Tutorial OpenCart

Tutorial OpenCart Terperinci Tutorial OpenCart ini akan memperkenalkan anda kepada alat lain untuk membuat kedai dalam talian. Walaupun menjual barang dalam talian memang sukar dan teknikal, hari ini, jika anda ingin membuka kedai dalam talian, anda mempunyai banyak pilihan.


Kami telah menulis panduan mengenai pilihan yang sangat baik seperti WooCommerce, Shopify, Prestashop, dan Magento. Dengan OpenCart, anda masih mempunyai pilihan lain.

Di bawah ini, anda akan mengetahui apa itu OpenCart dan bagaimana menggunakannya untuk membuat kedai dalam talian dari awal.

Bersedia untuk memulakan? Kemudian mari kita buat ini.

Apa itu OpenCart?

Sebelum membincangkan cara menggunakannya, mari kita kaji dahulu apa yang kita bicarakan.

Platform eCommerce Percuma

Seperti penyelesaian eCommerce lain yang disebutkan di laman web ini, OpenCart adalah platform sumber terbuka yang dihoskan sendiri.

Bahagian pertama bermaksud anda memasangnya di pelayan anda sendiri dan menguruskannya sendiri: hosting, penyelenggaraan, pengurusan, keselamatan. Ini bertentangan dengan penyelesaian SaaS (Perisian sebagai Perkhidmatan) seperti Shopify yang menyediakan sebahagian besar ini sebagai sebahagian daripada perkhidmatan mereka tetapi juga menawarkan fleksibiliti dan kawalan yang kurang.

Sumber terbuka, sebaliknya, bermaksud bahawa platform itu adalah karya komuniti orang yang menyumbangkan masa mereka untuk membangun dan memperbaikinya, dan bukannya produk yang dimiliki oleh satu syarikat.

Kesan sampingan yang menyenangkan dari produk sumber terbuka ialah ia biasanya bebas digunakan. Salah satu contoh yang paling terkenal adalah WordPress, sistem pengurusan kandungan yang paling berjaya di dunia.

Dalam keadaan yang sama, sesiapa sahaja boleh menggunakan OpenCart untuk membina kedai dalam talian tanpa membayar sepeser pun untuknya.

Ciri OpenCart

Di bahagian depan, OpenCart menawarkan yang berikut:

 • Keupayaan untuk membuat dan mengurus produk tanpa had, baik fizikal dan maya, dari antara muka yang mudah digunakan
 • Banyak pilihan pembayaran dan penghantaran
 • Kebolehpanjangan tinggi melalui pemalam percuma dan berbayar
 • Kaedah untuk menguruskan beberapa kedai dari backend yang sama
 • Pilihan berbilang mata wang dan berbilang bahasa
 • Pilihan dan respons SEO terperinci di luar kotak
 • Pelbagai alat pemasaran

Tidak buruk untuk perisian percuma, betul?

Cara Memasang OpenCart

Baiklah, sekarang setelah diselesaikan, mari kita pergi ke bahagian utama tutorial OpenCart ini: bagaimana menggunakan program, bermula dengan pemasangannya. Seperti disebutkan, ini adalah penyelesaian yang dihoskan sendiri, jadi anda memerlukan host web dan domain yang dapat diakses di bawahnya. Sebagai alternatif, anda juga boleh memasangnya secara tempatan untuk menguji pemacu OpenCart.

1. Muat turun OpenCart dan Siapkan Pemasangan

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah muncul halaman muat turun OpenCart dan memukul besar Muat turun sekarang butang.

muat turun opencart untuk memulakan tutorial

Setelah selesai, anda harus menemui fail zip pada cakera keras anda yang mesti anda hapus zip dengan segera. Di dalamnya, anda akan menemui sejumlah fail serta direktori yang dipanggil muat naik. Ini akan menjadi bahagian yang paling penting, jadi pastikan ia berguna.

Sekarang masanya untuk berhubung dengan penyedia hosting anda melalui FTP. Untuk itu, anda memerlukan klien FTP seperti FailZilla. Pelanggan FTP adalah alat yang sangat penting untuk pereka web yang membolehkan anda menyambung ke pelayan dari jauh.

Yang anda perlukan hanyalah nama hos, nama pengguna FTP, dan kata laluan. Anda biasanya mendapatkannya dari panel pengurusan penyedia hosting anda. Hubungi sokongan jika anda tidak menjumpainya.

Apabila disambungkan ke pelayan, arahkan ke direktori yang ditunjukkan oleh domain anda. Di sinilah anda perlu memuat naik semua fail dari dalam muat naik folder yang kita bincangkan sebelumnya.

Anda boleh melakukannya dengan menavigasi ke lokasi mereka di dalam klien FTP anda, menandakannya, dan memilih muat naik atau membuka penjelajah fail anda dan menyeret dan menjatuhkan fail ke klien FTP.

memuat naik fail opencart melalui ftp

2. Buat Pangkalan Data

Semasa muat naik sedang berlangsung, sudah tiba masanya untuk mengurus bahagian kedua laman web eCommerce anda: pangkalan data MySQL.

Di sinilah OpenCart akan menyimpan semua kandungan anda, hubungannya antara satu sama lain, nama pengguna, kata laluan, dan maklumat lain. Ini pada dasarnya adalah pusat kedai dalam talian anda, dengan OpenCart menjadi alat yang mengakses dan memaparkannya.

Cara anda membuat pangkalan data sangat bergantung pada pembekal anda. Sebilangan besar dari mereka membolehkan anda melakukannya melalui phpMyAdmin, yang mana anda boleh menyemaknya arahan. Sekiranya anda menggunakan cPanel, gunakan langkah-langkah ini. Banyak penyedia juga hanya mempunyai menu yang dipanggil Pangkalan Data MySQL atau serupa di mana anda boleh menguruskan tetapan ini.

anda boleh menggunakan phpMyAdmin untuk membuat pangkalan data untuk opencart

Apa yang anda perlukan ialah:

 • Alamat hosting pangkalan data anda
 • Nama pangkalan data
 • Nama pengguna dengan hak akses penuh kepadanya
 • Kata laluan pengguna itu

Faham? Kemudian mari kita teruskan.

