Menukar HTML ke WordPress (Langkah-demi-Langkah)


Menukar HTML ke WordPressJalan dari laman web yang dibina dengan HTML tulen ke WordPress bukanlah jalan yang singkat. Dari pengalaman semua teks, reka bentuk web telah beralih ke kehadiran web yang sangat interaktif. Selain itu, kita tidak lagi perlu menulis markup sendiri tetapi boleh membiarkan sistem pengurusan kandungan melakukan peningkatan berat.


Namun, itu tidak bermaksud bahawa laman web HTML statik sudah tidak ada lagi. Sebenarnya, HTML5, iterasi terbaru dari bahasa markup, sangat hebat dan membolehkan anda membina laman web berkualiti tanpa CMS di belakangnya.

Namun, bahagian pasaran WordPress yang semakin meningkat menunjukkan bahawa semakin banyak orang beralih ke platform.

Bahagian Pasaran WordPress pada tahun 2019

Bagi sebilangan daripadanya, ini bermaksud beralih dari HTML statik ke WordPress. Ini boleh menjadi tugas yang menakutkan, tetapi catatan ini akan cuba menjelaskan bagaimana melakukannya dengan beberapa cara mudah.

Di bawah ini, kami akan menunjukkan kepada anda beberapa cara bagaimana menukar dari HTML ke WordPress. Pertama, anda akan mengetahui apakah pilihan yang berbeza serta kebaikan dan keburukannya. Selepas itu, kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana melaksanakan masing-masing langkah demi langkah.

Mari teruskan.

3 Cara Berpindah dari HTML Statik ke WordPress

Untuk beralih dari HTML ke WordPress, anda perlu mengubah reka bentuk HTML anda menjadi tema WordPress. Tema mengawal rupa dan perasaan laman web WordPress, sementara fungsinya disediakan oleh CMS itu sendiri dan juga pemalam tambahan.

Untuk menukarnya, anda mempunyai beberapa pilihan. Mana yang sesuai untuk anda bergantung pada faktor seperti masa dan wang yang anda mampu dan sanggup melabur, kemahiran pengekodan anda, dan pilihan peribadi. Berikut adalah pilihan utama.

A) Tukarkan HTML secara manual ke Tema WordPress

Pilihan pertama juga paling teknikal. Sekiranya anda mengikuti jalan ini, anda akan mengambil kod yang ada dan menggunakannya sebagai titik permulaan untuk membuat fail tema WordPress.

Tidak terlalu rumit, terutamanya jika anda mempunyai pengalaman pengekodan. Anda boleh melakukannya dengan sedikit HTML, CSS, dan beberapa pengetahuan PHP. Sebilangan besarnya adalah salin dan tampal.

Kelemahannya: walaupun anda akan mempunyai tema WordPress yang berfungsi, ia tidak akan mempunyai semua kemampuan yang ditawarkan oleh WordPress. Sebagai contoh, melainkan jika anda membuatnya setelah fakta, laman web anda akan tanpa kawasan widget atau kemampuan untuk mengubah menu anda dari backend WordPress.

Walaupun laman web anda akan menjalankan tugasnya, anda tidak akan dapat menguruskannya sepenuhnya melalui WordPress. Atas sebab itu, kami secara peribadi lebih memilih pilihan seterusnya.

B) HTML ke WordPress melalui Tema Kanak-kanak WordPress

Pada pendapat kami, ini mungkin jalan paling mudah dan munasabah dari segi usaha dan pelaburan wang. Daripada menggunakan laman web anda yang ada sebagai titik permulaan, anda menggunakan tema WordPress yang sudah siap. Anda kemudian hanya menyesuaikan reka bentuknya sehingga menyerupai laman web lama anda.

Dengan berbuat demikian, anda dapat memanfaatkan WordPress sepenuhnya sambil mengekalkan penampilan laman web lama anda. Anda juga tidak perlu menambahkan ciri WordPress selepas itu. Sebagai gantinya, anda boleh membina tema yang ada – sesuatu yang dijadikan platform eksplisit WordPress.

