Tutorial Pangkalan Data MyHQL BlueHost

Sejak ditubuhkan pada tahun 2003, BlueHost terus memenuhi apa tujuan utamanya, iaitu memberikan pengalaman hosting web yang tiada tandingannya kepada pelanggan mereka. Untuk mencapai tujuan ini, mereka terus menggabungkan ciri, alat dan perkhidmatan hosting yang luar biasa dan berguna untuk pelanggan mereka membuat dan mengurus laman web mereka dengan mudah, serta menyimpan dan mengambil fail dan data penting dengan cekap.


Dengan pangkalan data MySQL BlueHost, anda dapat memastikan bahawa data laman web anda selamat dan terjamin.

Apa itu Pangkalan Data MySQL?

Pangkalan data hanyalah sekumpulan data. Contohnya, komputer anda berfungsi sebagai pangkalan data untuk dokumen dan fail yang telah anda simpan dan simpan. Sementara itu, program pangkalan data adalah jenis perisian komputer yang dirancang untuk menangani sejumlah besar data. Namun, bukannya menyimpan dan membuang data anda secara rawak ke seluruh tempat, program pangkalan data menyimpannya dengan cekap sehingga anda dapat mengambil atau memulihkannya dengan mudah. Di sinilah MySQL masuk ke dalam gambar.

Terdapat banyak program berasaskan web yang perlu menyimpan dan mengambil data secara berkala. Ini termasuk blog, sistem pengurusan kandungan (CMS), dan galeri gambar. Perisian blog, misalnya, perlu menyimpan artikel dan mengambilnya ketika pengunjung pergi ke laman web anda. Perkara yang sama berlaku untuk galeri gambar di mana maklumat mengenai foto disimpan dalam pangkalan data. Tetapi daripada melaksanakan sistem penyimpanan dan pengambilan data mereka sendiri, perisian ini menggunakan program pangkalan data khusus.

Banyak perisian pangkalan data menyokong bahasa komputer yang disebut “SQL”, yang dirancang khusus untuk tujuan tersebut. SQL digunakan oleh mereka yang menginginkan perisian pangkalan data untuk menangani pekerjaan menguruskan data dengan mengirimkan arahan kepadanya. Terdapat banyak pangkalan data di luar sana yang menyokong SQL, termasuk MySQL.

MySQL sebenarnya adalah jenama perisian pangkalan data yang popular yang terdapat di laman web. Anda mungkin melihatnya diiklankan dalam senarai host web, dan juga mengenai keperluan sistem untuk beberapa perisian web seperti di blog dan CMS.

Mengapa Saya Memerlukan MySQL?

Pada titik ini, yang perlu Anda ingat adalah apakah penyedia hosting web anda mempunyai perisian pangkalan data yang diperlukan oleh aplikasi web anda. Biasanya, perisian blog dan CMS yang popular disertakan dengan MySQL. Sebenarnya, hampir semua penyedia hosting web komersial mempunyai MySQL sebagai salah satu bahagian terpenting dalam rancangan hosting mereka, jadi anda mungkin tidak perlu risau.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, jika anda menggunakan blogging atau platform CMS seperti WordPress atau Drupal, anda perlu meletakkan blog atau laman web anda di host web yang menyediakan pangkalan data MySQL kerana ia akan digunakan untuk menyimpan semua kandungan anda, laman web, serta komen pelawat.

Bagaimana Saya Boleh Membuat Pangkalan Data MySQL?

Nasib baik, BlueHost adalah salah satu syarikat hosting web yang menawarkan antara muka yang mesra pengguna yang membolehkan anda membuat pangkalan data MySQL anda sendiri dengan langkah cepat dan mudah. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Log masuk ke cPanel.
 1. Di bawah Pangkalan Data kategori, cari Pangkalan Data MySQL ikon dan klik.
 1. Dari sana, anda akan melihat Pangkalan Data Baru bidang di mana anda mesti memasukkan nama untuk pangkalan data.

Selepas itu, klik pada Buat Pangkalan Data.

 1. Klik pada Pergi balik untuk memeriksa sama ada pangkalan data baru telah muncul dalam jadual Pangkalan Data Semasa anda.

Bagaimana Saya Boleh Memadamkan Pangkalan Data MySQL?

Menghapus pangkalan data MySQL semudah membuatnya. Yang perlu anda lakukan hanyalah pergi ke Pangkalan Data Semasa bahagian dan dari sana, anda boleh mengklik Padamkan Pangkalan Data pautan.

Bagaimana Saya Boleh Membuat Pengguna Pangkalan Data?

Sebaik sahaja anda membuat pangkalan data, anda perlu memberikan pengguna, serta hak istimewa yang ingin anda tambahkan ke pangkalan data yang baru dibuat. Inilah yang perlu anda lakukan semasa membuat pengguna pangkalan data:

 1. Dari panel kawalan, pergi ke Pengguna MySQL bahagian dari Pangkalan Data MySQL
 1. Masukkan nama pengguna di bawah Tambah Pengguna Baru Nama pengguna anda mesti mengandungi maksimum 7 huruf.
 1. Daripada Kata Laluan bidang, masukkan kata laluan pilihan anda. Taip semula di bawah Kata laluan sekali lagi)
 1. Setelah selesai, klik Buat Pengguna.

Sebaik sahaja anda membuat pengguna pangkalan data, anda harus menentukan keistimewaannya. Keistimewaan ini akan menentukan fungsi dan interaksi pengguna dengan pangkalan data. Sebagai contoh, salah satu keistimewaan bagi pengguna adalah dapat menambah dan menghapus maklumat. Itu bergantung pada hak istimewa apa yang anda sertakan untuk pengguna tertentu.

Bagaimana Saya Boleh Memadamkan Pengguna Pangkalan Data?

Untuk menghapus pengguna pangkalan data, cukup pergi ke Pengguna Semasa bahagian, dan kemudian klik ikon “X” merah di sebelah pengguna yang ingin anda hapus. Sangat mudah!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map