Perisian Forum Terbaik (Percuma & Berbayar)

Perisian Forum Percuma dan Berbayar TerbaikSekiranya anda mencari perisian forum terbaik atau yang terbaik percuma perisian forum untuk mewujudkan komuniti dalam talian, banyak pilihan boleh menjadi sangat banyak.


Tetapi, ada beberapa yang menonjol sebagai perisian forum terbaik – terbaik kerana boleh dipercayai dan dilengkapi dengan ciri yang anda perlukan dalam program forum.

Dalam panduan ini, kami akan memperkenalkan anda kepada 10 program perisian forum terbaik yang semestinya mempermudah hidup anda dalam mencari perisian yang tepat untuk membina komuniti dalam talian anda.

Mari selami.

Perisian Forum Terbaik

Memilih perisian forum yang tepat adalah yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Anda tidak boleh salah dengan program di bawah ini. Oleh itu, anda juga boleh mencuba beberapa pilihan sebelum menggunakan perisian forum terbaik untuk anda.

Mungkin perlu diketahui bahawa harga untuk pilihan premium dalam senarai adalah tepat pada masa penerbitan tetapi boleh berubah di kemudian hari.

1 – vBulletin (Dibayar)

Laman web vBulletin. Ini adalah salah satu perisian forum terbaik.

VBulletin adalah perisian forum premium, tetapi berada di tangga teratas kerana cepat disiapkan, mempunyai kemampuan yang canggih, dan mempunyai pilihan untuk menjadi tuan rumah perisian forum sendiri, atau melalui cloud hosting yang berpatutan dan boleh dipercayai.

Program forum ini dapat disiapkan dalam 15 minit dan dibina dengan ciri SEO dan keselamatan sehingga anda tidak perlu risau untuk menyusunnya sendiri.

Ia juga mempunyai ciri keterlibatan pengguna bertenaga AI untuk membantu komuniti anda berkembang secara organik.

Selain itu, ini adalah salah satu perisian forum terbaik kerana siap sedia untuk bergerak. Pengalaman mudah alih juga dioptimumkan secara automatik. Oleh itu, komuniti dalam talian anda akan dipaparkan dengan baik di semua peranti dan desktop.

Pilihan pentadbiran juga mudah jadi tidak perlu untuk mengurus forum anda sendiri.

Anda boleh meng-host sendiri vBulletin dengan harga sekali $ 249, atau anda boleh memilih untuk menjadi tuan rumah perisian forum di pelayan cloud mereka mulai dari $ 15 sebulan. Sekiranya anda memilih untuk menjadi tuan rumah dengan vBulletin, penyelenggaraan dan peningkatan perisian forum disertakan dan dijaga.

Ini adalah perisian yang paling sesuai untuk sesiapa sahaja yang memerlukan program forum yang mudah digunakan.

2 – Wacana (Dibayar)

Laman web Wacana. Ini adalah salah satu perisian forum percuma terbaik.

Wacana tentunya merupakan salah satu perisian forum percuma terbaik di luar sana. Ini adalah pilihan yang popular kerana sumber terbuka, dan mempunyai banyak ciri dan integrasi yang berguna.

Sangat sesuai untuk sesiapa sahaja yang memerlukan integrasi untuk melancarkan aliran kerja mereka.

Terdapat sistem peringkat yang digunakan bukan hanya untuk membezakan anggota baru dari pengguna yang berpengalaman, tetapi secara automatik memberikan kemampuan penyederhanaan yang lebih besar kepada pengguna yang telah memberikan cukup sumbangan untuk memperolehnya.

Dengan cara itu, komuniti anda dapat menyederhanakan dirinya sendiri dan pengguna baru tidak akan dapat menghantar atau menghantar mesej peribadi kepada sesiapa sahaja yang tidak sesuai.

Ia juga dapat digunakan dengan WordPress untuk mengubah laman web anda menjadi forum. Setiap catatan blog menjadi catatan forum. Ia juga berfungsi dengan plugin Akismet WordPress untuk menyederhanakan spam.

Wacana menawarkan banyak penyatuan lain yang berguna seperti Slack, IFTTT, Zapier, Zendesk, Patreon, GitHub, Google Analytics, Google Adsense, Amazon, dan banyak lagi. Integrasi media sosial seperti Facebook, Instagram, Twitter, dan lain-lain juga diwakili.