C) Import Kandungan dari HTML ke WordPress Menggunakan Plugin

Jelas, jika anda tidak berkeras untuk menggunakan reka bentuk anda sekarang dan terbuka untuk mengubahnya, perkara menjadi lebih mudah. Sekiranya demikian, semua yang perlu anda lakukan ialah menyediakan laman web, memasang tema, dan mengimport kandungan HTML anda. Seperti yang anda akan lihat di bawah, ini adalah proses yang sangat cepat dan tidak menyakitkan.

A) Cara Menukar HTML secara manual ke Tema WordPress

Sekiranya tujuan anda adalah bermula dari awal dan membuat tema WordPress anda sendiri yang menyerupai laman web HTML yang ada, mulakan dari sini.

Jangan bimbang jika kedengarannya menakutkan, anda akan melihat bahawa ia tidak lain. Hanya beberapa fail dan folder, serta beberapa salinan dan tampal, yang diperlukan.

1. Buat Folder Tema dan Fail Asas

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah membuat folder tema baru. Anda boleh melakukannya di desktop seperti yang anda lakukan untuk direktori di komputer anda. Namakan apa sahaja yang anda mahu tema anda dipanggil.

Selepas itu, pergi ke editor kod dan buat sebilangan fail teks. Namakan yang berikut:

 • gaya.css
 • index.php
 • pengepala.php
 • bar sisi.php
 • footer.php

Jangan buat apa-apa dengan mereka, buka fail di editor. Anda akan memerlukannya tidak lama lagi.

2. Salin CSS yang Ada ke Helaian Gaya WordPress

Kini tiba masanya untuk menyiapkan helaian gaya WordPress (failnyagaya.css yang baru anda buat) untuk menyalin CSS laman web lama anda ke dalamnya. Untuk itu, buka fail dan tampal yang berikut:

/ *
Nama Tema: Dua Puluh Tiga Belas
URI Tema: http://wordpress.org/themes/twentythirteen
Pengarang: pasukan WordPress
URI pengarang: http://wordpress.org/
Penerangan: Tema 2013 untuk WordPress membawa kita kembali ke blog, menampilkan pelbagai format pos, masing-masing dipaparkan dengan indah dengan cara unik mereka sendiri. Perincian reka bentuknya banyak, bermula dengan skema warna yang cerah dan gambar tajuk yang sesuai, tipografi dan ikon yang indah, dan susun atur yang fleksibel yang kelihatan hebat di mana-mana peranti, besar atau kecil.
Versi: 1.0
Lesen: Lesen Awam Umum GNU v2 atau lebih baru
URI Lesen: http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html
Teg: hitam, coklat, oren, tan, putih, kuning, cahaya, satu lajur, dua lajur, bar sisi kanan, lebar fleksibel, tajuk khas, menu tersuai, gaya editor, gambar pilihan, format mikro, post-format, rtl-language-support, sticky-post, sedia terjemahan
Domain Teks: dua puluh tiga belas

* /

Ini adalah tajuk helaian gaya yang disebut (Penting: jangan tinggalkan komen/*...*/ tag keluar!). Isi setiap bahagian seperti ini:

 • Nama Tema – Inilah nama tema anda. Ini boleh menjadi apa sahaja yang anda mahukan tetapi biasanya sama dengan nama folder tema anda.
 • URI Tema – Anda biasanya akan menghantar laman utama tema di sini tetapi anda mungkin menggunakan alamat laman web anda sendiri.
 • Pengarang – Itu awak. Letakkan nama anda sendiri di sini atau apa sahaja yang anda mahu dipanggil.
 • Pengarang URI – Pautan ke laman utama anda. Ia boleh menjadi yang anda bangunkan atau apa sahaja yang masuk akal.
 • Penerangan – Penerangan pilihan tema anda. Ini akan muncul di backend WordPress.
 • Versi – Versi tema anda. Oleh kerana anda tidak menerbitkannya, itu tidak menjadi masalah. Kami biasanya meletakkan 1.0 di sini.
 • Lesen, URI Lesen, Teg – Perkara-perkara ini hanya penting jika anda merancang untuk menyerahkan tema anda ke Direktori tema WordPress. Anda boleh meninggalkannya dalam kes ini, kami hanya memasukkannya untuk diselesaikan.