3. Jalankan Pemasangan

Sekarang anda mempunyai semua yang anda perlukan untuk mula memasang OpenCart. Untuk melakukannya, pergi ke URL yang menunjuk ke direktori di mana anda memuat naik fail. Sekiranya anda mengkonfigurasi semuanya dengan betul, tindakan itu akan menjadikan anda di skrin ini:

pemasangan opencart

Ini adalah permulaan wizard pemasangan yang akan membimbing anda melalui persediaan. Halaman pertama hanyalah perjanjian lesen untuk OpenCart, yang boleh anda terima dengan mengklik Teruskan.

Pada langkah seterusnya, OpenCart menjalankan pemeriksaan untuk melihat apakah persekitaran anda serasi untuk beroperasi.

langkah pemasangan opencart 2

Satu perkara yang pasti anda hadapi di sini adalah peringatan di bawah titik keempat mengenai dua fail yang dipanggil config.php.

opencart konfigurasi php

Anda boleh menyelesaikannya dengan mudah dengan menamakan semula fail yang dipanggil config-dist.php di dalam folder root pemasangan anda dan pentadbir folder ke config.php.

Muat semula halaman pemasangan dan semestinya semuanya berwarna hijau. Pukul Teruskan lagi.

Sekarang masanya untuk memasukkan maklumat untuk pangkalan data anda yang anda buat sebelumnya.

langkah pemasangan opencart 3

Masukkan nama host, nama pengguna, kata laluan, nama pangkalan data di medan masing-masing. Atas sebab keselamatan, masuk akal untuk menukar awalan pangkalan data kepada yang lain daripada yang standard oc_, sebagai contoh, rentetan rawak seperti xyz555p_.

Akhirnya, tambahkan nama pengguna, kata laluan, dan alamat e-mel untuk pengguna pentadbir kedai anda. Walau bagaimanapun, elakkan standard pentadbir nama, ini hanya akan memudahkan para penggodam meneka log masuk anda.

Setelah selesai, klik butang biru sekali lagi. Dan itu saja, jika anda melihat skrin di bawah, anda berjaya memasang OpenCart, selamat!

pemasangan opencart selesai

Cuma satu perkara lagi: Seperti yang ditunjukkan oleh baris di atas, untuk menjaga keselamatan kedai anda, anda harus kembali ke pelayan anda dan membuang direktori pemasangan. Ini bermaksud menggunakan klien FTP anda sekali lagi untuk mencari folder yang dipanggil pasang dan padamkannya. Itu sahaja.

OpenCart – Langkah Pertama

Di halaman terakhir penyediaan, anda dapat melihat dua butang yang membawa anda ke kedai dalam talian anda dan membolehkan anda masuk ke kawasan pentadbiran.

Sekiranya anda mengklik yang pertama, anda akan tiba di bahagian depan kedai anda dengan beberapa kandungan palsu untuk memberi anda gambaran tentang apa yang boleh dilakukan oleh OpenCart.

bahagian depan opencart dengan kandungan dummy

The Log masuk ke Pentadbiran Anda butang membawa anda ke halaman masuk ini, di mana anda perlu memasukkan maklumat pentadbir yang anda buat semasa proses persediaan.

log masuk pentadbir opencart

Ia juga masuk akal untuk menanda halaman ini supaya anda dapat mencarinya semula kemudian.

Semasa anda log masuk, anda mendarat di papan pemuka OpenCart utama, mungkin dengan pop timbul yang meminta anda memindahkannya penyimpanan direktori di luar ruang web anda yang boleh diakses oleh orang ramai.

pindahkan direktori penyimpanan

Anda biasanya dapat menyelesaikannya secara automatik dengan memilih jalan yang anda mahu lalui di sudut kiri bawah (OpenCart akan memberitahu anda jalan mana yang merupakan idea yang baik) dan menekan Bergerak.

Sekiranya tidak berjaya, pilih Pindah Secara Manual dari menu lungsur turun untuk menerima arahan mengenai cara menyusun semula direktori dengan tangan.

Gambaran Keseluruhan OpenCart Backend

Selepas itu, anda akhirnya melihat papan pemuka utama buat pertama kalinya.

papan pemuka utama opencart

Ia cukup mudah difahami. Di sebelah kiri, anda mempunyai navigasi utama, memberikan anda akses ke semua bahagian utama kedai dalam talian anda:

 • Papan Pemuka – Membawa anda kembali ke papan pemuka utama, yang anda lihat sekarang.
 • Katalog – Di sinilah anda melakukan segala yang berkaitan dengan produk, seperti membuatnya, menetapkannya ke kategori, dan menambahkan maklumat tambahan.
 • Sambungan – Tempat untuk memasang sambungan yang menambahkan lebih banyak fungsi ke kedai anda.
 • Reka bentuk – Ubah susun atur halaman, edit tema, bahasa, sepanduk, dan URL SEO anda di sini.
 • Jualan – Urus penjualan, pulangan, baucar hadiah dan banyak lagi.
 • Pelanggan – Di sinilah anda menjaga semua yang berkaitan dengan pelanggan, termasuk mengelompokkannya.
 • Pemasaran – Cari alat pemasaran seperti penjejakan kempen, kupon, dan pemasaran e-mel di tempat ini.
 • Sistem – Tetapan kedai, pengurusan pengguna, pilihan penyetempatan, dan penyelenggaraan.
 • Laporan – Laporan terperinci tentang bagaimana kedai anda berkembang dan apa yang sedang berlaku di atasnya.

