Perisian Reka Bentuk Web

Perisian Reka Bentuk Web


Pereka web menggunakan pelbagai jenis alat untuk merancang, membina, dan menyelenggara laman web.

Aplikasi reka bentuk antara muka dan alat prototaip membantu pereka membayangkan dan menyampaikan bagaimana laman web akan kelihatan dan berkelakuan sebelum dilancarkan. Alat penyuntingan gambar dan reka bentuk grafik membolehkan pereka memanipulasi gambar dan membuat grafik. Perpustakaan kod, persekitaran pengembangan, dan perkhidmatan hosting membolehkan pembangun melancarkan laman web mereka dan membaginya dengan seluruh dunia.

Sekiranya anda baru menggunakan reka bentuk web, sebilangan besar pilihan boleh terasa agak menakutkan.

Itulah sebabnya kami membuat senarai 15 alat perisian reka bentuk web teratas ini, yang dibahagikan mengikut kategori. Dengan kedua-dua pilihan percuma dan berbayar, anda pasti akan menemui pilihan yang memenuhi keperluan anda dan membantu anda menghidupkan laman web anda.

Perisian Reka Bentuk Terbaik untuk Pembuatan Laman Web

1. WordPress (Percuma dan Berbayar)

wordpress.com

Di sini di WebsiteSetup.org, kami mengesyorkan orang menggunakan WordPress untuk membuat laman web mereka.

Mengapa?

Melalui pengalaman kami membuat ratusan laman web, kami mendapati bahawa WordPress menawarkan kombinasi fleksibiliti, kekuatan, dan kemudahan penggunaan terbaik yang diperlukan untuk membina dan melancarkan laman web berasaskan kandungan.

Dan sepertinya internet bersetuju dengan kami! Lebih 35% daripada semua laman web berjalan di WordPress. WordPress memberi kuasa kepada blog popular, kedai e-dagang, komuniti, dan banyak lagi.

Untuk memulakan WordPress, anda mempunyai dua pilihan:

    1. Sediakan laman WordPress yang dihoskan sendiri (lihat panduan di sini)
    2. Daftar untuk akaun WordPress.com percuma

Sekiranya anda hanya ingin menjadi tuan rumah laman web peribadi kecil, WordPress.com mungkin merupakan pilihan yang bagus. Walau bagaimanapun, jika anda memulakan projek yang lebih kompleks, laman WordPress yang dihoskan sendiri mungkin merupakan pilihan yang lebih baik.

Sekiranya anda sudah menggunakan WordPress, tetapi mencari pertolongan untuk membuat tema WordPress atau menyesuaikan halaman WordPress, kami mengesyorkan anda melihat Genesis Theme Framework dan Elementor Page Builder.

Lawati WordPress.com

Atau ikuti tutorial WordPress langkah demi langkah kami (mengenai cara membuat laman web)

2. Bootstrap (Percuma)

tali but

Asalnya dibuat oleh pasukan kejuruteraan di Twitter, Tali kasut kini merupakan rangka kerja paling popular di dunia untuk membina laman web yang responsif dan mudah alih.

Sederhananya, Bootstrap adalah pustaka HTML, CSS, dan JavaScript percuma yang mempermudah proses pengekodan laman web dari awal. Bootstrap menawarkan puluhan ciri seperti sistem grid, titik putus responsif, dan perpustakaan besar komponen yang membuat pengekodan laman web cepat dan mudah.

Perpustakaan komponen merangkumi tajuk, navigasi, butang, borang, amaran, dan banyak lagi. Pasukan Bootstrap telah mendokumentasikan setiap ciri secara komprehensif, lengkap dengan contoh dan cadangan untuk penyesuaian.

Untuk memulakan Bootstrap, cukup muat turun versi terbaru rangka Bootstrap, salin salah satu templat contoh, dan mulakan pengekodan.

Lawati GetBootstrap.com

Atau ikuti tutorial Bootstrap langkah demi langkah kami di sini

3. Wix (Percuma dan Berbayar)

wix

Wix adalah alternatif yang mudah digunakan dan berpatutan untuk WordPress.

Sama seperti WordPress, Wix dapat digunakan untuk membuat pelbagai laman web yang berbeza, termasuk blog dan kedai. Melalui editor drag-and-drop, Wix mempermudah penyediaan dan pelancaran laman web anda hanya dalam beberapa minit.

Wix adalah perkhidmatan langganan yang dikendalikan sepenuhnya, yang bermaksud bahawa syarikat mengendalikan semua butiran mengenai hosting laman web, menyandarkannya, dan menangani keselamatan.