Sekiranya anda lebih suka penyelesaian hosting terurus daripada hosting sendiri perisian forum anda, ada pilihan untuk itu dan bermula dari $ 100 sebulan.

3 – phpBB (Percuma)

Laman web program forum phpBB.

PhpBB adalah salah satu pilihan program forum percuma tertua di luar sana. Ia adalah perisian forum sumber terbuka dan hosting sendiri.

Ia memiliki semua fitur dasar yang anda perlukan dalam perisian forum, termasuk moderasi pengguna, pesanan peribadi, pemberitahuan, kemampuan untuk menetapkan izin pengguna, dll..

Bukan hanya itu, tetapi juga mempunyai kemampuan keselamatan, anti-spam, dan cache terbina dalam.

Anda juga mempunyai pilihan untuk menggunakan pemalam untuk menambahkan keupayaan yang tidak keluar dari kotak.

PhpBB mempunyai reka bentuk yang responsif. Oleh itu, anda tidak perlu risau sekiranya ahli anda ingin mengakses komuniti anda pada peranti mudah alih mereka.

Walaupun ciri-ciri asasnya mungkin tidak begitu istimewa kerana ini mestilah standard dengan mana-mana perisian forum, kemampuan khususnya cukup mantap.

Sebagai contoh, sistem pesanan peribadi sama baiknya dengan menghantar e-mel dengan penyedia apa pun yang anda gunakan. Anda boleh menambahkan lampiran, membuat buku alamat, membuat draf, menambahkan lampiran, melihat mesej dalam mod perbualan, dan banyak lagi.

Ini adalah pilihan yang kukuh dan itulah sebabnya ia disatukan sebagai salah satu perisian forum percuma terbaik.

Namun, ingat bahawa walaupun phpBB percuma, ini adalah pilihan yang dihoskan sendiri sehingga anda memerlukan penyedia hosting.

4 – SMF (Percuma)

Laman web Forum Mesin SImple: Perisian forum paling sesuai untuk mereka yang mempunyai anggaran.

Simple Machines Forum (SMF) adalah program sumber terbuka dan mempunyai semua ciri yang anda harapkan dalam perisian forum. Sangat sesuai untuk sesiapa sahaja dengan anggaran yang masih memerlukan perisian forum profesional.

Antaramuka penggunanya (UI) bersih dan sederhana, menjadikannya kelihatan profesional.

Ia juga mempunyai pengurus pakej lanjutan sehingga anda dapat melakukan pengubahsuaian dalam beberapa klik yang dengan cepat menerapkan perubahan dalam komunitas besar sekalipun. Jadi, anda boleh melupakan hari-hari yang memerlukan berjam-jam untuk menerapkan banyak perubahan di pangkalan data besar ahli forum.

SMF juga menyokong pelbagai bahasa pada masa yang sama. Dengan cara itu, tidak ada yang perlu merasa terpinggir, yang sangat bagus.

Ia direka untuk prestasi dan skalabiliti yang optimum serta peningkatan SEO dan cache. Oleh itu, ia dibina untuk komuniti besar. Itulah sebabnya tetapan kebenaran lanjutan dan pengurusan pengguna sangat dialu-alukan.

5 – xenForo (Dibayar)

Laman web xenForo.

XenForo adalah perisian forum premium yang dihoskan sendiri dan sangat sesuai untuk perniagaan. Ia menggunakan gamifikasi untuk meningkatkan penglibatan pengguna dan berintegrasi dengan Facebook sehingga pengguna dapat mendaftar melalui media sosial. Ini menjadikan perkongsian ke Facebook lebih mudah juga.

XenForo mempunyai suapan aktiviti baru-baru ini supaya ahli dapat mengetahui dengan cepat. Terdapat juga pemberitahuan untuk menjadikannya lebih mudah untuk berinteraksi dengan komuniti.

Ia mempunyai UI yang ramping, elegan dan profesional, dan pengoptimuman SEO terbina dalam untuk meningkatkan fungsi forum.

Terdapat lebih dari 2,000 add-on yang terdiri dari pelbagai fitur gamifikasi hingga pentadbiran, dan add-on carian yang dipertingkatkan seperti perisian ElasticSearch yang terkenal dan hebat.

Kemungkinan anda akan menemui semua alat tambahan yang anda perlukan, tetapi sekiranya tidak, mereka dapat membantu anda mengembangkan sendiri dengan kerangka kerja mereka.