Selepas tajuk, salin dan tampal CSS yang ada dari laman web HTML statik anda. Kemudian, simpan fail di folder tema baru anda dan tutup. Masa untuk beralih ke yang lain.

3. Pisahkan HTML Anda yang Sedia

Untuk bahagian seterusnya, anda perlu memahami bahawa WordPress biasanya menggunakan PHP untuk menarik maklumat dari pangkalan data. Untuk itu, anda perlu memotong HTML yang ada menjadi kepingan yang berbeza supaya CMS dapat menyatukannya dengan betul.

Walaupun ini terdengar rumit, maksudnya ialah anda menyalin dan menampal bahagian dokumen HTML anda ke dalam beberapa fail PHP. Untuk menunjukkannya dengan lebih baik, kami telah mengumpulkan halaman contoh ringkas yang dapat anda lihat di bawah.

html ke halaman contoh wordpress

Seperti yang anda lihat, ini adalah templat HTML standard yang merangkumi tajuk, kawasan kandungan, bar sisi dan footer. Kod yang disertakan adalah:

Tajuk Laman WebTajuk Laman Web

 • item nav # 1
 • item nav # 2
 • item nav # 3

Tajuk Artikel

Lorem ipsum dolor duduk amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam sodales urna non odio egestas sementara. Nunc vel Vehicula ante. Etiam bibendum iaculis libero, eget molestie nisl pharetra in. Pada semester akibatnya, eu porta velit mollis nec.

Subtajuk

Lorem ipsum dolor duduk amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam sodales urna non odio egestas sementara. Nunc vel Vehicula ante. Etiam bibendum iaculis libero, eget molestie nisl pharetra in. Pada semester berikutnya, eu porta velit mollis nec. Curabitur posuere enim eget turpis feugiat sementara. Etiam ullamcorper lorem dapibus velit suscipit ultrices. Proin in pharetra fasilitasi yang lebih baik.

Subtajuk

Lorem ipsum dolor duduk amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam sodales urna non odio egestas sementara. Nunc vel Vehicula ante. Etiam bibendum iaculis libero, eget molestie nisl pharetra in. Pada semester berikutnya, eu porta velit mollis nec. Curabitur posuere enim eget turpis feugiat sementara. Etiam ullamcorper lorem dapibus velit suscipit ultrices. Proin in pharetra fasilitasi yang lebih baik.

Sekiranya reka bentuk anda berbeza, anda mungkin perlu menyesuaikan langkah di bawah. Walau bagaimanapun, proses keseluruhan tetap sama.

Pertama, buka arus anda indeks.html (fail utama laman HTML anda). Selepas itu, baca fail WordPress yang baru anda buat dan salin yang berikut ke dalamnya (contoh di bawah adalah markup saya):

pengepala.php

Segala-galanya dari awal fail HTML anda ke kawasan kandungan utama (biasanya ditandakan dengan

atau

) masuk ke fail ini. Selain itu, betul-betul sebelum di mana ia mengatakan, Salin dan tampal . Ini sangat penting untuk banyak plugin WordPress berfungsi dengan baik.
Tajuk Laman Web


Tajuk Laman Web

 • item nav # 1
 • item nav # 2
 • item nav # 3

bar sisi.php

Semua milik bahagian

Selepas itu, anda sudah selesai indeks.html dan boleh menutupnya. Simpan semua fail lain ke folder tema anda dan tutup kecuali untuk pengepala.php dan index.php. Anda mempunyai banyak pekerjaan yang perlu dilakukan dengan mereka.

4. “WordPressify” Header.php dan Index.php

Untuk tajuk, yang tinggal hanyalah menukar panggilan untuk helaian gaya dari HTML ke format WordPress. Untuk melakukannya, cari pautan yang ada di bahagian. Mungkin kelihatan seperti ini:

Gantikan dengan ini:

Hebat, sekarang anda boleh menyimpan dan menutup pengepala.php. Kemudian beralih ke index.php. Ia mesti kosong buat masa ini. Jadi, pertama, salin dan tampal baris kod ini:
Ini adalah panggilan untuk fail lain yang mengandungi seluruh laman web anda. Anda mungkin melihat ruang antara panggilan untuk tajuk dan bar sisi. Di situlah anda akan menambah Gelung.

