Panduan Lengkap Anda untuk Mempekerjakan Pembangun Web (Dari Mula hingga Selesai)


Cara mengupah pembangun web


Mengapa anda memerlukan panduan untuk mengambil pembangun web? Mengapa anda perlu mengupah pemaju web di tempat pertama?

Bukankah laman webetup.org dibina berdasarkan premis bahawa sesiapa sahaja boleh membuat laman web?

Betul. Walaupun pada masa lalu anda perlu menjadi pembangun web sendiri atau menyewa pembangun web jika anda mahukan laman web, hari ini tidak lagi berlaku.

Sistem pengurusan kandungan seperti WordPress, Joomla dan Drupal telah membolehkan banyak orang membina laman web sendiri. Selain itu, pembangun laman web seperti Wix membolehkan anda membuat laman web melalui drag and drop yang mudah.

Walau bagaimanapun, masih ada dua alasan yang sangat baik untuk menyewa pembangun web:

 1. Ia akan menjimatkan masa.
 2. Anda mungkin memerlukan bantuan dengan beberapa bit yang lebih teknikal.

Dalam kedua kes ini, penting untuk mengetahui cara mencari, mengambil dan bekerja dengan pembangun web agar projek anda berjalan dengan lancar. Atas sebab itu, panduan kami mengenai cara mengupah pembangun web akan membincangkan semua langkah yang diperlukan untuk melakukannya.

Mari kita mulakan!

P.S. Cukup memerlukan senarai laman web di mana anda boleh mengambil pembangun web? Klik di sini (lompat pautan).

Panduan Pengambilan Pembangun Web – Menentukan Projek Anda

Untuk menggaji pembangun web, pertama-tama anda perlu menjelaskan sendiri apa sebenarnya yang anda ingin capai. Sekiranya anda tidak tahu, anda tidak akan tahu siapa yang harus dicari dan apa yang harus diberitahu kepada mereka.menentukan projek anda

Untuk perubahan laman web, biasanya tugas datang dari dua bidang yang berbeza:

 1. Reka bentuk – Ini boleh jadi dari reka bentuk semula logo atau gambar tajuk anda hingga merombak keseluruhan susun atur halaman atau menambahkan kesan reka bentuk.
 2. Fungsi / pengekodan – Contohnya, menambahkan keranjang belanja, slaid gambar tersuai atau membuat perubahan pada panel pengurusan laman web anda.

Bergantung pada bidang yang menjadi tumpuan projek anda, anda perlu menggaji orang yang berlainan (lebih banyak lagi di bawah). Sekiranya anda merancang untuk membuat keseluruhan laman web, anda memerlukan orang untuk kedua-duanya.

Inilah bahagian yang paling penting:

Anda harus benar-benar jelas mengenai apa yang anda perlukan dan tuliskan secara terperinci. Melakukannya akan membantu anda untuk:

 • Hapuskan calon yang salah – Sekiranya keterangan kerja jelas, anda sudah boleh menyingkirkan orang yang tidak berkelayakan. Sekiranya anda menyimpannya tidak jelas dan luas, lebih banyak calon akan menggunakan posting anda berbanding jika anda memberikan maklumat.
 • Jimat masa di muka – Sekiranya anda yakin dengan harapan anda, pembangun web anda dapat menghabiskan lebih sedikit masa dalam proses penemuan. Sebagai gantinya, mereka dapat melihat bagaimana melaksanakan projek anda.
 • Terima anggaran yang lebih baik – Mengetahui sejauh mana kerja akan membolehkan calon menganggarkan masa dan kos dengan lebih baik. Ia juga tidak akan membuat perubahan yang mahal.
 • Capai kejelasan untuk diri sendiri – Menulis sesuatu juga merupakan latihan yang baik untuk diri sendiri. Ini membantu anda benar-benar memikirkan apa yang anda ingin capai dan menjadikan idea anda tidak kabur. Itu adalah langkah penting untuk mencapainya.

Apa Jenis Pembangun Yang Saya Perlu?

Sekarang anda sudah jelas mengenai jenis laman web yang anda mahukan atau perubahan yang anda perlukan pada laman web anda yang ada, inilah masanya untuk memikirkan jenis pembangun web yang perlu anda ambil. Istilah “pembangun web” pada hakikatnya merangkumi keterampilan dan deskripsi pekerjaan yang berbeza.

