Panduan WHOIS InMotion Private

Apa yang dimaksudkan dengan Private WHOIS?

Semua maklumat hubungan yang anda masukkan semasa proses pendaftaran nama domain disimpan secara automatik dalam pangkalan data WHOIS, pangkalan data awam yang mengandungi semua maklumat dan maklumat hubungan dan pendaftaran untuk setiap domain yang didaftarkan dengan pendaftar tertentu. Maklumat ini tersedia untuk umum dan boleh diakses oleh sesiapa sahaja yang menginginkannya. Oleh kerana maklumat tersebut tersedia untuk umum, ini bermaksud bahawa ia tidak dilindungi.
Namun, ada cara untuk melindungi maklumat anda yang disimpan dalam pangkalan data WHOIS. Proses perlindungan pangkalan data WHOIS ini disebut Private WHOIS, juga dikenal sebagai Domain Privasi. Privasi Domain membantu melindungi maklumat peribadi anda dengan menyembunyikannya dari pandangan orang awam yang seterusnya melindungi anda daripada spammer, telemarketer dan individu lain yang tidak bertanggungjawab daripada mendapatkan akses ke maklumat peribadi anda.


Adakah InMotion menawarkan WHOIS Peribadi dan bagaimana ia berfungsi?

Sebagai sebahagian daripada komitmen InMotion untuk memberikan pengalaman hosting yang selamat dan sihat untuk pelanggannya, InMotion menawarkan perkhidmatan Privasi Domain kepada pelanggannya. Walau bagaimanapun, perkhidmatan ini bukan ciri standard dari pakej hostingnya, tetapi lebih ditawarkan sebagai perkhidmatan tambahan. Sebagai perkhidmatan tambahan, ini bermaksud bahawa perkhidmatan ini ditawarkan dengan kos, yang pada masa ini dapat dibeli dengan biaya $ 9,99 per tahun per domain. Walaupun kosnya boleh dianggap agak mahal, faedah yang diberikan kepada mereka yang ingin melindungi maklumat peribadi mereka jauh melebihi kos.

Sebaik sahaja pelanggan membeli privasi domain, InMotion mengganti rekod maklumat awam untuk nama domain dengan maklumat InMotion sendiri. Maklumat yang diganti akan merangkumi alamat e-mel, nombor telefon dan alamat fizikal kecuali Nama Organisasi, kerana ia adalah pemilik domain yang sah.
Privasi WHOIS atau Domain tersedia untuk semua domain kecuali bagi yang mempunyai peluasan .us.

Bagaimana saya boleh mendapatkan perkhidmatan Privasi Domain InMotion?

Mendapatkan maklumat WHOIS anda yang dilindungi oleh Privasi Domain InMotion cukup mudah. Cukup ikuti langkah-langkah seterusnya:

  •  Pertama, anda perlu log masuk ke Panel Pengurusan Akaun atau AMP anda;
  •  Sebaik sahaja log masuk, sorot pada “Domain” dan kemudian klik “Urus Domain”;
  •  Anda kemudian akan dibawa ke halaman di mana anda akan melihat domain anda disenaraikan. Di sebelah kanan domain anda terdapat pautan “Tambahkan Privasi”, klik salah satu yang sesuai dengan domain yang ingin anda pribadi.
  •  Mengklik butang akan membawa anda ke halaman penagihan di mana anda boleh berurusan dengan bahagian Pengebilan InMotion mengenai perkhidmatan baru anda. Anda boleh memilih untuk menggunakan maklumat kad kredit yang ada yang tersimpan dalam sistem mereka atau anda boleh menambahkan yang baru. Penting untuk anda bersetuju dengan Syarat Perkhidmatan mereka dengan membacanya dengan teliti dan setelah difahami dan dipersetujui, klik Kirim. Penting untuk diperhatikan bahawa walaupun perkhidmatan privasi ditambahkan ke domain anda setelah anda mengklik “Kirim”, mungkin diperlukan hingga 24 jam sebelum orang lain dapat melihat maklumat terkini WHOIS.

Pelanggan semasa boleh menghantar e-mel kepada [email protected] atau menghubungi 888-321-4678 atau 757-416-6575 (untuk pelanggan antarabangsa) sementara pelanggan baru atau mereka yang belum mempunyai akaun hosting InMotion, anda boleh menghubungi [email protected] atau hubungi nombor yang diberikan di atas.

Adakah saya masih dapat mengubah atau mengemas kini maklumat WHOIS saya?

Anda boleh mengubah atau menukar maklumat WHOIS dengan mudah dengan mengubah maklumat pendaftaran anda. Maklumat pendaftaran boleh diubah melalui Panel Pengurusan Akaun anda. Inilah yang perlu anda lakukan.

  •  Log masuk ke Panel Pengurusan Akaun (AMP) anda;
  •  Arahkan kursor ke Domain di menu atas dan kemudian klik Urus Domain;
  •  Klik domain di mana anda ingin membuat perubahan dari senarai domain yang dibentangkan;
  •  Ini akan membawa anda ke halaman di mana anda akan melihat senarai pautan, mencari dan mengklik pautan “Semak atau Ubah butiran pendaftaran anda”;
  •  Pada skrin berikutnya, klik butang “Edit” di sebelah butiran yang ingin anda ubah;
  •  Setelah maklumat ditambahkan, tinjau dengan teliti dan kemudian klik “Kirim”. Maklumat anda harus diubah sekarang tetapi biasanya memerlukan masa hingga 24 jam sebelum perubahan tersedia di WHOIS.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me