Yang terakhir adalah bahagian WordPress di mana CMS mengeluarkan kandungan yang dibuat di backend. Sangat penting jika anda ingin WordPress menambahkan kandungan secara dinamik ke halaman anda yang akan anda import kemudian. Untuk tujuan itu, tampalkan ini di sini selepas itu :


Sekarang, simpan index.php fail dan tutup. Bagus! Tema asas anda sudah siap. Sekarang anda boleh menambahkannya ke laman WordPress baru anda.

5. Buat Tangkapan Skrin dan Tema Muat Naik

Sekarang anda akan menambah tangkapan skrin tema yang, bersama-sama dengan maklumat dari tajuk helaian gaya anda, akan berfungsi sebagai pratonton laman web anda di backend WordPress.

Untuk melakukannya, buka laman web anda yang ada di penyemak imbas dan ambil tangkapan skrin dengan kaedah pilihan anda. Selepas itu, buka perisian penyuntingan gambar pilihan anda dan pangkas menjadi 880 × 660 piksel. Simpan sebagai tangkapan skrin.png dan tambahkan ke folder tema anda. Sekarang anda sudah bersedia untuk memuat naik tema anda.

Untuk mendapatkan tema baru ke laman WordPress anda, anda mempunyai beberapa pilihan. Namun, syaratnya ialah semua fail berada di dalam folder tema anda.

Pilihan pertama adalah membuat fail zip daripadanya. Selepas itu, pergi ke laman WordPress anda dan kemudian ke Rupa> Tema. Di sini, klik Tambah baru di bahagian atas dan kemudian Muat naik Tema.

muat naik tema yang ditukar

Pada menu yang akan datang gunakan butang untuk melihat ke lokasi fail zip anda. Tandakan dan klik Buka, kemudian Install sekarang. Setelah selesai, aktifkan tema.

Sebagai alternatif, anda boleh menyambung ke pelayan anda melalui FTP (atau hanya pergi ke direktori tempatan pada cakera keras anda) dan arahkan ke wp-kandungan / tema. Kemudian, muat naik folder tema (tidak dizip) di sana. Selepas itu, aktifkan tema dari tempat yang sama seperti sebelumnya.

Bagus! Bahagian depan laman web baru anda kini kelihatan seperti laman web lama anda. Yang tinggal untuk menyelesaikan perpindahan dari HTML ke WordPress adalah mengimport kandungan yang ada. Kami akan membahasnya lebih jauh di bawah ini ketika bercakap mengenai penggunaan tema WordPress yang ada.

Perlu diketahui, bagaimanapun, bahawa sementara tema asas berfungsi sekarang, terdapat lebih banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk mengintegrasikan HTML anda dengan lebih baik dengan WordPress. Ini termasuk menjadikan tajuk dan keterangan blog anda dapat diedit, menambah kawasan widget, komen, dan banyak lagi. Anda mungkin juga perlu menambahkan markup CSS kerana kandungannya bukan sebahagian daripada reka bentuk asal anda seperti gambar.

Oleh kerana banyak kerja, kami secara peribadi suka menggunakan penyelesaian yang sudah mempunyai semua fungsi itu dan hanya memerlukan perubahan reka bentuk. Itulah yang akan kami tunjukkan seterusnya.

B) HTML ke WordPress melalui Tema Kanak-kanak WordPress

Sekiranya perkara di atas kelihatan terlalu kuat untuk anda, kaedah seterusnya mungkin lebih mudah dikendalikan. Ini membolehkan anda memanfaatkan ribuan tema WordPress yang ada sambil tetap mengekalkan reka bentuk asal anda.

Itu dengan menggunakan tema kanak-kanak yang disebut. Tema-tema ini dibina di atas tema lain (ibu bapa) yang tidak berdiri sendiri tetapi hanya mengubah tema ibu bapa agar sesuai dengan keperluan anda. Cukup mudah untuk dilakukan walaupun memerlukan sedikit kerja detektif.

1. Pilih Tema yang Sesuai

Langkah pertama adalah memilih tema yang sesuai untuk mendasarkan reka bentuk anda. Untuk itu, sangat membantu untuk mencari tema yang hampir dengan reka bentuk yang ada atau menggunakan rangka tema atau tema pemula, yang mana kedua-duanya dibuat berfungsi sebagai asas untuk tema tersuai.