Pembangun vs Pereka

Pertama sekali:

Terdapat perbezaan antara pemaju dan pereka. Pereka adalah orang yang muncul dengan melihat laman web dan mencipta aset seperti gambar, ikon, dll. Kepakaran mereka adalah Photoshop dan program reka bentuk grafik lain.

Pereka grafik tulen sebenarnya tidak melaksanakan laman web ini. Sebagai gantinya, mereka mempersiapkan perwakilan bagaimana rupa pada akhirnya. Orang lain akan membuat laman web sebenar berdasarkannya.

Tema Fotografi Fotografi

Pada masa kini, semakin banyak pereka juga melaksanakannya. Mereka biasanya disebut sebagai pereka laman web dan kepakaran mereka merangkumi bahasa markup seperti HTML, CSS dan semakin banyak JavaScript.

Maksudnya ialah:

Pembangun adalah orang yang menulis kod. Maksudnya, mereka dapat masuk ke laman web anda dan mengedit fail untuk membuat perubahan atau membuat keseluruhan laman web dari awal. Mereka juga bekerja dengan penyunting kod dan alat lain yang berkaitan dengan pembangunan.

Pembangun front-end vs Back-end

Pembangun juga mempunyai subkumpulan. Yang paling ketara adalah pembangunan front-end dan back-end.

Sekiranya anda tidak tahu:

Bahagian depan adalah bahagian laman web yang akan dilihat oleh pelawat di penyemak imbas mereka. Bahagian belakang adalah segala yang ada di belakangnya. Ini adalah tempat di mana anda mengurus laman web anda dan juga bagaimana laman web berkomunikasi dengan pelayan atau pangkalan data anda.pemaju fornt-end vs pemaju belakang

Pembangun bahagian depan dan pereka web selalunya sama. Mereka menggunakan bahasa yang sama dan keduanya menjaga penampilan dan nuansa laman web anda. Pembangun bahagian depan juga boleh menandakan orang yang melaksanakan reka bentuk tetapi tidak membuatnya terlebih dahulu. Terdapat banyak pertindihan di kawasan ini.

Pembangun belakang difokuskan pada bagaimana laman web anda berfungsi. Mereka menangani fungsi dan juga mementingkan kelajuan laman web dan masalah teknikal lain. Tumpukan kemahiran mereka merangkumi PHP (terutama ketika anda bekerja dengan WordPress), Java, Ruby on Rails, Python dan bahasa pengaturcaraan lain.

Pembangun tumpukan penuh

Pembangun front-end dan back-end adalah pakar. Ini bermaksud bahawa mereka biasanya cukup baik dalam domain mereka sendiri tetapi tidak mahir dalam disiplin orang lain.

Dalam kata lain:

Bergantung pada keperluan anda, anda mungkin perlu menggaji dua atau tiga orang (pereka grafik, pembangun depan, pemaju belakang) untuk melaksanakan laman web anda atau perubahan yang anda perlukan. Jelas, ia menghasilkan lebih banyak waktu kerja dan kos yang lebih tinggi.

kod

Pilihan lain untuk mengupah pembangun web adalah dengan mengupah jeneral yang dapat melakukan segala-galanya, yang disebut pemaju timbunan penuh. Ini adalah jek semua perdagangan yang dapat membina laman web lengkap dari awal termasuk reka bentuk, pelaksanaan, dan pengekodan. Walaupun pengetahuan mereka tidak seluas dalam bidang seperti pengetahuan pakar, mereka masih dapat menghasilkan hasil yang anda mahukan.

Walaupun pembangun timbunan penuh boleh menjadi lebih mahal, mereka memerlukan penyelarasan yang lebih sedikit. Akibatnya, ia dapat mempercepat proses dan menjimatkan wang anda.

Freelance vs Sepenuh Masa

Akhirnya, ketika mencari pembangun web, persoalannya ialah sama ada bekerja dengan freelancer atau mengupah seseorang sepenuh masa. Ini bergantung pada perincian projek anda.

Sekiranya anda hanya mempunyai kerja sekali, bekerja dengan freelancer selalunya cukup baik. Anda bersetuju dengan jangka masa, harga dan penghantaran, mereka membuat laman web dan anda mengambil alih dari sana. Selain itu, anda boleh mengambilnya semula sekiranya memerlukan perubahan.