XenForo akan memberi anda kembali $ 160 dan ada juga tambahan seperti perkhidmatan pemasangan, penyingkiran jenama, dan pilihan lain. Anda juga perlu menghoskannya sendiri seperti yang telah disebutkan sebelumnya.

6 – Forum Vanila (Dibayar)

Laman web Forum Vanilla.

Vanilla Forums adalah perisian forum yang dikendalikan yang paling sesuai untuk perniagaan yang lebih besar yang memerlukan program forum yang akan memberi tekanan yang serius ketika melibatkan pengguna.

Mereka menyediakan lebih banyak peranan dan kemampuan izin pengguna. Ini membolehkan pengguna mempunyai lebih banyak insentif untuk berinteraksi dengan komuniti.

Di luar penglibatan pengguna, terdapat juga fokus pada kecekapan. Oleh itu, jika anda pemilik perniagaan yang ingin menggunakan program forum ini sebagai sistem tiket sokongan, anda boleh. Ia dibina dengan mempertimbangkan pengalaman pengguna sehingga anda dapat mengurangkan masa yang dihabiskan untuk sokongan.

Ini juga membantu bahawa Forum Vanilla mempunyai sistem pangkalan pengetahuan yang disertakan, sehingga perniagaan dapat mengurangi tiket sokongan dengan memiliki pilihan layan diri.

Anda boleh menjenamakan Forum Vanilla dan juga responsif sepenuhnya pada semua peranti mudah alih. Terdapat pelaporan lanjutan sehingga anda dapat dengan mudah melacak metrik prestasi untuk membantu memastikan pasukan anda tetap pada sasaran.

Pelan berkisar antara $ 689- $ 10.000 dan ada juga pilihan khusus yang melebihi julat harga ini sekiranya anda adalah perniagaan perusahaan dengan keperluan yang semakin meningkat.

7 – MyBB (Percuma)

Laman web MyBB.

MyBB adalah perisian forum sumber terbuka yang dihoskan sendiri yang paling sesuai untuk perniagaan yang memerlukan program forum yang elegan tetapi menjimatkan kos.

Apabila anda membuat forum dengan MyBB, ia sangat elegan, menarik dan profesional. Terdapat juga pengalaman pengguna yang hebat dengan susun atur dan reka bentuknya yang tidak rapi.

Antaramuka sangat mudah dan ini juga merangkumi halaman pentadbiran.

MyBB mempunyai semua ciri asas forum yang mungkin anda perlukan, tetapi ada ratusan plugin dan tema percuma jika anda ingin memperluas kemampuan, atau sekiranya anda ingin mengubah reka bentuk dan tata letak.

Ia dilengkapi dengan banyak plugin dan tema, jadi kemungkinan anda dapat menemui apa yang anda perlukan. Contohnya, caching, minification, CDN, gamification, security, anti-spam, dan administratif plugin, dan banyak lagi.

Terdapat juga komuniti lama yang kuat di belakang MyBB yang telah menerjemahkannya ke dalam lebih dari 30 bahasa, dan terdapat pilihan untuk meningkatkan penglibatan pengguna dengan gamifikasi.

Semua perkara di atas menjadikannya salah satu perisian forum percuma terbaik untuk perniagaan dan individu.

8 – Flarum (Percuma)

Laman web Flarum. Ini adalah perisian forum percuma yang lebih baru.

Flarum adalah pesaing baru dalam pasaran perisian forum. Walaupun perisian forum sumber terbuka ini sedang dalam ujian beta, ia masih merupakan penyelesaian profesional dan elegan dengan fokus berat pada pengalaman pengguna.

Flarum responsif sepenuhnya dan mesra mudah alih. Ia mempunyai butang yang lebih besar, pengguliran tanpa batas, animasi halus, dan penggubah mesej yang melayang di layar. Jadi, anda boleh terus menatal halaman tanpa perlu keluar dari kotak mesej dan kehilangan apa yang anda taipkan.

Ciri-cirinya mengingatkan pada laman media sosial, misalnya dengan sambungan Pusher pengguna dapat berbual secara langsung. Terdapat juga pemberitahuan yang disusun oleh perbincangan sehingga lebih mudah dimakan.