Periksa Direktori tema WordPress, senarai tema menarik kami atau lihat tema premium untuk mencari calon yang sesuai. Setelah membuat carian, kami memutuskan bahawa Dua Puluh Dua Belas Tema akan menjadi titik permulaan yang baik untuk saya beralih dari HTML ke WordPress. Biasanya, kami memilih sesuatu yang lebih terkini, tetapi sesuai dengan reka bentuk ringkas yang sedang kami kerjakan.

Setelah anda memilih, pasang tema di laman web WordPress anda seperti anda akan memasang tema apa pun. Tidak perlu mengaktifkannya. Seperti yang telah disebutkan, hanya ada yang menyediakan asas untuk anda bekerjasama. Selebihnya berlaku dalam tema kanak-kanak.

2. Buat Folder Baru

Sama seperti kaedah sebelumnya, untuk tema kanak-kanak, anda perlu membuat folder tema. Di sinilah anda akan meletakkan semua fail yang ada di dalamnya.

Semasa membuat tema anak, biasa memanggil folder dengan nama yang sama dengan tema induk plus -anak. Oleh itu, kerana tema kanak-kanak kita berdasarkan tema Dua Puluh Dua Belas, kita memanggil namanya dua puluh dua belas anak.

Apa sahaja nama yang anda pilih, pastikan untuk tidak memasukkan ruang kerana ia tidak akan berfungsi seperti itu.

3. Sediakan Lembaran Gaya

Tema kanak-kanak juga memerlukan helaian gaya. Yang ini akan berfungsi hampir sama dengan helaian gaya yang dibuat di atas. Namun, ia mempunyai tajuk yang sedikit berbeza dan akan mengandungi kurang kod.

Kita akan sampai ke bahagian kedua kemudian. Buat masa ini, buat yang biasa gaya.css dan letakkan di folder tema. Kemudian, tambahkan yang berikut:

/ *
Nama Tema: Dua Puluh Lima Belas Anak
URI Tema: http://example.com/twenty-fifteen-child/
Penerangan: Tema Dua Puluh Lima Belas Kanak-kanak
Pengarang: John Doe
URI pengarang: http://example.com
Templat: dua puluh lima belas
Versi: 1.0.0
Lesen: Lesen Awam Umum GNU v2 atau lebih baru
URI Lesen: http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html
Teg: terang, gelap, dua lajur, bar sisi kanan, susun atur responsif, sedia untuk dilayari
Domain Teks: dua puluh lima belas-anak
* /

Seperti yang anda lihat, sangat serupa dengan tajuk helaian gaya yang anda gunakan sebelumnya dengan satu pengecualian: ia mengandungi Templat teg.

Di bahagian itu, anda harus meletakkan nama tema yang akan berfungsi sebagai induk. Tanpa itu, tema kanak-kanak tidak akan berfungsi. Untuk mengelakkan ini, masukkan nama folder ibu bapa. Jadi, untuk Dua Puluh Dua Belas, itu akan berlaku Templat: dua puluh dua belas.

4. Buat Functions.php dan Wariskan Gaya Ibu Bapa

Dengan hanya helaian gaya dan folder, sudah mungkin untuk mengaktifkan tema kanak-kanak. Namun, itu tidak akan baik kerana sekarang laman web anda akan kelihatan seperti halaman HTML tanpa gaya.

Untuk mengubahnya, pertama anda perlu mewarisi gaya ibu bapa dan untuk itu, anda memerlukannya fungsi.php. Fail ini adalah bahagian penting dari mana-mana pemasangan WordPress dan membolehkan anda membuat perubahan menyeluruh ke laman web anda.

