melarikan watak khas dalam rentetan untuk digunakan dalam pernyataan SQL
 • mysqli_real_query () - Menjalankan pertanyaan SQL
 • mysqli_reap_async_query () - Mengembalikan hasil dari pertanyaan tak segerak
 • mysqli_refresh () - Muat semula jadual atau cache atau tetapkan semula maklumat pelayan replikasi
 • mysqli_rollback () - Mengembalikan transaksi semasa untuk pangkalan data
 • mysqli_select_db () - Mengubah pangkalan data lalai untuk sambungan
 • mysqli_set_charset () - Menetapkan set watak pelanggan lalai
 • mysqli_set_local_infile_default () - Tidak menetapkan pengendali yang ditentukan pengguna untuk arahan LOAD LOCAL INFILE
 • mysqli_set_local_infile_handler () - Menetapkan fungsi panggilan balik untuk arahan LOAD DATA LOCAL INFILE
 • mysqli_sqlstate () - Mengembalikan kod ralat SQLSTATE untuk operasi MySQL terakhir
 • mysqli_ssl_set () - Menjalin sambungan selamat menggunakan SSL
 • mysqli_stat () - Status sistem semasa
 • mysqli_stmt_init () - Memulakan pernyataan dan mengembalikan objek untuk digunakan dengan mysqli_stmt_penyediaan ()
 • mysqli_store_result () - Memindahkan hasil yang ditetapkan dari pertanyaan terakhir
 • mysqli_thread_id () - ID utas untuk sambungan semasa
 • mysqli_thread_safe () - Kembali sekiranya pustaka pelanggan dikompilasi sebagai benang selamat
 • mysqli_use_result () - Memulakan pengambilan hasil yang ditetapkan dari pertanyaan terakhir yang dilaksanakan menggunakan mysqli_real_query ()
 • mysqli_warning_count () - Bilangan amaran dari pertanyaan terakhir dalam sambungan

Tarikh dan masa

Sudah tentu, fungsi PHP untuk tarikh dan masa tidak boleh hilang dari mana-mana helaian PHP.

Fungsi Tarikh / Masa

 • tarikh semak () - Memeriksa kesahihan tarikh Gregorian
 • tarikh_tambah () - Menambah beberapa hari, bulan, tahun, jam, minit dan saat ke objek tarikh
 • date_create_from_format () - Mengembalikan objek DateTime yang diformat
 • tarikh_cipta () - Membuat objek DateTime baru
 • tarikh_ tarikh_set () - Menetapkan tarikh baru
 • date_default_timezone_get () - Mengembalikan zon waktu lalai yang digunakan oleh semua fungsi
 • date_default_timezone_set () - Menetapkan zon waktu lalai
 • tarikh_diff () - Mengira perbezaan antara dua tarikh
 • format tarikh() - Mengembalikan tarikh yang diformat mengikut format tertentu
 • date_get_last_errors () - Mengembalikan amaran atau kesalahan yang terdapat dalam rentetan tarikh
 • date_interval_create_from_date_string () - Menetapkan DateInterval dari bahagian relatif rentetan
 • tarikh_interval_format () - Memformat selang
 • tarikh_isodate_set () - Menetapkan tarikh mengikut piawaian ISO 8601
 • tarikh_ ubah suai () - Mengubah cap waktu
 • date_offset_get () - Mengembalikan pengimbangan zon waktu
 • date_parse_from_format () - Mengembalikan array dengan maklumat terperinci mengenai tarikh yang ditentukan, mengikut format yang ditentukan
 • tarikh_parse () - Mengembalikan array dengan maklumat terperinci mengenai tarikh yang ditentukan
 • tarikh_sub () - Kurangkan hari, bulan, tahun, jam, minit dan saat dari tarikh
 • tarikh_sun_info () - Mengembalikan array yang mengandungi maklumat mengenai matahari terbit / terbit dan senja bermula / berakhir untuk hari dan lokasi yang ditentukan
 • tarikh_ matahari terbit () - Waktu matahari terbit untuk hari dan lokasi yang ditentukan
 • tarikh_sunset () - Waktu matahari terbenam untuk hari dan lokasi yang ditentukan
 • tarikh_waktu_set () - Menetapkan masa
 • tarikh_timestamp_get () - Mengembalikan cap waktu Unix
 • tarikh_timestamp_set () - Menetapkan tarikh dan masa berdasarkan cap waktu Unix
 • date_timezone_get () - Mengembalikan zon waktu objek DateTime yang diberikan
 • date_timezone_set () - Menetapkan zon waktu untuk objek DateTime
 • Tarikh() - Memformat tarikh dan masa tempatan
 • tarikh () - Maklumat tarikh / masa cap waktu atau tarikh / masa tempatan semasa
 • gettimeofday () - Masa sekarang
 • gmdate () - Memformat tarikh dan masa GMT / UTC
 • gmmktime () - Cap waktu Unix untuk tarikh GMT
 • gmstrftime () - Memformat tarikh dan waktu GMT / UTC mengikut tetapan setempat
 • idate () - Memformat waktu / tarikh tempatan sebagai bilangan bulat
 • waktu tempatan () - Waktu tempatan
 • waktu mikro () - Cap waktu Unix semasa dengan mikrodetik
 • mktime () - Cap waktu Unix untuk tarikh
 • waktu pusing () - Memformat waktu dan / atau tarikh tempatan mengikut tetapan setempat
 • strptime () - Menghuraikan masa / tarikh yang dihasilkan dengan waktu senggang ()
 • strtotime () - Mengubah DateTime bertekstur bahasa Inggeris menjadi cap waktu Unix
 • masa() - Masa semasa sebagai cap waktu Unix
 • zon waktu_breviations_list () - Mengembalikan array yang mengandungi dst, offset, dan nama zon waktu
 • zon waktu_kenalpastian_list () - Susunan terindeks dengan semua pengecam zon waktu
 • zon waktu_lokasi_get () - Maklumat lokasi untuk zon waktu yang ditentukan
 • zon waktu_nama_dari_abbr () - Mengembalikan nama zon waktu dari singkatan
 • zon waktu_get_get () - Nama zon waktu
 • timezone_offset_get () - Zon waktu diimbangi dari GMT
 • zon waktu_ buka () - Membuat objek DateTimeZone baru
 • zon waktu_transisi_get () - Mengembalikan semua peralihan untuk zon waktu
 • zon waktu_getah_get () - Mengembalikan versi timezonedb