Ini adalah pengaturan biasa dengan kebanyakan laman web statik atau laman web yang tidak memerlukan banyak pemeliharaan. Ia juga merupakan kaedah yang ideal jika anda merancang untuk menjalankan sendiri laman web anda sehari-hari.

Walau bagaimanapun …

Sekiranya anda memerlukan seseorang untuk sentiasa menjaga laman web anda, anda mungkin lebih baik mengupah pembangun web sepenuh masa. Ini masuk akal, misalnya, jika anda membina laman berita yang kompleks yang memerlukan banyak kerja langsung, sering berubah dan mempunyai banyak kandungan yang berbeza. Tetap juga dapat berarti untuk jangka waktu yang terbatas atau “berdasarkan projek” seperti bahasa rasmi hari ini.

Adakah anda mempunyai idea tentang jenis pembangun web yang anda perlukan sekarang?

Bagus, maka mari kita bincangkan di mana untuk mencarinya.

Tempat Mempekerjakan Pembangun Web

mengupah pembangun web

Berkat teknologi, kini lebih mudah daripada mencari dan mengupah pembangun web. Pada masa lalu, anda perlu mencari iklan baris tempatan untuk mengupah sesiapa sahaja. Hari ini, anda mempunyai laman web yang penuh dengan profesional di seluruh dunia yang akan berfungsi dengan anda dalam masa yang singkat.

Tempat yang boleh anda ambil pembangun web:

 • Boleh dikodkan – Perkhidmatan penyumberan luar khusus untuk WordPress. Gariskan apa yang anda perlukan dan padankan dengan pembangun web yang betul dengan cepat. Dari tugas kecil hingga pembangunan timbunan penuh – anda boleh memiliki semuanya.
 • Kerja Atas – Tempat paling popular untuk mengupah freelancer. Mudah digunakan dan dilengkapi dengan banyak alat seperti penjejakan masa dan pembayaran automatik untuk pencapaian yang dicapai.
 • Freelancer.com – Sama dengan Upwork dengan berjuta-juta pekerja jarak jauh yang ada. Ia dilengkapi dengan sembang masa nyata, sistem pembayaran tonggak, dan banyak lagi.
 • Guru – Pilihan ketiga. Lebih daripada tiga juta freelancer menunggu untuk bekerja dengan anda. Ciri-ciri merangkumi pilihan pembayaran yang berbeza (per tonggak, setiap tugas, setiap jam) dan pintu masuk pembayaran yang selamat.
 • Toptal – Laman web pengambilan pekerja bebas dengan standard yang sangat tinggi. Mereka hanya menerima tiga peratus pemohon sehingga anda tahu anda bekerja dengan bakat terbaik (maka namanya). Tiada maklumat umum mengenai harga tetapi mungkin lebih mahal daripada pilihan lain.
 • Secara luaran – Mengupah pekerja jauh secara langsung dan membayarnya secara langsung. Berfokus pada kerja jangka panjang yang stabil. Sangat sesuai jika anda ingin mendapatkan pembangun web tetap.
 • 99 reka bentuk – Pada asalnya perkhidmatan sumber ramai untuk pereka grafik, kini juga membolehkan anda mencari pereka web dan pembangun. Kirimkan apa yang anda perlukan dan profesional dari seluruh dunia akan menghantar idea mereka kepada anda. Anda dapat melihat hasilnya, memberikan maklum balas, dan memilih pemenang. Bayar hanya apabila anda berpuas hati.
 • Dribbble – Bukan tempat di mana anda boleh menggaji orang. Walau bagaimanapun, freelancer menyampaikan karya mereka di Dribbble dan anda boleh menghubungi mereka melalui platform jika anda menyukai apa yang mereka lakukan.
 • Senarai Craigslist – Laman web iklan baris percuma. Bagus kerana ia membolehkan anda mencari orang tempatan. Perlu diingat bahawa boleh menjadi lebih sukar untuk menilai kualiti pembangun web di sana.

Beberapa pilihan lagi adalah Pekerjaan Stack Overflowjauh OK, dan Pekerjaan Autentik. Anda juga boleh menggunakan LinkedIn untuk mencari pembangun web. Selain itu, banyak aplikasi pembinaan laman web mempunyai pasar mereka sendiri di mana anda boleh mencari pekerja bebas:

Anggaran Pembangunan Web – Apa Yang Harus Diharapkan

mengira anggaran laman webMengira berapa kos projek laman web adalah salah satu langkah paling sukar. Harganya bergantung kepada banyak faktor – tahap kemahiran dan pengalaman pemaju, ukuran projek, tempat pemaju berada, jenis portal pekerjaan yang anda gunakan untuk mencarinya dan banyak lagi.

