WordPress.com ke WordPress.org

Panduan Migrasi WordPress.com ke WordPress.org yang mudahWordPress.com adalah pilihan yang baik jika anda baru memulakan.


Namun, tidak lama lagi, anda akan menyedari bahawa anda tidak dapat menyesuaikan laman web anda sepenuhnya, terutamanya jika anda menggunakan rancangan percuma.

WordPress.org, sebaliknya, dilengkapi dengan lebih banyak pilihan penyesuaian. Sebab di sebalik ini cukup mudah: WordPress.org adalah platform sumber terbuka yang bermaksud bahawa dengan pengetahuan pengekodan yang betul, anda dapat dengan mudah mengembangkan jenis laman web yang anda mahukan. Di samping itu, terdapat lebih banyak tema dan plugin yang tersedia untuk WordPress.org dan tema-tema tersebut biasanya melibatkan lebih banyak pilihan reka bentuk dan gaya yang memudahkan anda menyesuaikan laman web anda dengan cara yang anda mahukan.

Oleh kerana WordPress.org adalah platform sumber terbuka, anda bebas mengubah kod asas yang menjadikan WordPress sesuai dengan keperluan laman web anda. Anda juga bebas menggunakan syarikat hosting mana pun yang anda inginkan dan pindah ke syarikat hosting lain bila-bila masa yang anda mahukan.

3 Alat yang Anda Perlu untuk Berjaya Migrasi

Sekarang kita telah membahas mengapa anda harus berpindah dari WordPress.com, mari kita bahas perkara yang anda perlukan sebelum anda memindahkan laman web anda.

1. Nama domain

Sekiranya anda telah menggunakan paket gratis di WordPress.com, kemungkinan anda memerlukan nama domain untuk laman web anda. Walaupun mencari nama domain yang hebat dengan peluasan .com terbukti semakin mencabar, misi itu tidak mustahil.

Sekiranya anda belum mempunyai nama domain, gunakan langkah-langkah ini untuk mendaftarkan nama domain.

2. Akaun hosting

Tidak ada kekurangan syarikat hosting WordPress dalam talian. Mencari yang betul boleh menjadi sukar jadi berikut adalah beberapa perkara yang perlu diingat:

 • Sentiasa periksa ulasan pihak ketiga untuk memastikan pelanggan berpuas hati dengan perkhidmatan tersebut
 • Ingat bahawa lebih murah tidak selalu bermaksud lebih baik. Sekiranya anda memilih rancangan hosting yang murah, anda menghadapi risiko memuatkan laman web anda dengan perlahan atau terdedah kepada pelbagai risiko keselamatan. Sebaiknya bayar lebih banyak untuk akaun hosting anda dan pastikan syarikat hosting anda menawarkan langkah-langkah keselamatan asas
 • Periksa sokongan pelanggan dengan memulakan sembang atau menghubungi mereka melalui e-mel. Pastikan syarikat yang anda pilih bertindak balas tepat pada masanya kerana perkara terakhir yang anda mahukan adalah masa menunggu lama apabila anda memerlukan sokongan segera

Tempat yang baik untuk memulakan dengan mencari syarikat hosting termasuk WordPress.org laman hosting.

3. Pemasangan WordPress yang segar

Terakhir, anda juga memerlukan pemasangan WordPress.org yang baru. Setelah anda membeli akaun hosting anda, penyedia hosting anda akan menghantar anda maklumat log masuk untuk kawasan akaun anda.

Pemasangan WordPress

Dengan menggunakan nama dan kata laluan yang telah mereka berikan kepada anda, anda boleh log masuk dan mencari ikon WordPress. Dari sana, anda boleh memulakan proses pemasangan dan mengikuti arahan untuk memasang WordPress. Ini termasuk menyiapkan tajuk laman web anda dan membuat nama pengguna dan kata laluan untuk papan pemuka WordPress anda.

Apabila anda memasukkan maklumat tersebut, WordPress akan menyelesaikan proses pemasangan di mana anda boleh beralih ke proses migrasi.