Apabila anda memberitahu bahawa anda boleh menghantar sebutan kepada pengguna lain seperti Twitter, Flarum beralih dari program forum biasa ke salah satu perisian forum percuma terbaik. Bahkan dapat menyaingi program perisian forum terbaik yang mempunyai pilihan premium.

Integrasi WordPress sedang dijalankan bersama dengan banyak ciri lain seperti anti-spam, statistik, pintasan papan kekunci, pesanan peribadi, pilihan gamifikasi, dan banyak lagi.

Ini adalah perisian forum yang elegan yang paling sesuai untuk individu dan juga perniagaan.

9 – Papan Kuasa Invisyen (Dibayar)

Laman web Invision Power Board.

Invision Power Board adalah program forum premium yang paling sesuai untuk perniagaan. Walaupun begitu, ia tetap bagus untuk individu yang menjadi tokoh masyarakat atau bagi mereka yang ingin menjadi penggiat media sosial.

Anda bukan sahaja dapat menggunakannya sebagai forum, tetapi Anda juga dapat menggunakannya sebagai sistem tiket sokongan, platform eCommerce, CMS, sistem perkongsian fail, blog, dan banyak lagi.

Ia mempunyai editor teks yang kaya untuk pengalaman pengguna yang sangat baik dan juga mudah dikendalikan sebagai pentadbir. Ia juga responsif sehingga berfungsi dengan baik di semua peranti mudah alih.

Invision Power Board juga sangat fleksibel, yang bermaksud anda bahkan dapat menyesuaikan suapan aktiviti berdasarkan setiap pengguna.

Kerana ia adalah program forum, pengguna juga dapat saling membantu untuk meringankan beban kerja pasukan sokongan perniagaan.

Invision Power Board adalah penyelesaian terkawal dengan rancangan antara $ 45- $ 130 sebulan.

10 – NodeBB (Dibayar)

Laman web NodeBB.

NodeBB adalah salah satu perisian forum terbaik kerana reka bentuk dan fleksibiliti moden.

Panel pentadbirnya intuitif, menarik dan membolehkan anda mengawal semua perkara mengenai forum anda. Forum itu sendiri juga mempunyai reka bentuk dan susun atur semula jadi yang menarik.

Ini benar-benar menjadikan pengalaman pengguna yang menyeluruh untuk semua orang.

NodeBB adalah pilihan premium yang dikendalikan sehingga anda tidak perlu risau untuk mengadakan hosting secara berasingan. Ia menggunakan cloud hosting untuk memastikan forum anda dimuat dengan cepat.

Terdapat juga banyak integrasi termasuk WordPress, Slack, MailChimp, Facebook, Google Adsense, Twitter, Amazon S3, Twilio, dan banyak lagi.

NodeBB tidak berhenti di situ. Terdapat juga perpustakaan pemalam untuk memperluas ciri forum anda. Terdapat segalanya dari pemalam praktikal untuk keselamatan dan juga untuk kecekapan, gamifikasi, dan penglibatan pengguna.

Sebagai contoh, anda boleh memasang pemalam untuk membiarkan pengguna menyebut anggota lain di platform media sosial lain, seperti di Twitter.

Ia mempunyai reka bentuk pertama yang mudah alih, dioptimumkan untuk SEO, memiliki dashboard analitik, dan pengguna dapat berbual dalam waktu nyata.

NodeBB adalah perisian forum sumber terbuka yang bermula pada $ 250 sebulan. Sandaran harian automatik, dan kakitangan dan ahli komuniti tanpa had juga disertakan dengan semua rancangan.

Mengakhiri

Di sana anda memilikinya: Bukan hanya perisian forum yang terbaik, tetapi ada juga yang terbaik percuma pilihan perisian forum juga.

Kami harap anda menjumpai perisian yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Langkah seterusnya untuk membina komuniti dalam talian anda adalah:

  • Menyiapkan perisian forum pilihan anda pada rancangan hosting.
  • Memilih nama domain, dan menghubungkannya dengan program forum anda.

Anda boleh melihat Cara Memilih Nama Domain, Mendaftar Dengan Bluehost & Memasang WordPress, dan Berapa Kos Laman Web untuk maklumat lebih lanjut.

Adakah anda dapat memilih perisian forum yang paling sesuai dengan keperluan anda? Apa yang anda cari dalam perisian forum? Apa yang anda anggap sebagai perisian forum terbaik atau terbaik percuma perisian forum? Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map