Senarai Semak Pelancaran Laman Web

Senarai Semak Pelancaran Laman Web PercumaMembangun laman web tidak pernah semudah ini dengan semua pembangun laman web dan perisian IDE yang ada sekarang. Walau bagaimanapun, melancarkan laman web dengan asas yang kukuh dan tanpa cegukan adalah perkara yang sama sekali berbeza. Agar laman web anda berjalan lancar, anda perlu menjaga elemen di luar penyediaan beberapa halaman dan salinan penulisan.


Banyak pemilik laman web membuat laman web baru dengan cepat, kemudian menghabiskan banyak masa untuk memasang sijil SSL, menulis kandungan dan menyiapkan analisis.

Sebaik-baiknya, itu semua elemen yang harus anda atasi sebelum ini pelancaran laman web anda, supaya anda dapat memberi tumpuan kepada perkara yang penting – meningkatkan khalayak anda dan menerbitkan kandungan terbaik yang anda boleh.

Dalam artikel ini, kami akan membimbing anda melalui senarai semak 17 mata hampir setiap elemen yang perlu anda kendalikan sebelum hari pelancaran.

Mari bersiap sedia untuk melancarkan laman web anda!

Pemeriksaan Pelancaran Laman Web 17 Langkah

 1. Memeriksa SSL anda (HTTPS)
 2. Mengemas kini sistem CMS anda ke versi terkini
 3. Menyiapkan sandaran
 4. Mengintegrasikan analisis
 5. Memastikan semua halaman ditambahkan
 6. Menguji navigasi dan pautan laman web anda
 7. Proofreading isi dan salinan
 8. Memastikan laman web dapat diakses
 9. Memeriksa laman web anda pada peranti mudah alih
 10. Menguji laman web anda pada penyemak imbas yang berbeza
 11. Memeriksa peta laman
 12. Menjana robots.txt
 13. Menambah metadata dan tajuk
 14. Menggunakan penanda Skema
 15. Mengkonfigurasi struktur permalink laman web
 16. Memandangkan integrasi AMP
 17. Membuat profil media sosial untuk laman web anda

1. Pastikan Sijil SSL Anda Berfungsi (HTTPS)

Secure Sockets Layer (SSL) mengesahkan identiti laman web anda dan membolehkan anda menggunakan HTTPS untuk pemindahan data yang selamat. Sangat penting untuk laman web e-dagang khususnya, walaupun sebenarnya tidak ada alasan untuk melangkau langkah ini tanpa mengira niche anda, terutamanya kerana anda dapat menghasilkan sijil SSL secara percuma.

Banyak hos web yang baik akan menguruskan penyediaan sijil SSL untuk anda.

Sekiranya tidak, anda boleh menggunakan perkhidmatan seperti Mari kita Encrypt untuk menghasilkan sijil percuma dan menyediakannya secara manual.

Sijil Lets Encrypt.

Namun, perlu diingat bahawa beberapa laman web memerlukan pelbagai jenis sijil, oleh itu anda mungkin perlu membelinya. Dalam kedua-dua kes, anda ingin mendapatkan sijil anda dari awal.

Mengaktifkan Trafik HTTPS

Setelah sijil SSL anda di tempat, anda dapat mengubah semula semua lalu lintas laman web anda melalui HyperText Transfer Protocol Secure (HTTPS.) Oleh itu, anda memastikan keselamatan semua data berulang-ulang dari laman web anda. Selain itu, kebanyakan penyemak imbas akan memaparkan sama ada laman web anda diaktifkan HTTPS:

Contoh sambungan yang disulitkan.

Sekiranya anda tidak mengkonfigurasi laman web anda untuk menggunakan HTTPS, pengunjung akan mendapat amaran ketika mereka mencuba untuk mengaksesnya, yang sangat buruk untuk perniagaan dan tahap lalu lintas anda:

Amaran sambungan yang tidak selamat.

Untuk mengelakkan amaran besar dan bermasalah ini, kami mengesyorkan untuk mengikuti Garis panduan Google untuk mengaktifkan HTTPS. Sekiranya anda pengguna WordPress, kami juga menulis panduan tentang cara memindahkan laman web anda ke HTTPS, yang ingin anda perhatikan.

2. Kemas kini Sistem Pengurusan Kandungan Anda (CMS) ke Versi Terkini

Menggunakan CMS dapat mempermudah kehidupan anda dengan banyak cara. Jenis perisian ini biasanya memberi anda pelbagai alat untuk membuat, mengemas kini, dan mengurus halaman anda, walaupun anda tidak mempunyai pengetahuan pembangunan web.