Wix menawarkan rancangan percuma yang ditaja iklan yang merangkumi ratusan templat dan pilihan untuk dipilih. Pelan berbayar bermula dari $ 13 sebulan dan merangkumi penyingkiran iklan, peningkatan lebar jalur, dan ruang tambahan untuk video.

Lawati Wix.com

Atau ikuti tutorial Wix langkah demi langkah kami di sini

4. Dreamweaver (Cubaan percuma)

pengamal impian

Dreamweaver adalah aplikasi Adobe untuk pengekodan, penyuntingan, dan penyelenggaraan laman web. Ini membolehkan anda mengedit laman web baik dengan mengkodkannya secara manual dan melalui antara muka visual yang intuitif.

Dreamweaver merangkumi banyak ciri tradisional, Persekitaran Pembangunan Bersepadu (IDE) berasaskan teks seperti penyorotan sintaks, penyelesaian kod automatik, dan kemampuan untuk meruntuhkan dan mengembangkan bahagian kod. Anda bahkan boleh menggunakan Dreamweaver dengan Bootstrap!

Tidak seperti IDE tradisional, antara muka visual Dreamweaver adalah yang membuatnya sangat menonjol. Sebarang perubahan yang anda buat dalam kod laman web anda secara automatik akan ditampilkan dalam masa nyata di antara muka Dreamweaver, dan anda juga boleh menunjuk dan mengklik untuk mengedit kod laman web anda secara visual.

Sekiranya anda mahukan lebih banyak kuasa daripada editor drag-and-drop yang sederhana, tetapi memerlukan sesuatu yang lebih sederhana daripada IDE hanya kod, Dreamweaver adalah pilihan yang hebat.

Anda boleh melanggan Dreamweaver sendiri dengan harga $ 20,99 sebulan atau memilih langganan Creative Suite penuh Adobe dengan harga $ 52,99 sebulan. Adobe menawarkan percubaan percuma selama 7 hari untuk kedua-dua pilihan, dan diskaun untuk pelajar selalu tersedia.

Lawati adobe.com/products/dreamweaver

Atau ikuti tutorial Dreamweaver langkah demi langkah kami di sini

5. Squarespace (Dibayar)

ruang bawah tanah

Squarespace adalah pembangun laman web lain yang berfungsi sebagai alternatif ketiga untuk Wix dan WordPress.

Sama seperti Wix, Squarespace menawarkan antara muka drag-and-drop intuitif untuk membuat laman web anda. Squarespace juga menawarkan pelbagai jenis tema dan penyesuaian warna yang berbeza dan merangkumi banyak standard yang anda harapkan seperti enkripsi SSL dan kemampuan untuk membina kedai dalam talian.

Pelan peribadi Squarespace bermula pada $ 12 sebulan dengan had 20 halaman dan dua penyumbang. Rancangan perniagaan ini melonggarkan batasan ini dan berharga $ 18 sebulan.

Lawati Squarespace.com

Perisian Terbaik untuk Reka Bentuk & Prototaip Antara Muka

6. Figma (Percuma dan Berbayar)

Figma

Walaupun menjadi salah satu alat terbaru dalam senarai ini, Figma juga salah satu yang paling kuat. Sekiranya anda mencari alat yang dilengkapi dengan ciri untuk reka bentuk antara muka dan prototaip, Figma mungkin sangat sesuai.

Sama seperti Sketch, aplikasi seterusnya dalam senarai ini, Figma menampilkan antara muka berasaskan vektor yang intuitif yang menjadikan reka bentuk laman web mudah. Apa sahaja yang boleh anda lakukan dengan Sketch atau Adobe XD, anda juga boleh melakukannya dengan Figma.

Apa yang membuat Figma benar-benar bersinar, bagaimanapun, adalah pendekatan kolaboratif berbasis cloud. Dengan Figma, beberapa ahli pasukan dapat menyunting fail reka bentuk secara serentak. Pemangku kepentingan perniagaan juga dapat memberikan komen, dan pemaju dapat menyalin potongan kode untuk mempermudah proses mengubah reka bentuk anda menjadi laman web nyata.

Figma menawarkan rancangan percuma yang merangkumi hingga 3 projek. Pelan berbayar bermula dari $ 12 sebulan dan termasuk pilihan lanjutan seperti izin pengguna tersuai.