Namun, dalam kes ini, anda hanya akan menggunakannya untuk memanggil gaya ibu bapa. Untuk itu, buat fail baru dan panggilnya fungsi.php. Perkara pertama yang akan anda tambahkan pada awalnya ialah:

Dengan tag PHP pembuka, failnya sudah siap secara teorinya tetapi belum melakukan apa-apa. Oleh itu, anda juga perlu memasukkan ini:

fungsi child_theme_enqueue_styles () {

$ parent_style = 'gaya ibu bapa';

wp_enqueue_style ($ parent_style, get_template_directory_uri (). '/style.css');
wp_enqueue_style ('gaya kanak-kanak',
get_stylesheet_directory_uri (). '/ gaya.css',
tatasusunan ($ parent_style),
wp_get_theme () -> dapatkan ('Versi')
);
}
add_action ('wp_enqueue_scripts', 'child_theme_enqueue_styles');

Bahagian kod ini memberitahu WordPress untuk pergi ke direktori templat (aka tema ibu bapa) dan menggunakan gaya yang disertakan di sana. Ini juga memungkinkan untuk mengubah suai tema melalui tema anak anda (lebih lanjut mengenai itu kemudian).

5. Aktifkan Tema Kanak-kanak

Pada ketika ini, tema kanak-kanak sudah siap untuk diaktifkan.

Anda boleh menambahkan tangkapan skrin seperti dalam arahan di atas jika anda mahu. Selain itu, anda boleh memasukkannya ke zip dan menambahkannya ke WordPress melalui Rupa> Tema> Tambah Baru> Tema Muat Naik atau dengan hanya menambah folder sebagaimana mestinya wp-kandungan / tema.

Dalam kedua-dua kes tersebut, apabila anda mengaktifkan tema, laman web anda kini akan kelihatan seperti induknya.

6. Laraskan Reka Bentuk

Di sinilah kerja detektif yang disebutkan di atas bermula. Sudah tiba masanya untuk mengubah reka bentuk tema yang ada sehingga menyerupai laman HTML asal anda.

Sebagai contoh, salah satu perkara pertama yang menonjol ialah tema WordPress kami menambah ruang di atas tajuk dan di bawah footer yang tidak dimiliki laman web HTML kami..

html ke wordpress melalui halaman contoh tema kanak-kanak

Untuk mengatasinya, kita dapat melihat laman HTML dengan laman web kita alat pembangun penyemak imbas untuk mencari markup yang bertanggungjawab. Apabila kami melakukannya, kami menghadapi ini:

badan {
margin: 0;
}

Kemudian, kami melakukan perkara yang sama dengan tema WordPress baru saya di mana kami dapati gaya ini:

badan. laman web {
margin atas: 48 piksel;
margin-top: 3.428571429rem;
margin-bottom: 48 piksel;
margin-bottom: 3.428571429rem;
}

Objektif saya sekarang adalah menerapkan gaya dari laman HTML ke tema WordPress. Dalam kes ini, kita dapat mencapainya dengan menambahkan perkara berikut pada tema anak saya gaya.css:

badan. laman web {
margin: 0 automatik;
}

Setelah menyimpan, tema WordPress menggunakan gaya baru untuknya:

html untuk wordpress melalui halaman contoh tema kanak-kanak yang diedit

Itu kerana apa sahaja yang anda tambahkan pada helaian gaya tema anak akan menggantikan gaya pada induknya. Walau bagaimanapun, selebihnya penanda tetap kekal, jadi anda hanya dapat mengubah perkara yang berkaitan.

Selain itu, jika anda menggunakan templat HTML5 sebagai permulaan dan tema WordPress moden sebagai ibu bapa anda, banyak markup asas akan sesuai, menjadikan hidup anda lebih mudah.

Terdapat banyak lagi yang boleh anda lakukan dengan tema kanak-kanak, yang boleh anda pelajari di sini. Setelah selesai menyesuaikan reka bentuk, inilah masanya untuk mengimport kandungan anda. Mari kita sampai sekarang.

C) Import Kandungan dari HTML ke WordPress Menggunakan Plugin

Akhirnya, dalam senarai beralih dari HTML ke WordPress menggunakan tema yang ada sebagaimana adanya dan hanya memindahkan kandungan anda dari laman HTML ke dalamnya. Ini adalah kaedah paling mudah - yang perlu anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan tema pilihan anda (kami anggap anda sudah tahu cara melakukannya sekarang) dan kemudian ikuti langkah-langkah di bawah.