Kami akan membahas semua ini secara terperinci di bawah.

Mengenal Papan Pemuka

Di sudut kanan atas, anda boleh mengkonfigurasi profil anda dengan mengklik nama sementara dan kemudian Profil Anda. Menu lungsur turun juga mengandungi beberapa pautan berguna ke halaman utama OpenCart, dokumentasi, dan forum sokongan.

pilihan menu profil opencart

Bahagian yang paling penting, bagaimanapun, adalah pusat tinjauan umum kedai. Setelah anda menjual secara aktif, di sinilah anda akan melihat pesanan, penjualan, pelanggan, dan pengunjung semasa anda. Klik pada Lihat Lagi … membawa anda ke laporan yang lebih terperinci untuk masing-masing.

Terdapat juga peta dunia yang menunjukkan dari mana pesanan berasal, analisis penjualan (ubah jangka waktu melalui ikon kalendar), aktiviti terbaru pelanggan di kedai anda, dan pesanan terbaru.

Ringkasnya, halaman ini memberi anda maklumat terkini mengenai status kedai OpenCart anda setiap kali anda log masuk.

Membuat Produk Dengan OpenCart

Sudah tentu, untuk kedai dalam talian, fungsi paling utama adalah membuat produk. Oleh itu, itulah yang akan kita lihat seterusnya dalam tutorial OpenCart kami.

1. Buat Produk Baru

Anda dapati semua produk di laman web anda berada di bawah Katalog> Produk. Apabila anda pergi ke sana sekarang, anda dapat melihat bahawa kedai tersebut sudah mempunyai beberapa contoh produk dalam senarai.

senarai produk

Gunakan pilihan penapis di sebelah kanan untuk mencari pilihan tertentu (atau beberapa). Untuk mengeluarkannya, cukup centang kotak kecil di sebelah kiri dan klik butang merah dengan ikon tong sampah di sudut kanan atas. Di sinilah kita dapat menggandakan produk yang ada.

Namun, dalam kes ini, kami ingin membuat produk baru, yang dapat kami lakukan dengan mengklik butang biru dengan simbol tambah. Ini membawa kita ke skrin di bawah:

buat produk baru di opencart

Sekiranya anda pernah bekerja dengan CMS sebelumnya, ini semestinya kelihatan biasa. Mulakan dengan memasukkan nama dan keterangan produk. Anda boleh menggunakan pilihan pemformatan untuk yang terakhir dan bahkan memasukkan multimedia seperti gambar dan video.

Berikut adalah tetapan SEO. Di sini, anda boleh menetapkan tajuk terpisah yang akan muncul di enjin carian dan juga deskripsi meta yang akan muncul di bawahnya.

Contoh halaman SERPs.

Anda boleh melupakan kata kunci meta, kata kunci ini tidak lagi digunakan.

Lebih jauh, tag produk adalah kata kunci yang, ketika pelanggan memasukkannya ke dalam bar carian kedai, membuat produk muncul. Oleh itu, ada baiknya memasukkan beberapa perkara untuk menjadikan pencarian produk lebih mudah.

2. Konfigurasikan Data Produk

Selepas itu, sudah tiba masanya untuk mengklik diri anda melalui tab lain. Di dalam Data bahagian, anda mengkonfigurasi semua maklumat yang akan dilihat oleh pelanggan di halaman produk.

tetapan data produk

Inilah maksudnya:

 • Model – Masukkan nombor model untuk produk. Ia mesti terdiri daripada huruf dan angka dan diperlukan.
 • SKU, UPC, EAN, JAN, ISBN, MPN – Ini adalah nombor penjejakan yang berbeza untuk produk yang mungkin atau tidak anda perlukan atau perlukan.
 • Lokasi – Di mana produk anda berada (sekiranya anda mempunyai beberapa lokasi kedai).
 • Kelas Cukai – Mengkonfigurasi kelas cukai produk.
 • Kuantiti, Kuantiti Minimum, Stok Kurang, Status Kehabisan Stok – Di sini anda menetapkan berapa banyak produk ini yang anda ada, sekurang-kurangnya berapa banyak pelanggan yang harus membeli, sama ada OpenCart mesti mengira jumlah mereka, dan mesej apa yang akan dipaparkan untuk barang yang tidak ada stok.
 • penghantaran – Sama ada produk ini memerlukan penghantaran serta dimensi dan beratnya untuk mengira kos penghantaran.
 • Tarikh yang sesuai – Bilakah produk akan tersedia.
 • Status – Aktifkan dan matikan produk agar tidak muncul di bahagian depan kedai.
 • Aturan susunan – Keutamaan produk ketika muncul dalam senarai.

3. Sediakan Pautan

pautan produk

Semua yang ada di sini menentukan di mana di kedai anda produk ini akan muncul dan juga memberi pengunjung cara untuk menapis barang yang anda jual:

 • Pengilang – Sekiranya anda menjual produk dari pengeluar tertentu (katakanlah Apple atau Samsung), termasuk di sini membolehkan pelanggan mencarinya mengikut jenama.
 • Kategori – Menambah kategori menjadikan produk dapat ditapis dan lebih senang disusun dan dicari.
 • Penapis – Penapis boleh berupa warna atau saiz yang membolehkan pengguna, misalnya, hanya mencari produk berwarna merah.
 • Kedai – Sekiranya anda mempunyai beberapa kedai, anda dapat menentukan di mana lokasi produk tersebut tersedia.
 • Muat turun – Sekiranya ia adalah produk yang boleh dimuat turun, di sinilah anda menambahkan fail yang akan diterima pelanggan setelah membeli.
 • Produk Berkaitan – Tambahkan produk berkaitan di sini sehingga produk tersebut muncul di halaman produk.