Walau bagaimanapun, seperti perisian lain, anda perlu mengemas kini CMS anda untuk memastikannya tetap stabil dan memberikan anda ciri-ciri terkini. Untuk contoh dunia nyata, lihat WordPress. CMS ini melancarkan kemas kini kerap dan merangkumi ciri baru setiap beberapa bulan.

Sebelum melancarkan laman web anda, anda ingin memeriksa semula bahawa anda menggunakan versi terbaru CMS anda dan sama ada ia berfungsi dengan baik di laman web anda. Ini secara praktikal akan memastikan anda tidak akan mengalami kejutan buruk pada hari pelancaran dan seterusnya.

Sebilangan besar CMS akan memberitahu anda kapan anda perlu mengemas kini perisian, jadi tetap mengikuti siaran terbaru seharusnya tidak menjadi masalah. Walaupun laman web anda disiarkan secara langsung, kami mengesyorkan agar anda sentiasa mengemas kini CMS anda setiap kali versi baru disiarkan, jadi perhatikan pemberitahuan.

3. Sediakan Penyelesaian Sandaran

Ringkasnya, sandaran boleh menjadi penyelamat. Anda semestinya mempunyai sandaran laman web baru-baru ini, yang boleh anda pulihkan jika yang terburuk berlaku pada laman web anda. Pertimbangkan cadangan sebagai jalan terakhir. Ia tidak menghalang apa-apa tetapi menjadi tidak ternilai apabila ada yang salah.

Terdapat banyak cara untuk membuat sandaran laman web anda. Anda boleh menyalin dan memuat turun fail secara manual, menggunakan perkhidmatan pihak ketiga, atau melakukannya melalui hos web anda.

Contoh penyelesaian sandaran hosting web.

Untuk ketenangan, kami mengesyorkan menggunakan hos web yang menawarkan penyelesaian sandaran secara lalai. Oleh itu, anda tidak perlu risau untuk mengkonfigurasi apa-apa, dan jika ada yang tidak betul, anda boleh memulihkan laman web anda dengan beberapa klik. Walau bagaimanapun, selalu ada baiknya menyediakan penyelesaian pihak ketiga, untuk mendapatkan sandaran di luar laman web sebagai perlindungan tambahan.

4. Gabungkan Penyelesaian Analitis

Analisis laman web memberi anda maklumat mengenai pengunjung laman web anda. Ini termasuk lalu lintas, tingkah laku, data demografi, dan banyak lagi. Bukan keterlaluan untuk mengatakan tanpa analisis, anda kebanyakannya buta. Anda mungkin tahu sama ada laman web anda mendapat lalu lintas, tetapi anda tidak akan mendapat gambaran tentang apa yang dilakukan oleh pelawat anda dan dari mana mereka datang.

Untuk memberi anda contoh, lihat analisis kadar pentalan laman web anda. Sekiranya kadar yang anda lihat terlalu tinggi, anda dapat membuat kesimpulan bahawa ada masalah dengan UX atau prestasi laman web anda, dan mengambil tindakan sebelum bertambah buruk.

Terdapat banyak platform analisis untuk dipilih, tetapi kami peminat besar Analitis Google. Bukan sahaja percuma, tetapi juga membuang banyak data ke wajah anda.

Lihat pada Analitis Google.

Walaupun terlalu banyak data boleh menakutkan, bukan masalah buruk untuk dimiliki. Mengintegrasikan Google Analitis ke laman web anda adalah mudah, jadi kami mengesyorkan anda melakukannya sejak awal.

Namun, perlu diperhatikan bahawa laman web baru sering tidak mendapat banyak lalu lintas. Ini bermakna mungkin memerlukan beberapa saat sehingga alat analisis anda mula mengumpulkan maklumat berharga. Walaupun begitu, lebih baik anda menggunakannya sejak awal, jadi anda tidak perlu mengejarnya nanti.

5. Pastikan Semua Halaman yang Anda Perlu Ada di Tempatnya

Apabila anda melayari laman web dengan halaman yang belum selesai, kemungkinan pengunjung akan menganggap laman web itu terbengkalai atau tidak lengkap. Keduanya tidak kelihatan baik untuk laman web mana pun, dan boleh mempengaruhi tahap kepercayaan pengguna dan profesionalisme.