Ngomong-ngomong, walaupun proses ini tidak terlalu sukar, ada perkara yang salah. Atas sebab itu, pastikan anda membuat sandaran laman WordPress anda sebelum menggunakannya.

1. Pasang Pemalam Import

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memasang pemalam Import HTML 2. Cara termudah untuk mencapai ini adalah dengan pergi ke Pemalam> Tambah Baru dan cari dengan nama. Apabila anda menemuinya dalam senarai (mungkin lebih jauh ke bawah), klik Install sekarang. Aktifkan apabila selesai.

html ke plugin import wordpress

2. Sediakan Import

Untuk mengimport beberapa halaman sekaligus, anda perlu memuat naiknya ke pelayan yang sama dengan pemasangan WordPress anda. Pemalam akan mencadangkan sesuatu seperti html-fail-untuk-diimport  nama folder tetapi anda boleh memilih apa sahaja yang anda mahukan. Pastikan anda mengingat nama jalan.

Seperti yang akan anda lihat di bawah ini, anda juga boleh mengimport satu halaman satu persatu. Untuk mana-mana kaedah, pergi ke WordPress dan Tetapan> Import HTML. Kami akan membahas tetapan paling asas sekarang. Sekiranya anda memerlukan maklumat tambahan atau jika ada yang tidak jelas, rujuk ke panduan pengguna rasmi.

Fail

html ke fail import wordpress

Konfigurasikan skrin ini seperti berikut:

 • Direktori untuk Diimport - Masukkan jalan yang baru anda salin fail yang ada.
 • URL laman web lama - Digunakan untuk pengalihan. Masukkan URL lama anda. Kami akan membincangkannya lagi dalam artikel ini.
 • Fail lalai —Fail lalai untuk direktori di laman web lama, biasanya indeks.html.
 • Sambungan fail untuk disertakan - Sambungan fail yang anda mahu import.
 • Direktori untuk dikecualikan - Sekiranya anda mempunyai direktori di laman web lama yang tidak mahu anda import, masukkan di sini.
 • Memelihara nama fail - Untuk menggunakan pemalam secara automatik menggunakan nama fail anda sebagai URL baru, tandai kotak ini. Ini masuk akal jika tajuk anda sangat panjang kerana biasanya, pengimport akan menggunakannya untuk membuat slug.

Kandungan

Di bawah kandungan, anda perlu mengkonfigurasi tag HTML yang mengandungi kandungan laman web anda.

html ke kandungan import wordpress

Untuk melakukan itu, pilih pilihan Teg HTML di bahagian atas. Kemudian konfigurasikan teg dalam tiga bidang berikut. Contohnya, jika kandungan anda terdapat dalam tag yang dipanggil

, maklumat yang anda masukkan adalah div, ID dan utama.

Tetapan lain di halaman ini harus jelas dan membolehkan anda mengimport gambar, dokumen, mengemas kini pautan dalaman, dan banyak lagi.

Tajuk & Metadata

html ke tajuk dan metadata import wordpress

Bahagian ini serupa dengan bahagian kandungan sebelumnya. Namun, ini berkaitan dengan tajuk halaman. Pada mulanya, anda perlu memberitahu plugin bagaimana tajuk ditandai dalam templat HTML anda sehingga dapat mengimportnya ke tempat yang tepat.

Di samping itu, anda dapat menyaring perkara berlebihan seperti tajuk laman web seperti yang sering dipaparkan oleh tema WordPress secara lalai. Sekiranya tajuk anda berada di dalam kandungan, anda juga boleh memberitahu pengimport untuk menghapusnya sehingga tidak disertakan dua kali.

Yang penting ialah anda memutuskan sama ada akan mengimport kandungan lama anda seperti catatan atau halaman. Selebihnya agak jelas dan membolehkan anda mengkonfigurasi tetapan WordPress untuk halaman baru.

bidang-bidang khas

html ke medan adat import wordpress

Sekiranya anda mempunyai data yang perlu diimport ke bidang tersuai, anda boleh mengkonfigurasinya di sini.

Kategori & Teg

html ke kategori dan tag import wordpress

Di sini anda boleh menetapkan kategori, tag, dan format pos ke kandungan yang anda import. Pemalam akan menunjukkan taksonomi yang ada di laman web anda untuk mempermudah langkah ini.

