Panduan Panel Kawalan InMotion

Panel kawalan apa yang digunakan InMotion?

InMotion menggunakan cPanel yang canggih dan kaya ciri namun mesra pengguna sebagai panel kawalan untuk semua akaun hosting mereka. CPanel adalah panel hosting web berasaskan Linux yang dirancang untuk menyediakan alat antara muka grafik dan automasi untuk tujuan mempermudah proses hosting laman web. Dengan demikian, dengan cPanel, anda boleh melakukan banyak perkara yang berkaitan dengan laman web anda seperti membuat alamat e-mel, mengubah suai rekod DNS, memuat naik fail dan banyak lagi, kecuali apa-apa yang berkaitan dengan proses penagihan. Tugas pengurusan akaun seperti menguruskan pangkalan data anda, penyuntingan fail, sandaran akaun, melihat statistik laman web anda dan menambahkan domain tambahan dibuat lebih mudah dan lebih mudah dengan cPanel.
Penting untuk diperhatikan bahawa cPanel berbeza dan terpisah dari Panel Pengurusan Akaun anda. Walaupun cPanel digunakan untuk tugas mengurus akaun anda, AMP menangani fungsi pentadbiran akaun anda seperti maklumat penagihan, menukar butiran kad kredit anda dan memesan domain dan aplikasi baru.


Bagaimana saya boleh log masuk ke cPanel saya?

Pada asasnya, terdapat dua cara log masuk ke cPanel anda. Salah satunya melalui bar alamat penyemak imbas dan yang lain adalah melalui AMP. Marilah kita membincangkannya secara individu.

 •  Mengakses cPanel dari dalam Panel Pengurusan Akaun (AMP)
 •  Pertama, anda perlu log masuk ke AMP anda;
 •  Seterusnya, di bawah nama akaun anda, cari butang cPanel dan klik.
 •  Mengklik butang akan membuat anda secara automatik dialihkan dan log masuk ke cPanel anda. Namun, jika anda tidak diarahkan secara automatik ke cPanel anda, anda akan ditunjukkan halaman Login di mana nama pengguna anda sudah diisi secara automatik. Anda perlu menaip kata laluan anda untuk log masuk. Tetapi jika anda terlupa kata laluan anda, anda boleh memperbaruinya dengan mengklik butang Reset Kata Laluan.
 •  Mengakses cPanel anda melalui bar alamat penyemak imbas
 •  Pertama, anda perlu mengunjungi laman web dengan mengunjungi URL berikut, “YourDomain.com/cpanel”, “YourDomain.com” menjadi nama domain sebenar anda. Jadi, sebagai contoh nama domain anda adalah “snaalumni.com”, anda melayari laman web tersebut dengan URL “snaalumni.com/cpanel”.
 •  Di laman web ini, anda akan diminta untuk memberikan nama pengguna dan kata laluan cPanel anda. Perincian ini terdapat dalam butiran teknikal di AMP anda.

Bagaimana jika saya terlupa kata laluan, adakah saya masih boleh mengakses cPanel saya?

Anda tidak perlu risau walaupun anda terlupa kata laluan anda kerana anda masih boleh mengakses cPanel anda. Yang perlu anda lakukan adalah menetapkan semula melalui Panel Pengurusan Akaun anda. Namun, sangat penting untuk diingat bahawa hanya kata laluan akaun cPanel Shared Hosting yang dapat diubah melalui AMP. Kata laluan akaun cPanel Hosting dan Hosting Bersama yang berdedikasi hanya dapat diset semula dengan bantuan Pasukan Sokongan InMotion.
Inilah yang perlu anda lakukan untuk menetapkan semula kata laluan anda menggunakan AMP:

 •  Pertama, log masuk ke AMP anda;
 •  Seterusnya, klik butang cPanel.
 •  Biasanya, anda akan masuk ke cPanel secara automatik sekiranya kata laluan cPanel anda sama dengan kata laluan AMP anda. Namun, itu tidak berlaku dan jika anda terlupa kata laluan cPanel anda, anda boleh menetapkannya semula dengan mengklik pautan Tetapkan Semula Kata Laluan.
 •  Sebaik sahaja halaman Reset Password dimuat, anda akan diminta untuk mengisi kata laluan baru anda dua kali.
 •  Klik butang “Hantar”. Segera setelah diterima, Anda akan melihat pesan yang menyatakan “Kata laluan anda telah diset semula.”

Apa yang boleh saya dapati di cPanel saya?

Di cPanel anda, anda dapat mencari semua yang anda perlukan untuk tugas pengurusan laman web anda. Pada mulanya anda mungkin agak terharu dengan jumlah ikon dan maklumat lain yang dapat dijumpai terutamanya jika ini adalah kali pertama anda log masuk dan pertama kali anda berusaha bekerjasama dengan cPanel. Pertama dan paling utama, bahagikan panel menjadi dua, panel kiri dan panel kanan.
Di sebelah kiri panel, anda akan menemui semua statistik laman web anda. Ini mesti menunjukkan maklumat umum seperti Ruang Cakera anda, pelayan apa yang anda gunakan, berapa banyak akaun e-mel yang anda miliki, berapa banyak pangkalan data yang anda miliki, apa alamat IP anda dan banyak lagi. Maklumat ini akan berubah mengikut pengubahsuaian yang anda buat pada akaun anda.
Di sebelah kanan panel terdapat ciri-ciri yang anda kendalikan. Ia dikategorikan mengikut bahagian dengan setiap tajuk bahagian masing-masing. Biasanya, bahagian yang paling kerap digunakan adalah bahagian Mel, Fail dan Pangkalan Data.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map