Masalah biasa dengan membina laman web adalah pada mulanya kita sering berfikir terlalu bercita-cita tinggi. Daripada memikirkan halaman utama yang diperlukan laman web anda dari awal, anda akhirnya mempertimbangkan berpuluh-puluh pilihan untuk merealisasikan yang ideal di kepala anda. Cita-cita tahap ini hebat, tetapi boleh (dan sering berlaku) melambatkan pelancaran laman web anda.

Nasihat kami adalah kembali ke papan gambar dan gariskan halaman mana yang penting untuk fungsi laman web anda. Ikutilah pelancaran anda dan pastikan mereka semua siap untuk umum. Setelah laman web anda disiarkan secara langsung, anda boleh mula memikirkan untuk mengembangkannya.

Aspek lain yang dapat menjadikan laman web kelihatan setengah matang adalah adanya pautan yang terputus. Kami mungkin memaafkan satu atau dua pautan keluar yang rosak, tetapi jika kami memasuki menu navigasi kereta, itu boleh menjadi pemecah perjanjian.

Walau bagaimanapun, melainkan jika jumlah halaman laman web anda sedikit, memeriksa setiap pautan dengan tangan boleh sangat memakan masa. Nasib baik, terdapat banyak alat dalam talian yang lakukan pemeriksaan pautan untuk anda:

Menggunakan pemeriksa pautan yang rosak.

Biarkan pemeriksa pautan melakukan perkara itu, dan perbaiki pautan yang rosak dalam kandungan anda, yang hanya memerlukan beberapa minit.

7. Proofread Isi dan Salinan Anda

Untuk elemen pertama, mari kita berpegang pada asasnya. Tidak ada yang mahu mengunjungi laman web yang penuh dengan kesalahan ketik, atau salinan yang berbunyi seolah-olah mesin menulisnya. Sebelum laman web anda disiarkan secara terbuka, anda perlu menggunakan sisir bergigi halus dan memastikan anda mengetahui aspek seperti:

 • Kesalahan tatabahasa dan ejaan
 • Ketidakselarasan dengan salinan anda
 • Kandungan berlebihan

Sekiranya anda memerlukan sedikit pertolongan, anda boleh menggunakan dalam talian alat menyemak tatabahasa, seperti Grammarly untuk membantu anda mengatasi kesilapan yang biasa:

Menggunakan penyunting Tatabahasa.

Walaupun alat pemeriksa tatabahasa terbaik tidak dapat menebus penulisan yang buruk. Sekiranya anda menganggap salinan anda lemah, luangkan masa untuk menulis semula bit penting sebelum dilancarkan. Jika tidak, laman web anda akan kelihatan tidak profesional.

8. Pastikan Laman Web Anda Boleh Diakses

Laman web yang hebat bukan hanya mengenai gaya atau bahan, tetapi juga menawarkan Pengalaman Pengguna (UX) yang hebat. Ini bermaksud mudah berinteraksi dengan, membaca dan menavigasi. Kami telah membahas beberapa langkah ini dalam perkara sebelumnya. Walau bagaimanapun, masih ada beberapa panduan kebolehaksesan yang ingin anda ikuti, termasuk:

 • Memastikan pengguna dapat menavigasi laman web anda menggunakan papan kekunci
 • Menambah teks alt ke gambar anda
 • Menggunakan tajuk dengan betul
 • Memastikan borang anda berfungsi

Semua gabungan kecil ini menjadikan laman web yang sangat mudah diakses. Ini bermaksud hampir 100 peratus pelawat anda dapat menikmati laman web anda, dan anda memberikan pengalaman menyeluruh yang lebih baik bagi mereka yang mengalami masalah juga.

9. Periksa Laman Web Anda di Peranti Mudah Alih

Sebilangan besar dunia berinteraksi dengan web terutamanya melalui peranti mudah alih. Walau bagaimanapun, tidak semua laman web dibina dengan mempertimbangkan peranti mudah alih. Beberapa masalah yang mungkin dihadapi oleh laman web anda termasuk:

 • Sukar untuk berinteraksi (mis. Teks yang terlalu besar atau kecil, elemen yang sukar diklik, dll.)
 • Menggunakan media yang tidak dioptimumkan untuk ukuran skrin kecil

Ringkasnya, anda mahu laman web anda mesra telefon bimbit dari hari pertama. Cara termudah untuk mengujinya adalah dengan meraih peranti mudah alih anda sendiri, memeriksa untuk melihat apakah navigasi itu mudah, dan berinteraksi dengan laman web untuk mengatasi masalah:

Menguji laman web yang responsif.