Alat

html ke alat import wordpress

Skrin ini menyenaraikan sebilangan alat berguna untuk berjaya mengimport dari HTML ke WordPress.

3. Mula Mengimport

Setelah selesai, simpan tetapannya. Ini akan membolehkan Import Fail butang. Klik untuk memulakan.

html ke import wordpress

(Catatan: anda juga boleh sampai di sini melalui Alat> Import dan kemudian memilih Jalankan Pengimport di bawah HTML pilihan.)

Seterusnya, pilih sama ada untuk mengimport direktori fail atau satu fail (anda perlu melihatnya), kemudian tekan Hantar. Pemalam kemudian akan berfungsi.

Setelah selesai, anda harus mempunyai semua kandungan yang ada di laman WordPress anda dan diformat dengan tema baru. Atau, jika anda melalui salah satu laluan lain, laman web anda pada dasarnya akan sama dengan laman web HTML anda yang sebelumnya. Dilakukan dengan baik!

Langkah Tambahan

Sekiranya anda merancang untuk menggunakan laman WordPress di tempat yang sama dengan laman web HTML statik, terdapat beberapa perkara yang perlu dilakukan sebelum anda selesai.

Yang pertama adalah menyemak URL pos dan halaman yang baru anda import untuk memastikannya sesuai dengan mesin pencari (iaitu memasukkan kata kunci yang ingin anda rangking). Sangat mudah - pergi ke halaman atau siaran dan lihat URL di bawah tajuk.

periksa permalinks selepas html untuk import wordpress

Untuk menukarnya, klik Edit di sebelah kanan, ubah URL mengikut pilihan anda, dan tekan Okey.

Perkara kedua ialah melaksanakan pengalihan dari URL lama ke URL yang baru. Dengan begitu, anda tidak akan kehilangan nilai SEO yang ada.

Sekiranya anda telah mengisi alamat laman web lama dalam pemalam HTML, ia akan membuat kod pengalihan untuk anda. Anda boleh menyalin dan menampal ini ke dalam fail.htaccess yang berada di pelayan anda (biasanya di direktori root).

Anda mengaksesnya melalui FTP, namun, Anda mungkin harus mengaktifkan melihat fail tersembunyi kerana tidak dapat dilihat secara lalai. Kemudian edit .htaccess dan masukkan peraturan.

Ketahuilah bahawa ia hanya berfungsi jika anda membiarkan URL tidak berubah. Sekiranya anda belum dan perlu menetapkan pengalihan tersuai, gunakan Pemalam pengalihan semula. Ini adalah penyelesaian yang sangat selesa yang juga melacak setiap kali seseorang mendarat di URL yang tidak ada di laman web anda. Dengan cara itu, anda juga boleh melaksanakan pengalihan untuk pautan tersebut.

Adakah Anda Berjaya Berpindah dari HTML ke WordPress?

Itu sahaja. Anda baru sahaja belajar menukar laman HTML statik ke WordPress. Akibatnya, anda telah menjadi sebahagian daripada komuniti terbesar di web dan mendapat akses kepada ribuan sumber untuk menjadikan laman web anda lebih baik.

Bergantung pada penyelesaian yang anda pilih di atas, anda sudah mendapat kesan bagaimana WordPress berfungsi. Mulai dari sini, cukup mudah untuk berkembang dan menyelami lebih mendalam untuk membuat laman web dengan platform WordPress. Sekiranya anda memerlukan bantuan tambahan di kawasan ini, laman web ini mempunyai banyaknya. Anda boleh belajar bagaimana:

 • Sesuaikan WordPress langkah demi langkah
 • Pindahkan laman web anda dari HTTP ke HTTPS
 • Tambahkan fon khas ke WordPress
 • Percepat laman web WordPress anda
 • Tambahkan borang kenalan ke laman WordPress anda

Selain itu, kami mengucapkan semoga berjaya dengan laman web WordPress anda yang baru dicetak. Kami harap anda seronok bekerja dengan WordPress seperti yang kami lakukan.

Adakah anda memindahkan laman web anda dari HTML ke WordPress? Bagaimana pengalaman anda? Ada petua untuk ditambahkan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map