Memindahkan WordPress.com ke WordPress.org yang Dihosori Sendiri

Langkah 1: Eksport Kandungan Anda Dari Laman WordPress.com Anda

Pertama, anda perlu mengeksport kandungan anda dari laman web WordPress.com lama anda. Mulakan dengan log masuk ke WordPress.com dan kemudian pergi ke Laman web saya tab dan klik pada Pentadbir WP.

Sebaik sahaja anda berada di dalam papan pemuka, arahkan ke Alat> Eksport. Seperti yang anda lihat dari tangkapan skrin, anda boleh memilih antara dua pilihan: Pemindahan Berpandu yang akan mengembalikan $ 129 atau pilihan Eksport percuma. Pilih Eksport pilihan dengan mengklik Mulakan butang.

Memilih pilihan eksport

Pada halaman seterusnya, pastikan itu Semua kandungan dipilih dan kemudian tekan Muat turun fail eksport. Ini akan memastikan bahawa semua catatan, komen, kategori, dan media anda dieksport dalam fail XML akhir.

Tetapan Eksport

Perlu disebutkan bahawa jika anda memiliki laman WordPress.com anda selama beberapa tahun, fail XML akhir anda mungkin lebih besar daripada 32MB. Sekiranya demikian, anda akan menghadapi masalah yang cuba mengimportnya ke laman web WordPress.org baru anda. Anda perlu memasang Pembahagi fail WXR untuk memisahkan fail XML anda menjadi beberapa fail yang lebih kecil. Sebagai alternatif, anda boleh menghubungi syarikat hosting anda dan bertanya kepada mereka jika mereka dapat meningkatkan had muat naik anda buat sementara waktu.

Langkah 2: Pasang WordPress Importer Plugin Di Laman WordPress.org Anda

Langkah seterusnya adalah memasang plugin Pengimpor WordPress di laman WordPress.org anda. Pastikan anda masuk ke papan pemuka WordPress.org dan arahkan ke Alat> Import.

Pilih pilihan terakhir, WordPress, dan kemudian klik Pasang pautan. Plugin akan dipasang dan anda boleh teruskan dengan langkah seterusnya.

Memasang Importer Plugin

Langkah 3: Import Kandungan Anda

Anda telah mengeksport kandungan dari laman web lama anda, dan anda telah menyediakan laman web WordPress.org yang dihoskan sendiri. Sekarang masanya untuk mengimport kandungan anda.

Mulakan dengan mengklik pada Jalankan Pengimport pautan. Klik Pilih fail XML anda dan arahkan ke komputer anda. Kemudian, tekan butang biru yang tertera Muat naik fail dan import.

Laman Mengimport

Pada halaman seterusnya, anda akan ditanya apakah anda ingin menetapkan posting yang diimport kepada pengguna yang ada atau jika anda ingin membuat pengguna baru. Sekiranya blog anda mempunyai banyak pengarang, anda perlu melakukan ini untuk setiap pengarang. Satu-satunya perkara yang harus mempengaruhi pilihan anda adalah jika anda ingin mengekalkan jenama dan nama pengguna yang sama seperti yang anda miliki di WordPress.com atau jika anda memerlukan penjenamaan semula yang lengkap.

Setelah anda membuat keputusan, pastikan kotak di sebelah baris berbunyi Muat turun dan import lampiran fail diperiksa. Ini akan memastikan bahawa gambar anda dari laman web lama dipindahkan. Kemudian, tekan butang Kirim dan tunggu proses import selesai.

Setelah selesai, anda akan melihat pemberitahuan di kawasan papan pemuka yang bermaksud sudah waktunya untuk langkah seterusnya dalam proses migrasi.

Langkah 4: Periksa Kandungan dan Imej Anda

Sekarang setelah anda mengimport kandungan dari laman WordPress.com anda, inilah waktunya untuk memeriksa dan memastikan semuanya dipindahkan dengan lancar. Dalam beberapa kes, terutamanya jika laman web lama anda mempunyai banyak gambar, anda akan mendapati bahawa tidak semua gambar diimport.

Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan pemalam seperti Muat Naik Imej secara automatik. Pemalam ini akan mengimbas catatan anda untuk pautan gambar luaran dan kemudian akan melakukan tiga perkara:

 • memuat naik dan mengimport gambar luaran secara automatik ke direktori muat naik WordPress
 • tambahkan gambar ke perpustakaan media
 • gantikan URL gambar baru dengan URL lama

Yang harus anda lakukan ialah memasang dan mengaktifkan plugin dan mengkonfigurasi tetapan mengikut keinginan anda, walaupun tetapan lalai harus baik seperti yang ada.

Langkah 5: Ubahsuai Laman WordPress.com Anda ke Laman WordPress.org Baru Anda

Langkah terakhir dalam proses migrasi adalah mengalihkan laman WordPress.com anda ke laman WordPress.org baru anda. Sebab utama untuk melakukan ini adalah bahawa anda menghadapi risiko kehilangan kedudukan mesin pencari anda jika anda hanya memindahkan laman web anda ke domain baru.

Kedua, anda juga menghadapi risiko kehilangan pelawat sekiranya anda hanya memindahkan laman web anda tanpa memberitahu mereka mengenai perubahan tersebut.

Malangnya, bahagian proses ini akan memerlukan bayaran tambahan kerana WordPress.com tidak membenarkan anda mengubahsuai fail teras laman web anda. Syukurlah, yurannya tidak terlalu tinggi dan akan dikenakan biaya $ 13 / tahun. Inilah yang perlu anda lakukan.

Kembali ke laman web WordPress.com lama anda dan navigasi ke Laman web saya tab. Setelah sampai, klik pada Tetapan. Cari Alamat Laman web dan kemudian klik pautan ubah hala di bawah medan URL.

Mengalihkan laman web

Di halaman seterusnya, masukkan nama domain baru anda dan kemudian tekan Pergi butang. Anda akan dapat menghantar pembayaran di halaman seterusnya dan anda selesai.

Laman web WordPress.com lama anda kini akan mengalihkan ke laman WordPress.org baru anda dengan pengalihan tetap 301. Adalah idea yang baik untuk mengekalkan pengalihan sekurang-kurangnya satu tahun jika tidak dua untuk memastikan semua orang mempunyai nama domain baru anda yang dihafal atau ditanda buku.

Sebagai alternatif, jika anda tidak mahu membayar pengalihan, pertimbangkan untuk menghantar e-mel kepada pelanggan anda dan memberitahu mereka tentang laman web baru anda semasa menetapkan laman web WordPress.com lama anda ke Peribadi. Anda boleh melakukan ini dengan pergi ke Laman Saya> Pentadbir WP. Sebaik sahaja anda berada di papan pemuka, pergi ke Tetapan> Membaca dan tandakan kotak yang tertera Saya mahu laman web saya bersifat peribadi, hanya dapat dilihat oleh diri sendiri dan pengguna yang saya pilih. 

Anda juga boleh mengemas kini profil media sosial anda untuk memasukkan pautan ke halaman baru anda supaya pengikut anda dapat mengakses laman web anda dengan mudah.

Yang tinggal hanyalah ucapan tahniah! Sekiranya anda mengikuti semua langkah dalam tutorial ini, kini laman web anda harus disiarkan secara langsung di WordPress.org.

Pemikiran Akhir

Memindahkan laman web anda dari WordPress.com memerlukan sedikit kerja tetapi faedahnya merangkumi lebih banyak pilihan penyesuaian untuk laman web anda serta pemilikan sepenuhnya laman web dan kandungan anda.

Apabila anda mempertimbangkannya, ada baiknya meluangkan waktu petang untuk memindahkan laman web anda, jadi terjunlah dan pindahkan laman WordPress.com anda ke WordPress.org.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map