Panduan WHOIS Peribadi BlueHost

Seiring dengan kemajuan teknologi yang pesat, semakin banyak orang memanfaatkan cara moden hari ini. Internet adalah salah satu kejayaan terbesar dalam sejarah teknologi. Di sini, anda mempunyai akses ke pelbagai jenis maklumat, malah anda boleh membeli pelbagai produk dan perkhidmatan. Tetapi masalahnya, hampir selalu ada kelemahan untuk semuanya. Selain menjadi sumber maklumat, Internet juga digunakan sebagai media untuk mengeksploitasi orang lain.


Sebilangan orang menggunakan Internet untuk rancangan perniagaan mereka yang menipu. Adakah anda pernah menerima e-mel daripada orang yang tidak dikenali, yang memaklumkan kepada anda mengenai produk / perkhidmatan diskaun mereka dan tawaran terhangat? Ini sebenarnya adalah mesej spam atau e-mel yang tidak diingini yang tidak ingin kami lihat di peti masuk kami. Mereka hanya menjengkelkan dan sedikit mengganggu, terutamanya apabila anda akan mula bertanya-tanya bagaimana di dunia mereka dapat mengetahui alamat e-mel anda dari awal!

Apa Itu Nama Domain?

Bagi pemilik perniagaan yang ingin membuat dan menjalankan laman web mereka sendiri, sangat disarankan agar anda mendaftarkan nama domain anda sendiri untuk meningkatkan kredibiliti perniagaan atau jenama anda. Lagipun, siapa yang ingin melakukan perniagaan dalam talian dengan anda jika anda tidak mempunyai nama domain berdaftar untuk laman web anda?

Nama domain hanya merujuk kepada nama laman web anda. Ia digunakan untuk mengenal pasti satu atau lebih alamat IP. Nama domain digunakan dalam URL untuk mengenal pasti laman web tertentu. Contohnya, dalam URL https://yournamehere.com/index.html, nama domain akan https://yournamehere.com.

Setiap nama domain dilengkapi dengan akhiran yang menunjukkan yang mana domain peringkat atasan (TLD) miliknya. Beberapa contoh domain tersebut termasuk .com, .org, .info, .gov, .edu, dan .net, antara lain.

Anda tidak perlu berada di syarikat besar untuk memiliki nama domain kerana mana-mana individu boleh mendaftarkannya untuk dirinya sendiri.

Cara Mendaftar Nama Domain

Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk mendaftarkan nama domain. Berikut adalah beberapa daripadanya:

Anda boleh mendaftarkan nama domain secara langsung melalui The Internet Corporation untuk Pendaftar nama domain dan Nama Nombor (ICANN). ICANN adalah organisasi yang ditunjuk oleh pemerintah untuk memantau dan mengurus nama domain.

Sekiranya anda tidak mahu melalui proses pendaftaran domain anda dengan ICANN, anda boleh memilih untuk mendaftarkannya melalui hos web seperti BlueHost. Syarikat akan mendaftarkan nama domain bagi pihak anda, yang senang di pihak anda.

Bagaimana Saya Boleh Melindungi Maklumat Peribadi Saya dengan Akaun BlueHost?

Setelah anda mendaftarkan nama domain, ICANN akan memerlukan maklumat peribadi anda, seperti nama sebenarnya, alamat rumah dan / atau perniagaan, alamat e-mel, dan nombor hubungan anda. Ini akan disenaraikan dalam pangkalan data WHOIS yang boleh diakses oleh orang ramai. Oleh kerana semua orang dapat melihat maklumat peribadi anda di pangkalan data ini, ini bermaksud bahawa setiap orang dapat mencari dan menghubungi anda sebagai pemilik nama domain. Dan oleh sesiapa sahaja, ini merangkumi spammer, penggodam, pencuri identiti, dan syarikat pemasaran. Perkara ini cukup berisiko dari pihak anda, terutamanya jika anda menjalankan perniagaan dalam talian.

BlueHost menyediakan perkhidmatan yang disebut Domain Privacy yang akan melindungi maklumat peribadi anda dalam talian. Privasi Domain akan berfungsi sebagai perisai laman web anda. Dengan Privasi Domain BlueHost, hanya maklumat hubungan anda yang akan dipaparkan di pangkalan data awam. Mereka akan menggantikan yang lain dengan maklumat generik. Dengan cara ini, identiti anda dalam talian dijaga dengan baik dan anda masih boleh mengemas kini maklumat hubungan anda seperti yang diamanatkan oleh ICANN.

Cara Mengemas kini Maklumat Perhubungan Domain WHOIS BlueHost Anda

Seperti yang dikehendaki oleh ICANN, anda harus mengemas kini maklumat hubungan anda sebagai pemilik domain. Anda boleh mengikuti langkah mudah ini dalam mengemas kini maklumat hubungan anda melalui BlueHost:

 1. Log masuk ke cPanel.
 1. Cari Domainbahagian s dan klik pada Pengurus Domain. Anda kemudian akan diarahkan ke halaman lain.
 1. Di bahagian kiri panel, klik untuk menyerlahkan domain. Tab akan muncul di sebelah kanan.
 1. Di panel kanan, klik pada Kenalan
 1. Dari sana, anda akan melihat tiga bahagian di bawah Kenalan, iaitu Pentadbir, Pendaftar, dan Pilih mengikut apa yang ingin anda kemas kini.
 1. Setelah membuat penyesuaian yang diperlukan, klik Kemas kini Maklumat Perhubungan.

Tahniah, anda telah selesai mengemas kini maklumat kenalan WHOIS anda! Hanya perlu beberapa minit sebelum kemas kini berlaku di pangkalan data WHOIS. Ringkas dan senang, betul?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map