Shopify vs. WordPress (WooCommerce) untuk E-Dagang?


Shopify vs WordPress


“Saya ingin membina kedai e-dagang … tetapi haruskah saya menggunakan Shopify atau WordPress?”

Itulah sebenarnya soalan yang biasa kita sampaikan di laman webetup.org. Sebenarnya, kami mendapatkannya lebih daripada 2-3 kali sehari.

Sebab? Setiap hari, semakin banyak orang memutuskan untuk melancarkan kedai e-dagang mereka sendiri, tetapi dengan segera mereka bertemu dengan lebih banyak soalan daripada jawapan:

Platform apa yang harus saya gunakan?

Adakah saya perlu membayar sebarang yuran?

Bolehkah saya menjual ebook dan muat turun atau hanya produk fizikal?

Bolehkah saya “dropship”?

Apakah kebaikan dan keburukan Shopify vs. WordPress?

dan lain-lain…

Seperti kebanyakan perkara dalam hidup, jawapan pendek untuk sama ada anda harus menggunakan Shopify atau WordPress adalah: Ini bergantung…

Kami tahu bahawa anda sangat membenci jawapan itu seperti yang kami lakukan, tetapi tunggu – dengan jawapan pendeknya, kami kini dapat memberi tumpuan kepada yang berguna. Mari selami topik dan lihat apabila lebih baik menggunakan Shopify melalui WordPress, untuk siapa ia menjadi penyelesaian yang lebih baik, dan mengapa anda mempertimbangkan Shopify (atau WordPress) di tempat pertama.

Adakah WordPress untuk Segalanya, Termasuk Laman Web E-Dagang?

Kami selalu menjadi peminat WordPress yang gemar, dan nasihat kami setiap kali ada yang memerlukan laman web untuk tujuan apa pun – sebarang tujuan! – Adakah, “Hei, mengapa tidak WordPress?”

Melihat apa yang mungkin dilakukan dengan Shopify dan betapa mudahnya semuanya, malah kami mula mempunyai pemikiran kedua.

Maksud kami, WordPress sememangnya hebat sebagai platform laman web. Ia dengan mudah dapat mengatasi apa sahaja yang anda lemparkan dan menjadikan laman web anda mudah diakses dan tersedia untuk dilihat oleh seluruh dunia.

Pada masa yang sama, kedai e-dagang adalah jenis haiwan yang sangat spesifik, dan ia adalah sangat sangat berbeza dengan blog biasa atau laman web berita.

WordPress dibina berdasarkan kandungan – kandungan yang dimaksudkan untuk dimakan secara percuma, lebih kurang. Anda boleh menerbitkan catatan blog, video, gambar, dan lain-lain, tetapi prinsip utamanya adalah semuanya tersedia untuk sesiapa sahaja yang tersandung pada URL.

Realiti kedai e-dagang berbeza.

Apa yang mereka tawarkan terletak di belakang paywall. Seluruh laman web perlu berhati-hati ketika menangani data penting pelanggan (seperti kad kredit, maklumat peribadi). Ia perlu selamat. Untuk menyelesaikan semuanya, ia juga perlu dapat menangani pesanan masuk, memprosesnya, dan memastikan bahawa tidak ada yang jatuh melalui celah-celah sepanjang jalan.

Dengan kata lain, terdapat banyak perkara yang berbeza mengenai kedai e-dagang berbanding dengan platform penerbitan standard.

Pada ketika itu, kita harus bersedia untuk menerima kenyataan bahawa WordPress tidak sempurna untuk segalanya. Kadang kala, anda hanya memerlukan platform yang dibina untuk mengendalikan kedai e-dagang.

Perbezaan Utama Antara Shopify dan WordPress

Dalam satu ayat, perbezaan utama antara Shopify dan WordPress adalah Shopify adalah alat / perkhidmatan dalam talian, sedangkan WordPress adalah perisian yang berdiri sendiri bahawa anda perlu memasang sendiri.

