Cara Memilih Nama Domain


memilih nama domain


Sejauh mana anda harus memikirkan nama domain anda? Adakah ia benar-benar itu penting?

Sekiranya anda mempunyai laman web dan perniagaan yang berkualiti, orang akan mengunjungi laman web anda tidak kira apa domainnya, betul?

Tidak begitu pantas …

Anda lihat, nama domain anda adalah elemen utama laman web anda. Ini boleh membuat atau menghancurkan anda, jadi sangat penting untuk memilih nama domain yang sesuai untuk perniagaan anda.

Tetapi tunggu, mengapa nama domain anda begitu penting?

 1. Ini adalah “kesan pertama” anda. URL anda adalah perkara pertama yang dilihat oleh pelawat anda. Nama domain yang baik dapat memberikan kesan positif dan berkekalan, sementara nama domain yang buruk dapat membuat pengunjung berjalan.
 2. Ia mempengaruhi SEO. Walaupun domain padanan tepat (EMD) adalah bukan lagi keperluan, kata kunci dalam nama domain anda masih dapat membantu peringkat SEO anda.
 3. Ia menentukan jenama anda. Kami akan membincangkannya dalam satu minit – nama domain anda adalah peluang penjenamaan! Nama domain yang betul dapat meningkatkan pengiktirafan jenama.

Unsur-unsur ini hanyalah beberapa sebab mengapa nama domain anda sangat penting.

Bagaimana anda memilih nama domain yang betul? Itulah yang akan saya kongsikan kepada anda hari ini.

Faktor penting memilih nama domain:

 1. Gunakan .com, .org atau .net (yang paling popular)
 2. Berjenama berbanding generik
 3. Lebih pendek lebih baik
 4. Mudah ditaip
 5. Mudah diucapkan
 6. Elakkan tanda hubung dan angka
 7. Pertimbangkan untuk menggunakan kata kunci yang mencerminkan laman web anda
 8. Fikirkan jangka panjang dalam jangka pendek
 9. Periksa sama ada ia tidak dagang
 10. Gunakan penjana nama domain apabila tersekat

Cara Memilih Nama Domain yang Sempurna

1. Gunakan Sambungan Nama Domain Yang Tepat (.com, .org, .net)

Pengedaran TLD teratas

Sumber: domainnamestat.com

Apabila anda memilih peluasan nama domain anda, anda dapat memastikan satu perkara: “.Com” masih yang terbaik.

Menurut penelitian dari DomainNameStat, 43% dari semua domain memiliki ekstensi “.com”.

Kenapa? Nah, “.com” adalah yang paling biasa dan paling mudah diingat.

Walaupun terdapat banyak laman web yang berjaya dengan “.net” dan “.org”, laman web anda mungkin akan lebih baik jika memiliki ekstensi “.com”. Itu pertaruhan paling selamat.

Nasihat saya: Pergi dengan .com. Sekiranya sudah diambil, cuba .net atau .org. Sekiranya ini diambil juga, anda lebih baik melakukan sumbang saran nama domain baru. Dan oh! – Elakkan sambungan pelik seperti “.club”, “.space”, “.pizza” dan sebagainya.

2. Berjenama Lebih Generik

Kreatif dan berjenama selalu lebih baik daripada generik.

Ingat: Nama domain anda adalah bagaimana pengunjung akan mencari, mengingati, dan berkongsi syarikat anda di web. Ini adalah asas jenama anda.

Inilah perbezaan utama antara nama domain jenama dan generik:

Nama domain berjenama unik dan menonjol dari persaingan, sementara nama domain generik biasanya diisi dengan kata kunci dan tidak dapat dilupakan.

Sebagai contoh, adakah anda tahu perbezaan antara Healthinsurance.net, Newhealthinsurance.com, atau Healthinsurancesort.com? Mungkin tidak, betul?

Ini sangat generik. Mereka tidak mempunyai makna. Anda tidak akan mendengar siapa pun bercakap tentang betapa hebatnya “Insurance.com”. Variasi perkataan “insurans” akan meningkatkan persaingan dan menjadikannya lebih padat.

Laman web seperti UnitedHealthCareOnline.com dan Anthem.com menonjol kerana mereka bermaksud sesuatu. Apabila orang mendengar nama domain tersebut, ada faktor kepercayaan di sana.