Terdapat juga banyak alat dan perkhidmatan yang boleh anda gunakan untuk menguji kesediaan mudah alih laman web anda. Sebagai contoh, Google menawarkan a Ujian Mesra Mudah Alih anda boleh berjalan di laman web anda secara percuma. Ujian menghasilkan laporan menyeluruh yang memberitahu anda apa yang anda lakukan dengan betul, salah, dan bagaimana memperbaikinya. Sangat sesuai untuk mengukur kesesuaian skrin kecil anda dengan cepat.

10. Uji Masalah dengan Pelayar Berbeza

Anda mungkin menjumpai laman web yang berfungsi pada satu penyemak imbas, tetapi bukan yang lain (terutama jika anda berusia 90-an.) Tidak perlu dikatakan, anda tidak mahu ini berlaku dengan anda laman web, jadi penting anda mengujinya menggunakan penyemak imbas yang berbeza sebelum dilancarkan.

Disana ada beratus-ratus penyemak imbas yang boleh anda uji, tetapi sejujurnya, kebanyakan orang menggunakan lima besar. Ini adalah Chrome, Safari, Internet Explorer / Edge, Firefox, dan Opera. Cukup mudah untuk memasang semuanya dan uji laman web anda secara manual.

Sekiranya anda ingin berusaha lebih jauh, terdapat juga perkhidmatan dalam talian yang memberi anda banyak pilihan penyemak imbas yang lebih jelas untuk menguji laman web anda. Walau bagaimanapun, beberapa ujian dalaman yang cepat dengan lima besar sudah cukup untuk kebanyakan kes.

11. Periksa Peta Laman XML Anda

Peta laman XML adalah fail yang merangkumi semua URL yang harus diindeks oleh enjin carian di laman web anda. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan peta laman untuk memastikan Google tidak kehilangan halaman utama, jadi halaman tersebut muncul di SERP seperti yang anda harapkan:

Contoh peta laman XML.

Dengan kata lain, peta laman adalah koleksi URL yang mudah. Anda boleh menggunakan perkhidmatan dalam talian dengan mudah untuk merangkak laman web anda dan membantu anda mengumpulkan peta laman secara automatik. Setelah siap, anda boleh menyerahkannya ke enjin carian.

12. Menjana a robots.txt Fail

Walaupun mereka tidak sama, robots.txt fail serupa dalam beberapa cara untuk peta laman. Fail ini memberitahu enjin carian halaman mana yang seharusnya dan tidak boleh dirayapi. Dengan fail ini, anda juga dapat memberitahu perayap bagaimana merawat pautan luaran, menyekat ejen tertentu dan banyak lagi. Inilah caranya robots.txt fail kelihatan:

Contoh fail robots.txt.

Jenis fail ini boleh menjadi sangat rumit, jadi kami mengesyorkan anda lihat garis panduan Google mengenai apa yang perlu disertakan dan cara memformat anda.

13. Tambahkan Metadata ke Semua Catatan dan Halaman Anda

Bagi yang belum tahu, metadata adalah pengumpulan maklumat yang digunakan oleh enjin carian untuk menentukan sama ada kandungan anda relevan. Terdapat pelbagai elemen metadata yang boleh anda tambahkan pada catatan dan halaman anda, tetapi dua elemen utama adalah:

 1. Tag tajuk: Ini adalah tajuk yang muncul di Halaman Hasil Mesin Pencari (SERP)
 2. Huraian meta: Ini adalah keterangan ringkas di bawah tag tajuk anda.

Tujuannya adalah untuk membuat kombinasi tajuk dan meta deskripsi yang menarik pengguna untuk mengklik laman web anda ketika ia muncul dalam SERP.

Contoh halaman SERPs.

Ingat, anda perlu menambahkan metadata ke semua halaman di laman web anda. Perkara yang sama juga berlaku untuk setiap kandungan baru yang anda terbitkan. Semakin banyak metadata anda ‘tepat pada masanya’, semakin besar kemungkinan lalu lintas organik menghampiri anda.

14. Gunakan Skema Markup Bila Mungkin

Terdapat lebih banyak data yang dapat anda tambahkan ke halaman anda untuk memberikan idea yang lebih baik kepada enjin carian mengenai jenis kandungan yang mereka hadapi. Sebagai contoh, Penanda skema adalah jenis kod yang boleh anda sertakan di halaman anda, yang dapat membantu meningkatkan kadar Klik-Melalui (CTR) anda secara dramatik dalam SERP.