Lawati Figma.com

7. Sketsa 3 (Percubaan Percuma)

Lakaran

Sketch adalah alat reka bentuk antara muka yang sangat popular yang difokuskan untuk mempermudah proses membuat mockup yang indah dan penuh kesetiaan. Sketsa mendapat populariti pada awal tahun 2010 ketika memenangi anugerah reka bentuk dari Apple.

Pereka suka Sketch kerana antara muka yang tidak rapi dan intuitif menjadikannya mudah untuk membuat reka bentuk yang indah dengan cepat, tanpa keluk pembelajaran yang curam sering dikaitkan dengan alat reka bentuk lain. Sketch juga mempunyai ekosistem plugin dan integrasi yang komprehensif yang memberikan kekuatan tambahan dan memudahkan untuk menggabungkan Sketch ke dalam aliran kerja anda.

Walaupun Sketch baru-baru ini menambahkan beberapa ciri yang difokuskan pada prototaip dan kolaborasi, program ini tidak begitu maju di bidang ini seperti beberapa alat lain dalam senarai ini.

Sketsa tersedia untuk macOS dan, seperti banyak produk perisian, dijual sebagai lesen “bayar sekali” dengan harga $ 99 / tahun. Sketch menawarkan percubaan percuma selama 30 hari percuma.

Lawati Sketch.com

8. Adobe XD (Percubaan Percuma)

adobe xd

Bosan dikalahkan oleh alat yang lebih sederhana yang lebih sesuai untuk reka bentuk antara muka dan prototaip, Adobe mengeluarkan XD pada tahun 2019 sebagai jawapannya kepada alat lain dalam senarai ini.

XD adalah alat berasaskan vektor yang hebat yang juga menyokong prototaip animasi. Sekiranya anda menyukai produk Adobe yang lain seperti Photoshop dan Illustrator, kemungkinan anda juga akan menyukai XD.

Program ini juga menyokong pembukaan dan penyuntingan fail dari Sketch, menjadikannya pilihan popular bagi pengguna Windows yang perlu berkolaborasi dengan pereka lain yang menggunakan Sketch. Oleh itu, pemula mungkin mendapati keluk pembelajaran XD agak curam, dan bahkan banyak profesional lebih memilih alat lain dalam senarai ini.

Anda boleh melanggan XD sendiri dengan harga $ 9,99 sebulan atau memilih langganan Creative Suite penuh Adobe dengan harga $ 52,99 sebulan. Adobe menawarkan percubaan percuma selama 7 hari untuk kedua-dua pilihan.

Lawati adobe.com/products/xd

9. Studio InVision (Percuma dan Berbayar)

studio invisyen

Walaupun InVision memulakannya menawarkan perkhidmatan prototaip berasaskan cloud yang berintegrasi dengan alat seperti Sketch dan Photoshop, kini menawarkan reka bentuk antara muka dan alat prototaip khasnya sendiri yang disebut Studio.

Fikirkan InVision Studio seperti Sketch versi lanjutan, lengkap dengan animasi gerakan canggih, alat kolaborasi, dan pilihan untuk membuat dan berkongsi prototaip.

InVision Studio kini dalam versi beta percuma. Untuk berkongsi prototaip menggunakan perkhidmatan awannya, anda boleh memilih rancangan percuma atau menaik taraf ke salah satu tawaran berbayar InVision, yang memungkinkan lebih banyak kolaborator dan projek.

Lawati InVisionapp.com

10. Framer X (Percubaan Percuma)

pembingkai x

Framer pada mulanya bermula sebagai perpustakaan JavaScript dan alat untuk prototaip, tetapi berkembang menjadi alat paling kuat dalam senarai ini.

Framer X adalah alat prototaip pantas yang menyokong animasi kompleks dan menghasilkan kod untuk Bertindak komponen dengan cepat. Pada pandangan pertama, antara muka berasaskan vektor Framer kelihatan sangat mirip dengan Sketch, tetapi terdapat lebih banyak kuasa di bawah tudung.

Pereka suka Framer kerana ciri reka bentuknya yang responsif, pelbagai komponen premade, dan sokongan untuk animasi canggih. Pembangun menyukainya kerana ia mempermudah proses mengubah reka bentuk menjadi kod siap pengeluaran.

Sekiranya anda sudah menjadi sebahagian daripada ekosistem React, atau jika anda hanya mahukan antara muka yang kuat yang mampu membuat prototaip kesetiaan tinggi dengan interaksi dan animasi yang realistik, Framer X adalah pilihan hebat.

Framer X menawarkan percubaan percuma 14 hari. Pelan untuk individu adalah $ 12 sebulan, dengan potongan untuk pasukan 5 atau lebih.