4. Tambah Atribut

atribut produk

Menu ini kosong secara lalai tetapi membolehkan anda membuat atribut produk. Ini boleh menjadi seperti ukuran skrin, jenis pemproses, atau sistem operasi. Namun, bukan barang seperti saiz atau warna pakaian. Untuk itu, periksa titik seterusnya.

Klik ikon tambah untuk menambah beberapa. Anda juga boleh mengawalnya di bawah Katalog> Atribut. Maklumat lanjut di sini.

5. Buat Lebih Banyak Pilihan

pilihan produk

Di sinilah anda berada tambah pilihan produk seperti saiz atau warna yang berbeza. Anda juga boleh menetapkannya di bawah Katalog> Pilihan dan kemudian beri mereka di sini.

6. Konfigurasikan Bayaran Berulang

profil berulang produk

Sekiranya produk dilengkapi dengan pembayaran berulang (seperti langganan), di sinilah anda menyediakannya. Klik ikon tambah kemudian pilih profil berulang dan kumpulan pelanggan yang ada dari menu lungsur. Maklumat lebih lanjut mengenai cara mengatur profil berulang di muka surat ini.

7. Benarkan Diskaun dan Istimewa

diskaun

Pada menu seterusnya, anda boleh menetapkan pengurangan harga untuk pelanggan. Ini boleh berupa potongan harga (misalnya, untuk kumpulan seperti pelanggan buletin) atau tawaran istimewa (seperti penjualan percutian). Anda boleh menentukan kumpulan pelanggan mana yang harus digunakan, untuk berapa banyak produk, tarikh mula dan akhir, dan banyak lagi.

8. Jangan Lupa Mengenai Imej

Imej adalah tetapan penting kerana di sini anda menentukan visual yang akan dilihat oleh pelanggan anda mengenai produk tersebut.

gambar produk

Di bahagian atas, anda melihat gambar utama yang akan muncul di kedai. Pada masa ini, ia hanya ruang letak. Klik dan pilih simbol pen untuk diedit. Anda kemudian boleh memilih dari pustaka gambar anda atau memuat naik yang baru.

pengurus gambar

Di bahagian bawah, anda boleh menambahkan lebih banyak gambar yang akan muncul lebih jauh di bawah di halaman produk. Apabila anda memasukkannya, tetapkan nombor untuk Aturan susunan untuk menentukan urutan yang mereka tunjukkan.

9. Pertimbangkan Mata Ganjaran

mata ganjaran

OpenCart mempunyai ciri yang membolehkan anda memberikan poin kesetiaan kepada pelanggan. Sekiranya anda ingin menggunakannya, di sinilah anda menentukan berapa banyak mata yang diperoleh pembeli untuk membeli produk tertentu ini.

10. Berurusan dengan SEO dan Reka Bentuk

Di bawah SEO, anda menjumpai satu pilihan sahaja Kata kunci.

produk seo

Namun, ini penting kerana jika anda mengaktifkan URL SEO dalam tetapan, apa yang anda masukkan di sini adalah akhir URL produk anda.

Jadi, jika anda memasukkan sesuatu seperti apple-iphone-11, pautan ke produk akan yourshop.com/apple-iphone-11. Sudah tentu, ini lebih baik untuk enjin carian daripada permalink yang diakhiri dengan nombor dan parameter yang kelihatan rawak.

Akhirnya, bergantung pada tema anda, anda mungkin menyediakan susun atur lain untuk halaman anda. Sekiranya demikian, anda boleh mengganti susun atur produk di bawah Reka bentuk.

tetapan reka bentuk produk

11. Simpan dan Terbitkan

Setelah selesai dengan konfigurasi anda, gunakan simbol simpan di sudut kanan atas untuk menyimpan produk. Sekiranya anda telah menetapkan statusnya diaktifkan di Data bahagian, anda kemudian boleh pergi ke bahagian depan kedai anda dan mencari produk di sana.

produk terbuka

Untuk mengeditnya, kembali ke senarai produk dan klik butang biru di sebelah kanan. Anda juga boleh mematikannya dengan mengubah statusnya dan menyimpannya. Syabas, anda baru sahaja membuat produk pertama anda!

Pilihan Katalog Lain

Berikut adalah item menu lain yang anda dapati di bawah Katalog dan apa yang terkandung di dalamnya:

 • Kategori – Pesan produk ke dalam kategori untuk pilihan penapis yang lebih baik. Ini juga mempengaruhi item menu. Lebih banyak mengenai perkara di bawah.
 • Profil Berulang – Seperti yang telah disebutkan, ini adalah tempat anda mengkonfigurasi pembayaran berulang seperti langganan.
 • Penapis – Buat penapis tersuai pelanggan anda boleh gunakan untuk memperhalusi carian.
 • Atribut – Urus atribut produk di laman web anda.
 • Pilihan – Sama tetapi untuk pilihan.
 • Pengilang – Sama tetapi untuk pengeluar.
 • Muat turun – Urus produk dan fail yang boleh dimuat turun di laman web anda.
 • Ulasan – OpenCart membolehkan anda mengumpulkan dan memaparkan pelanggan ulasan. Anda dapati semua pilihan untuk itu di sini.
 • Maklumat – Konfigurasikan apa yang terdapat di bawah Maklumat di footer kedai anda.

Menukar Reka Bentuk Kedai OpenCart Anda

Selepas produk, reka bentuk mungkin merupakan bahagian terpenting berikutnya di mana-mana kedai web. Jadi, mari kita bincangkan perkara itu.

1. Muat turun Tema Baru

Seperti banyak sistem pengurusan kandungan lain, OpenCart mengawal reka bentuk kedai anda dengan tema. Anda boleh mendapatkan yang lain di pasaran OpenCart.

kedai sambungan opencart

Ini mengandungi pelbagai jenis sambungan untuk OpenCart yang akan kita bicarakan dalam tutorial ini nanti. Ia juga mempunyai sebilangan besar tema percuma yang dapat anda temukan dengan memilih Tema sebagai kategori dan kemudian Percuma di bahagian atas.