Bagaimana anda membuat belanjawan?

Berikut adalah beberapa petua.

Bayaran Setiap Jam vs Bayaran Tetap

pengaturcara memerhatikan jamSoalan pertama ialah sama ada anda akan membayar pembangun web anda setiap jam atau bayaran tetap. Kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan. Mana yang betul bergantung pada projek anda dan dengan siapa anda bekerja. Inilah satu cara untuk membuat keputusan:

 • Projek kecil (sehingga seminggu) + pembangun web berpengalaman = BAYARAN SETIAP HARI
 • Projek kecil + pemaju yang tidak berpengalaman = HARGA TETAP
 • Projek besar (beberapa minggu atau bulan) = HARGA TETAP

Hujahnya mudah:

Pembangun yang berpengalaman lebih cepat dan membuat lebih sedikit kesilapan. Oleh itu, mereka memerlukan lebih sedikit bolak-balik, yang menjimatkan masa. Atas sebab itu, gaji setiap jam sering keluar lebih murah.

Pekerja yang tidak berpengalaman mungkin memerlukan lebih banyak penyemakan dan pembetulan. Ini bermaksud lebih banyak waktu kerja, oleh itu anda lebih baik untuk bersetuju dengan bayaran tetap dari awal.

Projek besar mempunyai lebih banyak kemungkinan kesalahan, anggaran yang salah, perubahan reka bentuk, semakan, dan pembaikan. Sekiranya dibayar setiap jam, ini dapat menghasilkan banyak kos di hujung ekor. Untuk itu, anda lebih baik meminta pembangun menganggarkan usaha keseluruhan (termasuk kemungkinan pembetulan) dan bersetuju dengan harga yang tetap.

Ini juga bermaksud bahawa anda perlu teliti dalam cadangan dan komunikasi projek anda. Semakin tepat anda mengenai skop projek, semakin kecil kemungkinannya memerlukan kerja tambahan.

Anggaran kasar untuk Harga

Apa maksudnya dalam angka? Berapa banyak yang anda jangkakan?

Seperti yang disebutkan, ia bergantung pada banyak faktor, tidak kurang juga lokasi orang yang bekerja dengan anda. Untuk memberi anda idea, berikut adalah beberapa titik rujukan untuk kadar jam dan projek yang boleh anda harapkan:

 • Pereka grafik: $ 25 – $ 120 / j
 • Pembangun bahagian depan: $ 15 – $ 150 + / j
 • Pembangun belakang: $ 35 – $ 150 + / j
 • Pembangun timbunan penuh: $ 75 – $ 150 + / j
 • Keseluruhan laman web
  • WordPress: $ 3,000 – $ 15,000
  • Joomla: $ 1,500 – $ 7,000
  • Pembina laman web: $ 600 – $ 2,500
  • E-dagang: $ 3,000 – $ 20,000+
 • Memperbaiki masalah pemalam atau kod: $ 40 – $ 600
 • Pemalam dan ciri khas: $ 100 – $ 1,000

Menghantar Projek Anda

Kini tiba masanya untuk membuat tawaran pekerjaan yang sebenarnya. Seperti yang telah disebutkan, anda harus jelas mengenai apa yang anda mahukan. Hanya dengan itu anda dapat menyampaikannya dengan berkesan kepada orang lain.pembangun web mahukan iklan

Butiran Penting untuk Disertakan

Inilah yang mesti ada dalam jawatan anda:

