Panduan FTP BlueHost

BlueHost menyediakan klien mereka panel kawalan yang mesra pengguna, cPanel, yang bertindak sebagai pengurus fail mereka. Ia tersedia di banyak akaun dan pelayan hosting, yang membolehkan anda mengurus banyak aspek dari akaun atau pelayan hosting web anda dengan mudah. Tetapi semasa anda boleh memuat turun dan memuat naik fail dengan cPanel, menggunakan FTP pada hos web anda tetap menjadi cara terbaik untuk memindahkan fail.


Perkhidmatan FTP ditawarkan oleh kebanyakan syarikat hosting. Ia cukup popular kerana kemudahan yang diberikan kepada pengguna. Perkhidmatan FTP dirancang untuk menggabungkan kerja anda dengan sistem fail. Perkhidmatan ini membantu anda berkongsi sejumlah besar fail dengan orang di seluruh dunia.

FTP Ditakrifkan

FTP adalah kependekan dari “File Transfer Protocol”. Ini adalah salah satu fungsi Internet yang paling penting. Ini adalah protokol rangkaian standard yang digunakan untuk memindahkan fail dan data komputer dari satu host ke host lain. Ia dibina berdasarkan seni bina pelayan pelanggan dan menggunakan kawalan dan sambungan data yang berasingan antara pelanggan dan pelayan.

FTP adalah kaedah pemindahan fail yang paling disarankan. Penyedia perkhidmatan hosting web juga menawarkan akses FTP kepada pelanggan mereka sehingga mereka dapat dengan mudah mengunduh atau memuat naik fail di laman web mereka. Penyedia hosting ini mempunyai pelayan FTP yang membolehkan pengguna memindahkan fail ke pelayan. Biasanya digunakan untuk memindahkan file besar yang tidak dapat dikirim melalui email.

Apa yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Menggunakan Perkhidmatan FTP

Perkhidmatan hosting FTP penting bagi sesiapa sahaja yang menjalankan laman web. Ini adalah perkhidmatan yang membolehkan pengguna memindahkan fail ke dan dari laman web mereka dengan mudah. Beberapa penyedia perkhidmatan hosting web bahkan menawarkan perkhidmatan sandaran dan / atau penyimpanan tambahan.

Semasa memilih perkhidmatan hosting FTP, anda perlu mempertimbangkan perkara berikut:

Keselamatan

Jumlah kes penggodaman dan kecurian dalam talian di seluruh dunia cukup membimbangkan. Sebagai pemilik laman web, anda harus lebih berhati-hati, kecuali anda ingin menjadi mangsa. Keselamatan laman web anda adalah masalah besar, terutamanya jika anda menjalankan perniagaan dalam talian atau laman web yang memerlukan maklumat peribadi orang. Dengan semua itu, anda perlu mencari penyedia hosting web yang dapat memberi anda enkripsi fail, perlindungan virus, dan jenis perlindungan lain untuk laman web anda.

Sokongan Pelanggan dan Teknikal

Bagi mereka yang baru atau tidak biasa dengan pembangunan web, anda mungkin sukar untuk mengatur atau menyesuaikan laman web anda sendiri. Walau apa pun, adalah penting bahawa penyedia hosting pilihan anda dapat segera bertindak balas dan memberikan bantuan yang anda perlukan.

Syarikat hosting web yang baik harus mempunyai Pusat Bantuan, lengkap dengan panduan, tutorial, FAQ terperinci, dan forum untuk rujukan pelanggan. Anda juga harus menghubungi pasukan sokongan teknikal mereka 24/7 sekiranya laman web anda menghadapi masalah teknikal. Pasukan sokongan teknikal yang baik harus dianggotai oleh pakar yang dapat membantu anda dalam sebarang masalah teknikal.

Penyimpanan

Lebar jalur dan kapasiti fail adalah faktor penting dalam memindahkan fail. Lebar jalur adalah jumlah data yang digunakan pada akaun anda. Penyedia FTP yang baik tidak mengehadkan penggunaan lebar jalur atau kapasiti fail anda. Selain kapasiti lebar jalur, anda juga harus mempertimbangkan penyediaan hosting yang menawarkan penyegerakan fail sehingga anda dapat mengakses fail anda dengan mudah di mana sahaja anda berada.

Akses Penjejakan Fail

Sebagai pemilik perniagaan, anda perlu mengawasi setiap aspek perniagaan anda. Itulah sebabnya penting bahawa anda mempunyai kawalan penuh ke atas akaun hosting web anda. Penyedia hosting web juga membolehkan anda mengawal pengguna yang dapat mengakses fail anda. Anda mungkin juga menginginkan catatan semua aktiviti anda (iaitu tarikh dan waktu fail dimuat turun atau dimuat naik).

Cara Membuat Akaun FTP di BlueHost

Untuk mengakses FTP Manager, anda perlu melakukan langkah-langkah berikut:

 1. Log masuk ke akaun BlueHost anda.
 2. Sebaik sahaja anda log masuk, klik Hosting terdapat di bahagian atas skrin.
 3. Klik pada cPanel pautan dijumpai di bahagian atas.
 4. Daripada Pengurusan fail bahagian, klik pada Pengurus FTP.

Setelah anda mengakses Pengurus FTP, anda perlu mengikuti arahan ini untuk membuat akaun FTP:

 1. Dari bawah Tambah Akaun FTP bahagian, masukkan nama pengguna. Perhatikan bahawa nama domain anda akan ditambahkan secara automatik hingga akhir.
 2. Masukkan kata laluan yang ingin anda gunakan di Kata Laluan dan Kata laluan sekali lagi)
 3. Pilih direktori yang boleh diakses oleh akaun FTP anda.
 4. Pilih kuota. Anda boleh memilih tanpa had atau menggunakan ukuran maksimum untuk akaun FTP anda.
 5. Setelah selesai, klik Buat Akaun FTP

Perlu diingat bahawa kebanyakan sambungan FTP memerlukan 4 entri untuk anda berjaya menyambungkan dan memindahkan fail. Ini adalah:

 • Nama domain atau alamat IP
 • Nama pengguna
 • Kata Laluan
 • Pelabuhan (Biasanya pelabuhan 21)
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map