Untuk menggunakan Shopify, yang harus anda lakukan hanyalah pergi ke Shopify.com dan mendaftar untuk membuat akaun. Setelah selesai, anda hanya perlu menjalani persediaan cepat, dan kedai e-dagang anda sudah siap dan beroperasi.

Untuk menggunakan WordPress sebagai platform e-dagang anda, sebaliknya, memerlukan lebih banyak langkah:

 1. Pertama, anda perlu membeli domain dan akaun web hosting di mana anda boleh memasang versi lalai WordPress.
 2. Anda perlu memilih tema (reka bentuk) untuk laman web anda, ditambah beberapa plugin untuk mengurus SEO, integrasi media sosial dan lain-lain.
 3. Selepas itu, anda memerlukan plugin seperti WooCommerce untuk memberi anda semua ciri e-dagang (yang tidak terdapat dalam WordPress).
 4. Akhirnya, anda perlu melalui proses konfigurasi kedai e-dagang anda (perincian kedai, integrasi gerbang pembayaran, produk, dan lain-lain). Mereka juga boleh mengambil masa sendiri.

Akhir sekali, dengan Shopify, anda juga mendapat sokongan, yang bermaksud sekiranya anda menghadapi masalah dengan platform, anda hanya boleh menghubungi pasukan sokongan, dan mereka (kemungkinan) akan menyelesaikannya.

Dengan WordPress, tidak ada sokongan.

Fikirkan dengan cara ini, Shopify seperti pergi ke IKEA, membeli meja dari rak, dan kemudian hanya memasangnya di rumah. WordPress seperti pergi ke kedai perkakasan, membeli papan, paku, gam, alat, dan kemudian pulang dan membina sendiri meja.

Pendedahan penuh: WebsiteSetup memperoleh komisen jika anda akhirnya membeli shopify atau bluehost + woocommerce melalui pautan rujukan dalam perbandingan ini. Terima kasih atas sokongan anda!

Shopify – Apa Itu?membeli-belah

Inilah fakta-fakta:

 • E-dagang serba lengkap penyelesaian / alat. Ini membolehkan anda membina kedai e-dagang yang berfungsi dari awal, tanpa bantuan pereka atau pembangun.
 • Tidak ada kemahiran pengekodan yang diperlukan untuk menggunakan Shopify.
 • Ini adalah alat berbayar – dari $ 29 hingga $ 299 sebulan.
 • Ia membolehkan anda menjual apa sahaja yang anda mahukan (barang, perkhidmatan, produk, digital dan fizikal, dan juga kapal terbang).
 • Gunakannya di luar talian dan dalam talian (anda boleh menggunakannya sebagai kedai dalam talian anda, tetapi juga menggunakan sesuatu yang dipanggil Tempat jualan dengan Shopify, yang merupakan sistem mereka untuk kedai runcit yang memungkinkan anda mengintegrasikan kedai di lokasi dengan persediaan anda di Shopify).
 • Lebih daripada 100+ reka bentuk kedai dalam talian untuk dipilih (sebahagiannya dibayar).
 • Setiap laman web baru mendapat subdomain khusus secara percuma – misalnya, YOURSTORE.shopify.com.
 • Terdapat sokongan 24/7.

WordPress (WooCommerce) – Apa Itu?WordPress

Perkara pertama yang pertama, WordPress adalah banyak perkara, tetapi untuk tujuan sumber ini, kami memfokuskan terutamanya pada aspek spektrum e-dagang dan menghilangkan sebahagian besar ciri dan kebolehan WordPress.