Gunakan pilihan penapisan lain untuk mempersempit pilihan. Klik pada mana-mana tema untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya, melihat demo langsung, dan periksa keserasian dengan versi OpenCart anda. Setelah memutuskannya, muat turun ke komputer anda melalui butang hijau (anda perlu membuat akaun untuk melakukannya).

tema pembukaan dowload

Ini akan memberi anda fail zip pada cakera keras anda yang boleh dibongkar dengan segera.

2a. Pasang Tema Secara Automatik

Malangnya, memasang tema di OpenCart agak rumit kerana terdapat beberapa cara yang berbeza untuk melakukannya bergantung pada temanya.

Yang paling mudah adalah jika ia memberi anda fail pemasangan. Anda akan menyedari jika perkara itu berlaku sekiranya berakhir _theme.ocmod.zip. Sekiranya demikian, anda hanya perlu pergi Sambungan> Pemasang dan gunakan Muat naik butang untuk memuat naik fail ke kedai dalam talian OpenCart anda.

pemasang sambungan opencart untuk tema

Itu sahaja, sekarang anda hanya perlu mengaktifkan tema seperti yang dijelaskan lebih lanjut di bawah.

2b. Pasang Tema Secara Manual

Sekiranya anda tidak mempunyai fail pemasangan, anda perlu memasang tema secara manual. Untuk itu, log masuk semula ke pelayan anda melalui FTP dan arahkan ke direktori di mana anda memasang perisian kedai dalam talian anda.

Kemudian, dalam fail tema yang belum dibungkus, anda perlu mencari apa yang perlu anda muat naik. Ini biasanya disebut dua direktori pentadbir dan / atau katalog tetapi mungkin lebih bergantung pada tema anda, jadi pastikan untuk memeriksa dokumentasinya.

fail tema opencart

Sekiranya templat anda menyediakan fail untuk versi OpenCart yang berlainan, berhati-hatilah untuk memilih yang betul. Kemudian, muat naik fail dan direktori ke pemasangan OpenCart anda, menimpa folder yang ada. Itu sahaja untuk pemasangan, kini aktif.

3. Aktifkan Tema OpenCart Anda

Dalam backend OpenCart anda, pergi ke Sambungan> Sambungan. Dari menu lungsur di bahagian atas, pilih Tema. Dalam senarai yang muncul, lihat apakah anda menemui tema yang baru anda muat naik. Sekiranya ya, klik butang hijau untuk memasangnya.

pasang tema opencart dari senarai sambungan

Setelah itu berlaku, klik biru Edit butang. Dalam pilihan tema yang muncul, tetapkan Status ke Diaktifkan dan simpan di bahagian kanan atas.

aktifkan tema dalam pilihan tema

Sebagai alternatif, jika tema anda tidak muncul dalam senarai, anda mungkin perlu mengklik butang edit untuk Kedai Anda. Pada halaman yang berikut, di bawah Direktori Tema, pilih nama tema yang baru dipasang, kemudian simpan.

edit tema kedai lalai opencart

Sekiranya anda telah melakukan semuanya dengan betul, sekarang anda pergi ke bahagian depan kedai anda (contohnya, melalui gambar profil anda dan Kedai Anda), anda dapat melihat tema baru dalam tindakan.

menukar tema opencart di bahagian depan

5. Ubah Tata Letak Anda

Satu lagi elemen reka bentuk penting dalam OpenCart adalah susun atur yang disebut. Ini digunakan untuk menetapkan modul kandungan yang berbeza ke halaman laman web eCommerce anda. Anda dapati pilihan yang ada di bawah Reka Bentuk> Susun atur.

menu susun atur terbuka

Oleh itu, katakan mahu mengubah reka bentuk laman utama. Untuk itu, anda akan mengklik butang biru di lajur yang tertera Rumah. Di skrin seterusnya, anda akan menemui kemungkinan untuk menetapkan modul ke posisi di bahagian bawah.

modul dalam susun atur

Apabila anda mengklik menu lungsur turun, anda dapat melihatnya Kandungan Teratas kini mempunyai tayangan slaid, produk unggulan, dan karusel yang diberikan kepadanya. Satu perkara yang boleh anda lakukan di sini adalah mengubah susunan modul dengan menetapkan yang berbeza ke kedudukan yang ada.

Anda juga dapat menetapkan modul tambahan dengan menggunakan menu tarik-turun kosong, memilih modul yang ingin anda gunakan, dan kemudian mengklik butang tambah biru untuk menetapkannya.

tambah modul tambahan

Simpan perubahan anda untuk melihatnya diterjemahkan ke halaman utama.

modul baru di hujung hadapan

Anda boleh melakukan perkara yang sama dengan halaman lain seperti pembayaran, hubungan, dll.

6. Tukar Menu

Satu perkara penting yang perlu dilakukan dengan mana-mana laman web / kedai eCommerce ialah menukar menu navigasi. Secara lalai, OpenCart menunjukkan kategori teratas kedai anda di dalamnya. Mari kita lihat contohnya supaya anda memahami apa yang kita bicarakan.