Inilah cara mencari nama domain yang lebih berjenama:

 1. Buat perkataan baru. Anda boleh membuat perkataan baru yang menarik. Itulah yang dilakukan oleh Google, Bing, dan Yahoo.
 2. Gunakan perkataan yang ada. Anda boleh menggunakan tesaurus untuk mencari kata-kata menarik yang sesuai dengan jenama anda.
 3. Gunakan penjana nama domain. Alat ini dapat membantu anda membuat nama domain yang unik dan berjenama dari idea dan kata kunci domain awal anda. (Kami akan menyoroti beberapa penjana nama domain kegemaran kami kemudian dalam siaran ini.)

3. Pendek Lebih Baik Daripada Panjang

Pengedaran panjang nama domain

Sumber: datagenetics.com

Secara amnya, apabila panjang domain anda, lebih pendek adalah lebih baik.

Menurut kajian dari DataGenetics.com, sebuah blog oleh Nick Berry, panjang nama yang paling biasa adalah kira-kira 12 aksara.

(Populariti, dalam hal ini, merujuk kepada jumlah lalu lintas web yang diterima oleh laman web ini.)

Semua data ini menunjukkan bahawa anda harus memastikan nama domain anda ringkas.

Matlamat untuk 6-14 aksara – dan ingat semakin pendek, semakin baik. Kemungkinan besar nama domain yang lebih pendek diambil pada masa yang lalu dan dijual dengan harga ribuan dolar. Sekiranya anda tidak dapat menjumpai sesuatu yang pendek, buatlah jenama.

Laman web saya sendiri – websiteetup.org betul-betul 12 aksara.

4. Pastikan Ia Mudah Ditaip

Fikirkan beberapa laman web yang paling popular di dunia. Apa yang terlintas di fikiran?

Google, Facebook, Twitter, Instagram, Yahoo, CNN…

Satu perkara besar yang mereka miliki ialah mereka semua mudah dieja.

Pelawat anda seharusnya dapat menaip nama domain anda tanpa masalah. Sekiranya anda harus menerangkan ejaan lebih dari sekali agar dapat difahami, itu terlalu rumit!

Perkara terakhir yang anda mahukan adalah untuk calon pelawat mengetik nama domain anda dan berakhir di laman web yang berbeza!

Inilah kaedah mudah untuk menguji ini …

Beritahu 10 orang nama domain berpotensi anda dan minta mereka mengejanya. Sekiranya lebih daripada sebilangan orang sukar untuk mengeja, anda perlu mempermudahnya.

5. Pastikan Mudah Diucapkan

Semudah nama domain anda meluncurkan hujung jari anda, semestinya hujung jari anda.

Ini memudahkan pengunjung untuk berkongsi nama domain anda dari mulut ke mulut dan memudahkan anda untuk berkongsi laman web anda dengan rakan dan bakal pelanggan.

Anda boleh mengujinya dengan cara yang sama seperti “ejaan”.

Tulis nama domain anda di sehelai kertas dan minta 10 orang mengucapkannya. Sekiranya lebih daripada segelintir orang sukar untuk mengucapkannya, anda harus mempermudahnya.

Inilah yang perlu diingat: Anda mahu nama domain anda disampaikan dengan mudah oleh anda dan orang lain. Satu-satunya cara untuk menjadi mungkin adalah jika 1) mudah dieja dan 2) mudah diucapkan.

6. Elakkan Tanda Sambungan dan Nombor

Ingat bagaimana nama domain anda mudah dieja dan diucapkan? Kata hubung dan nombor menjadikannya lebih sukar.

Bayangkan menerangkan Facebook jika terdapat tanda hubung di sana …

“Adakah anda pernah melihat laman muka baru ini? Terdapat tanda hubung di sana, antara ‘Wajah’ dan ‘Buku.’ “

Facebook mungkin tidak menyebar dengan begitu cepat sekiranya itu berlaku.

Garisan bawah? Nama domain anda mestilah halus dan tajam – tanda hubung dan angka menghalangnya.

Berpegang pada huruf!

7. Pertimbangkan untuk Menggunakan Kata Kunci “Niche” yang Mencerminkan Laman Web Anda

Laman web kami terutamanya mengenai pembangunan web atau membantu orang membuat laman web. Oleh itu, kami memilih untuk menambahkan nama yang menggambarkan semua itu – “laman web”. Jelas website.com (atau .org, .net) tidak lagi tersedia, kami hanya memilih “WebsiteSetup”.

Kata kunci dapat membantu meningkatkan SEO anda – anda perlu mengikuti dengan teliti di sini! Sekiranya anda mencuba memasukkan kata kunci dengan canggung ke dalam domain anda, kata kunci itu kelihatan seperti generik (seperti yang pernah kita bicarakan sebelumnya).