Lawati Framer.com

Perisian Terbaik untuk Reka Bentuk Grafik

11. Adobe Photoshop (Cubaan percuma)

adobe photoshop

Sekiranya anda mencari alat reka bentuk grafik yang hebat, Adobe Photoshop telah menjadi pemimpin selama beberapa dekad.

Walaupun awalnya diluncurkan semata-mata untuk penyuntingan foto, Photoshop telah berkembang untuk mendukung berbagai kasus penggunaan, termasuk reka bentuk antara muka, penyuntingan video, dan banyak lagi, sementara tetap setia pada penggunaan penyuntingan fotonya.

Walaupun banyak pereka lebih suka bekerja secara eksklusif di Photoshop kerana kelenturannya, yang lain lebih suka alat yang lebih khusus. Seperti produk Adobe yang lain, kurva pembelajaran agak curam kerana pelbagai jenis alat dan pilihan yang ditawarkan oleh Photoshop.

Anda boleh melanggan Photoshop sendiri dengan harga $ 9,99 sebulan atau memilih langganan Creative Suite penuh Adobe dengan harga $ 52,99 sebulan. Adobe menawarkan percubaan percuma selama 7 hari untuk kedua-dua pilihan.

Lawati adobe.com/products/photoshop

12. Canva (Percuma dan Berbayar)

kanva

Sekiranya anda memerlukan alat mudah untuk membuat grafik untuk catatan media sosial, risalah, atau kad perniagaan, Canva adalah pilihan yang hebat.

Pengguna menyukai Canva kerana antara muka drag-and-drop yang mudah digunakan. Dengan ribuan templat dan ratusan jenis reka bentuk, pemasar dan penggemar dapat menghasilkan gambar yang indah hanya dalam beberapa klik.

Canva menawarkan rancangan percuma dengan lebih dari 8000 templat. Pelan Pro bermula dari $ 9,95 sebulan dan merangkumi ciri canggih seperti kemampuan untuk mengeksport PNG yang telus dan pilihan untuk mengubah ukuran grafik untuk beberapa kes penggunaan hanya dalam satu klik.

Lawati Canva.com

13. Vectr (Percuma)

vectr

Vectr adalah alat ilustrasi berasaskan awan percuma dengan ciri yang serupa dengan Sketch dan Adobe Illustrator.

Sekiranya anda ingin membuat ilustrasi yang kompleks, atau hanya merancang laman web atau aplikasi mudah alih, Vectr menawarkan semua yang anda perlukan untuk memulakan.

Editor drag-and-drop Vectr mudah dipelajari, dan kerana berasaskan cloud, senang berkongsi reka bentuk dengan orang lain untuk mendapatkan maklum balas dan kolaborasi.

Lawati Vectr.com

14. Pixelmator (Percubaan percuma)

pixelmator

Sama seperti Photoshop, Pixelmator adalah penyunting foto yang kaya dengan ciri untuk macOS.

Walaupun anda dapat menggunakan Pixelmator untuk ilustrasi atau reka bentuk antara muka, ia berfungsi paling baik sebagai alat untuk mengedit dan mengubah gambar, dengan fitur untuk pembetulan warna, retouching, dan menerapkan penapis.

Pixelmator berharga $ 39.99 dan terdapat di kedai aplikasi macOS. Pixelmator juga menawarkan percubaan percuma selama 15 hari di laman webnya.

Lawati Pixelmator.com

15. GIMP (Percuma)

curang

GIMP (Program Manipulasi Imej GNU), adalah penyunting foto sumber terbuka yang popular yang menyokong Windows, Linux, dan macOS.

Walaupun antara muka terasa agak ketinggalan zaman, jangan biarkan anda menipu anda. GIMP mengemas sedikit tenaga dan mampu melakukan hampir semua perkara yang dapat dilakukan oleh Photoshop.

Walaupun titik harga percuma sememangnya menarik, GIMP bukanlah alat termudah dalam senarai ini untuk belajar atau menggunakan sehari-hari. Namun, ini adalah pilihan yang tepat untuk pereka yang mementingkan anggaran yang perlu mengedit foto atau reka bentuk antara muka.

Lawati Gimp.org

Melangkah Lebih Lanjut

Walaupun alat-alat yang ada pada ini sangat kuat, hasil anda akhirnya akan bergantung pada pengetahuan anda. Lihat sumber dan tutorial kami untuk terus meningkatkan kemahiran anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me