Berikut adalah menu semasa di kedai demo:

menu navigasi kedai semasa

Katakan kita mahu berubah Telefon & PDA ke Telefon pintar (kerana siapa yang menggunakan PDA lagi?), pindah Kamera ke depan, dan angkat Pemain MP3 sepenuhnya. Semua perkara ini berlaku di bawah Katalog> Kategori.

senarai kategori

Di sini, anda dapati senarai kategori produk di kedai anda. Pertama, cari Telefon & PDA dan klik butang edit biru di sebelah kanan. Di sini, di bawah Am, menukar kedua-duanya Nama kategori dan Tajuk Meta Tag hanya Telefon pintar, kemudian simpan.

tukar nama kategori

Seterusnya, edit Kamera kategori, pergi ke Data> Susun Urutan, tukar kepada 1 atau 0, dan kemudian simpan ini juga.

urutan jenis kategori

Akhirnya, edit Pemain MP3 kategori, pergi ke Data> Atas, nyahtandai kotak, dan kemudian simpan.

tidak termasuk kategori dari kategori teratas

Sebagai alternatif, jika anda pasti tidak akan pernah menjual produk jenis ini lagi, anda juga boleh menyemaknya dalam senarai kategori (tambah, keturunannya), dan kemudian menghapusnya dengan butang merah di sudut kanan atas.

Bagaimanapun, setelah semua langkah ini, apabila anda kini memuatkan bahagian depan kedai, anda akan melihat menu utama yang berubah.

menu kedai yang diubah suai

Malangnya, untuk perubahan yang lebih rumit seperti pautan tersuai atau pautan ke halaman, anda perlu mengedit fail tema atau menggunakan pelanjutan.

Bekerja Dengan Sambungan

Baiklah, sudah tiba masanya untuk membincangkan pelanjutan. Sambungan, seperti namanya, membolehkan anda memperluas ciri-ciri kedai OpenCart anda. Ini boleh berlaku dari penyambungan ke Google Analytics dengan menambahkan elemen backend ke penyedia pembayaran dan penghantaran. Mari lihat bagaimana itu membantu kita.

Mengubah Modul

Perkara pertama yang akan kita bincangkan untuk ini adalah modul yang disebutkan di atas. OpenCart dilengkapi dengan sejumlah modul teras.

Untuk mengaksesnya di laman web anda, pergi ke Sambungan> Sambungan dan pilih Modul dari menu lungsur turun.

senarai modul opencart

Di sini, anda dapati semua pilihan yang ada di kedai anda, sama ada pilihan itu diaktifkan atau dilumpuhkan.

Anda juga boleh mengubahnya di sini. Contohnya, jika anda pergi ke Pilihan> Laman Utama dan klik butang edit, anda sampai ke skrin ini.

sunting modul yang diketengahkan

Di sini, anda dapat dengan mudah melihat bahawa anda dapat mengubah kandungan modul dari susun atur halaman utama. Tambahkan lebih banyak produk, ubah jumlah produk yang ditunjukkan, atau lebar dan tinggi modul. Simpan sebarang perubahan dan ia akan diterjemahkan ke laman utama.

Tidak begitu sukar untuk difahami, bukan? Perkara yang sama berlaku untuk semua modul lain, sama ada persembahan slaid, produk terkini, butang pembayaran, dan lain-lain.

Memasang / Menyahpasang Sambungan

Sekiranya anda melihat-lihat menu peluasan, anda akan melihat bahawa anda sudah mempunyai banyak pelanjutan di laman web anda. Walau bagaimanapun, tidak semuanya aktif atau tersedia melainkan anda memasangnya.

Melakukannya sangat mudah. Contohnya, jika anda menggunakan menu lungsur turun di Sambungan> Sambungan untuk pergi ke Analisis, anda dapati peluasan Analitis Google tetapi tidak dihidupkan.

pasang peluasan analitik google

Tidak ada yang lebih mudah daripada itu, cukup klik hijau Pasang butang. Selepas itu, ia tersedia, tetapi masih tidak aktif. Untuk menukarnya, klik Edit butang seperti sebelumnya.

modul analisis google opencart

Pada skrin berikut, anda bukan sahaja dapat menambahkan kod analisis untuk benar-benar menggunakannya tetapi juga mengubah statusnya menjadi Diaktifkan. Jimat dan anda selesai.

Sekiranya anda tidak lagi mahu menggunakan Google Analitis, anda sentiasa boleh mengklik warna merah Nyahpasang butang untuk kembali ke permulaan.

Menambah Sambungan Dari OpenCart Marketplace

Anda mempunyai kemungkinan untuk memperbanyak jumlah peluasan di laman web anda dengan memasang lebih banyak dari pasaran. Ini hampir sama dengan memasang tema sahaja yang anda boleh gunakan pemasang seperti yang dijelaskan.

Cari sambungan di pasaran, muat turun, pergi ke Sambungan> Pemasang, muat naik, dan anda sudah selesai dan boleh menggunakan penambahan baru.

Walau bagaimanapun, ia menjadi lebih mudah dengan penyatuan pasaran di dalam backend OpenCart anda (di bawah Sambungan> Pasaran).

pasaran pengembangan opencart di hujung belakang

Gunakan butang untuk menyaring sambungan percuma dan berbayar, menu drop-down di atas untuk menapis mengikut kategori, atau taipkan nama.

Untuk memuat turun pelanjutan, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mendaftarkan kedai anda. Anda boleh melakukannya di laman utama OpenCart Akaun> Kedai Anda.

daftar kedai di opencart

Di sini, klik Tambah Kedai, masukkan URL anda, dan hantar. Ini memberi anda akses ke maklumat API melalui ikon mata di sebelah kanan.

maklumat api opencart

Dengan buka di penyemak imbas anda, kembali ke pasar di bahagian belakang dan klik ikon di sudut kanan atas untuk membuka menu ini:

masukkan maklumat api opencart

Masukkan nama pengguna dan kunci rahsia API anda kemudian simpan. Apabila anda telah melakukannya, anda boleh membuka sebarang lanjutan di backend marketplace, pergi ke Muat turun tab di bahagian bawah dan klik Pasang untuk mendapatkannya di laman web anda.

pasang sambungan opencart di hujung belakang

Kemudian, gunakan seperti sebelumnya.