 • Maklumat latar belakang – Perkenalkan diri anda, syarikat dan jenama anda. Nyatakan matlamat perniagaan anda dan juga kumpulan sasaran yang anda kunjungi. Ini akan memberi idea kepada pembangun web mengenai bidang projek.
 • Ringkasan projek – Apa pandangan dari projek ini? Reka bentuk laman web, pelaksanaan laman web, perubahan? Jadilah tepat.
 • Penghantaran – Apa yang anda mahu berakhir? Fail Photoshop? Tema WordPress? Laman web yang lengkap? Biarkan freelancer mengetahui apa yang seharusnya mereka sampaikan pada akhir dan formatnya.
 • Aset yang ada – Nyatakan apa sahaja yang akan anda berikan dari pihak anda. Ini boleh menjadi garis panduan reka bentuk, aset yang ada, skema warna, salinan laman web, logo, bingkai kawat atau apa sahaja yang anda sudah ada dalam stok.
 • Calon yang ideal  – Nyatakan tahap kepakaran yang anda cari serta ciri-ciri lain yang penting bagi anda.
 • Tempoh masa – Bilakah anda memerlukan projek anda siap? Ketahuilah bahawa selalunya ada kelewatan, jadi adalah idea yang baik untuk menghantar tarikh akhir yang lebih ketat daripada yang sebenarnya anda miliki. Dengan cara itu, anda mempunyai penyangga sekiranya ada yang tidak kena.

Mata Tambahan

Selain dari perkara di atas, berikut adalah beberapa maklumat tambahan untuk membuat pengeposan pekerjaan anda lebih berkesan:

 • Mockup – Buat visual untuk menunjukkan bagaimana anda membayangkan laman web anda atau ciri baru. Lakaran di atas kertas boleh mencukupi tetapi ada juga alat seperti Balsamiq atau penyunting gambar seperti Photoshop.balsamiq
 • Contoh – Sekiranya anda mengetahui laman web yang kelihatan serupa dengan yang anda mahukan, sertakan laman web tersebut. Perkara yang sama untuk aset lain yang anda suka. Ini akan memberi permulaan kepada pembangun web anda. Anda juga boleh memasukkan contoh perkara yang tidak anda gemari dan ingin anda hindari.
 • Sertakan tugas mini – Banyak orang bermain permainan nombor dan menghantar e-mel kalengan secara membuta tuli ke sebarang jawatan pekerjaan yang mereka dapati. Untuk menyingkirkan mereka, sertakan tugas mini dalam posting pekerjaan anda seperti menggunakan baris subjek tertentu atau menjawab pertanyaan cepat. Dengan cara itu, anda tahu siapa yang membacanya dengan betul.

Mengeluarkan Anggaran Anda vs Meminta Penawaran

tanda dolarIni hanya akan menimbulkan persoalan, sekiranya anda memasukkan anggaran projek anda atau menunggu pemohon memberikan harga kepada anda?

Anda biasanya mempunyai pilihan untuk kedua-duanya dan masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Sekiranya anda tidak mempunyai fleksibiliti dalam anggaran anda, sertakannya dalam cadangan anda. Dengan cara itu, anda hanya menarik calon yang bersedia bekerja untuknya. Sudah tentu, ia juga akan menakut-nakuti beberapa orang tetapi tetap tidak akan berjaya dengan mereka.

Sekiranya anda mempunyai kelonggaran, minta sebut harga. Dengan cara itu, anda tidak mendiskualifikasi calon yang berpotensi hebat hanya kerana anda memandang rendah keperluan anggaran.

Masuk akal? Sejuk.

Cara Menilai Kualiti Pembangun Web

Setelah projek anda dalam talian, mudah-mudahan anda akan melihat aplikasi yang dilancarkan. Sekarang adalah persoalan besar: bagaimana anda membuat keputusan dengan siapa? Berikut adalah beberapa panduan untuk meningkatkan peluang anda memilih calon yang tepat.