Dengan menggunakan Skema, halaman anda dapat dipaparkan sebagai coretan kaya. Ini adalah hasil yang menawarkan lebih banyak maklumat kontekstual yang mungkin diminati pengguna. Contohnya, jika anda menerbitkan resipi dalam talian, anda boleh menggunakan penanda Skema untuk menghasilkan coretan yang memaparkan gambar, maklumat kalori, masa memasak, dan banyak lagi:Dua resipi pai epal.

Disana ada beratus-ratus jenis unsur anda boleh menggunakan dengan Skema markup, jadi perlu mengetahui kodnya sebelum dilancarkan. Ini mungkin perbezaan antara pelancaran perlahan dan yang berjaya.

Pada satu ketika, anda mungkin menemui laman web yang menggunakan struktur URL yang rumit, seperti laman web anda.com/public/2018/post=3463452

Sepintas lalu dapat memberitahu anda jenis kandungan yang anda hadapi, tetapi di luar ini, URL tidak banyak memberitahu anda. Lebih penting lagi, URL seperti ini boleh menjadi agak tidak berat sebelah dan tidak dapat dilupakan. Sebaik-baiknya, anda akan menggunakan pautan tetap seperti laman web anda.com/blog/classic-carbonara-recipe

Struktur URL yang ‘cantik’ bukan sahaja lebih berkesan, tetapi juga memberi banyak maklumat kepada pengunjung. Sebaik-baiknya, anda ingin menggunakan struktur permalink yang sesuai dengan keperluan anda. Dengan begitu, anda tidak perlu menukar jalan setelah menerbitkan pustaka kandungan yang luas.

Seperti banyak tetapan WordPress yang lain, mengubah struktur permalink anda mudah dilakukan. Sebenarnya, WordPress mempunyai artikel penuh mengenai perkara itu, dan anda seharusnya dapat mencapainya dalam beberapa minit.

16. Pertimbangkan Integrasi AMP

Accelerated Mobile Pages (AMP) Google adalah kerangka kerja yang bertujuan untuk meningkatkan prestasi web melalui sekumpulan panduan yang mereka percaya menjadikan laman web ‘lebih baik’. Seperti yang anda harapkan dari namanya, fokus besar pada skrin yang lebih kecil, walaupun anda dapat melihat halaman ini dengan ukuran apa pun.

Telah terjadi banyak kontroversi mengenai proyek ini sejak awal, kerana ia dapat mempengaruhi gaya dan pengalaman untuk banyak laman web. Sebaliknya, menggunakan AMP dapat meningkatkan halaman Anda dalam SERP dengan muncul di atas kandungan organik.

Walaupun begitu, AMP tidak sesuai untuk semua jenis laman web, jadi anda ingin mempertimbangkan dengan teliti sama ada menggunakannya atau tidak. Sekiranya kita bercakap mengenai blog atau halaman kandungan teks, AMP boleh menjadi sangat sesuai. Secara keseluruhan, ini bukan syarat (tidak seperti kebanyakan elemen dalam senarai semak ini), tetapi perlu dipertimbangkan jika anda belum melakukannya.

17. Buat Profil Media Sosial untuk Laman Web Anda

Sebilangan besar laman web yang berjaya juga mempunyai kehadiran yang sihat di media sosial. Dengan kata lain, mereka mempunyai profil aktif yang sering menerbitkan kandungan baru, berinteraksi dengan pengikut, dan menghasilkan beberapa ‘buzz’.

Masa terbaik untuk mula membina kehadiran media sosial laman web anda adalah dari hari pertama. Namun, sebelum anda memulakan, anda ingin mengetahui platform mana yang paling sesuai untuk kandungan anda.

Ambil restoran, sebagai contoh. Anda mungkin tidak mahu akaun Twitter, tetapi kehadiran di Instagram pasti idea yang baik.

Suapan Instagram yang berkaitan dengan makanan.

Memusatkan perhatian pada platform di mana khalayak anda mungkin akan menjimatkan banyak masa dan usaha anda. Walaupun begitu, pengikut bangunan dapat mengambil masa yang lama. Walaupun anda mungkin tidak melihat banyak keuntungan dari awal, ia akan membuahkan hasil dalam jangka panjang, kerana anda dapat mengarahkan pengguna tersebut kembali ke laman web anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map