Menggunakan Laporan OpenCart

Untuk mengetahui bagaimana prestasi kedai anda, OpenCart menawarkan banyak laporan. Anda dapati yang pertama di bawah Jualan> Pesanan.

menu pesanan terbuka

Di sini, anda dapat melihat semua pesanan yang dibuat di laman web anda, termasuk nama pelanggan, status dan banyak lagi. Anda juga dapat menyaring penjualan anda di sebelah kanan untuk mencari pesanan individu, pesanan dengan status tertentu, atau dibuat pada waktu tertentu.

Di samping itu, anda dapat mengubah suai atau kemas kini pesanan secara manual jika perlu untuk menukar pembayaran, penghantaran, dan lain-lain. The sama untuk produk yang kerap dibilkan bawah Pesanan Berulang.

Walau bagaimanapun, pelaporan sebenar berlaku di bawah Laporan> Laporan.

laporan opencart

Di sini, anda mempunyai akses ke banyak maklumat melalui menu lungsur turun. Dari urus niaga, pesanan, cukai hingga penghantaran, pulangan, dan produk yang dilihat atau dibeli – hanya sedikit yang anda tidak dapat mengetahui mengenai kedai anda di sini.

Sebagai tambahan, periksa statistik langsung untuk siapa yang mengunjungi laman web anda sekarang melalui Laporan> Siapa yang Dalam Talian.

The Pelanggan Menu

Anda boleh mendapatkan maklumat mengenai pelanggan anda di bawah item menu dengan nama yang sama.

menu pelanggan

Di sini, anda dapat melihat maklumat dari semua orang yang pernah memesan dari kedai anda. Senarai boleh dicari sekiranya anda perlu mencari seseorang yang spesifik. Anda juga dapat melihat sejarah transaksi mereka, memberikan mata ganjaran, mengurus transaksi, dan lebih banyak lagi.

Di bawah Pelanggan> Kumpulan Pelanggan anda juga dapat mengarahkan pelanggan anda ke dalam kumpulan. Ini berguna untuk tujuan pemasaran, seperti mengirim potongan atau tawaran istimewa ke bahagian tertentu dari pangkalan pelanggan anda. Baca lebih lanjut mengenainya di dokumentasi.

Pilihan Pemasaran OpenCart

OpenCart dilengkapi dengan banyak pilihan untuk memasarkan kedai anda dan menarik pembeli. Mari kita lihat sekarang.

Jejak Kempen Pemasaran

Salah satu alat pemasaran yang paling menarik di OpenCart terletak di bawah Pemasaran> Pemasaran.

Di sini, anda dapat membuat kod penjejakan untuk kempen pemasaran. Sebagai contoh, anda boleh melampirkannya ke pautan ke sepanduk untuk mengetahui berapa banyak klik yang masuk dari kempen mana.

Cukup klik ikon tambah di kanan atas dan isi borang.

menu penjejakan pemasaran di opencart

Kod penjejakan dibuat secara automatik tetapi anda juga boleh mengubahnya menjadi yang lain.

Kupon

Secara semula jadi, sebagai penyelesaian eCommerce, OpenCart membolehkan anda membuat kupon untuk memberi pelanggan potongan harga. Sama seperti semula jadi, anda dapati mereka berada di bawah Pemasaran> Kupon.

menu kupon

Di sini, anda dapati senarai semua kupon yang terdapat di laman web anda serta diskaun yang mereka tawarkan, kesahan, dan sama ada mereka sedang aktif. Sekiranya anda membuat yang baru atau klik Edit butang untuk kupon yang ada, anda sampai ke halaman ini.

buat kupon di opencart

Semuanya cukup jelas. Tambahkan nama kupon dan kod yang harus dimasukkan pelanggan untuk menggunakannya, pilih potongan tetap atau peratusan, dan berapa harganya yang dikeluarkan.

Kemudian, tentukan berapa banyak pelanggan yang harus membeli untuk menggunakannya, sama ada mereka perlu log masuk, atau boleh menggunakan potongan harga sebagai tetamu. Menetapkan Penghantaran percuma ke Ya memberi pelanggan penghantaran percuma kerana menggunakan kupon.

Tambahkan produk yang sesuai, tarikh mula dan akhir, berapa jumlah penggunaan kupon yang dibenarkan, dan berapa banyak bagi setiap pelanggan.

Apabila semuanya sesuai dengan kehendak anda, tetapkan Diaktifkan dan simpan. Senang kacang. Maklumat lanjut di sini.

Selain kupon, anda juga dapat membuat sekali pakai baucar hadiah bawah Jualan> Baucar Hadiah dan hantarkannya dari dalam kedai anda. Mereka bahkan dilengkapi dengan tema yang boleh dikonfigurasi!

Pemasaran E-mel

Sebagai tambahan kepada perkara di atas, OpenCart juga dilengkapi dengan pemasaran e-mel yang terdapat di bawah Pemasaran> Mel.

opsyen pemasaran e-mel opencart

Anda boleh menentukan kumpulan penerima di bawah menu kumpulan pelanggan yang disebutkan di atas. Pilih siapa yang akan dihantar kepada anda, tambahkan baris subjek, dan kandungan dalam editor di bawah. Pastikan untuk menggunakan pilihan pemformatan dan multimedia!

Setelah siap, hantarkan dengan butang biru di sudut kanan atas.

Konfigurasi Sistem

Sebagai bahagian terakhir dari tutorial OpenCart ini, kita akan melihat tetapannya. Platform eCommerce menawarkan banyak pilihan untuk mengkonfigurasi kedai anda.

Tetapan

Di bawah Sistem> Tetapan anda boleh mengkonfigurasi maklumat asas kedai anda. Untuk menukarnya, anda perlu mengklik butang edit di belakang nama kedai anda dalam senarai.