 1. Keperluan teknikal – Lebih jauh di atas kami telah membincangkan kemahiran yang diperlukan oleh pelbagai jenis pembangun. Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah memastikan calon anda mencentang kotak ini.
 2. Masa tindak balas – Mampu mencapai freelancer anda adalah penting. Sekiranya anda perlu mengubah sesuatu mengenai projek itu, anda tidak mahu menunggu beberapa hari untuk mendengarnya. Tulis berulang-ulang kali dan lihat berapa lama masa untuk menghubungi anda sebelum anda menyewa pembangun web.
 3. Kemahiran komunikasi – Pada masa yang sama, periksa keseluruhan komunikasi mereka. Adakah mereka bercakap dengan jelas? Jawab semua soalan anda? Adakah mereka kelihatan seperti orang yang anda mahu bekerjasama? Anda akan banyak bercakap dengan mereka, jadi pastikan pengalaman itu produktif dan menyenangkan.
 4. Projek sebelumnya – Minta dan periksa karya masa lalu pembangun web anda. Dengan cara itu anda mendapat pemahaman yang lebih baik mengenai pengalaman, kekuatan, dan kelemahan mereka. Ini juga boleh terdapat di laman web mereka sendiri dalam bentuk tangkapan skrin atau coretan kod.
 5. Penilaian pelanggan – Sebilangan besar portal pekerjaan yang disebutkan di atas menawarkan maklum balas pelanggan. Jangan hanya melihat keseluruhan penilaian tetapi juga membaca komen dari pelanggan sebelumnya sebelum anda menyewa pembangun web. Ini adalah kaedah yang baik untuk mengetahui lebih lanjut mengenai etika kerja, masa pemulihan dan ciri lain.
 6. Pengalaman – Pembangun yang berpengalaman membuat lebih sedikit kesilapan, mempunyai masa pemulihan yang lebih pendek tetapi memerlukan kos lebih tinggi. Pemula berharga lebih rendah tetapi mungkin memerlukan masa lebih lama dan menimbulkan lebih banyak masalah. Terserah anda untuk menentukan perkara yang paling sesuai untuk anda dan paling sering bergantung pada jangka masa projek.
 7. Ujian berbayar – Apabila anda memilih senarai hanya beberapa calon, ada baiknya meminta mereka menyelesaikan ujian berbayar. Beri mereka tugas kecil untuk diselesaikan dan lihat bagaimana kelanjutannya. Perhatikan kerja dan komunikasi mereka sepanjang masa. Itu ramalan yang baik untuk tingkah laku masa depan.

Mendapatkan Projek Anda dari Mula hingga Selesai

Setelah anda berpuas hati dengan pembangun web yang ingin anda bekerjasama, sudah tiba masanya untuk menyerang projek ini secara nyata. Berikut adalah langkah yang akan anda ambil dari awal hingga akhir:

 1. Siapkan mesyuarat – Bercakap dengan calon, lebih baik melalui panggilan video. Jalankan projek dari depan hingga akhir, atasi soalan atau kemungkinan masalah, minta input mereka.
 2. Buat tonggak – Terutama untuk projek yang lebih besar, adalah idea yang baik untuk menghasilkan tonggak yang lebih kecil. Dengan cara itu, anda dapat menyemak apa yang berlaku semasa ia berlaku dan bukannya melihat produk siap (dan kemungkinan masalah) pada akhir tarikh akhir.
 3. Setuju dengan jadual pembayaran – Buat jadual pembayaran yang sesuai untuk anda berdua.
 4. Bayar deposit – Ini adalah tanda bagi kedua-dua pihak bahawa mereka komited dalam projek ini. Pembangun web harus mula bekerja pada ketika itu.membuat pembayaran melalui google pay
 5. Ikuti kejayaan – Kaji setiap tonggak yang telah dipersetujui. Lepaskan pembayaran setiap kali anda berpuas hati dengan apa yang anda lihat, bukan sebelumnya.
 6. Lakukan semakan terakhir – Setelah kerja selesai, lakukan audit akhir. Bayar baki bayaran apabila anda berpuas hati. Juga masuk akal untuk menyetujui tempoh jaminan di mana pembangun akan terus memperbaiki perkara yang mungkin anda terlepas pandang.

Panduan Anda untuk Mempekerjakan Pembangun Web Secara Ringkas

Walaupun ada yang dapat membina laman web hari ini, masih ada banyak alasan yang baik untuk menyewa pembangun web. Seorang profesional dapat melakukan perkara yang tidak dapat anda lakukan dan akan menyelesaikan tugas dengan lebih cepat daripada anda. Menyerahkan tugas ini kepada orang lain juga memberi anda peluang untuk menumpukan perhatian pada perkara yang lebih penting.

Dalam panduan kami untuk merekrut pembangun web, anda menemui petua mengenai cara mendapatkan setiap langkah proses. Mula-mula ini boleh membuat anda kecewa tetapi akan menjadi lebih mudah dengan pengalaman.

Selain itu, setelah anda mempunyai hubungan kerja dengan calon yang baik, anda sering dapat terus bekerja dengan mereka. Dengan begitu, anda tidak perlu melakukan semua langkah setiap masa.

Adakah anda mempunyai pengalaman dengan menyewa pembangun web dan ingin berkongsi pengalaman anda? Adakah anda sendiri pembangun web dan mempunyai apa-apa yang perlu ditambahkan? Sekiranya ada, sila lakukan di bahagian komen di bawah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map