Tutorial Pangkalan Data MyMQL InMotion

Apa itu Pangkalan Data MySQL?

Pangkalan data MySQL adalah sistem pengurusan pangkalan data sumber terbuka yang digunakan dan ditawarkan oleh kebanyakan perkhidmatan web hosting. Secara definisi, pangkalan data adalah kumpulan data yang terstruktur dengan baik yang berkisar dari yang paling asas hingga yang paling kompleks, seperti dari daftar nama sederhana hingga koleksi sejumlah besar informasi. Sama seperti bank data fizikal, pangkalan data digunakan untuk memberikan kemudahan dan organisasi dalam pengumpulan dan pengambilan data.


Pangkalan data MySQL adalah pangkalan data relasional yang bermaksud bahawa mereka menyimpan data dalam menyimpan data dalam jadual yang terpisah dan bukannya meletakkan semuanya di satu ruang penyimpanan yang besar. Kelebihan pangkalan data jenis ini adalah bahawa penyimpanan dan pengambilan data sangat cekap kerana fail disusun ke lokasi penyimpanan tertentu. Sebenarnya, istilah SQL bermaksud “Struktur Query Language” dan sejak itu menjadi bahasa akses data yang paling dicari.

Bagaimana saya boleh membuat Pangkalan Data MySQL?

Menjalankan banyak aplikasi seperti perisian untuk eCommerce, aplikasi CMS dan forum sering memerlukan pangkalan data MySQL. Oleh itu, adalah mustahak untuk membuatnya dalam sistem anda.
Pembuatan pangkalan data MySQL adalah proses tiga langkah; yang pertama adalah pembuatan pengguna pangkalan data dan kata laluan, proses kedua adalah memberikan hak istimewa kepada pengguna untuk mengakses pangkalan data dan yang ketiga, penciptaan pangkalan data yang sebenarnya. Ini mungkin terdengar agak menakutkan tetapi dengan penggunaan MySQL Database Wizard yang terdapat di cPanel anda, tugas membuat pangkalan data menjadi cepat, sederhana dan mudah. Ikuti langkah yang berjaya:

 •  Pertama, anda perlu log masuk ke cPanel anda;
 •  Seterusnya, klik “MySQL Database Wizard” yang boleh didapati di bawah tajuk “Pangkalan Data”.
 •  Kemudian di sebelah “Pangkalan Data Baru”, anda perlu memasukkan nama pangkalan data anda;
 •  Seterusnya, klik butang “Next Step”;
 •  Anda akan diminta memasukkan nama pengguna anda di sebelah tab “Nama Pengguna”;
 •  Kemudian, anda juga perlu memasukkan kata laluan di sebelah tab “Kata Laluan”. Anda diminta memasukkan kata laluan dua kali dan kemudian klik “Buat Pengguna”;
 •  Seterusnya, anda perlu memberikan hak istimewa kepada pengguna anda ke pangkalan data anda. Anda hanya boleh mengklik “Semua Keistimewaan” kecuali jika diminta secara khusus oleh pembangun.
 •  Setelah menetapkan hak istimewa, anda perlu mengklik tab “Next Step” yang sebenarnya akan menyelesaikan proses persediaan. Perhatikan bahawa nama pangkalan data dan pengguna pangkalan data anda menggunakan nama pengguna cPanel sebagai awalan. Sekiranya anda perlu membuat pangkalan data tambahan, yang harus anda lakukan hanyalah mengulangi proses yang disenaraikan di atas.

Bolehkah saya mengeksport Pangkalan Data MySQL di phpMyAdmin?

Ada kalanya anda merasa perlu membuat sandaran pangkalan data anda, sama ada sebagai langkah keselamatan atau sebagai keperluan semasa proses pemindahan laman web anda ke pelayan lain. Sebenarnya, sandaran pangkalan data mudah dilakukan dengan mengeksportnya dengan menggunakan phpMyAdmin, alat yang dapat dijumpai di cPanel anda. Untuk mengeksport, lakukan langkah berikut:

 •  Log masuk ke cPanel anda.
 •  Di bawah tajuk “Pangkalan Data”, klik ikon phpMyAdmin dan kemudian pilih pangkalan data yang ingin anda eksport dari senarai di menu sebelah kiri dengan mengkliknya.
 •  Kemudian, klik tab “Eksport” yang terdapat di menu di bahagian atas halaman.
 •  Di bawah tajuk “Eksport”, periksa di bawah “Lihat dump (skema) pangkalan data” dan pastikan bahawa semua jadual dan juga pilihan SQL dipilih.
 •  Kemudian, di bawah “Struktur”, aktifkan pilihan “Tambahkan DROPTABLE / LIHAT / PROSEDUR / FUNGSI” dan pastikan bahawa “Simpan sebagai fail” yang terdapat di kiri bawah halaman dipilih. Perhatikan bahawa jika pangkalan data anda cukup besar, anda boleh memilih “zip” atau “gzip” untuk muat turun yang lebih cepat.
 •  Klik butang “Pergi” di kanan bawah dan kemudian klik “Simpan” ketika diminta. Tindakan ini memulakan proses muat turun ke komputer tempatan anda.

Cara mengimport ke Pangkalan Data MySQL di phpMyAdmin?

Walaupun terdapat keperluan untuk mengeksport pangkalan data, anda juga perlu mengimport satu dari pelayan lain ke pelayan anda. Untuk melakukan ini, anda juga boleh menggunakan phpMyAdmin. Namun, untuk mengimportnya, anda perlu mempunyai fail sandaran pangkalan data yang biasanya menggunakan ekstensi “.sql” walaupun .zip dan tar.gz juga diterima. Untuk mengimport fail, anda perlu melakukan perkara berikut:

 •  Log masuk ke cPanel anda.
 •  Setelah log masuk, klik ikon phpMyAdmin yang akan terdapat di bawah “Pangkalan Data” pada skrin utama cPanel anda.
 •  Kemudian, pilih pangkalan data yang ingin anda import dari antara senarai di menu sebelah kiri.
 •  Pada menu atas, klik tab “Import”.
 •  Kemudian, di bawah “Fail untuk Diimport”, klik butang “Browse” dan kemudian cari fail sandaran pangkalan data anda.
 •  Kemudian klik pada butang “Go” di kanan bawah skrin anda untuk memulakan proses import. Setelah import selesai, anda akan melihat tanda semak hijau di bawah tab dan pemberitahuan yang seharusnya mengatakan seperti ini, “Import berjaya diselesaikan.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map