Langkah tambahan ini diperlukan kerana, seperti yang disebutkan, OpenCart dapat menjalankan beberapa kedai dari satu pemasangan. Apabila anda mengkliknya, anda sampai di sini:

tetapan opencart

Inilah yang terdapat dalam pelbagai tab:

 • Am – Tetapkan tajuk dan keterangan meta (penting untuk penampilan mesin pencari), kata kunci (lupakan ini), ubah templat dan pilih susun atur lalai anda.
 • Kedai – Siapkan nama kedai dan pemiliknya serta alamat, e-mel, nombor telefon dan faks, gambar, waktu buka, dan komen kepada pelanggan. Semua ini muncul di Hubungi Kami halaman dan digunakan sebagai pengirim e-mel yang dihantar dari kedai.
 • Tempatan – Di sini, anda mengkonfigurasi semua yang berkaitan dengan lokasi kedai anda seperti negara tempat tinggal, bahasa kedai dan pentadbir, mata wang, dan ukuran.
 • Pilihan – Banyak pilihan paparan di sini untuk produk, ulasan, baucar, cukai, akaun, pembayaran dan banyak lagi. Jangan ketinggalan!
 • Imej – Siapkan logo dan favicon kedai.
 • Mel – Konfigurasikan bagaimana e-mel dikendalikan di kedai anda dan juga amaran e-mel yang ingin anda terima.
 • Pelayan – Di sinilah anda dapat mengatur kedai anda ke mod penyelenggaraan, mengkonfigurasi permalinks cantik, izin perayap web, penggunaan pemampatan Gzip, tetapan keselamatan (SSL, kata laluan, dll.), Format dan ukuran muat naik yang dibenarkan, serta pengendalian ralat. Ini juga sangat penting!

Pengguna

Seperti yang anda bayangkan, di sini, anda mengkonfigurasi semua yang berkaitan dengan pengguna di laman web anda. Anda boleh membuat yang baru serta mengatur kumpulan pengguna dan kebenaran.

menu pengguna

Dengan cara itu, anda dapat mengawal siapa di laman web anda yang dapat melakukan apa sehingga anda tidak perlu bimbang orang mengacaukan tetapan yang tidak sepatutnya. Ini juga mengandungi pilihan untuk disiapkan Akses API ke kedai anda.

Penyetempatan

Bahagian ini adalah mengenai kedai tambahan, bahasa, mata wang, dan perkara lain yang menawarkan kedai anda kepada pelanggan dari seluruh dunia.

 • Lokasi Kedai – Sekiranya anda mempunyai lokasi fizikal bersama dengan kedai dalam talian anda, di sinilah anda boleh mengawal semua yang berkaitan dengannya.
 • Bahasa – Tambahkan bahasa baru ke laman web anda (termasuk frontend). Ini dipermudahkan oleh pek bahasa. Pilihan baru akan muncul di bahagian atas skrin kedai.
 • Mata Wang – Anda boleh menawarkan produk dalam lebih banyak mata wang. Konfigurasikannya di sini. Ini juga akan muncul di bar atas kedai.
 • Status Saham – Konfigurasikan status yang akan dilihat oleh pelanggan untuk produk yang kehabisan stok.
 • Status Pesanan – Sama tetapi untuk status pesanan yang ditunjukkan kepada pelanggan.
 • Pulang – Sama seperti di atas tetapi untuk status pengembalian, tindakan kembali, dan alasan yang dapat dipilih oleh pelanggan untuk mengirim kembali barang dagangan.
 • Negara – Konfigurasikan negara yang tersedia untuk penghantaran, format alamat, dan banyak lagi.
 • Zon – Konfigurasikan zon di dalam negara untuk tujuan penghantaran dan cukai.
 • Zon Geo – Sama tetapi untuk zon geologi yang boleh mengandungi beberapa negara atau kawasan (mis. Pantai Barat AS).
 • Cukai – Konfigurasikan kelas cukai dan kadar cukai untuk produk anda.
 • Kelas Panjang – Ukuran panjang yang ada di kedai anda.
 • Kelas Berat – Sama tetapi berat badan.

Penyelenggaraan

Akhirnya, anda mempunyai Penyelenggaraan menu:

 • Sandaran / Pulihkan – Sandarkan dan pulihkan pangkalan data kedai.
 • Muat naik – Fail yang diunggah ke OpenCart (gambar, PDF, dll.), Cari, dan saring mengikut keperluan.
 • Log ralat – Sebarang kesilapan di kedai anda akan didokumentasikan di sini.

OpenCart: Penyelesaian eCommerce yang Kompleks Tetapi Kuat

OpenCart adalah pilihan yang kaya dengan ciri untuk membuat kedai dalam talian. Ia mempunyai pelbagai tetapan konfigurasi dan menawarkan semua yang anda perlukan untuk membina sebuah kedai. Ia juga percuma untuk digunakan dan boleh diperluas.

Dari segi kumpulan pengguna, mungkin yang terbaik bagi pengguna perantaraan dengan beberapa kemahiran teknikal seperti HTML dan PHP. Penggunaannya tidak mudah dan mungkin lebih mudah di banyak tempat. Anda juga mungkin perlu membuat perubahan pada fail dan kod, yang melebihi kemampuan pemula mutlak.

Dokumentasi juga boleh menjadi lebih baik. Kadang-kadang tidak lengkap atau tidak betul, yang bermaksud anda perlu menggunakan forum dari semasa ke semasa.

Walau bagaimanapun, selain itu, OpenCart adalah penyelesaian yang baik untuk menjadikan kedai dalam talian anda beroperasi dengan cepat. Gunakan tutorial ini jika anda mahu melakukannya.

Adakah anda pernah menggunakan OpenCart sebelum ini? Apa kesan anda? Ada kebaikan dan keburukan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map