 • Laman web all-in-one perisian. Ini membolehkan anda membina laman web apa pun, dengan syarat anda dapat mengendalikan penyediaan sedikit teknikal – melibatkan pemasangan perisian itu sendiri, memasang pemalam, memasang tema, dan kemudian memasang pemalam e-dagang untuk menangani operasi kedai.
 • Beberapa kemahiran membina laman web diperlukan. Bergantung pada penyesuaian yang ingin anda laksanakan, anda mungkin memerlukan kemahiran pengkodan atau reka bentuk juga.
 • Perisian WordPress adalah percuma. Untuk menggunakannya, anda perlu mendaftar untuk host web dan membeli nama domain. Apabila semuanya disatukan, anda boleh memulakan dengan WordPress sekitar $ 5 / bulan.
 • Ciri pengurusan kandungan yang hebat.
 • Ribuan tema / reka bentuk untuk dipilih, percuma dan berbayar.
 • Kemungkinan peluasan yang luar biasa melalui pemalam.
 • Tiada sokongan langsung, tetapi komuniti sokongan yang sangat membantu.

Bilakah Anda Perlu Menggunakan Shopify Over WordPress?

Shopify menonjol seperti penyelesaian e-dagang yang disesuaikan untuk semua orang. Dimana semua orang, kami bermaksud orang yang mungkin tidak mempunyai kemahiran membina laman web atau pengekodan, namun masih mahu dapat membuat kedai dalam talian yang hebat dengan sendirinya.

Manfaat utama bekerja dengan Shopify adalah anda dapat memulakan dalam beberapa minit dan mula melayani pelanggan pertama anda dengan segera.

Walaupun mengetepikan kemahiran pengekodan dan pembinaan laman web – yang tidak anda perlukan – anda juga tidak perlu sepenuhnya mengetahui pelbagai realiti perniagaan e-dagang itu sendiri. Shopify membantu anda menetapkan perkara seperti inventori, cukai, tetapan penghantaran dan sebagainya. Dengan kata lain – ia menyelesaikan setiap aspek perniagaan yang membosankan terakhir.

Kedua, Shopify juga merupakan penyelesaian yang sangat berpatutan. Untuk memulakan, anda hanya memerlukan $ 9 sebulan. Dengan harga itu, anda mendapat akses ke lebih banyak reka bentuk laman web dan pilihan penyesuaian.

Sayan-a-ringkasnya untuk “kapan menggunakan Shopify?”:

 • Pilihan a): Gunakannya jika anda tidak mempunyai laman web apa pun, dan anda ingin melancarkan kedai e-dagang yang berkualiti dengan cepat.
 • Pilihan b): Gunakannya jika anda tidak mempunyai kemahiran reka bentuk, pengekodan, atau pembinaan laman web, dan anda tidak mahu menyewa sesiapa untuk menetapkan kedai e-dagang untuk anda.
 • Pilihan c): Gunakannya jika anda ingin mengintegrasikan kedai dalam talian anda dengan kedai di lokasi luar talian anda.
 • Pilihan d): Gunakannya jika anda memerlukan platform e-dagang yang hebat dengan akses kepada sokongan pelanggan … sekiranya berlaku.

Sekiranya ada perkara di atas yang menggambarkan anda, cari Shopify.

Ia juga tidak menjadi masalah sama ada anda ingin menjual produk fizikal, muat turun digital, perkhidmatan, atau bahkan melakukan dropship. Shopify boleh menangani apa sahaja. Jumlah produk yang anda tawarkan juga bukan faktor (sama ada 1 atau 1000).

Bilakah Menggunakan WordPress Over Shopify?

WordPress adalah pusat kuasa. Ini adalah platform laman web yang sempurna, mampu menjalankan semua jenis laman web.

Tetapi ada tangkapan. Atau, beberapa tangkapan, lebih tepatnya.

 • WordPress adalah perisian = anda boleh mendapatkannya secara percuma, tetapi kemudian anda harus memasangnya sendiri di host web, mengkonfigurasinya, dan akhirnya melancarkan laman web dengannya.
 • Di luar kotak, WordPress adalah platform blogging. Ia sama sekali tidak menyediakan ciri e-commerce. Yang anda boleh dapatkan melalui pemalam. Seperti WooCommerce yang popular.
 • Selain daripada plugin e-commerce, anda memerlukan banyak plugin lain untuk menangani beberapa pilihan standard seperti SEO dan media sosial. Anda juga memerlukan tampan dan berjenama tema (reka bentuk) – untuk menjadikan kedai e-dagang anda kelihatan unik dan asli.

