Semua mengenai Pangkalan Data MySQL

Apa itu Pangkalan Data MySQL?

MySQL adalah sistem pengurusan pangkalan data Open Source yang diedarkan dan disokong oleh Oracle Corporation. Secara teknikal, pangkalan data adalah kumpulan data yang terstruktur dengan baik yang terdiri dari data yang paling asas hingga yang paling kompleks, dari daftar nama sederhana hingga koleksi sejumlah besar maklumat untuk sebuah syarikat besar. Untuk mendapatkan kemudahan dan organisasi dalam pengumpulan dan pengambilan data, anda memerlukan sistem pengurusan pangkalan data.


Ciri lain MySQL adalah bahawa ia adalah pangkalan data hubungan. Pangkalan data hubungan adalah data yang menyimpan data dalam jadual berasingan dan bukannya meletakkan semuanya dalam satu ruang simpanan besar. Ini bermaksud penyimpanan dan pengambilan data menjadi cekap kerana fail disusun ke lokasi penyimpanan tertentu. Sebenarnya, istilah SQL bermaksud “Struktur Query Language” dan sejak itu menjadi bahasa akses data standard yang paling biasa.

Satu lagi perkara yang baik dengan MySQL adalah ia adalah Open Source yang bermaksud bahawa sesiapa sahaja yang ingin dapat menggunakannya dan bahkan mengubahnya untuk memenuhi keperluan mereka. Dan sebagai Sumber Terbuka, ia percuma sehingga sesiapa sahaja boleh memuat turunnya dari internet tanpa rasa takut untuk membayarnya. Selain itu, pelayan MySQL terkenal dengan kelajuan, kebolehpercayaan, skalabilitas dan mudah digunakan. Sebilangan mungkin berpendapat bahawa bebas membawa banyak kekurangan namun pelayannya berjalan dengan pantas di desktop atau komputer riba.

Cara membuat Pangkalan Data MySQL?

Banyak aplikasi seperti perisian untuk eCommerce, aplikasi CMS dan forum menggunakan pangkalan data MySQL untuk dijalankan. Untuk membuat pangkalan data MySQL, anda perlu melalui proses tiga langkah; yang pertama adalah pembuatan pengguna pangkalan data dan kata laluan, proses kedua adalah memberikan hak istimewa kepada pengguna untuk mengakses pangkalan data dan yang ketiga, penciptaan pangkalan data yang sebenarnya.

Ini mungkin terdengar menakutkan tetapi dengan penggunaan MySQL Database Wizard yang terdapat di cPanel anda, tugas membuat pangkalan data menjadi cepat, sederhana dan mudah. Anda perlu mengikuti langkah-langkah seterusnya:

 • Pertama, anda perlu log masuk ke cPanel anda dan klik MySQL Database Wizard yang boleh didapati di bawah tajuk “Pangkalan Data”.
 • Kemudian anda perlu memasukkan nama pangkalan data anda di “Langkah 1”.
 • Dalam “Langkah 2”, anda perlu memasukkan nama pengguna dan kata laluan pangkalan data.
 • Kemudian pada “Langkah 3”, anda perlu memberikan hak istimewa kepada pengguna anda ke pangkalan data anda. Anda hanya boleh mengklik “Semua Keistimewaan” kecuali jika diminta secara khusus oleh pembangun.
 • “Langkah 4” sebenarnya adalah ringkasan dari semua tugas yang baru selesai. Anda mungkin menyedari bahawa nama pangkalan data dan pengguna pangkalan data anda menggunakan nama pengguna cPanel sebagai awalan. Sekiranya anda perlu membuat pangkalan data tambahan, yang harus anda lakukan hanyalah mengulangi proses yang disenaraikan di atas.

Cara mengeksport Pangkalan Data MySQL di phpMyAdmin?

Kadang kala, anda mungkin perlu membuat sandaran pangkalan data anda, sama ada sebagai langkah keselamatan atau untuk memindahkan pangkalan data anda ke pelayan lain. Anda boleh mengeksport pangkalan data anda dengan mudah dengan menggunakan phpMyAdmin, alat yang boleh didapati di cPanel anda. Untuk mengeksport, anda perlu melakukan perkara berikut:

 • Semuanya bermula dengan cPanel anda, jadi pertama sekali, anda mesti log masuk ke cPanel anda.
 • Di bawah tajuk Pangkalan Data, klik ikon phpMyAdmin dan kemudian pilih pangkalan data yang ingin anda eksport dari senarai di menu sebelah kiri. Anda boleh memilihnya dengan mengklik padanya.
 • Kemudian, klik tab Eksport yang terdapat di menu di bahagian atas halaman.
 • Di bawah tajuk “Eksport”, periksa di bawah “Lihat dump (skema) pangkalan data” dan pastikan bahawa semua jadual dan juga pilihan SQL dipilih.
 • Kemudian, di bawah “Struktur”, aktifkan pilihan “Tambahkan DROPTABLE / VIEW.PROCEDURE / FUNCTION” dan pastikan bahawa “Save as file” yang terdapat di kiri bawah halaman dipilih. Perhatikan bahawa jika pangkalan data anda cukup besar, anda boleh memilih “zip” atau “gzip” untuk muat turun yang lebih cepat.
 • Klik butang “Pergi” di kanan bawah dan kemudian klik Simpan apabila diminta. Tindakan ini memulakan proses muat turun ke komputer tempatan anda. Untuk pelbagai pangkalan data, ulangi langkah 3 – 7.

Cara mengimport ke Pangkalan Data MySQL di phpMyAdmin?

Walaupun terdapat keperluan untuk mengeksport pangkalan data, anda juga perlu mengimport satu dari pelayan lain ke pelayan anda. Untuk melakukan ini, anda juga boleh menggunakan phpMyAdmin. Namun, untuk mengimportnya, anda perlu mempunyai fail sandaran pangkalan data yang biasanya menggunakan ekstensi “.sql” walaupun .zip dan tar.gz juga diterima. Untuk mengimport fail, anda perlu melakukan perkara berikut:

 • Sekali lagi, anda perlu log masuk ke cPanel anda.
 • Setelah log masuk, klik ikon phpMyAdmin yang akan terdapat di bawah “Pangkalan Data” pada skrin utama cPanel anda.
 • Kemudian, pilih pangkalan data yang ingin anda import dari antara senarai di menu sebelah kiri.
 • Pada menu atas, klik tab Import.
 • Kemudian, di bawah “Fail untuk Diimport”, klik butang “Browse” dan kemudian cari fail sandaran pangkalan data anda.
 • Kemudian klik pada butang “Go” di kanan bawah skrin anda untuk memulakan proses import. Setelah import selesai, anda akan melihat tanda semak hijau di bawah tab dan pemberitahuan yang seharusnya mengatakan seperti ini, “Import berjaya diselesaikan,… ..”
 • Sekiranya anda perlu mengimport lebih banyak atau lebih banyak pangkalan data, anda perlu mengulangi dan menyelesaikan langkah 3 – 7 untuk setiap pangkalan data yang ingin anda import.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map