Sebab Mengapa Perniagaan Anda Perlu Berpindah ke Cloud dari Shared Hosting

pelayan awan


Dari ribuan laman web yang terdapat di internet, web hosting yang dikongsi masih dianggap sebagai hosting yang paling banyak digunakan. Hosting Cloud dan Shared hosting mempunyai banyak perbezaan dan unik dalam pelbagai cara. Anda perlu memilih salah satu daripadanya berdasarkan keperluan anda.

Hosting bersama adalah baik sepanjang anda seorang pemula. Hosting bersama mempunyai kekurangannya kerana tidak dapat memenuhi keperluan anda semasa anda menaik taraf laman web anda. Terdapat banyak kemungkinan kekurangan sumber, waktu henti, dan senarai hitam IP dll.

Sebaliknya, hosting Cloud terkenal dengan kelajuan prestasinya. Cloud hosting menyediakan sumber seperti memori, ruang penyimpanan dan lain-lain dari set pelayan (cloud). Jadi, dengan kata mudah, hosting awan telah muncul sebagai penyelesaian kelemahan hosting bersama.

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan apakah hosting awan benar-benar lebih baik daripada hosting bersama atau tidak.

Bagaimana Web Hosting Berkongsi Berfungsi?

Apa itu web hosting Bersama

Web hosting bersama adalah jenis asas web hosting di mana satu pelayan akan menyimpan beratus-ratus atau kadang-kadang beribu-ribu laman web. Ia seperti berkongsi bilik dengan rakan anda di mana anda akan berkongsi beberapa sumber seperti air, elektrik, dan makanan dll.

Hosting yang dikongsi dipercayai sebagai platform hosting yang paling murah. Penyedia hosting menawarkan hosting bersama dengan harga yang berbeza bergantung pada jumlah sumber seperti ruang, lebar jalur, pangkalan data MySQL, akaun e-mel dan beberapa yang lain.

10 Pelan Hosting Web Berkongsi Terbaik

Faedah Hosting Berkongsi

Menjimatkan kos

Hosting bersama tersedia dengan harga termurah bergantung pada rancangan dan tawaran. Oleh kerana sumber tersebut dikongsi antara pengguna, harga keseluruhan pelayan diedarkan di antara mereka.

Mesra pemula

Hosting bersama dianggap sebagai yang terbaik bagi mereka yang ingin memasuki persekitaran hosting. Ia sangat disukai untuk blogger dan perniagaan berskala kecil.
Mudah menguruskan laman web anda

Platform hosting bersama menyediakan panel kawalan yang mesra pengguna seperti cPanel atau Plesk dll yang sangat berguna dalam menguruskan laman web anda.
Tidak memerlukan pengetahuan teknikal

Sebagai pengguna hosting bersama, anda hanya perlu fokus pada laman web anda. Pelayan diuruskan, dikendalikan dan dikemas kini oleh kakitangan teknikal penyedia hosting.

Kelemahan Hosting Berkongsi

Persembahan

Sekiranya terdapat laman web popular di pelayan bersama dengan peningkatan lalu lintas yang agak tinggi dan ia mula menggunakan lebih banyak sumber, prestasi laman web anda pasti akan menjadi perlahan.

Ancaman Menyenarai Hitam

Oleh kerana laman web di pelayan bersama menggunakan IP tunggal, kehadiran laman web jiran buruk akan merosakkan reputasi laman web anda melalui senarai hitam IP.
Tiada kawalan pelayan

Pelayan diuruskan oleh kakitangan penyedia hosting. Sebarang masalah di pelayan akan menyebabkan anda berada di mana-mana sahaja. Ini boleh menyebabkan konflik antara penyedia hosting dan pemilik laman web. Berkaitan: Asas Hosting Web Berkongsi Untuk Pemula

Bagaimana Cloud Hosting Berfungsi?

Satu set pelayan dikelompokkan untuk bertindak sebagai satu sistem yang disebut awan. Awan akan menampung sekumpulan laman web dan dapat menangani trafik dan lonjakan yang tinggi. Ini mengikuti teknologi Cloud Computing.

Hosting awan sangat tersedia pada model harga bayar per penggunaan di pasaran hosting web. Jenis hosting ini mempunyai kemampuan untuk mengatasi masalah yang dihadapi dalam hosting bersama dan jenis hosting yang lain.

10 Pelan Hosting Cloud Terbaik

Mengapa hosting awan mendapat lebih popular sejak kebelakangan ini?

Sebagai pemilik laman web, anda mahu laman web ini terus beroperasi setiap hari. Terdapat kemungkinan pelanggaran server atau kerosakan perkakasan dalam pelayan hosting bersama kerana beberapa sebab. Tetapi hosting awan adalah pengecualian. Set pelayan berfungsi bersama untuk meningkatkan prestasi laman web anda dan kerana terdapat banyak pelayan di awan, kegagalan satu pelayan tidak mempengaruhi laman web anda daripada berfungsi dengan baik.

Kelebihan Cloud Hosting

Prestasi tinggi

Tidak ada platform hosting lain yang dapat menandingi prestasi hosting cloud. Ini kerana kumpulan pelayan atau awan berfungsi bersama dan bertindak sebagai satu pelayan maya.

Toleransi kesalahan

Sekiranya pelayan yang menghoskan laman web anda dalam hosting awan kebetulan mengalami kegagalan, maka pelayan lain di awan berfungsi sebagai pengganti dan melakukan kerja hosting untuk laman web anda. Oleh itu, ia sangat dipercayai.

Harga yang berpatutan

Cloud hosting menggunakan model bayar per penggunaan. Anda perlu membayar untuk apa sebenarnya yang anda gunakan. Anda bahkan boleh mendapatkan sumber tambahan mengikut keperluan anda.

Kelemahan Cloud Hosting

Pengetahuan teknikal adalah suatu kemestian

Cloud hosting agak berbeza dengan jenis lain. Anda perlu tahu bagaimana sebenarnya berfungsi semasa anda berurusan dengan awan. Oleh itu ia tidak digemari oleh pemula

Lebih mahal

Walaupun hosting Cloud tersedia dengan harga bayar per penggunaan, ia lebih mahal daripada jenis hosting yang lain. Oleh itu ia tidak berpatutan untuk permulaan. Berkaitan: Apa itu Cloud Hosting? Bagaimana ia benar-benar berfungsi?

Kesimpulan:

Pilihan hosting bersama dan hosting awan bergantung pada banyak faktor seperti anggaran anda, jenis laman web dan banyak lagi.

Sekiranya anda seorang pemula atau jika anda mempunyai laman web untuk perniagaan kecil anda, maka lebih baik mempunyai hosting bersama untuk laman web anda. Semasa perniagaan anda berkembang, laman web anda mesti dapat menangani trafik dan lonjakan yang tinggi. Jadi, beralihlah ke cloud hosting apabila anda mula mendapat wang yang lumayan.

Itu sahaja yang kami ada untuk artikel ini. Kami harap anda dapat mempelajari sesuatu yang baru dan ini membantu anda!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map