Maksudnya ialah WordPress mungkin merupakan jalan penyelesaian untuk pengguna yang lebih bijak. Anda perlu merasa selesa mengedit fail PHP dengan tangan, menyambung ke pelayan anda melalui FTP, dan menghabiskan waktu petang di beberapa panel tetapan.

Yang dikatakan, perkara tersebut di atas WooCommerce adalah pemalam e-dagang yang hebat. Ini memberi anda semua ciri yang mungkin anda minta, mis. troli membeli-belah, katalog produk, pembayaran dalam talian, kupon, dan sebagainya. Yang paling penting, pemalamnya percuma!

Awak boleh cari keranjang belanja WordPress alternatif di sini.

woocommerce

Sayan-a-ringkasnya untuk “kapan menggunakan WordPress untuk e-commerce?”:

 • Pilihan a): Gunakannya jika anda sudah mempunyai laman web WordPress, dan anda sudah biasa dengan antara muka. Sebagai contoh, WooCommerce menggunakan organisasi panel pentadbir yang sama untuk produk dan pesanan anda, jadi tidak ada keluk pembelajaran tambahan.
 • Pilihan b): Gunakannya jika anda sudah mempunyai laman WordPress dan anda ingin meminimumkan kos dengan tidak perlu lagi melabur dana dalam platform e-dagang baru.
 • Pilihan c): Gunakannya jika anda sesekali selesa bereksperimen dengan kod sumber.
 • Pilihan d): Gunakannya jika anda dapat mengatasi tanpa sokongan pelanggan yang cepat bertindak balas.

Mengenai bahagian terakhir: Sekarang, anda mungkin merasakan sokongan pelanggan bukanlah masalah besar. Tetapi ingat bahawa ini adalah perniagaan anda yang kami bicarakan di sini. Contohnya, jika berlaku sesuatu yang menyebabkan laman web anda tidak berfungsi, tidak mempunyai talian dalam talian sepanjang hari boleh dan akan memberi kesan serius kepada pendapatan perniagaan anda. Juga, banyak tekanan semasa kita mengalaminya.

Inilah masanya kita cenderung menghargai sokongan pelanggan yang beroperasi 24/7!

WordPress atau Shopify? Jawapan Yang Lebih Singkat.

Sekiranya pilihan di atas tidak memenuhi citarasa anda, kami mempunyai jawapan yang lebih pendek untuk anda.

Perlu diingat bahawa ia adalah besar penyederhanaan berlebihan. Dalam banyak senario, anda lebih baik mengikuti salah satu pilihan di atas. Tetapi jika anda mahukan jawapan pendek-pendek maka di sini adalah:

 • Sekiranya anda sudah mempunyai laman web WordPress, cukup pasang WooCommerce dan lancarkan kedai e-dagang sebagai elemen dari laman web yang ada.
 • Sekiranya anda belum mempunyai laman web, lancarkan kedai e-dagang anda dengan Shopify.

Motif saya untuk perkara ini ada dua: Menjimatkan masa dan wang.

Cukup sederhana – jika anda sudah menjalankan laman web WordPress, maka akan menjadi lebih cepat dan lebih murah dengan hanya menambahkan komponen e-dagang ke laman web tersebut dan bukannya membina sesuatu yang baru. Sebaliknya, jika anda belum mempunyai laman web, maka lebih pantas dan mudah untuk pergi ke laluan lain dan melancarkan kedai e-dagang dengan platform khusus seperti Shopify. Itu sahaja!

Bacaan lanjut:

 1. Cara Memasang & Menggunakan Shopify
 2. Cara Memasang & Menggunakan WordPress / WooCommerce
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map