Pemformatan Tarikh dan Masa

 • d - 01 hingga 31
 • j - 1 hingga 31
 • D - Isnin hingga Matahari
 • l - Ahad hingga Sabtu
 • N - 1 (untuk Isnin) hingga 7 (untuk Sabtu)
 • w - 0 (untuk Matahari) hingga 6 (untuk Sabtu)
 • m - Bulan, 01 hingga 12
 • n - Bulan, 1 hingga 12
 • F - Januari hingga Disember
 • M - Jan hingga Dis
 • Y - Empat digit tahun (mis. 2018)
 • y - Dua digit tahun (mis. 18)
 • L - Menentukan sama ada tahun lompat (1 atau 0)
 • a - am dan pm
 • A - AM dan PM
 • g - Jam 1 hingga 12
 • h - Jam 01 hingga 12
 • G - Jam 0 hingga 23
 • H - Jam 00 hingga 23
 • i - Minit 00 hingga 59
 • s - Detik 00 hingga 59

Kesalahan PHP

Akhirnya, untuk masa-masa yang tidak berjalan lancar dan anda perlu mengetahui di mana masalahnya terletak, PHP juga menawarkan fungsi untuk kesilapan.

Fungsi Ralat

 • debug_backtrace () - Digunakan untuk menghasilkan jejak belakang
 • debug_print_backtrace () - Mencetak jejak belakang
 • error_get_last () - Mendapat ralat terakhir yang berlaku
 • ralat_log () - Menghantar mesej ralat ke log pelayan web, fail atau akaun e-mel
 • ralat_laporan () - Menentukan kesalahan PHP yang dilaporkan
 • restore_error_handler () - Kembali ke fungsi pengendali ralat sebelumnya
 • restore_exception_handler () - Kembali ke pengendali pengecualian sebelumnya
 • set_error_handler () - Menetapkan fungsi yang ditentukan pengguna untuk menangani kesalahan skrip
 • set_exception_handler () - Menetapkan fungsi pengendali pengecualian yang ditentukan oleh pengguna
 • trigger_error () - Menghasilkan mesej ralat peringkat pengguna, anda juga dapat menggunakan kesalahan_ pengguna ()

Pemalar Ralat

 • E_ERROR - Kesalahan masa runtuh yang boleh menyebabkan penghentian skrip dan tidak dapat dipulihkan
 • E_WARNING - Kesalahan masa berjalan yang tidak membawa maut, pelaksanaan skrip berterusan
 • E_PARSE - Kesalahan parse masa kompilasi, hanya boleh dihasilkan oleh penghurai
 • E_NOTICE - Notis jangka masa yang menunjukkan kemungkinan berlaku ralat
 • E_CORE_ERROR - Kesalahan maut pada permulaan PHP, seperti E_ERROR dalam teras PHP
 • E_CORE_WARNING - Kesalahan tidak membawa maut pada permulaan PHP, serupa dengan E_WARNING tetapi dalam teras PHP
 • E_COMPILE_ERROR - Kesalahan masa kompilasi maut yang dihasilkan oleh Zend Scripting Engine
 • E_COMPILE_WARNING - Kesalahan masa kompilasi yang tidak membawa maut oleh Zend Scripting Engine
 • E_USER_ERROR - Kesalahan yang dihasilkan pengguna yang fatal, yang ditetapkan oleh pengaturcara menggunakan trigger_error ()
 • E_USER_WARNING - Amaran pengguna yang tidak membawa maut
 • E_USER_NOTICE - Notis yang dihasilkan pengguna oleh trigger_error ()
 • E_STRIK - Cadangan oleh PHP untuk memperbaiki kod anda (perlu diaktifkan)
 • E_RECOVERABLE_ERROR - Kesalahan maut yang dapat ditangkap oleh pemegang yang ditentukan pengguna
 •  E_DEPRECATED - Aktifkan ini untuk menerima amaran mengenai kod yang tidak tahan masa depan
 • E_USER_DEPRECATED - Peringatan yang dibuat pengguna untuk kod yang tidak digunakan lagi
 • E_ALL - Semua kesalahan dan amaran kecuali E_STRIK

Kesimpulannya

Mengetahui jalan PHP adalah idea yang baik untuk sesiapa sahaja yang berminat dalam reka bentuk dan pembangunan laman web. Terutama jika anda ingin menyelami lebih mendalam aspek teknikal membuat laman web anda sendiri.

Lembaran cheat PHP di atas memberi anda gambaran keseluruhan beberapa bahagian tengah PHP. Tandakan sebagai rujukan atau gunakannya sebagai batu loncatan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bahasa pengaturcaraan. Kami sangat berharap anda dapat menjadikannya sumber yang berguna.

Sekiranya anda mempunyai tambahan pada cheat sheet PHP, jangan ragu untuk memberitahu kami di bahagian komen di bawah!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map