Sekiranya anda memilih untuk menggunakan kata kunci, letakkan kata kunci di awal domain anda. Di situlah mereka akan menjadi yang paling kuat untuk kedudukan anda.

Anda boleh mencari kata kunci dengan alat seperti Perancang Kata Kunci Google dan Kata Kunci.io.

8. Fikirkan Jangka Panjang Lebih Jangka Pendek

GAMBAR BARU DARI TOM

Adakah anda bersedia untuk mengahwini domain anda? Anda seharusnya kerana ia akan menjadi salah satu elemen terbesar yang menentukan perniagaan dan jenama anda selama bertahun-tahun.

Sekiranya anda memutuskan untuk menukar domain pada masa akan datang, ia akan dikenakan biaya, penjenamaan, dan kedudukan SEO. Pendek kata – ini sangat menyakitkan!

Apabila anda memilih domain anda, fikirkan jangka panjang.

Sebagai contoh, jika syarikat anda membantu perniagaan mengoptimumkan laman web mereka untuk SEO, anda dapat memilih nama domain seperti, “OptimizedSEO.com”

Sekiranya anda fikir ada kemungkinan anda boleh berkembang ke perkhidmatan pemasaran digital yang lebih umum pada masa akan datang, seperti pemasaran e-mel, PPC, dan lain-lain, maka lebih baik mempertimbangkan semula nama domain anda.

Anda tidak mahu meletakkan diri anda pada ceruk tertentu jika anda fikir anda mungkin akan berkembang dari ceruk tersebut.

Oleh itu, ingatlah visi jangka panjang anda semasa memilih nama domain anda.

9. Periksa Jika Itu Tidak Dagang atau Sudah Digunakan

Sebelum melangkah maju dengan nama domain tertentu, periksa untuk mengetahui apakah nama itu tersedia di laman media sosial, dan juga jika ada tanda dagang yang sudah terdaftar pada nama tersebut.

Anda boleh menyemak tanda dagangan semasa di sini: https://trademarks.justia.com/

Untuk membina jenama anda, adalah ideal untuk mempunyai nama yang sama di seluruh domain dan rangkaian sosial anda. Ini membina keakraban dan memudahkan pelawat, peminat dan pelanggan anda menemui anda di seluruh web.

Elakkan masalah undang-undang; anda harus menjauhkan diri dari nama yang sudah mempunyai tanda dagangan.

Bagaimana anda dapat dengan cepat memeriksa rangkaian sosial dan tanda dagang untuk kemungkinan nama domain anda?

Cukup mudah dengan alat seperti Knowem. Cari nama domain berpotensi anda – ia akan menunjukkan kepada anda apakah itu ada di lebih dari 25 rangkaian sosial popular dan jika ada tanda dagang yang sudah didaftarkan ke nama tersebut.

Sekiranya sudah diambil, pertimbangkan untuk mengubahnya sehingga anda dapat membuat profil media sosial yang asli.

10. Gunakan Penjana Nama Domain Semasa Terjebak

Pada ketika ini, anda harus mempunyai sekurang-kurangnya idea umum mengenai beberapa perkataan yang mungkin dimasukkan ke dalam domain anda. Sebahagian daripada kata-kata itu mungkin sudah diambil, ditandakan, atau tidak mempunyai “suara” yang anda cari.

Di situlah penjana nama domain dimainkan. Penjana ini dapat mengubah idea anda menjadi domain baru yang tersedia.

Berikut adalah beberapa penjana nama domain kegemaran kami untuk dicuba:

 1. Wordoid. Alat ini membolehkan anda memasukkan perkataan; ia akan menghasilkan idea-idea yang mengandungi perkataan itu, bermula dengan perkataan itu atau diakhiri dengan perkataan itu.
 2. Carian Domain Lean. Alat ini memadankan kata kunci anda dengan kata kunci lain dan menghasilkan senarai domain yang tersedia.
 3. DomainHole. Alat ini membolehkan anda mencari kata kunci, mencari domain yang telah tamat tempoh, menjana nama baru, dan banyak lagi.

Di Mana Anda Perlu Mendaftar Nama Domain Anda?

Sekiranya anda tidak tahu di mana hendak mendaftarkan nama domain anda, saya cadangkan memilih panduan lain – Cara Mendaftar Nama Domain (+ petua untuk mendapatkannya secara PERCUMA)

Nama domain anda akan memberi kesan yang besar terhadap kejayaan dan potensi laman web anda. Pastikan anda memikirkan dengan teliti untuk memilih anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map